ciasteczka pierniki - 782 przepisów (strona:14/53)

Piernikowe choinki 171

W naszej kuchni znów pachnie świątecznymi zapachami, po kuchni roznosi się zapach przyprawy do piernika. Zaczął się grudzień, więc można zacząć przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 253

Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na diecie próbuję opracować recepturę na bezglutenowe pierniki idealne, które byłyby jednocześnie pyszne, nie za twarde, ale i nie za miękkie - tak aby można było powiesić na choince. Te pierniczki spełniają powyższe wymagania w zupełności :)  Po wyjęciu(...)pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni do lekkiego przyrumienienia. Trwa to około 15 minut - ale trzeba bardzo uważać, bo łatwo przypalić

głodny alergik
Migdałowe księżyce 135

Niesamowicie kruche ciasteczka ,,,druga propozycja walentynkowych słodkości. Efekt smakowy jest idealny w połączeniu z przyprawą do piernika , która tym bardziej uwydatnia migdałowy smak.  Bardzo polecam wypróbować.Temp. pieczenia : 170 CCzas pieczenia : ok. 25 minutźródło : " Gotuj krok po kroku " Składniki: 200 g mąki 100 g zmielonych migdałów 180 g masła 80 g cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta(...)kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy ok. 25 minut w temp. 170 C. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Drobny cukier mieszamy z 2 łyżeczkami przyprawy do piernika. Lekko ciepłe księżyce obsypujemy mieszanką i układamy na półmisku. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 186

Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami na spód.Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, dokładnie ugnieść dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce 30 minut.Spód podpiec w 180 st. C. przez 8-10 minut.Ostudzić.Serek, mus z dyni, mąkę, przyprawę do piernika, miód, cukier i jajka zmiksować razem na gładką masę, tylko do połączenia składników. Wyłożyć(...)jeszcze przez 90 minut.Ostudzić w zakmniętym piekarniku, a następnie schłodzić w lodówce przez noc.Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z barwnikiem. Dodać do pokroszonych ciasteczek, delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki, wyciskać dekoracyjnie na sernik. Podawać schłodzony.Smacznego!Ja tym czasem zaczynam szykować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne pierniczki 360

kupne pierniczki też są dobre.      Przy okazji robienia jakichkolwiek wycinanych ciasteczek pod koniec roboty zawsze pojawia się jedno bardzo, ale to bardzo ważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach

sama złodycz
Pieguski z czekoladą 272

kubka posiekanych orzeszków laskowych Przygotowanie: masło roztapiamy z miodem w rondelku, dosypujemy cynamon i przyprawę do piernika mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem, dolewamy miód, czekoladę siekamy w wiórki, dosypujemy do ciasta razem z orzeszkami Ciasto wyrabiamy, wałkujemy wycinamy ciasteczka Pieczemy przez ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C Dekorujemy czekoladą:) SMACZNEGO

Luźna Kuchnia
Pierniczki wegańskie 162

Kiedy znalazłam przepis na te pierniczki wegańskie na blogu smakuje.blox.pl, to pomyślałam, że ten przepis bardzo się przyda się nie tylko weganom (pozdrawiam Magdę i Kasię

UgotujmyTo.pl
Dyniowo – Owsiane Ciasteczka 150

wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przenośmy z blachy. Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku. * Z dyni usuwamy miąższ z pestkami. Resztę(...)wody można lekko odcisnąć. Jesli będzie zbyt suche – dodajemy troszkę wody (wszystko zależy od dyni). Przechowujemy w lodowce do 3 dni lub mrozimy. The post Dyniowo – Owsiane Ciasteczka appeared first on Made

Made By Mom And Son
PIERNICZKI W CZEKOLADZIE-PRECELKI 160

  Uwielbiam pierniki,mogłabym je jeść praktycznie cały czas,trudno mi się im oprzeć.Nigdy nie wiem,na które się zdecydować więc zawsze jest ich sporo.M

Niespełnione zdolności kulinarne
Piernikowa tarta z dyni 148

Przepyszna tarta o aromacie piernika  o wspaniałym nie typowym musie z dyni  Sprawi że zimowe popołudnia nie będą smutne Składniki Ciasto • 1,5 szkl

W królestwie smaków Beaty
Krótki poradnik lukrowania 277

U mnie w domu świąteczne pierniki miały być przede wszystkim dobre, dlatego oprócz lukru (takiego jak ten tu) przyklejaliśmy na nie mnóstwo bakalii, małych cukrowych koralików

Ciastkozercy
Tydzień w moim telefonie X 108

już wpis z tej serii   obchody Święta Niepodległości na żarskim Cmentarzu   zwykły dzwoneczek za grosze z Tesco   gotowa przyprawa do piernika - chociaż pierniczki będę robiła na choinkę  posypki do ciasteczek   kawa i babeczki - nie wyglądają, ale były pyszne   sobotni relaks   małe zakupy   niedzielne śniadanie na bogato obiad na mieście   krupnik

Magiczne Życie Marty
Świąteczne pierniczki 259

szklanki cukru- 100g masła- 1 jajko- 1 łyżeczka sody- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,   cukierki typu m&m's  PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy

Moje Kuchenne Rewelacje