PYSZNE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Uwielbiam pierogi z każdym farszem. Tajemnica to ciasto. Farsz jest równie ważny, ale ciasto musi być perfekcyjne. Polecam ten przepis na ciasto! Składniki na ciasto – ok. 50 szt. pierogów. mąka poznańska – 500 gram jajko – 1 ciepła woda – 1 szklanka olej – 1 łyżka szczypta soli Składniki na farsz szpinak rozdrobniony – ok. 800 gram(...)dusimy kilka minut. Dodajemy pieprz, Cayenne, gałę muszkatołową i mieszamy. Na koniec dodajemy połamany ser feta i mieszamy, aż wymiesza się ze szpinakiem (mogą pozostać małe grudki sera). Czekamy aż farsz wystygnie. W między czasie przygotowujemy ciasto. Ciasto: Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie, wlewamy w nie jajko i oliwę. Wsypujemy sól. Zaczynamy wyrabiać, podlewając wodą, aż ciasto będzie
Calzonella.cominne pyszne tarty: z truskawkami z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka
potrawyregionalneCiasto szpinakowe: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku(...)cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć
królestwo garówłyżeczka miodu szczypta cynamonu Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sitku. Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodać pozostałe składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem(...)Najlepsza do kremu jest dynia pieczona o konsystencji przypominającej ugotowane, potłuczone ziemniaki. Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z patelni , Desery , Naleśniki, gofry, placuszki , Obiad Tagged: dynia , ricotta , szpinak
https:KKuchniaMniamMoja propozycja na smaczny, zdrowy i szybki obiad to NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I IMBIREM. Wykonanie nie jest trudne, a gdy wcześniej usmażymy naleśniki, przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Tak wiec zaczynamy!!! SKŁADNIKI NA CIASTO 2 jajka 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej Mleko (tyle aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany) łyżka oliwy z oliwek Pieprz Sól Curry Zioła prowansalskie(...)gęstej śmietany. Później wlewam oliwę z oliwek i wsypuję przyprawy. Po przygotowaniu ciasta smażę naleśniki z obu stron, na złoty kolor. Przygotowanie farszu Szpinak wrzucam na patelnię, podlewam wodą i rozmrażam. Imbir i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę i dodaję do rozmrożonego szpinaku. Duszę wszystko
Zdrowo i kolorowopoprzedniego. Radą Hońki jest rozpuszczenie margaryny w mikrofali, co znacznie ułatwia wyrabianie ciasta i skraca całą babraninę. Rozwałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut - do złotego koloru. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Nadzienie: 2 opakowania mrożonego szpinaku, który wyjmujemy wieczorem i pozwalamy mu przez noc się rozmrozić 225g wędzonego łososia(...)następnie wsypujemy trochę mąki i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Kolejno dolewamy mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy suszonego koperku i natki pietruszki. Na przestygnięte ciasto wkładamy rozmrożony i solidnie odciśnięty szpinak, kawałki łososia i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy blaszkę na ok 15-30 minut do nagranego do 180 stopni piekarnika. Czas zapiekania
Karczma HonoriettyKuchnia włoska to coś co lubię najbardziej.Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka.Sekret tkwi w cieście.Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników.200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli.Z mąki tworzymy kopiec i do środka wbijamy jajka(...)puszki brzoskwiń oraz sól i pieprz łączymy razem.Sos do raviolo.Na rozpuszczone klarowane masło wrzucamy kilka listków bazylii lub szałwii, solimy. Gotowe. Ciasto cieniutko wałkujemy, kroimy na kwadraty, na jednym tworzymy kopiec z sera i szpinaku, na środek wykładamy żółtko. Smarujemy wodą boki i delikatnie nakładamy górną warstwę. Robimy wzorek widelcem.Gotujemy w osolonej wodzie 4-5 minut.Pycha
BaRepasdanie. Składniki: ( około 25 sztuk) Ciasto: - 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, - 1 szklanka letniej wody Mąkę łączymy z wodą i zagniatamy ciasto, rozwałkowujmy je, a następnie wycinamy równe kółka. Farsz: - Szpinak około 400 g, - Ser Feta 100 g, - Czosnek 2 ząbki, - Gałka muszkatołowa, - Pieprz Sposób przygotowania: Szpinak gotujemy, dodajemy wyciśnięty przez
Fit-aminamąka do podsypania200 gram masła150 ml jogurtu naturalnego3 żółtka200 gram startego żółtego sera (u mnie gouda)1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solifarszopakowanie szpinaku mrożonego200 gram białego sera3 ząbki czosnkupieprz i sól do smakuPRZYGOTOWANIENajpierw łącze wszystkie suche składniki ciasta a następnie dodaję masło jogurt ser i żółtka - zagniatam ciasto z którego formuję kulę zawijam w folię i wkładam na godzinę(...)odparowuje aby pozbyć się nadmiaru wody. Do misy blendera wkładam biały ser i i miksuję aż powstanie gładka masa, następnie dodaję szpinak i przeciśnięty czosnek. Blenduję aż do połączenia się składników następnie dosmaczam sola i pieprzem. Schłodzone ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję na podsypanej mąka stolnicy. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ja wałkowałam na 4-5 milimetrów
Magiczna kuchnia Dariiciasta. Nadzienie robi się w kilka minut: pokroić, zabełtać, doprawić i już :) A potem tylko czekamy, aż tarta wyjedzie z piekarnika. SKŁADNIKI: Na foremkę do tart o średnicy 25 cm. Spód pod tartę: 200 g mąki pszennej 100 g masła 1 płaska łyżeczka soli 2 żółtka 1 - 2 łyżki bardzo zimnej wody Nadzienie: 100 g wędzonego łososia 100 g szpinaku(...)tartę: 1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Zimne masło ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Palcami mieszamy masło z mąką, a następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto. 3. Pod koniec, kiedy z ciasta zaczyna formować się kula dodajemy łyżkę lodowatej wody. Ponownie zagniatamy. Kiedy ciasto uformuje się w zwartą kulę to znaczy ze jest gotowe. 4. Wałkujemy ciasto
W kuchni KatiePosiekaną w kosteczkę cebulę podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak się rozmrozi, dusimy go chwilę po czym zestawiamy z ognia, dodajemy ricottę, parmezan i doprawiamy do smaku. Odstawiamy do pzrestudzenia. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki (uwaga! ciasto dynowe jest nieco bardziej wilgotne niż zwykłe i jeśli(...)każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy kilka minut do miękkości ciasta. Smacznego :) Artykuł Dyniowe pierogi ze szpinakiem i ricottą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogfrancuskim pierś nie jest wysuszona. Taką pierś proponuję podawać z pieczonymi ziemniaczkami (przepis tutaj) i lekką sałatką. Składniki: 6 pojedynczych piersi kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 opakowania ciasta francuskiego 6 plasterków żółtego sera (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 jajko Wykonanie: Rozmrożony szpinak smażymy(...)piersi rozcinamy (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełniamy farszem, a na wierzch nadzienia kładziemy żółty ser. Piersi doprawiamy solą (ja użyłam ziarenek smaku) Każdy płat ciasta francuskiego dzielimy na 2 części. z obu stron nacinamy paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto kładziemy
IMPRESJA SMAKUudał się fajny obiad. Ciasto jak zwykle zrobiłem z 1 kg mąki, 2 jajek, 2 szkl. wody i 1 łyzki soli. Do farszu oprócz szpinaku dodałem gotowane ziemniaki, cebulę, czosnek,sól, pieprz ziołowy, jajko. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy ... farsz przepuszczamy przez maszynkę lub używamy blendera... Jak już jesteśmy przygotowani, wałkujemy, wykrawamy, nakładamy i lepimy pierogi. Ja oczywiście
chleba naszegoricottą jest po prostu super! Takie małe, drożdżowe pizzerinki są idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. składniki: ciasto: 25 świeżych drożdży 200 ml ciepłe wody łyżka oleju łyżeczka soli 350 g mąki chlebowej nadzienie: 250 g mrożonego szpinaku 150 g ricotty cebula ząbek czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy ponadto: jajko czarnuszka Drożdże rozpuścić w odrobinie wody, dodać(...)wrzucić na rozgrzaną oliwę, smażyć ok minuty, dodać szpinak, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum, podgrzewać od czasu do czasu mieszając aż szpinak się rozmrozi i odparuje. Wystudzić, dodać ser, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarobić na oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkować na grubość ok 5 mm. Wycinać kółka jak na pierogi. Na połowę
6nieboDodajemy szpinak i całość chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na stolnicy zagniatamy ciasto drożdżowe z mąki, drożdży, śmietany, margaryny, żółtek, cukru i szczypty soli. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nakładamy na nie cały przygotowany szpinak i zawijamy roladę. Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Roladę drożdżową wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Smacznego
paapilotkaa