ciasteczka migdałowe - 1051 przepisów (strona:49/71)

Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone 258

Najfajniejsze pomysły na ciastka, to takie w których uda się połączyć pyszny smak z niebanalnym wyglądem. I tutaj mamy typowy tego przykład :) Są to kruche, delikatne

Świat Ciasta
Makaroniki rabarbarowe 173

Nie może być inaczej, rabarbalove love trwa jeszcze i tym razem w wersji na jeden kęs. Znalazłam przepis na Moje Wypieki [ klik ] i jak zwykle nie

Moje Małe Czarowanie
Kokosowe rogaliki z nadzieniem serowo kokosowym 180

 Dzisiaj coś na szybko czyli Rogaliki kokosowe z nadzieniem serowo kokosowym i posypką ziarenkową . Pyszne , kruche w sam raz do kawki :)     

Sama słodycz i szczypta chili
Batoniki musli 318

Pyszna i zdrowa przekąska. Świetnie sprawdzi się jako deser do kawy, jak również dodatek do śniadania zabieranego do pracy. Ja zrobiłam batoniki w keksówce, ale można

Passions hobbies life
Ciasteczka kakaowe 143

Kakaowe składańce z pyszną masą z mleka w proszku. Może się skusisz?Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 3 żółtka

Apetyczna babeczka
Śliwki z migdałami pod kruszonką 116

Cześć! Śliwki z migdałami i cynamonem zapieczone pod kruszonką ogłaszam najlepszym deserem jesieni! Deser szybki i prosty w przygotowaniu, niezwykle aromatyczny i po prostu pyszny. Jeśli

Moja pasja smaku
Śliwki z migdałami pod kruszonką 166

Cześć! Śliwki z migdałami i cynamonem zapieczone pod kruszonką ogłaszam najlepszym deserem jesieni! Deser szybki i prosty w przygotowaniu, niezwykle aromatyczny i po prostu pyszny. Jeśli

Moja pasja smaku
Tort Raffaello 527

Już dawno tak przyjemnie nie robiło mi sie zdjęć jak do tego wpisu. Powody są dwa: super tort, który chciałam zrobić od dłuższego czasu i przepiękne

Ciastkozercy
ciasto Rzeszowiak 180

składniki na ciasto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 150 g masła, schłodzonego 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
Granola 132

Cześć. Ostatnio jedna z czytelniczek bloga zapytała jak zrobić domową granolę? Uznałam, że to świetny pretekst do zrobienia wpisu. Dziś mam dla Ciebie przepis na granolę

Moja pasja smaku
Rogale drożdżowe z makiem 162

Na świętego Marcina nie robiłam rogali Jego imienia, ale te drożdżowe też bardzo nam smakowały i przepis jest jak najbardziej godny polecenia. Zresztą Mama i ja

Gosia gotuje
MEKSYK część II 142

górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka kukurydziane które zapychają każdą dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej. Prosto z drzewa.. Tak samo mango czy pomelo. Można też(...)kilka podejść, ale jeżeli lubicie wołową gumę do żucia to polecam, koniecznie spróbuj. Wspomnieć należy o sosie mole na bazie gorzkiej czekolady z chilli, mniej lub bardziej czekoladowy lub migdałowy(SMACZNY) do piersi z kurczaka. Warte grzechu. A co do picia? Oczywiście tequila !! Im starsza tym lepsza !!! Mezcal i Reposado. Są i smakowe. Migdałowe... eh jedź i spróbuj. Rano

Pasje Jolki
Keks lawendowy 124

kupnej. Nie jadło się go u mnie w domu. Wersja kupna była całkiem ok, ale osobiście wolę mniej słodką opcję, kiedy jest więcej orzechów. Lubię też lawendowe desery np. ciasteczka (zobacz przepis) i zawsze mam w kuchni trochę suszonych kwiatów lawendy. Keks to ciasto typu wszystko ze wszystkim. Możemy dodać absolutnie każde bakalie, które wpadną nam w ręce. Nawet pokrojone(...)cynamonu 2 łyżeczki sody pół szklanki oleju rzepakowego łyżeczka esencji waniliowej sok z połówki cytryny 2 i pół szklanki mąki pszennej 200 g różnych ulubionych orzechów (włoskie nerkowca, płatki migdałowe) Jak przygotować keks lawendowy?   Bakalie zalewamy sokiem i odstawiamy na noc do lodówki. Jeśli się spieszysz możesz podgrzać sok, wyłączyć gaz i wtedy dodać bakalie. To skraca czas namaczania

Ugotowane pozamiatane
Kruche poduszeczki z makiem. 145

Dziś polecam przepis na bardzo smaczne, kruche, maślane ciasteczka, wypełnione aż po brzegi aromatyczną masą makową. Bardzo je lubimy, toteż regularnie je przygotowuję. Idealnie wkomponują się w klimat Bożego Narodzenia, więc staram się, żeby zawsze były. Plusem jest to, że można je przygotować nawet na tydzień przed Świętami, unikając tym samym gorączki przedświątecznych przygotowań. Bardzo polecam ;) Składniki na kruche poduszeczki(...)gorącego mleka 1 łyżka  ekstraktu z wanilii  (lub cukru waniliowego , ale wtedy zmniejszamy ilość miodu) 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny lub pomarańczy kilka kropel aromatu migdałowego lub arakowego (ja preferuję arakowy ;) cukier puder do posypania      Masło ubijamy z jajkiem i cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia cały czas ubijając mikserem

Rozpustne gotowanie
Mazurek 152

Zawsze podobało mi się, że w moim domu w robieniu mazurków chodziło głównie o to, żeby było zabawnie. Ja i moje rodzeństwo dostawaliśmy po kawałku biszkoptu

Ciastkozercy
Błyskawiczny wiosenny szkorbut 147

Potrzebne Paczka niepołamanych, dobrej jakości herbatników/ petit-beurre Puszka masy makowej dobrej jakości Na lukier Sok z połowy cytryny Białko jajka 1-2 szklanki cukru pudru Kilka kropel aromatu migdałowego Na polewę czekoladową 1/2 kostki masła 4 łyżki kakao w proszku 1 jajko 6 łyżek cukru pudru Masę makową podgrzewamy w garnku, uważając, bo lubi się przypalać przy dnie(...)Przygotowujemy dekoracje. Na Wielkanoc wybrałam lukier. Zawsze uważałam robienie własnego lukru za niepotrzebny snobizm- przecież można kupić gotowy w torebce. Tak było dopóki nie spróbowałam lukru Zuzi na maślanych ciasteczkach ( przepis na jej blogu )- aromatycznego i lekko kwaskowatego. Jego wykonanie jest bardzo proste- po prostu ucieramy razem składniki. Niech nikogo nie oszuka jedno białko- lukru wychodzi naprawdę dużo. Dziś lukier

les mirabelles
Migdałowe ciasto Babci Lusi 166

Na specjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z

Ciastkozercy
Czekoladowe makaroniki 269

ściankach a trafiał w sam środek białek. Po dodaniu całego syropu białka miksuję na najwyższych obrotach miksera jeszcze przez 5 minut. Gotową bezę włoską należy dodać do masy migdałowej w trzech turach, dokładnie mieszając. Nie należy jednak mieszać masy zbyt długo, gdyż stanie się rzadka. Makaroniki piekłam na specjalnej macie silikonowej do pieczenia makaroników. Gotowe ciasto makaronikowe należy przełożyć(...)połowę makaroników nakładam krem, po czym przykrywam drugim makaronikiem lekko dociskając. Makaroniki najlepiej smakują następnego dnia po przełożeniu. Gotowe makaroniki można przechowywać do 3 dni, natomiast same suche ciasteczka- bezy do 7 dni. Smacznych wypieków, Klaudia

Mango Papaja
Prasa do tłoczenia oleju Gorenje OP650W 183

nóż a nie wysokoobrotowy blender ;) Jednak udało mi się z tego pyłku wycisnąć olej, ale polecam robić tak jak napisałam wyżej :) A jaki jest olej? Przepyszny, słodki i migdałowy :) Oczywiście robiłam też standardowo olej z siemienia lnianego zwykłego i złotego, wyciskały się bez problemów, a smak nieporównywalny do żadnego kupnego. Cały pojemnik siemienia wyciskał się ok 15 minut a wyszła(...)chociaż producent o wiórkach nic nie napisał. I hurra, sukces :) Zrobiłam pyszny, biały olej kokosowy, wiórki nie były przypalone (jak w innej prasie) pięknie pachną i będą bazą do ciasteczek :) A sam olej to poezja, oczywiście o zapachu kokosa. Ważne jest by użyć wiórków bez dodatków konserwantów, bo przecież nie chcemy tego w oleju. Żałuję, że nie miałam rzepaku

Co na wege obiad?