podchodziłam do tego przepisu, byłam pewna, że ciasto nie wyrośnie, że będzie jeden wielki zakalec. Ale musiałam spróbować i miło się rozczarowałam. Ciasto bardzo dobrze się mieszało widelcem, składniki się ładnie połączyły, a po upieczeniu okazało się, że pięknie wyrosło. Takie cuda. To już moje drugie ciasto tego typu, pierwsze zrobiłam z truskawkami i jagodą kamczacką. Ale jak wspominałam(...)mnie czarne maliny i kilka czerwonych ) - papier do pieczenia Wykonanie Do miski wbiłam najpierw jajka, rozbełtałam je widelcem, następnie dodałam kolejno resztę składników. Całość dokładnie wymieszałam widelcem, aż ciasto się ładnie połączyło i zaczęło odchodzić od brzegów miski. Ciasto przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na górę ułożyłam maliny i posypałam roztartą palcami kruszonką. Kruszonka: Mąkę pomieszałam
Kuchnia z widokiem na ogródkwaśny i cierpki w smaku), połączenie z truskawką będzie ciekawym rozwiązaniem. A zresztą, co lepiej smakuje niż drożdżóweczka z owocami do porannej kawy czy herbaty? Można też zabrać z domu kawałek i zjeść w pracy. Albo spakować do koleżanki lub na weekendowy piknik z przyjaciółmi. To same zalety ciasta drożdżowego, a wad właściwie nie widzę - ciasto(...)się je bardzo krótko. Owoców nie trzeba specjalnie przygotowywać. Dodatkowo, z relatywnie małej ilości mąki, wychodzi duża blacha ciasta. Same plusy. :) Polecam zatem ten przepis. :) Składniki (na prostokątną blachę o wymiarach 35x25 cm): 1/2 kilograma rabarbaru 1/2 kilograma truskawek 1/2 kilograma mąki pszennej, tortowej 30 gramów świeżych drożdży 80 gramów cukru plus dwie łyżki stołowe 150 ml mleka
Garniec MagalieCzas czytania: 3 min Lubicie kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem? Pewnie tak, przecież każdy je lubi! Kruche rogaliki często przygotowywane są z typowego kruchego ciasta. Oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Tort marcepanowy jest fantastyczny i myślę, że wszystkim amatorom marcepanu będzie bardzo smakował. Biszkopt jest odrobinę inny niż przy klasycznych tortach, ten
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Tarta bezglutenowa z kremem, niepozorna, ale smak ciasta jest naprawdę wspaniały i wyjątkowy! Ciasto kojarzy mi się troszkę z wielkanocnymi mazurkami. Tarta
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Najtrudniejszą sprawą było nadanie temu smakołykowi jakiejś krótkiej i trafnej nazwy 😉 Serniczek migdałowy to chyba dobry strzał, choć nie jest to klasyczny
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Sezon szparagowy trwa krótko i z tego powodu warto sięgnąć po nie już dziś i przygotować coś pysznego! Szparagi w cieście to
SprawdzonaKuchnia.pldodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera.Formę o wymiarach 30 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.Przygotować poncz do zwilżenia biszkoptów. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia.Margarynę na masę(...)resztę rozłożyć równo na blacie biszkoptowym (fot.4). Przykryć drugim blatem, skropić resztą herbacianego naparu i posmarować cieniutko odłożoną masą. Galaretkę przygotować wg przepisu. Resztę truskawek pokroić w krążki. Ułożyć je równomiernie na cieście - a gdy nasza galaretka lekko się zetnie, wylać ją na ciasto. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny
Świat Ciastaowocami. W tym wypadku z czereśniami. Niby zwykłe ciasto "babkowe", jednak dodatek mleka w proszku sprawia, że nie jest w smaku banalne. W oryginalnym przepisie ( klik ) ciasto zawierało czekoladę i było z truskawkami ale czereśnie równie dobrze tutaj pasują. Polecam na lipcowy podwieczorek :) Składniki na dużą keksówkę: 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy(...)jednym jajku. Gdy masa maślana dobrze połączy się z jajkami, dodawać na przemian mleko z jogurtem oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Czereśnie oprószyć mąką i dodać je do ciasta. Wymieszać za pomocą łopatki. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzić. Przed podaniem
My simple kitchenMini serniczki z kremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie(...)formy z babeczkami- serniczki przechowywać w lodówce, można podawać z dodatkiem pozostałego kremu z truskawek Mini serniczki można upiec z kremem o innym smaku, zwłaszcza w sezonie letnim do jego przygotowania można wykorzystać inne owoce. Smak serniczków opiera się na mocno kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej masie twarogowej (można do niej dodać jakiś aromat, żeby smak był intensywniejszy) oraz
Smakołyki BerenikiCzas czytania: 2 min Przepis na biszkopt idealny już poznaliście teraz przyszła kolej na biszkopt bezglutenowy . O przepis na wersję bezglutenową zostałam poproszona przez jedną z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 5 min Jagodzianki po raz trzeci. Tym razem dostały nazwę jagodzianek łatwych! Dlaczego jagodzianki łatwe są takie dobre, a to z kilku powodów. Po
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Babeczki mandarynkowe, o matko, jakie one są dobre , a co ciekawe najlepsze są dzień po upieczeniu. Po całkowitym wystudzeniu trzeba zamknąć je
SprawdzonaKuchnia.pl90ml wody 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: mały pojemnik jogurtu naturalnego kilka rozmrożonych truskawek lub inne świeże owoce miód Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Ciasto ma być gęste jak śmietana. Na rozgrzaną gofrownicę nakładać porcjami ciasto. Piec kilka minut. Upieczone gofry ułożyć
Fabryka pomysłówtruskawkami do niedzielnej kawki. Składniki na małą tortownicę ok 21 cm: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru 135 g mąki garść truskawek 250 ml śmietanki 36% małe opakowanie serka mascarpone Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać 2 gorzkie czekolady (200 g) połamane na kosteczki i cały czas mieszając roztopić(...)gładką masę. Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na równe trzy części i wyłożyć jedną część na tortownicę obłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec każdy z blatów około 20-25 min. Wystudzone blaty przekładać ubitą śmietanką z mascarpone. Udekorować truskawkami. Artykuł Torcik Brownie z truskawkami pochodzi z serwisu Rusty fork
Rusty Fork