Kruche ciasto z malinami, pianką z ziarenkami wanilii, która przypomina ptasie mleczko i maślaną kruszonką. Proste i bardzo smaczne ciasto. Zamiast malin możecie użyć innych, ulubionych
Oryginalny smakKto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu ). Moja
CiastkozercyKto widział moje zeszłoroczne mazurki, ten wie, że u mnie w domu daleko im było do tych tradycyjnych (kto nie, tego zapraszam tu i tu ). Moja
Ciastkozercyświątecznych wypiekach. W tym roku postanowiłam, że prym będą wiodły ciasteczka. Dlatego też otwieram cykl pt. "ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA". Szukam więc tych najpyszniejszych i najbardziej wyjątkowych receptur. W ramach pierwszych prób z nowym (CUDNYM) wałkiem z RollingPinCollection upiekłam kakaowe ciastka kruche z piernikowa nutką. Są idealne z ciepłą herbatą a przede wszystkim świetne do odciskania wszelkich wzorów! Kakaowe(...)ciastka kruche z piernikowa nutka 125 g masła 82% 100 g cukru 2 żółtka szczypta soli 220 g mąki pszennej 30 g gorzkiego kakao 2 łyżki śmietany 18% po 1/4 łyżeczki cynamonu, kardamonu i mielonych goździków Masło siekamy w misce z cukrem, dodajemy żółtka, dalej siekamy. Dodajemy sól i mąkę z kakao i przyprawami. Zagniatamy szybko, by ciasto przypominało okruszki
Dzieje kuchennej WiewiórySzybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach. Składniki na dwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na polewę: tabliczka białej czekolady 2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego lub mleka(...)masło powinno być zimne, pokrojone na małe kawałki). Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty. Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 12-15 minut. Zostawić na blaszce do wystudzenia (ciepłe są bardzo delikatne!). Po ostudzeniu udekorować
Ze smakiem i z pasjąPrzepyszne ciasto z jednymi z moich ulubionych ciasteczek. Istny raj dla łasuchów. Cała blacha znika w mgnieniu oka i każdy prosi o dokładkę! Jeżyki to moje ulubione ciasteczka i chciałam stworzyć jakieś ciacho z ich wykorzystaniem. Wyszło obłędne!. Polecam każdemu spróbować :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruchy spód: 2 żółtka 1/2 szklanki cukru ( składniki zawsze odmierzam szklanką o pojemności(...)łyżkę ubitej śmietany, mieszamy energicznie, wylewamy do śmietany i krótko miksujemy, gotową masę śmietanową wykładamy i równo rozprowadzamy po spodzie ciasta następnie wstawiamy do lodówki aby masa stężała, 5 ciasteczek rozdrabniamy w blenderze na dość drobno. gdy masa śmietanowa stężeje do miski przekładamy serek mascarpone w temperaturze pokojowej ( musimy pamiętać aby wcześniej wyjąć serek z lodówki, musi być w temperaturze
Blog kulinarny S9.PLUwielbiamy wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka. Patrząc po statystykach bloga to Wy też je lubicie W sumie kto ich nie lubi ?! Szczególnie np. TAKICH kruchych, które mają tylko kilka składników i robią się max w 15 minut. Ale zanim przejdziemy do ciastkufff to szybko napiszę co u nas. Jesteśmy w trakcie małego remontu kuchni. Odkładaliśmy go już od jakiegoś czasu(...)dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt klejące to dodajemy mąki, easy. Formujemy kulkę, którą następnie wkładamy pomiędzy papier do pieczenia i rozwałkowujemy na ( w miarę ) cienkie ciasto. Wycinamy ciasteczka i powtarzamy operację z resztkami ciasta – kulka, wałkowanie, wycinanie. Pieczemy w zależności od grubości ciastek około 5-9 minut, aż zrobią się złociste od góry. Po tym czasie wyciągamy
PaleoLifezmieliłam je w blenderze na mąkę. Dzięki nim ciacha są bardziej kruche. Mascarpone to z kolei ciekawy dodatek do ciastek i wprowadza delikatność. Na wierzch dodajcie koniecznie orzechy w całości, po upieczeniu ciastka pachną pięknie przypieczonymi orzechami Ciasteczek nie trzeba wycinać foremką, wystarczy uformować kulki i lekko spłaszczyć. Najważniejsze
Fitkotbokach orzeszka to trzeba je obciąć póki jest jeszcze ciepłe, wystudzone ciastka będą bardzo kruche. Lepiej zdejmować ciastka z wypukłej strony niż wydłubywać z otworków. Jeśli masa orzechowa jest gładka, bez kawałków orzechów to dekorować możemy szprycą. Składniki na około 60 ciasteczek: na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzęsto pytacie do czego wykorzystać białka, które zostają po przygotowaniu np. kruchego ciasta. Ja wykorzystuję je do zrobienia bezy, którą potem można przełożyć ulubionym kremem, upiec
To co lubię - gotuję i polecamMalinowa rolada bezowa z kremem mascarpone Delikatna i krucha beza zawinięta z przepysznym kremem mascarpone i malinkami. Niebo w ustach Rolada bezowa jest prosta i w
Blog z ApetytemTo pyszne, efektowne i nieskomplikowane ciasto. Robi się je bardzo szybko. Kruche ciasto smarujemy aromatycznymi powidłami śliwkowymi, dekorujemy pyszną bezą z dodatkiem płatków migdałowych i pieczemy
Krokusowy DomSerniczki z czekoladowym musli (na kruchym cieście) Dziś polecam Wam połączenie moich dwóch „miłości”. Sernika z chrupiącym czekoladowym musli. Prosty, pyszny deser, idealny do
Słodkie okruszkirąk. Blachy o wielkości piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Formować kulki, układać na blasze i spłaszczać. Zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rosną na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez 12-14 minut. Aby były kruche przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Z porcji otrzymałam 45 ciastek. Smacznego
Przepisy Babciwykorzystaną mąką jest kokosowa. Spód tarty jest delikatnie kokosowy w smaku. Dziecinnie prosty w wykonaniu, zdecydowanie szybszy od klasycznego ciasta kruchego. Ja wykorzystuję to ciasto dość często nie tylko w tym przepisie, ale też na przykład do przygotowania ciasteczek. Budyń nadaje kremowej konsystencji, a wiśnie swoją kwaskowością cudownie przełamują słodycz budyniu. Jeśli nie przepadacie za wiśniami owoce można spokojnie zamienić
HealthyCreations