ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:45/134)

Rolada serowa 174

cebulą pokrojoną w kostkę i z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Możecie oczywiście użyć mrożonego szpinaku, tak, czy inaczej pilnujcie jednak, by odparować nadmiar wody, bo inaczej rolada nam się rozejdzie.  Gdy serowe ciasto jest już gotowe, ładnie zrumieniona, wyciągamy(...)piekarnika, a gdy jest jeszcze ciepłe odwracamy i ściągamy papier na którym się piekło. Układamy mięso, posypujemy pokrojonymi pomidorami. Układamy plastry boczku, a następnie wykładamy szpinak i posypujemy resztą parmezanu. To wszystko zróbcie, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, potem będzie ciężej je zwinąć. Wykładając składniki zostawcie dosłownie mniej więcej 2-3 cm wolnego dłuższego brzegu serowego ciasta- dzięki temu składniki

Pichceniomania
Słodkie Środy - Leśny mech z owocami granatu 353

coś innego niż zwykle. Mianowicie na słodkie ciasto, którego jednym z podstawowych składników jest warzywo. Szpinakowe ciasto robi furorę w mojej rodzinie jak i w kręgu przyjaciół i znajomych. Niejedna osoba nie uwierzyła, że w słodkich wypiekach można "przemycić" szpinak :) Sami oceńcie jak wygląda i koniecznie skuście się by je przygotować ... będziecie zadowoleni. Leśny mech z owocami granatu  SKŁADNIKI(...)dodając cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy mąkę krupczatkę oraz przesianą mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej i mieszamy.  Na koniec dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach przez około 55 - 60 minut. Przygotowujemy masę. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rolada szpinakowa 198

Rolada szpinakowa       Składniki Ciasto jajka - 5 szt mąka - 2 łyżki szpinak mrożony liście  HORTEX - 450 g czosnek - 3 ząbki gałka muszkatałowa - szczypta sól i pieprz masło - 1 łyżka Farsz : serek śmietankowy z ziołami - 2 opak chrzan - 1 łyżeczka łosoś w plastrach - 200 g Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem(...)pieprz, przesmażyć. Zdjąć z ognia, ostudzić, zblendować, dodać żółtka jaj, mąkę i gałkę muszkatołowa, dokładnie wymieszać. Następnie ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do szpinaku, ostrożnie wymieszać. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blachę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok.10-15 minut. Upieczone ciasto ostudzić, posmarować serkiem i chrzanem, ułożyć plasterki łososia i zwinąć

Kuchnia Danusi
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 325

Przepis na pyszne pierogi drożdżowe pieczone z piekarniku. Mi najlepiej smakują maczane w sosie czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru   Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko do posmarowania(...)dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Lekko przesmażamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie szpinak mieszamy z ricottą. Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na koła nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi ze szpinakiem 244

czosnku i bazylii. Proponuję podawać z pestkami dyni oraz sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól(...)zamrożony szpinak. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać wyciśnięty czosnek, pieprz i posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać

Bullio
WARKOCZ FRANCUSKI 165

wielkości pieczarek  ulubione przyprawy (w mojej wersji sól, pieprz, czosnek, sos sojowy) 1/2 czerwonej papryki szpinak (może być zarówno świeży jak i mrożony) żółty starty ser do posypania farszu 1 łyżeczka oliwy 1 żółtko do posmarowania warkoczy A jak to zrobić: Płat ciasta francuskiego dzielimy na sześć równych kawałków.Każdy z powstałych prostokątów nacinamy z dwóch stron na mniej(...)podsmażamy na oliwie z zeszkloną cebulką.Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko razem podduszamy. Gotowy farsz wykładamy na środek każdego z naszych przygotowanych wcześniej płatów ciasta (jak na powyższym zdjęciu). Dodajemy szpinak, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i posypujemy żółtym serem. Teraz już można zacząć zaplatanie, na przemian z pociętych z boku paseczków, dokładnie tak jak byśmy chcieli zrobić warkocz

Kuchnia w opałach
Szybkie koperty ze szpinakiem i fetą 1525

pracy-polecam!!! SKŁADNIKI: opakowanie szpinaku mrożonego (tylko żeby nie był rozdrobniony) 3-4 ząbki czosnku(do smaku) opakowanie sera feta (kanapkowy) 2 opakowania ciasta francuskiego jajko sezam sól pieprz  łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: szpinak rozmrażamy,podsmażamy na oliwie chwilkę aż odparuje woda(jak się uda to odlejcie to będzie szybciej) do szpinaku wyciskamy czosnek,dodajemy pokrojony ser,i dopiero doprawiamy

Swojskie jedzonko
SZPINAKOWE PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 189

porze. Dziś postanowiłam pokombinować z ciastem francuskim. I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki. Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko A jak to zrobić: Na patelni(...)czosnek. Lekko podsmażyć uważając aby czosnek się nie przypalił. Wrzucić umyty i pokrojony szpinak, dusić całość aż szpinak zmięknie, a woda odparuje. Zdjąć z palnika, dodać pokrojone w paseczki pomidory i rozkruszoną fetę. Całość wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła. Na środku każdego, ułożyć po kopiastej łyżeczce farszu. Złożyć

Kuchnia w opałach
Pstrąg łososiowy ze szpinakiem w cieście francuskim 300

łososiowego – 1 porcja ok 200g) Ok. 400g szpinaku 8 łyżek musztardy 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Łyżka octu winnego Oliwa z oliwek Ciasto francuskie Jajko Zioła prowansalskie Sól Pieprz   Zaczynamy od przygotowania szpinakowego farszu. Szpinak mrożony trzeba rozmrozić i odsączyć z namiaru wody. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy szpinak(...)łatwiej uzyskać pożądany kształt. Ja użyłem pstrąga łososiowego. Jest tańszy niż łosoś, a smakuje równie dobrze. Można oczywiście użyć innej ryby. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy kawałek ciasta francuskiego, na którym układamy naszą rybę nadając odpowiedni kształt. Następnie nakładamy ostudzony farsz. Całość przykrywamy drugim kawałkiem ciasta francuskiego, które nakłuwamy umożliwiając usunięcie nadmiaru powietrza. Zapobiegnie to także nadmiernemu puchnięciu

MarcinChef
leśny mech 137

CIASTO: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 szklanka  cukru  3   jaja 1 szklanka   oleju 2 szklanki   mąki krupczatki 3 łyżeczki   proszku do pieczenia MASA ŚMIETANOWA: 400 ml   śmietany kremowej 30% 2 opakowania   śmietan-fixu 2 łyżki cukru waniliowego owoc granatu SPOSÓB WYKONANIA:       Rozmrażamy szpinak i odsączamy z  wody(...)powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy o  średnicy 24 cm , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy je na talerzu.  Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksami

Darcia w kuchni
Orkiszowa pizza z krewetkami po tajsku w mleczku kokosowym 228

była pyszna!  Orkiszowa, z pysznymi krewetkami duszonymi na mleczku kokosowym z czosnkiem i liśćmi limonki. Do tej kompozycji świetnie wpasował się szpinak razem z mozzarellą. Chyba nikogo nie muszę bardziej namawiać.. :) Składniki na 1 pizzę: Ciasto: 250g mąki orkiszowej do wypieku chleba + do podsypywania 1/2 opakowania (ok. 4g) drożdży instant 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy(...)grubych (dużych?) oczkach. Po upływie czasu ponownie wyrabiamy chwilkę ciasto. Blachę smarujemy lekko oliwą. Ciasto wałkujemy lub rozciągamy w dłoniach. Przekładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nakładamy sos, szpinak, krewetki i posypujemy całość obficie mozzarellą. Pieczemy

Czarnawisienka
Pierożki ze szpinakiem i serem lazur 137

wróg szpinaku się do nich przekona. U mnie w formie uszek, ale można nie sklejać rożków i pozostawić tradycyjny kształt. Składniki: Ciasto: - pół kilograma mąki - szklanka gorącej wody - pół łyżeczki soli - łyżka oleju Farsz: - opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450 g) - pół trójkącika sera Lazur z niebieską pleśnią - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku - łyżka masła(...)zaparzyć. Po upływie czasu zagnieść ciasto, w razie potrzeby dolać odrobinę wody, lub dosypać mąki. Ciasto powinno być elastyczne. Zostawić ciasto na 15 minut aby odpoczęło. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Na patelnię dodać szpinak, przykryć i dusić do rozmarznięcia. Gdy szpinak rozmarznie zdjąć pokrywkę aby woda mogła odparować. Gdy woda odparuje dodać pokruszony ser. Ciągle

Cook&Love
Pierogi ze szpinakiem i fetą 239

Pierogi ze szpinakiem i fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz:1 kg mrożonych brykietów szpinakowych25-30 dag fety3 ząbki czosnkusól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy(...)zależności od mąki jakiej użyjemy. Ciasto powinno być sprężyste, elastyczne i nie za twarde. Po zagnieceniu ciasto okrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na bok.Wykonanie farszu:Brykiety wsypujemy na patelnię i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do szpinaku, przyprawiamy. Patelnię zdejmujemy z kuchenki i do masy szpinakowej wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę. Delikatnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto Leśny Mech 139

leśny mech. Hit na ostatnich imprezach dla dzieci. Bardzo przypadło nam do gustu. Do dekoracji użyłam mrożonych jeżyn, które świetnie współgrały z całością. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, a dodaje fajnego kolorku. Musicie spróbować! Ciasto: 4 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody(...)cukrem. Powoli, cienką strużką wlewać olej i miksować dalej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Powoli dodawać do masy jajecznej i mieszać. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody i rozdrobnić (nożem lub w malakserze). Dodać do ciasta i wymieszać. Tortownicę (lub blachę) wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w 180 stopniach. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tortellini 249

szybko znikają po tym długim trudzie...:) Składniki: 350 g mąki 2 jajka 2 żółtka szczypta soli 3 łyżki oliwy odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta MÓJ FARSZ: 100 g szpinaku 100 g bryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła  2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny(...)odsączyć na ręczniku papierowym) i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce łączymy bryndzę, łososia i szpinak. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i w razie potrzeby solą i pieprzem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wybijamy do niego jajka i żółtka, oliwę i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto dodając odrobinę wody w razie potrzeby. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą

Kuchnia Prezydentowej