sumie calzone to taka pizza, tylko w pieroga zawinięta. A za mąkę dziękuję Gdańskim Młynom . Zasponsorowali nam niezłą wyżerkę. Zatem jeśli ciasto już mamy to zajmijmy się resztą. kilka plasterków szynki cebula papryka ser gouda ser pecorino Cebulę i paprykę dość drobno kroimy i dusimy na patelni. Goudę kroimy w plastry/kawałki, pecorino ścieramy na drobnych oczkach. Ciasto z przepisu(...)części i rozwałkujmy na cienki okrągły placek. Na połowie kładziemy plasterek (lub dwa) szynki, nakładamy sporo uduszonej papryki z cebulą, przykrywamy pokrojonym serem gouda i zasypujemy całość startym pecorino. Nakrywamy drugą połówką ciasta i zlepiamy jak pieroga. Krawędzie możemy zagnieść np. łyżką. Tak żeby po prostu takiego wielkiego pieroga zrobić. Pieczemy w 220-230 stopniach przez 15 minut. I gotowe
Marder&Marder ManufacturePrzepis ten pochodzi z książki Siostry Anastazji. Ciasto ma delikatną strukturę i chrupiącą kokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :) Składniki: - 1 i 1/2 kg mielonego sera
Zainspirowana w kuchnigulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności od składu nadzienia, a przede wszystkim od kształtu ciasta, otrzymujemy hortopitę, spanakopitę lub kalitsounię. Z zieleniny można przygotować również sfugato, czyli omlet (coś
Chilli Czosnek i OliwaProponuję ciasto miodowe, które przekładamy masą z gotowanego sera. Placki są od razu miękkie. Taka masa przypomina mi smak dzieciństwa. Pycha.SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka miodu1 szklanka olejuok 3/4 szklanki cukru1 szklanka herbaty czarnej4 jajka2 łyżeczki sodyprzyprawa do pierników.Masa serowa:2 jajka1 szklanka cukru20 dag margaryny 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka1(...)białego seraWYKONANIEWszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni- termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki można upiec dzień wcześniej.Ser mielimy lub używamy gotowego z wiaderka. Dodajemy cukier,jajka,dobrze mieszamy.W garnku rozpuszczamy margarynę i wciąż mieszając dodajemy partiami ser wymieszany
W kuchennym oknie Ewykuchni bałkańskiej - bułgarską banicę. Danie, wbrew pozorom, nie jest trudne w przygotowaniu, doskonale wygląda, pachnie i smakuje, będąc przy tym zdrowym i sycącym. Chrupiąca skórka cienkiego ciasta z zapieczonym wewnątrz aromatycznym czosnkowo - ziołowym serem i kolorową sałatką to doskonały pomysł na odrobinę szaleństwa w kuchni. Gorąco polecam! Do przygotowania dania użyłem: 1 kg sera twarogowego typu bałkańskiego, 4 ząbków czosnku(...)świeżo mielonego czarnego pieprzu. Kluczem do przygotowania dobrej banicy są dwie rzeczy: dobrze doprawiony farsz serowy i cienkie, delikatne ciasto. Ja przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu, aby dać mu czas na przesiąknięcie smakiem przypraw. Do miski dodałem kilogram sera twarogowego typu bałkańskiego - można użyć zwykłego chudego sera twarogowego, pod warunkiem jego dokładnego odciśnięcia. Ser typu bałkańskiego jest tez dość
Wyprawy kulinarnePyszna, chrupiąca pizza z szynką i dwoma serami. Jeśli nie mamy kamienia( jak ja), warto nagrzać blaszkę, spód jest chrupiący i o niebo lepszy. Do pizzy polecam sos chrzanowy, pyszotka;) Ciasto: 350 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek (polecam(...)piekarnika. Na ciasto nakładam sos, rozsmarowuję go i układam dodatki, najpierw plastry mozzarelli, następnie paseczki szynki i na wierzch ser żółty. Na mocno rozgrzaną blaszkę przeciągam, ostrożnie papier z ciastem. Wkładam do piekarnika i piekę do zrumienia ciasta w 200 st C. Podaje z sosem chrzanowym. SMACZNEGO :) Zapraszam po specjały Kuchni
Takie tam pichcenieciepłe miejsce.Dodajemy mąkę,śmietanę i roztopioną margarynę i mieszamy na gładką masę.Rozwałkowujemy ciasto w prostokąt i układamy rzędami-suszone pomidory,kapary,bazylię i mieszankę tartego sera,fety,żurawiny i kukurydzy.Zwijamy roladę.Kroimy ciasto w plastry o grubości ok.2cm i układamy ślimaczki na papierze do pieczenia.Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i pieczemy ok.15-20 minut(aż się zrumienią). Smacznego
Wielki apetytDawno do nich nie wracałam - jakoś zapomniało mi sie jakie są dobre. A , że zostało mi trochę kaszy od wczorajszego obiadu i ser był w lodówce to raz-raz i mam pierożki. Czas : 30 minut Składniki : Na ciasto: 1 szklanka mąki + mąka do posypania 3/4 szklanki wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów ( 1 płaska łyżeczka(...)ciasto powinno być sprężyste .Zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło. Pokroić drobno cebulę i usmażyć na złoto na oleju. Przygotować farsz mieszając kaszę, cebulę, ser, majeranek, tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto wałkować podsypując mąką. Wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi.Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować na wrzątku w 2 partiach
Buniabaje w kuchniPrzystawka w postaci tej rolady, nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale też świetnie smakuje.Składniki; 400g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200g łososia wędzonego, ser feta i kozi (taki akurat miałam, ale może być riccota, lub też sama feta), sól, pieprz. Wykonanie;Szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą i pieprzem .Nagrzać piekarnik do 180 stopni(...)szpinakową, rozsmarować po całej blaszce. Piec 15 minut. Po upieczeniu ciasta zostawić je na 5 minut do ostygnięcia, a następnie zdjąć papier .Fetę wymieszać z kozim serem wymieszać , całość rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym. Na serek wykładać plastry wędzonego łososia. Całość zrolować, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki. Kroić na plastry grubości 1,5 cm. Przepis
Anioły w kuchnimiseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h).Do sosu pomidorowego dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Ser trzemy na tarce o małych oczkach, a pieczarki kroimy w cienkie plasterki.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Każdy z nich formujemy tak aby brzegi pozostały(...)grubsze. Placuszki smarujemy sosem pomidorowym. wykładamy pieczarki i posypujemy tartym serem (oczywiście można również dodać inne ulubione dodatki).Mini pizze układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury 250 stopni na ok. 4-6 minut (do zrumienienia ciasta). Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem. Moje posty
Słodka Stronaciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na blaszkę. składniki na wierzch: 4 pomidory 2 łyżki kaparów 20 oliwek bez pestek 100 g sera żółtego oregano sól, pieprz wykonanie: Na cieście układamy pomidory pokrojono w cząstki, oliwki, oraz opłukane kapary. Posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 15 min. w 200 st. C a następnie posypujemy startym serem i ponownie pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniamalinami z lekkim posmakiem cytrynowym przyszła kolej na równie udany i prosty Sernik z borówkami z nutą pomarańczową . Oba serniki możecie upiec wykorzystując jedno wiaderko sera :) Te serniki to w chwili obecnej nasze ulubione ciasta. Robi się je szybciutko, smakują wybornie, no i są w miarę lekkie w porównaniu z innymi ciastami. Koniecznie spróbujcie! Pamiętajcie tylko, że sukcesem udanego sernika(...)pomarańczy (tylko pomarańczową część, bez tzw. albedo – czyli białej, gorzkiej warstwy) . Ser zmiksować z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając ucierania dodawać po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych . Wsypać mąkę, dodać skórkę z pomarańczy i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu rozsypać borówki. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Moja Delicjalodówki. Wyjąć z lodówki na około pół godziny przed użyciem. Pokroić ciasto na kawałki 250-300 gramowe i uformować z nich okrągłe kulki - pozostawić na 5-6 godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobiną oliwy). moje dodatki to: kawałek twardego żółtego sera kilka pieczarek średnia cebula zielony sos (proporcje na 1 większy placek): około 50 ml oliwy(...)posmarować placek pizzy, na nim rozłożyć połowę żółtego sera, posiekaną w cienkie piórka cebulę i plasterki pieczarek. Na wierzch rozsypać resztę żółtego sera. Pizzę piec przez 4-6 minut. Ciasto na tę pizzę może i wydawać się pracochłonne; przyznam się szczerze, że miałam wątpliwości czy zabierać się za nie. Mam przecież swoje sprawdzone, które robi się
Codzienna kuchnia niecodziennamigdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm): * ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej (170g) - 4 łyżki cukru (60g) - 50g zimnego masła - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka z połowy cytryny - szczypta soli * masa serowa: - 1 opakowanie sera ricotty (250g) - 2 jajka - 4-5 łyżek cukru(...)łyżkę mąki ziemniaczanej (20g) - skórka z połowy cytryny - mała garść orzeszków pini - cukier puder opcjonalnie do oprószenia. Ze składników na ciasto ugnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki. Do miski włożyć ser ricottę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Zmiksować na gładką masę. Ciasto rozwałkować na wielkość formy na tartę. Formę wysmarować masłem
CookYourselfsame smaki. Dlatego postawiłam na kreatywność i zmieniłam zarówno formę jak i smak. Poczyniłam drożdżowe ślimaczki z szynką i serem, o smaku pesto i tradycyjne z pomidorami ( gdyby pierwszy wariant nikomu nie przypadł do gustu). Do ciasta drożdżowego jak zawsze dodałam trochę semoliny, która wg mnie bardzo polepsza jego strukturę; natomiast, zamiast oliwy z oliwek, dodałam 4 łyżki(...)podwoiło objętość (1,5-2godziny) Ciasto dzielimy na dwie równe części. Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę, nadajemy mu kształt prostokąta. Jeden plat ciasta smarujemy pesto, przykrywamy polowć plesterków szynki i sera. Posypujemy ziołami. Zwijamy w roladę. Przy pomocy nici dentystycznej tniemy roladę na krążki, które układamy na blasze i pozostawiamy przez 30 min do napuszenia. Analogicznie postęujemy
Mia Cucina Sofieta