cieszy, gdyż coraz bliżej do świąt, ale z drugiej mnie to martwi, ponieważ zdaję sobie sprawę, że święta miną szybciej niż sobie to wyobrażam.. W dodatku, powinnam zabrać się już za moją fabrykę świątecznych ciasteczek. A jak u Was z przygotowaniami? Co już macie uszykowane? :) Przedstawiając Wam kilka przepisów z użyciem mleczka kokosowego, w których korzystaliśmy
Be Fit Be Strongświęta, uwielbiam je jeść, a także robić ;) W tym roku upiekłam pierniczki w kształcie choinek, które nie doczekają Świąt, bo już zostały zjedzone :) Także czeka mnie jeszcze jedno ich pieczenie :) Na blogu znajdziecie również przepisy na ciasteczka rudolfy , mikołaje i czerwone serca . A tutaj możecie poczytać o dekoracji pierniczków i tutaj zobaczyć moje pierniczki z poprzednich
Aga w kuchnimoja zdrowa wersja rogali :) Składniki (na około 10 sztuk małych rogali): ciasto: 5g suchych drożdży 10g ksylitolu około 110g mąki orkiszowej 5g oleju kokosowego 60g letniego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKiedy wpadłam na ten przepis w internecie (a dokładniej TUTAJ ) wiedziałam, że muszę zrobić to ciasto. Jestem bardzo miło zaskoczona, dla mnie smakuje genialnie, moja mama
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzy byliście kiedyś tak na kogoś wściekli, że prawie płakaliście ze złości? ja właśnie tak mam raczej usnąć nie będę wstanie, więc chociaż pożytecznie wykorzystam ten
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćW tym roku nie miałam zbytnio ochoty na świąteczne gotowanie, co zapewne było wynikiem zmęczenia psychicznego po pracy oraz codziennego szykowania wałówki. Jednak mazurek wrył mi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćRogaliki migdałowe, O TE WŁAŚNIE nie doczekały świąt.Wczoraj zrobiłam więc nowe na bazie tego przepisu, ale trochę zmodyfikowane. Zamiast migdałów - dałam zmielone orzechy, a
bistro mama"Pierniczki.. Tak to od wielu lat podstawa moich Świąt. Jedne były udane inne trochę mniej, ale zawsze były inne. Lukrowane, oblewane czekoladą, można je
Słodkie PrzyjemnościNiby już po Świętach, ale my jeszcze zostaniemy w tym świątecznym nastroju. Proponujemy Wam dzisiaj cynamonowy sernik na spodzie z pełnoziarnistych ciasteczek Petit Beurre.Dlaczego cynamonowy?? Uwielbiam cynamon:) Sernik jest kremowy i świetnie łączy się z ciasteczkowym spodem. Cynamon jest jedną z najpopularniejszych przypraw świata. Najcenniejsza jej odmiana rośnie na Ceylonie. Dlaczego jest tak cenny? Otóż zawiera
Anioły w kuchniMąkę mieszamy z mielonymi migdałami. Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, cukier puder, jajko oraz cynamon. Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palców. Gotowe ciasto
Kredowe MenuŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami co za tym idzie cudowny zapach pierników w postaci ciast i ciasteczek. Co roku dodawałam kupną przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:)) SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu - 10 szt goździków - 5 g startej gałki muszkatołowej - 10 szt ziela
Basia w kuchniDzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. Co prawda mam na blogu dwa przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale w tym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięklasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji czekoladowej. I uwierzcie mi. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasteczka są baaaardzo czekoladowe (za sprawą dobrej jakości gorzkiej czekolady) korzenne i kruche. Najlepiej je zrobić co najmniej tydzień przed świętami aby lekko namiękły (choć maczane w herbacie nadają się do jedzenia od razu). Gotowe nadają się idealnie do dekoracji(...)całą noc, masa bardzo stężeje i będzie trzeba ją lekko podgrzać np w misce z kąpielą wodną).Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy ulubione świąteczne kształty. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180`C) przez około 13-14 minut.Ostudzone pierniczki dekorujemy według uznania.Smacznego!Zapraszam po inne świąteczne przepisy
Słodkie Przyjemnościsię takim hitem, że nie doczekały dnia następnego, a wyszło ich ze 40 sztuk. Są to aromatyczne kruche ciasteczka pomarańczowo-migdałowe, które idealnie się też sprawdzą jako baza do mazurków a nawet serników, idealny wypiek na zbliżające się święta Wielkiej Nocy. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml oleju roślinnego 100-150 g cukru 200 g migdałów szczypta(...)formie torebek do herbaty. Uformowane ciastka piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15 minut w temp. 180C. Smacznego! Artykuł Migdałowo-pomarańczowe ciasteczka do herbatki pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfnimi nie szaleje. Dlatego dumna z nich jestem niesłychanie i polecam Wam upiec przed Świętami - choć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich nie zakochać, i już . Przepis to modyfikacja tego na czekoladowo-pomarańczowe ciasteczka . Patrząc na nie zastanawiałam się, jak by smakowały z białą czekoladą... Chyba zaczynam mieć na jej punkcie lekkiego hopla
Pożeraczka, czyli raz adobrze