powstały pyszne, puszyste i chrupiące gofry. ;-) Przepis znalazłam na blogu „Moje Wypieki” . Jestem nim zachwycona. Pierwszy raz widziałam tak puszyste ciasto na gofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki, borówki i kiwi). Wyśmienicie smakują również z cukrem pudrem. To już zależy kto co lubi.;-) Powiem Wam jeszcze, że takie gofry kojarzą(...)szklanki Oleju Kujawskiego, 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz białek przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i przekładamy do ciasta. Delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą łyżki. Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy na brązowozłoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Passion of Cookingdomu :) 4. Co daje ci blog?Samozadowolenie . 5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa?Przede wszystkim zapach pieczonego ciasta pamiętam z dzieciństwa m.in. szarlotki , rogalików serowych :) 6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato?Napewno truskawki i sernik na zimno z galaretką. 7. Jaka jest twoja największa pasja?Największą pasją jesr dekorowanie wnętrz i jedzenie łakoci(...)kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ?Uwielbiam kuchnie włoską .A oto moje 11 pytań dla wytypowanych blogów : Skąd się wzięła nazwa Twojego bloga? Najbardziej ulubiona potrawa z Twojego bloga. Ciasto które mogłabys jeśc codziennie ;) Czy ktoś pomaga Ci w prowadzeniu bloga? Od jak dawna prowadzisz bloga? Pierwszy Twój przepis na ciasto to ..? Skąd biorą się Twoje pomysły albo skąd bierzesz
Słodkości i nie tylkosmacznie i zapewniam, że tak właśnie jest ;) Ostatnio pisałam, że sezon na rabarbar uważam za otwarty, więc nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was dzisiaj na kolejne pyszne ciasto z użyciem tego warzywa. Korzystajmy, póki jest! Polecam :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Biszkopt: 5 jajek w temperaturze pokojowej 180 g cukru(...)test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Po tym czasie piekarnik uchylić, a biszkopt pozostawić w nim do studzenia. Po kilkunastu minutach wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka rabarbarowo-truskawkowa: Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić na bok. Rabarbar obrać, pokroić w kostkę. Truskawki odszypułkować i razem
Nastoletnie Wypiekaniemiksując. Teraz odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręcznie. Robimy to szybko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. NADZIENIE: 7-9 jabłek (7 dużych lub 9 małych) u mnie dodatkowo kilka pokrojonych truskawek, można dodać również pokrojoną łodygę rabarbaru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 szklanki cukru (w oryginale
Rozpustne gotowanieCiasto ucierane z jabłkami jest ciastem uniwersalnym. To znaczy, że przepis na niego jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Dziś przedstawiam opcję z jabłkami, ale wykorzystać możemy do niego wszystkie owoce. Na blogu znajdziecie też wersję z rabarbarem , truskawkami , malinami czy śliwkami . Od dawna korzystam z tego przepisu i nic w nim nie zmieniam. Zawsze wychodzi puszyste i nigdy nie było
RelaxtimeSernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki:2 galaretki truskawkowe500 g ricotty100 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki3 łyżki żelatyny(...)wykładamy biszkoptami, wylewamy masę serową i w odstępach ok. 1 centymetra "wtykamy" serduszka (pionowo tak aby po przekrojeniu uwidocznił się ich kształt). Całość zalewamy przestudzoną galaretką.Sernik przyozdobiłam truskawkami polanymi białą czekoladą.Moje posty
Słodka Stronabardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec(...)nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu
moj przepis nadołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać. Piec 35-40 min w 170 st. Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika(...)nożykiem oddzielić biszkopt od boków tortownicy. Przekroić na 3 części. Ja dwa biszkopty piekłam za jednocześnie, bez termoobiegu. Składniki na krem jogurtowo-truskawkowy: 900-1000 gr mrożonych lub świeżych truskawek, mrożonych nie rozmrażać 1 szklanka cukru (mniej lub więcej do smaku w zależności od tego czy truskawki są kwaśne czy słodkie) 120 ml wrzątku 4 łyżki żelatyny 750 gr jogurtu
moj przepis naoleju 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru pudru szczypta soli olej do wysmarowania gofrownicy Frużelina truskawkowa: 200g truskawek 30 cukru 80ml wody 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: bita śmietana kilka truskawek Wykonanie: 1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko, cukier(...)sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce. 3. Frużelina truskawkowa: Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie przełożyć do rondelka, dodać cukier, zagotować, dodać wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną
Szalona Kuchnia EwelinyDziś moja kochana pociecha przyniosła do domu cały kosz pięknych, świeżutkich truskawek zerwanych prosto z krzaczka. A że wszyscy uwielbiamy, te małe czerwone słodkości, powstało z nich kilka pysznych dań. Będą desery, koktajle, ciasta... pomysłów jak zawsze miałam sporo. Na początek zapraszam Was na prosty, ale jakże smaczny deser truskawkowy z ricottą. Mi od razu poprawił humor. Spróbujcie. ... prosty
Słodkie okruszkiKolorowa i lekka sałatka z truskawkami i kurczakiem. Taka przekąska zagościła ostatnimi czasy w naszym domu. Przyznam szczerze, że po raz pierwszy próbowałam połączenia truskawek i
Przepiski.pl(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Twarożek z jogurtem i truskawkami to idealny posiłek w ciągu dnia, szczególnie dla osób będących na diecie. Jest bardzo smaczny, pożywny i szybki
Przepiski.plBabeczki jogurtowe z owocami i kruszonką Wilgotne i mięciutkie ciasto, a przy tym bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Te babeczki wprost rozpływają się w ustach! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki pszennej(...)mąki 3 łyżki cukru 40 g masła DODATKOWO: pół szklanki dowolnych owoców (u mnie morele i truskawki) *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem
Blog z ApetytemLabneh jest arabskim serem z jogurtu gęstego, najlepiej bałkańskiego albo greckiego. Jest pyszny, lekko słony i stąd pomysł na sernik. Teraz w upały szczypta soli dodana
Moje Małe Czarowaniemlekiem, olejem, jajkami, skórką z cytryny i cukrami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać pokrojone truskawki i całość jeszcze raz delikatnie wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka
Czerwień i błękitpierożki wyjmujemy z wody, podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem lub śmietanką. Wyśmienite ze skwareczkami ze świeżej słoniny, boczku i zrumienioną cebulą. Smacznego :) Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska Pierogi ruskie fot. Moja Książka Kucharska Pierogi z truskawkami fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaProponuję dziś niezwykle orzeźwiający koktajl owocowy ze składników łatwo dostępnych , mogą być owoce mrożone , lub świeże , ale chodzi głównie o owoce jagodowe czyli jagody , maliny , truskawki
Kawa z mlekiemsoli olej do smażenia + dowolne dodatki : u mnie mus zrobiony ze zblendowanych z odrobiną cukru jagód. Sprawdzą się tutaj równie dobrze zmiksowane truskawki, nutella, cukier kryształ, cukier puder. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia się. Nakładamy łyżką ciasto i smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu, aby przesmażyły się w środku
Walijskie Pichceniemasę wylać na blaszkę. Poukładać na wierzch owoce, posypać orzeszkami i mleczną czekoladą, piec przez około 35 minut aż ciasto lekko urośnie. Ciasto idealne do kawy czy herbaty na każdą okazję. Zamiast malin można dodać wiśnie czy truskawki. www.uczymyjakslodzic.pl
W Moim Magicznym Domukoniecznie musicie wypróbować przepis na moją tartę czekoladową. Tarta czekoladowa z czerwoną porzeczką Zarówno ciasto jak i krem są bardzo proste do przygotowania. Tartę tą robiłam już kilka razy, zmieniałam tylko owoce z jakimi ją serwowałam. Można na przykład podać ją z sosem malinowym, truskawkami, borówkami lub z porzeczką. Pamiętam, iż gdy serwowałam tą tartę z sosem malinowym do serowania
mecooksDomowe ptysie z kremem śmietankowym z truskawkami to przysmak, który kojarzy mi się z dzieciństwem – w osiedlowych piekarniach lub też cukierniach można było kupić najlepsze
Magiczny Garnekchcesz zrobić ciasto w mniejszej formie 24×24 cm tutaj znajdziesz przepis. PS. Już nie mogę doczekać się, kiedy zrobię ponownie to ciasto. Po głowie chodzi mi przetestowanie go w wersji brzoskwinie + galaretka brzoskwiniowa, a latem z truskawkami. Mmmm…. pycha! Smacznego
Mojewlasne.plTostowe roladki z truskawkami. Edyta Guhl. Witajcie w ten niedzielny ranek i zapraszam na tostowe roladki( French Toast Roll up). Są przepyszne, pachnące cynamonem i mają
dolcevitainmykitchenkaszy manny 1 łyżka mąki z lekką górką + do podsypywania ziarenka wanilii z 1/4 laski do podania: ulubione owoce (jagody, maliny, truskawki) syrop klonowy śmietana Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, wanilię, kaszę mannę i mąkę, wymieszać. Ciasto będzie klejące, ale zwarte. Stolnicę podsypać mąką, z ciasta uformować wałeczek, spłaszczyć lekko, pokroić na skośne kawałki. Pierogi wrzucać do gotującej się
Obiad gotowywychodziło. W końcu mi się udało. Nie zawiodłam się, są przepyszne. Zrobiłam sałatkę owocową z ich dodatkiem. Sałatka owocowa to zdrowszy zamiennik ciasta. Sałatka jest pyszna, polecam. Składniki: 1 jabłko 2 mandarynki 2 kiwi 1 banan 4 truskawki Adwokat ( likier jajeczny ) Orzeszki pinii Wykonanie: Jabłko, kiwi, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie na kawałki kroimy truskawki
Smaki Ewyananasów ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć dodając ostudzony budyń. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Przełożenie ciasta: Ciasto-krem-rozłożyć ananasy- zalać tężejącą galaretką. W środek ananasa można włożyć drylowaną wiśnię lub truskawkę. Źródło: 183 nowe przepisy Siostry Anastazji
PychotkaaaRano odcedzić i zblendować wraz z mlekiem oraz truskawkami (wcześniej można je pokroić, będzie łatwiej). Można posłodzić do smaku. Podawać z pokrojonymi truskawkami i płatkami migdałów lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) Latem nieco przechodzi ochota na "ciężkie" ciasta i w mojej kuchni królują te z owocami. Niedawno przygotowałam jedno z ciast, które najbardziej kojarzą mi się z wakacjami
breakfast of dreamsChyba każde dziecko uwielbiam tradycyjny ryż z truskawkami na mleku :) Składniki: 1 kg świeżych truskawek, 1 ½ szklanki ryżu, 2 ½ szklanki mleka, 1 ½ szklanki wody, 2 łyżki
Tradycyjna KuchniaTaniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie sezon. Pomocą przy obieraniu i wydrążaniu jabłek mogą być takie wynalazki nożyk do drylowania jabłek , krajacz do jabłek , lub dla tych co nie lubią ręcznego obierania jabłek automatyczny obierak (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaLetnią żelatynę wlewać cienkim strumykiem do masy waniliowo-serkowo-mlecznej miksując na najwyższych obrotach przez cały czas.Przygotowaną masę wylać na ciasto. Odstawić do lodówki na ok 1h do stężenia. Po tym czasie wierzch sernika udekorować truskawkami i galaretką. Oby smakowało:) Malinowe Zacisze
MarciochaKucharzyKlasyczne kruche ciasteczka, które mają jedną wielką zaletę - ciasto można przygotować wcześniej, zamrozić i przechowywać w ten sposób do miesiąca czasu. Kiedy najdzie nas ochota na
Chocolate Muffin Blogjuż trzeci przepis na sernik, który podaję:) Były dwa z galaretkami, na zimno: z truskawkami i z brzoskwiniami i borówkami . Teraz sernik z gotowanego sera przekładany trzema plackami kruchego ciasta. Składniki: na kruche ciasto: 400 gramów mąki 200 gramów masła 150 gramów cukru pudru 3 jajka 1/2 proszku do pieczenia na ser: 1 kg sera waniliowego z wiaderka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comRobimy ciasto na tartę według przepisu podstawowego. nadzienie: 1 serek homogenizowany naturalny (400 g) 2 szklanki truskawek 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan fix płatki czekolady do ozdoby. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach wody. Czekamy aż napęcznieje. Truskawki myjemy, miksujemy na mus, dodajemy cukier. Odkładamy 2 łyżki musu do ozdoby. Dodajemy serek homogenizowany, żelatynę lub śmietan
Humanistka w kuchniwielkim powodzeniem, nie tylko latem, kiedy jest sezon na truskawki, wiśnie, jagody… Morele uchodzą za gorszą wersję brzoskwiń, ale jest to ocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki- 125g cukru pudru- 250g masła
mojewypiekiinietylkodrugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.Smacznego :)Uwagi: Nie zrobiłam kruszonki, zaginęły mi mielone migdały :( Ale i bez kruszonki wyszło
Stare Garytrzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny.Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować
Pożeraczka, czyli raz adobrzeEfektowna filiżanka z białej czekolady wypełniona pysznym musem truskawkowym… Tak podany deser na pewno zachwyci gości Składniki:Filiżanki (4 szt.):3 tabliczki białej czekolady (lub
Oryginalny smakDlaczego udawany ? Bo wygląda jak prawdziwy naleśnik, a zrobiony jest z galaretki Wszyscy domownicy się nabrali i bardzo im smakowało, więc mój eksperyment mogę uznać za
Oryginalny smakW związku ze zbliżającym się „Dniem dziecka” przygotowałam deser z myślą o wszystkich milusińskich Ciekawy pomysł, proste i pyszne składniki… Wszystko razem tworzy
Oryginalny smakGalaretka z delikatnej białej herbaty z niewielką ilością białego wina i limonki z musem truskawkowym, podana z sosem z czerwonego wina i truskawek… Z dodatkiem
Oryginalny smaknaturalne i nie macane przez nikogo po drodze z piekarni do sklepu.Naszym najlepszym przyjacielem jest wypiekacz do chleba - nie dość, że wyrobi ciasto, to jeszcze upiecze chleb, a nawet zrobi konfitury (muszę tą opcję wypróbować jak będą truskawki :-) )! Z racji tego, że prawie w ogóle nie podajemy przepisów na chleby, które pieczemy, bo są cały czas robione
Pora coś zjeść