ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:855/1556)

Muffiny dyniowo-orzechowe (wegańskie, bez glutenu i rafinowanego cukru) 225

ponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości oraz tym, którzy nie zdążyli się jeszcze do owych wypieków przekonać, polecam pyszne wegańskie i bezglutenowe muffiny z orzechami. Ponieważ dyniowe purée świetnie spaja ciasta, babeczki obchodzą się bez jajek czy ich zamienników, a spora ilość orzechów czyni już niepotrzebnym dodatek innych tłuszczów. To proste składniki i jeszcze prostsze wykonanie, które gwarantuje miękkie, wilgotne(...)szczypta mielonych goździków i gałki muszkatołowej (lub więcej przypraw, jeśli muffiny mają być bardziej korzenne) do ozdobienia muffinek: 4 – 5 kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady, 2 łyżki posiekanych orzechów, kilka owoców suszonej żurawiny (opcjonalnie) Mleko połączyć z octem, odstawić na kilka minut do rozwarstwienia. Orzechy zmielić na mąkę, przełożyć do miski. Dodać mąkę ryżową, cukier, sodę i przyprawy – dobrze wymieszać

Even Better Food
Lane kluski na mleku 221

tylko na poniedziałkowe), sprawi że z większym optymizmem spojrzymy na trudy czekającego nas dnia. Składniki Przepis dla 4 osób 3 jajka 6 łyżek mąki 1 gruszka lub inny owoc 1,2 l mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Szczypta soli Sposób przygotowania Do miski wbijamy trzy jajka i dokładnie mieszamy z mąką i szczyptą soli. Do garnka(...)zawrze wlewamy do niego cienkim strumieniem masę z miski, cały czas mieszając gotujące się mleko. Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki lub innego ulubionego owocu

Miód i pieprz
Kluski lane na mleku 155

Kluski lane na mleku Składniki Przepis dla 4 osób 3 jajka 6 łyżek maki 1 gruszka lub inny owoc 1,2 l mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Szczypta soli Sposób przygotowania Do miski wbijamy trzy jajka i dokładnie mieszamy z mąką i szczyptą soli. Do garnka o grubym dnie wlewamy odrobinę wody (tak aby zakrywała całkowicie(...)zawrze wlewamy do niego cienkim strumieniem masę z miski, cały czas mieszając gotujące się mleko. Po dodaniu ciasta gotujemy całość przez jeszcze 2-3 minuty, a następnie rozlewamy do talerzy kładąc na wierzch każdej porcji cząstki pokrojonej gruszki lub innego ulubionego owocu

Miód i pieprz
Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką 175

szybko zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. A po 2 godzinach silikonową formę do pieczenia tarty wykładamy zimnym ciastem, lekko uklepujemy. Pieczemy 10 - 12 minut w 180 stopniach. Studzimy. Składniki: Masa: 1 opakowaniu budyniu waniliowego 400 ml mleka 3 łyżki cukru 100 gram masła Przygotowanie: W rondelku gotujemy około(...)kroimy na 8 i usuwamy z nich gniazda nasienne. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, układamy kawałki gruszek. Podsmażamy owoce, aż zmiękną, a następnie wsypujemy cukier, oraz cukier waniliowy. Wlewamy łyżkę wody. Mieszamy dokładnie (poruszając patelnią), żeby rozpuścić cukier. Studzimy. Składamy ciasto: Na zimny spód gryczany nakładamy masę budyniową, wyrównujemy masę szpatułką, a na wierzch układamy gruszkę. Ciasto przechowujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto makowe na białkach 181

wykonania potrzebne są same białka, a zatem możecie wykorzystać te, które zostały Wam z poprzednich wypieków. Ciasto jest lekkie, wilgotne, zawiera sporą ilością bakalii. Ja dodałam suszoną żurawinę, rodzynki, kilka moreli oraz płatki migdałowe, ale możecie równie dobrze użyć innych suszonych owoców i orzechów. Składniki: 1 szklanka białek (w temperaturze pokojowej) – ok. 5-6 szt. białek (w zależności(...)cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g bakalii (drobno posiekanych orzechów, żurawiny, rodzynek, moreli itp.) skórka otarta z 1 cytryny cukier puder (do oprószenia ciasta) Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mak, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy ją ostrożnie

MyCookBook.pl
Torcik adwokatowy 161

Dzisiaj na moim stole pojawił się torcik adwokatowy z owocami. Pyszny tort na wyjątkowe okazje.  Jego wyjątkowy smak  to bita śmietana z adwokatem.   Składniki:  Biszkopt kakaowy:  3 jajka pół szklanki cukru  4 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki 1,5 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżki octu Białka ubijamy na sztywno(...)papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony biszkopt studzimy. Wierzch ciasta delikatnie ścieramy na tarce.   Masa adwokatowa: pół litra śmietanki tortowej 36% 1 szklanka "Adwokata" 6 łyżeczek żelatyny pół szklanki wody ok. łyżki cukru pudru owoce: winogrona, borówki, brzoskwinie   Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie  i odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę

Pyszności Słodkości
Sweet like chocolate 235

czereśnie wydrylownych pół szklanki rumu Wisienki bądź czereśnie oddzielamy od pestek. Wrzucamy do rondelka i zalewamy rumem. Gotujemy na wolnym ogniu, aż wisienki wchłoną alkohol. Odstawiamy. Zabieramy się za ciasto. Przygotowujemy garnek z gorącą wodą. Nad nim umieszczamy metalowe naczynie, w którym rozpuszczamy masło. Następnie dorzucamy podzieloną na części czekoladę i rozpuszczamy, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.  Białka(...)rozpuściliśmy. Następnie dodajemy  powoli mąkę przesianą przez sito. Robimy to ostrożnie drewnianą łyżką.  Dorzucamy owoce w rumie. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli i dodajemy do całej masy bardzo delikatnie, żeby piana za bardzo nie opadła.   Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni

Sajkofanka smaku
Placuszki bananowe 192

Miałam zrobić popularne 2-składnikowe placuszki, ale z 3 bananów jakoś mało tego ciasta wyszło... Pododawałam więc co nieco i zrobiłam inne - dzięki temu nasmażyłam ich 30 sztuk. Maślanka przełamała słodycz bananów, dzięki temu nie były za słodkie, a mąka krupczatka (użyłam tej od Młynomag) sprawia, że placuszki są delikatne i rozpływają się w ustach :) Plusem takich placuszków jest(...)przygotowuje się je niezwykle szybko i zawierają wyłącznie naturalny cukier zawarty w owocach ! Zabrałam w pudełko Córci, bo miałyśmy całodniowy wyjazd i nie chciałam, żeby mi tam po schabowego sięgała ;) a wszelkie placuszki "w rączkę" bardzo lubi :) Składniki: 3 duże dojrzałe banany 2 duże jajka 5 łyżek maślanki naturalnej 3/4 szkl. mąki krupczatki Sposób przygotowania: Banany myjemy, obieramy

Kolorowy Przepisownik
Tęczowy sernik z czarnymi malinami-bez pieczenia 274

samo przygotowujemy II i III warstwę. Po stężeniu III warstwy układamy na niej czarne maliny (można użyć dowolnych owoców) W osobnej misce przygotowujemy galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu, i gdy zacznie tężeć wykładamy ją na maliny. Ciasto wkładamy do lodówki.  Gdy stężeje ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i dekorujemy ciasto rozetkami, ja dodatkowo w każdą rozetkę włożyłam

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort z galaretką i owocami 299

wykorzystałam brzoskwinie i borówki, ale możemy również dodać truskawki, winogrona lub inne owoce. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni

Salonik smaków
Tarta z mascarpone i truskawkami 1422

cukier, wodę i sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut aż owoce trochę się rozpadną a woda odparuje. Żelatynę mieszamy z zimną wodą (3 łyżki) i dodajemy do truskawek i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotową galaretkę pozostawiamy do wystygnięcia. Teraz wracamy do ciasta. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kuchenne Wariacje
Pomarańcze kandyzowane 176

dodatkiem do różnego rodzaju mięs, a jako przyprawa sprawdzą się do ciast i ciasteczek. Oczywiście wykorzystamy nie tylko miąższ pomarańczy. Również skórka ze swoim wonnym aromatem znajdzie zastosowanie. Zbliżające się święta zawsze „pachną” pomarańczą, zróbmy więc pomarańcze kandyzowane. Kandyzowanie jest niczym innym, jak konserwowaniem całych lub pokrojonych owoców poprzez smażenie ich w syropie, dzięki czemu zachowują one pożądany kształt(...)rozkładamy na papierze do pieczenia, aby zastygły. Zastygnięte przekładamy do słoiczka, zamykamy i przechowujemy w lodówce. Pomarańcze kandyzowane są niezwykle aromatyczne i dekoracyjne. To wykwintny i wspaniały dodatek do ciast, lodów, deserów… i nie tylko. Jak i gdzie można ich jeszcze użyć zależy tylko od Waszej kreatywności. Skorzystałam z przepisu na stronie Talerz Pokus.tv . Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Bałwankowy torcik 220

pół litra kremówki, trochę czekolady lub polewy - i odrobine czasu. A tak wyglada ciasto, które przygotowałam na jedno ze spotkań przedświatecznych. Bałwankowy torcik 2 prostokątne blaty biszkoptowe  500 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny polewa czekoladowa owoce z nalewki (np wiśnie) lub syropu (jeśli dla dzieci) nalewka  lub lekki(...)skrop nalewką. Ułóż na dolnym blacie owoce, nakryj je prawie cała śmietaną zostawiając kilka łyżek do dekoracji. Po nałożeniu śmietany nakryj ją drugim blatem.  Polej stopioną czekoladą lub polewą czekoladową. Gdy przestygnie uformuj na górze bałwanka (jak na fotce) posyp kokosowym śniegiem, odstaw do schłodzenia.  I to wszystko :) proste lekkie ciasto. A więc życzę Wam spokojnych, radosnych

Gotuj Sam!
HOTCAKES CZYLI NALEŚNIKI PO JAPOŃSKU 159

patelni. Pierścienie wewnątrz natłuszczamy olejem i wkładamy na patelnię. Do 1/2 wysokości pierścieni wlewamy ciasto naleśnikowe. Smażymy na małym ogniu przez ok 4 minuty. Po tym czasie przekręcamy naleśniki i smażmy kolejne 4 minuty. Naleśniki wyciągamy z pierścieni. Podajemy z jogurtem i owocami  ciepłe #dzienzdrowegosniadaia #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

Kuchnia w oparach
Jeżyny W Syropie Cukrowym 197

chciałam mieć takie dekoracyjne :) Owszem próbowałam po dwóch tygodniach od zamknięcia i fajnie to wyszło. Owoce w żaden sposób nie wyszły przesłodzone. Prawie jak świeże, tylko mokre :) Syrop? Syrop też się przyda do posłodzenia herbaty, albo jakiegoś innego napoju, a jeżyny będą do ciast i deserów :)  Składniki: jeżyny 1 kg cukru 500 ml wody sok z 1 cytryny

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania