ciasta z serem - 3000 przepisów (strona:151/200)

A po drugie... 182

Gertrud Weidenger i Maire-Theres Wiener, i znalazłam przepis idealny. To znaczy idealny do modyfikacji, które zamierzałam przeprowadzić. Efekt? Wyśmienite, pełne smaku, mięciutkie i puszyste bułeczki. Z chrupiącą skorupką sera na wierzchu. Bajka po prostu. Mówię Wam, musicie spróbować.Bułeczki z boczkiem, cebulą i seremSkładniki:(na 12 sztuk)500 g mąki pszennej12 g suszonych drożdży300 ml letniego mleka1 łyżeczka cukru1(...)pokroić w dość drobną kostkę, zezłocić na 20 g masła. Pozostałe masło rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć.Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę.Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burgery jaglane 178

pisać, bo naprawdę jest to samo zdrowie. Bardzo ważną informacją odnośnie kaszy, jest fakt, że jest pomocna w profilaktyce nowotworowej.Przy tym można wyczarować z niej wszystko. Zastąpi mąkę w ciastach, ziemniaki do obiadu i pieczywo na śniadanie. Smakuję przepysznie na słodko jak i na słono. Zapraszam na burgery jaglane. Składniki:1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku0(...)łyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie)1 łyżka suszonej żurawiny sól morska do smakuolej rzepakowy lub klarowane masło1 łyżeczka curry w proszku2 cm utartego imbiry0,30 dag startego żółtego sera Sposób przyrządzenia:Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki  i cebulę pokroić. Czosnek wycisnąć. Wszystko razem podsmażyć na maśle, ok. 8-10 minut.Przestudzić. Dołączyć ugotowaną kaszę

pieprzny smaczek
601. Zapieczone naleśniki i trochę wywodów. 191

Naleśniki zapieczone z twarogiem kozim w migdałowej skorupce z sosem wiśniowym*(inspiracja)*mrożone wiśnie i domowy dżem wiśniowyŚwięta udane i to jak najbardziej, mnóstwo śmiechu i

More food, love and dreams
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 296

pizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego (Turcy jedzą jagnięcinę lub baraninę, ale wieprzowo-wołowe też się nadaje) i kilku innych dodatków, okraszonych aromatycznymi przyprawami. Zaskakująco smaczna, często traktowana jako przystawka, chociaż w większej ilości z powodzeniem posłuży jako danie główne(...)wyśmienita ze śmietaną lub naturalnym jogurtem i rukolą dla kontrastu. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu     PRZYGOTOWANIE  1. ZACZYN NA CIASTO (1 min): kruszymy drożdże do miski, zasypujemy cukrem, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dosypujemy nieco mąki i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany bez grudek, przykrywamy ściereczką lub talerzem i odstawiamy

Nerds Kitchen
Chleb z płatkami gryczanymi i żurawiną 116

gdzie upolować żurawiny. Ale w końcu zdobyłem, w końcu mam :) Chleb okazał się bardzo miękki i sprężysty, a żurawina nadała mu genialnej słodkości. Myślę, że idealnie nadaje się do serów i wędlin. Zresztą pewnie do wszystkiego się nadaje :) Zdecydowanie to jeden z lepszych chlebów, które ostatnio zrobiłem. A dzisiejszy chlebek sponsoruje ekologiczny sklep naturo.pl i ich płatki gryczane(...)suszonej żurawiny Do dużej miski wlewamy gorącą wodę i zimne mleko. Dodajemy płatki gryczane, mąkę, następnie drożdże, cukier i sól. Na koniec żurawinę i mieszamy. Powinniśmy otrzymać elastyczne ciasto nie przylegające do dłoni. Będziemy musieli tak wyrabiać to ciasto ze 20 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przez kilkanaście

Marder&Marder Manufacture
Placuszki z brokułami 141

Kolejny z moich eksperymentów, który zakończył się sukcesem! ;D Uwielbiam czuć tą satysfakcję kiedy coś mi wyjdzie, a nie jest tak zawsze, wtopy się zdarzają, choćby wczorajszy omlet z serem, który uległ całkowitej destrukcji na patelni;p poproszę o weekend!  Składniki: (na około 14 placków): 3 jajka łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 400-450 mrożonych brokułów(...)osolonego wrzątku i gotujemy, aż się rozmrożą następnie odcedzamy i studzimy wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na dość jednolitą masę smażymy placki/około 1-2 łyżki ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem)  podajemy z jogurtem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tartinki z figami, ricottą i szynką 182

Piekny mamy wrzesień tej jesieni:  rześkie poranki, jeszcze gorące dni i podogne, aż czerwone zachody słońca. Te ostatnie zawsze wróżą piękny kolejny dzień,  bezchmurne

Mia Cucina Sofieta
Sernik wiedeński w polewie czekoladowej 168

lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę. Na początku oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy ser i dosypujemy kaszę manną. Delikatnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ubite białka dokładamy stopniowo do masy serowej, miksujemy na wolnych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką(...)przez 70 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy . Dekorujemy ciasto

VioletoweKucharzenie
Sernik na zimno z morelowym musem 204

Przepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z  tej  strony, z kilkoma zmianami. Składniki na

Słodka Kraina Wypieków
Chleb na zakwasie z żurawiną 155

ochota i zapał mi nie miną i znowu będzie tutaj mocno chlebowo. A ten chleb z żurawiną całkiem fajnie wyszedł. Słodka żurawina doskonale się komponowała np. z żółtym serem, pasztetem, czy wszelakimi wędlinami. Mieliśmy z Madzią naprawdę wyborne kanapki do pracy. Jedliśmy go chyba ze 4 dni i wciąż był tak samo świeży jak na początku. To bardzo dobry(...)łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Zakwas musi być aktywny, czyli dokarmiony ok. 12 godzin wcześniej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką. Nie musimy dokładnie wyrabiać ciasta, tylko tyle żeby składniki się połączyły ze sobą. Czyli ok. 5 minut. I przekładamy ciasto do dużej keksówki (albo do dwóch małych). Tak żeby sięgało do połowy formy. Przykrywamy ściereczką

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki pszenno - pełnoziarniste z papryką - sposób na niedzielny kryzys chlebowy i pyszne domowe kanapki 130

bardzo powoli wodę z odrobiną oliwy zagniotłam ciasto. Dodałam drobniutko posiekane papryki i suszonego pomidora. Wyrobiłam jeszcze i pozostawiłam w ciepłym miejscu, pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 30 minut) Ciasto wyrobiłam ponownie. Uformowałam okrągłe bułeczki. Ułożyłam w blasze na papierze do pieczenia. Przykryłam i pozostawiła do ponownego wyrośnięcia (ok 20 minut). Przed samym pieczeniem posmarowałam pędzelkiem odrobiną mleka i posypałam(...)zmiękły wsadziłam takie ledwo ciepłe do torebki foliowej. Na kolację były w sam raz. Najlepsze były następnego dnia - zmiękły - przeszły aromatem papryki i pomidora. Pyszota. Z wędlinką bądź żółtym serem - polecam. I tak w domowy sposób - kryzys chlebowy zażegnany. Radzę, więc w niedzielę po południu nie załamywać rąk lub nie lecieć na drugi koniec miasta, tylko popróbować własnych sił

Kuchnia po mojemu
SER HALLOUMI Z BOTWINĄ 198

Wodzę oczami po sklepowych półkach. Nienawidzę zakupów, ale delikatesy czy sklepy spożywcze koją moje nerwy. Szukam tego, czego jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować. Chcę kosztować

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z fasolki szparagowej 233

Dzisiaj serwujemy krem z fasolki szparagowej podawany z szynką parmeńską i pieczywem czosnkowym. Mmmm Pychota! Składniki: 2 l bulionu 1,2 kg fasolki szparagowej  2

Niezły Młynek
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 202

śniadanie” . Tym razem autorki zaproponowały chleb z rodzynkami i orzechami włoskimiwedług Hamelmana. Chlebek okazał się pyszną mieszanką wytrawno- słodkiego pieczywa. Jeszcze chrupiącym zajadałam się z wędliną i aromatycznym serem, mój M zjadł jedną kromkę na próbę i od razu siegnął po następną, dzieci spałaszowały go z nutellą na śniadanie, starsza córka poprosiła o solidną kromkę na podwieczorek, a przed chwilą(...)inaczej. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu pieczywa, dlatego jestem bardzej niz zadowolona z efektu. Powiem wam, że najbezpieczej czuję się w foremkowych chlebkach. Nie ma stresu, że ciasto się rozjedzie na boki, a zamiast wysokiego chlebka wyjdzie płaski placek. Chlebek upiekłam z 500 g mąki. W tej wersji mąkę razową zastapiłam mąką kamut, i albo za dużo wody

Mia Cucina Sofieta
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem 1746

Jednym z moich ulubionych dań są zapiekanki ziemniaczane . Do ziemniaków pasuje niemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i

Kuchnia Pełna Pasji