roku zagoszczą także bezglutenowe, to dla tej części rodziny, która nie jada glutenu. A skoro w święta powinny się znaleźć pierniki, to i takowe u nas powstały. Ta wersja pierników jest dla tych wszystkich, którzy z różnych przyczyn glutenu jeść nie mogą lub nie powinni (choroby autoimmunologiczne), dodatkowo są one także bez dodatku kakao, bez białego cukru, bez miodu(...)folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy w tej temperaturze ok.7-8 minut, z termoobiegiem. następnie blaszkę odstawiamy do wystudzenia
Smaczne Zdrowegorzkiej czekolady lub pól na pół z mleczną 2 szkl. cukru pudru - można dać mniej 8 jajek 1 łyżeczka przyprawy do piernika 400 g. jogurtu greckiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g suszonych śliwek 1/4 szkl. amaretto 1. Ciasteczka rozkruszyć na drobne okruszki i połączyć z jeszcze ciepłym, rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć spód blachy 26x37. Wyrównać i docisnąć masę(...)amaretto i wszystko wymieszać. 4. Do miski włożyć 4 żółtka i 4 całe jajka zmiksować z cukrem pudrem, dodać śliwki z czekoladą, ser, jogurt, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia
Kubki smakuszklanki mąki razowej/pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki z amarantusa ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego do środka ciasteczek 2/3 szklanki oleju/oliwy, opcjonalnie 3 jaja 5 łyżek przyprawy do pierników 3 - 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki
Przepysznik - BLW i nie tylkosłodko, było i wytrawnie.A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki
kolorowotorcikowoSuche składniki przesiać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na części i rozwałkować. Wyciąć ciasteczka. Ułożyć na wyścielonych papierem do pieczenia blachach i piec ok. 15 min. w 180 st. C. 3. Gotowe i ostudzone pierniki udekorować np. lukrem
A Ty Smakuj MnieDziś pyszne muffinki piernikowe z nadzieniem z domowego dżemu i polewą z mlecznej czekolady :) Z podanych składników wyszło mi 9 dużych babeczek, piekłam je w papilotkach
CiastkozercyDzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. Co prawda mam na blogu dwa przepisy na pierniczki :świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale w tym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProdukty Potrzebne; Mąka Pszenna extra typ 405 lub 450 - 1 kg Miód- 6 łyżek stołowych Cukier- 1 szklanka 330ml masło - 200 gram jajka- 2 sztuki
pichcisztoogniu aż wszystkie składniki połączą się na gładką polewę. Do ozdoby użyłam pokrojonych daktyli, skórki otartej z pomarańczy oraz pokruszony ch ciasteczek migdałowych Almond Crisp M ini Bites z oferty Deluxe z Lidla (widocznych na ostatnim zdjęciu) Piernik ten pysznie smakuje z filiżanką kawki - ja podałam swoją z posypką do kawy, którą wraz ze składnikami uży tymi do przygotowania ciasta
Kto ugości moich gości?zdjęciach wyglądają obłędnie, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że też muszę takie mieć. Migdałowe, piernikowe, czekoladowe i w dodatku ciągnące...? Toż to musiał być hit! I był. Ciasteczka wyszły niesamowicie aromatyczne, z wierzchu chrupiące, w środku delikatnie ciągnące (trzeba uważać, żeby ich nie przepiec, bo będą po prostu kruche - też pyszne, ale nie o to tutaj chodzi). Myśmy się nimi(...)jeszcze świąteczny, albo chociaż zimowy nastrój Was nie opuścił, nie znudziły się Wam korzenne aromaty, to serdecznie polecam te maleństwa nawet teraz. Jeśli jednak zużyliście już całą przyprawę do piernika i zamiast cynamonu wolicie w cieście mrożone maliny, zapiszcie sobie ten przepis na przyszłe Święta - gwarantuję, że się w nich zakochacie. Piernikowe ciągutki z migdałami Składniki: (na 30-35 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzeInspiracja z blogu: Moje Wypieki . Ciasteczka są przepyszne i cuuuudownie pachnące. Idealnie sprawdzą się jako świąteczne łakocie oraz zastąpią tradycyjne pierniczki. Jednakże u mnie zagoszczą
Di gotujePrzepyszne babeczki o smaku piernika i marcepanu i bakalii Ozdobione w świątecznie renifery dodatkowo dodają babeczkom uroku Składniki • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 szklanka cukru
W królestwie smaków BeatyTo już kolejny przepis na pierniki na blogu. Pierniczki po upieczeniu są twardawe, ale po "zapuszkowaniu" w towarzystwie skórek z jabłek fantastycznie miękną. Oczywiście można
Kuchnia domowa AniW ubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie
Kuchnia domowa Aniokazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej, w Wielkim Poście żywiono się także żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi
Przepysznik - BLW i nie tylkoKiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, podchodziłam dość sceptycznie do tego wypieku. Jednak kiedy go spróbowałam, wiedziałam że było naprawdę warto;-) Ciasto jest aromatyczne, smakiem i
Kuchnia Pełna PasjiSłynne niemieckie ciasteczka.Przepis pochodzi z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.Przeczytałam, przygotowałam składniki i dostałam olśnienia:coś z tym przepisem jest nie tak...brakuje
bistro mamaPierniczki (źródło: almamarket.pl)Składniki:1/5 kg mąki20 dag cukru pudrumiódmasło lub margaryna (15 dag)1 jajołyżeczka sody oczyszczanej2 łyżki przyprawy do piernikaSposób przygotowania:Z wszystkich składników
WojnaNaSmaki.pl