Pyszne chrupiące belgijskie gofry z dużą ilością owoców sezonowych. Dla każdego znajdzie się coś innego.Gofry są robione na drożdżach i nie są tak słodkie jak tradycyjne.S
wesoła kuchniaCiasto Rajski ptak Bajeczny w wyglądzie i przepyszny w smaku serniczek na zimno udekorowany ptasim mleczkiem. Przepis na to ciasto znalazłam na stronie gotujmy.pl i od
Blog z ApetytemWeekendowe śniadanie lub podwieczorek w czerwcu bez truskawek to dla mnie weekend stracony! Czekoladowe placuszki z truskawkami zachwycą każdego łasucha – są przepyszne – owoce nadają
Poezja smakuAnanasy w karmelowym syropie i delikatne, wilgotne ciasto. Odwracane ciasto ananasowe to amerykański klasyk. Owoce układa się na karmelu i zalewa ciastem – gotowy placek odwraca
Poezja smakuCiężko mi było podejść do zrobienia sernika. Także będąc na wakacjach u rodziców postanowiłam wykorzystać ten czas by razem z mamą go przygotować (przepis od
W kuchni u MonikiWielkanoc. Właściwie tylko zeszłoroczny przepis na najlepszą paschę wielkanocną wpisuje się w tę kategorię. W tym roku niestety nie poprawiam się w temacie. Miałam co prawda podejście do wielkanocnych ciasteczek – króliczków ale niestety etap dekorowania mnie przerósł ( dowody na naszym Instagramie : ). Więc niestety nie mam dla Was nic stricte na święta – zresztą u nas w domu przygotowania do Wielkanocy(...)roślinne) ½ szklanki wody gazowanej 3 łyżki cukru brązowego 2 jajka 2 łyżki stopionego masła 1¼ szklanki mąki ( u mnie orkiszowa typ 600) ¾ łyżeczki cynamonu szczypta soli olej kokosowy albo masło klarowane do smażenia SOS OWOCOWY 250 g mrożonych lub świeżych owoców ( u mnie wiśnia i resztka mieszanki leśnej) 2-3 łyżki miodu albo cukru brązowego ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej SEREK
Cooking for Emilyskładniki na biszkopt: 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 200 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na
Domowy Smak JedzeniaBatoniki te to doskonałe źródło energii, które kusi pysznym smakiem oraz aromatem nie do opisania. Są słodkie, chrupiące, choć lekko miękkie i żeby nie cukier - uznałabym
Di gotujeBardzo lubimy z mężem wszelkiego rodzaju batoniki, a szczególnie te chrupiące i z kawałkami suszonych owoców czy ziaren. Te sklepowe nie zawsze Nam odpowiadają doborem składników
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWiem, że powinnam używać ich polskiej nazwy, która brzmi kokosanki. Jednak jest coś niesamowicie magicznego w tym śpiewnym Coco au Miel i prostocie ich wykonania
Gotowanie to kochanieW sobotę mięliśmy dzień z kulkami ;) Już tłumaczę o co chodzi. Na obiad knedle ze śliwkami a na deser czekoladowe kulki czyli bajaderki domowe.
Słodkości i nie tylkoBardzo rzadko jem kupne słodycze – zdecydowanie wolę te domowe. Jednak batonik Kinder Bueno to moja słabość. Wersja domowa – to byłoby coś! Eksperymentujmy! Masa z
Poezja smakuskładniki na ciasto kruche: 480 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka cukru 3 łyżki miodu 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 150 g masła 1
Domowy Smak Jedzeniamąki 50 g miękkiego masła 1-2 żółtka 1 całe jajko 3/4 łyżeczki soli 1 szkl. gorącej wody 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej olej do smażenia cukier puder do posypania Mąkę przesiać, dodać sól, miękkie masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i całe jajko.Wymiesza(...)więcej niż 3 sztuki. Ciasto opadnie na dno, gdy będzie wypływało na powierzchnię delikatnie zatapiać je płaską łyżką cedzakową i przytrzymać ze 2 sekundy.Zrobić tak 3 – 4 razy. Ciasteczka zaczną się rozwarstwiać. Za pomocą dwóch widelców (jednym przytrzymywać ciastko) rozchylać warstwy do uzyskania pożądanego kształtu. Gotowe wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószyć cukrem pudrem. Ważne
Moje domowe kucharzenieskładniki na ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 125 g cukru 125 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szkl śmietany 2 jaja 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzenia