Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje ciacha, co widać zresztą po wpisach, przepisów na ciastka jest dużo, nawet bardzo. To wszystko po to by nie
Smaczne Zdrowebidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Oto kolejny przepis z serii bez glutenowej, tym razem są to kruche jaglane ciasteczka z wiórkami kokosowymi Taka rada, kasza musi być naprawdę mięciutka u mnie chyba była nie do końca dobrze ugotowana przez co były wyczuwalne twardawe drobinki. Ale i tak ciasteczka
W garach u GosiDla tych, którzy nie przepadają za pączkami lub po prostu nie chce im się bawić w smażenie ich (tak jak mnie w tym roku
Smaczne Zdrowepiątek coś słodkiego. Dzisiaj ciasteczka, mocno kakaowe z czekoladkami michałkami i żurawiną. Ostatnio dużo wpisów z nią w roli głównej, ale dzieci i my bardzo ją lubimy. Ciasteczka pyszne i kruche. Przepis znalazłam tutaj , troszkę zmodyfikowałam. Polecam, bo naprawdę pyszne. Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk :-) Miłego piątku :-) Składniki: 200 g żurawiny 15 cukierków czekoladowych typu Michałki(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta, w rękach formujemy kulkę, kładziemy na blaszce i trochę spłaszczamy. Tak robimy z resztą ciasta. pamiętajmy o pozostawieniu odstępów między ciasteczkami, bo urosną :-) Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut, Studzimy na kratce :-) Smacznego
kruche babeczkiTakie kruche maszynkowe ciasteczka z dodatkiem smalcu są rewelacyjne! 😍 Właśnie ten składnik nadaje ciastkom niesamowitej kruchości, dlatego nie zamieniajcie go na masło, ani broń Boże na margarynę 😉, bo efekt będzie już nie ten sam. Jeśli pominiecie kakao (nie każdy lubi) ciasteczka wyjdą równie pyszne, tylko o lekko kremowym, klasycznym kolorze. Składniki: 0.5 kg mąki 150 g masła
Walijskie PichcenieUwielbiam kruche, maślane ciasteczka 😍 I robić, i jeść 😀 Tym razem wzbogaciłam ich smak otartą skórką z jednej (oczywiście sparzonej wcześniej) pomarańczy. Pomarańczowy smak tutaj jednak nie dominuje, a jedynie podkreśla aromat masła. Składniki: (na ok. 35-40 szt) 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 250 g zimnego masła (82% tłuszczu, nie margaryna!) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej
Walijskie Pichceniekażda inna gęsta konfitura, marmolada, powidła lub kajmak. Szybkie, proste, a tyle radości;) Polecam również inne przepisy na twarogowe ciasteczka Twarogowe rogaliki z powidłami Rogaliki twarogowe z różą Rogaliki z pomarańczą Rogaliki karmelowo-kawowe Serowe uśmiechnięte ciasteczka (usteczka) Kruche pełnoziarniste rogaliki z nadzieniem Kruche nadziewane rogaliki Twarogowe rogaliki Składniki (na 32sztuki) 250g twarogu 120g masła 250g maki
Obiad gotowyCiasteczka te znajdą się wśród najczęściej pieczonych przeze mnie ciasteczek. Nie za słodki i mocno czekoladowe polecam. Składniki: 200 g cukru (najlepiej trzcinowego) 200 g masła
Mama GotujeKruche maślane ciasteczka z nadzieniem z mocno cytrynowego kremu lemon curd. Nie są skomplikowane do zrobienia, a ich przygotowanie można podzielić na etapy. Ja cytynowy krem zrobiłam dzień wcześniej, dzięki czemu przez noc nabrał w lodówce odpowiedniej konsystencji. Składniki na około 30 ciastek: 400 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka 220 g zimnego masła szczypta soli
wyzwania kuchennePrzepis na te waniliowo-korzenne ciasteczka pokazywałam na blogu praktycznie na samym początku jego istnienia. Zdjęcia, jakie wtedy zrobiłam nie były najlepszej jakości i aż prosiły
Smaki Na TalerzuCiasteczka owsiane– za płatkami owsianymi, np. pod postacią owsianki przez długi czas nie przepadałam, zmieniło się dopiero w moim dorosłym życiu, gdy zaczęłam kombinować z
Kulinarne PrzebojeOdkąd po raz pierwszy wspólnie zrobiliśmy ciasteczka ze skwarkami , za każdym razem, gdy wytapiamy smalec odkładamy część skwarek i pieczemy z nich kolejne wersje tych ciasteczek
niecodziennikparyMamy już dwie wersje ciastek ze skwarkami i obie są na słodko, czas więc przygotować słone ciasteczka ze skwarkami i cebulą . Są dobrą alternatywą dla chipsów
niecodziennikparyPrzepis na czekoladowe ciasteczka z pestkami dyni znalazłam w książce Nigelli Lawson “Przy moim stole”. Ciasteczek nigdy za wiele, a te są wyśmienite. Sama
Tajemnice Smaku