Lemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. Najlepszy dodatek do owoców w pucharkach, do ciast, sernika, bezy, ciasteczek. Ten kto go wymyślił, był geniuszem. Do przygotowania go zachęcił mnie przepis Nigelli Lawson. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktruskawkowy w pełni. Oprócz koktajli, lodów, czy truskawek ze śmietaną warto upiec z nimi proste, szybkie ciasto budyniowe, które nie może się nie udać. Zresztą do tego ciasta można użyć każde owoce nawet mrożone, z każdym będzie smakowało wybornie. Zapewniam i polecam. Źródło babeczka Zuzka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę wykorzystania truskawek w postaci sernika na zimno.Składniki:- 60 dkg sera białego- pół kostki masła- 3 jajka- 2 łyżki
Zainspirowana w kuchniInna wersja sernika na zimno z truskawkami czyli sernik bez sera :)Składniki:- 1 tabliczka gorzkiej czekolady- 2 szklanki pokruszonych herbatników- 3 łyżki dżemu truskawkowego- 1,5
Zainspirowana w kuchniDzisiaj Wam pokaże przepis na babke (tak na szybko).Składniki:- 2 pudełka serka homogenizowanego- 3 jajka- pół szklanki cukru pudru- 1 cukier waniliowy- garść orzechów
Zainspirowana w kuchniCoraz więcej słońca i ciepłego powietrza, więc coraz częściej pojawia się ochota na lekkie, owocowe desery. Dziś jedno z moich ulubionych ciast, które
sama złodyczgodzinę. PIĄTE I SZÓSTE SKŁADANIE Powtórz tę samą operację jeszcze dwukrotnie i zostaw ciasto w chłodzie na co najmniej dwie godziny lub na noc, zanim zabierzesz się do jego wałkowania i formowania. Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni, nadaje się też do mrożenia.” Ciasta wychodzi naprawdę sporo, więc można podaną ilość podzielić na pół. Crème pâtissière(...)nadzieją, że coś zostanie na następny dzień do kawy, ale… no cóż, nie udało się J Bon apetit! PS. Tak, można użyć kupnego ciasta Artykuł Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem i owocami pochodzi z serwisu Kate's Kitchen - zdrowie, dieta, przepisy, restauracje, podróże, motywacja
Kate's Kitchenrozłożyć, trzeba mieć wprawę. Naked cake to także pięknie wyglądające ciasto, bo często mniej oznacza więcej :-) Swoje ciasto przełożyłam tylko 1 raz, dużą ilością kremu - ostatnio coraz częściej w cukierniach można dostać takie właśnie torty. Jest to kolejny trend, który może uratować sytuację wtedy, kiedy ciasto wychodzi zbyt niskie i ciężko przekroić je na kilka blatów ;-) Podsumowując - dzisiejszy(...)kremie). Na koniec także stopniowo dodać tężejącą żelatynę. Poncz: 100 ml przegotowanej wody posłodzonej łyżką cukru Każdy blat ciasta nasączyć ponczem. Biszkopt przełożyć kremem. Najlepiej zostawić ciasto na kilka godzin w formie, dopiero wtedy wyjąć i nałożyć owoce. Owoce: 1,5 szklanki borówki amerykańskiej 2 białe czekolady (200 g) 50 ml mleka Czekoladę połamać na małe kawałki
Poezja Smaków - blog kulinarnyproszek do pieczenia, sodę, jajka i jogurt. Całość utrzeć na gładkie ciasto a następnie dodać zmiksowaną miazgę pomarańczową i wymieszać. Ciasto ostrożnie przełożyć do tortownicy, tak żeby pomarańcze się nie przesunęły. Piec w temperaturze 180 o C przez 55 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić przez 10 minut w foremce a następnie wyłożyć(...)były na wierzchu. Sok z pomarańczy przelać do rondelka, dodać resztę cukru i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 - 10 minut aż syrop zgęstnieje. Do syropu dodać owoce granatu i wymieszać. Ciepłe ciasto polać syropem lub syropem polewać ukrojone kawałki ciasta. Można podawać na ciepło
Mama Gotujetarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności karmelizuje się owoce, czy jak w tym przypadku warzywa, a następnie przykrywa ciastem i zapieka, po czym podaje się odwróconą - owocami (warzywami) do góry. Polecam wypróbować tę tartę, ponieważ jest na prawdę pyszna! Składniki : łyżka masła 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka drobnego cukru(...)łyżeczka szałwii sól i pieprz 450g ugotowanych buraków (kupuję gotowe) 100g sera feta (lub koziego) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie : Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać szałwię, sól i pieprz. Włożyć buraka pokrojonego w niezbyt cienkie plasterki i smażyć przez 5-10 minut, aż sos się zredukuje
Codzienne GotowanieBabeczki pachnące latem! :-) Lekkie, bez ciężkiego kremu, za to z delikatnym budyniem i letnimi owocami. Jakiś czas temu znalazłam przepis na idealne według mnie kruche ciasto, które nie odkształca się i nie wybrzusza. Wykorzystałam je i w tym przepisie. Żadnej filozofii w tych babeczkach nie ma a smak jest grzechu wart. :-) Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej(...) sezonowe: truskawki, maliny, wiśnie, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, brzoskwinie, borówki 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy. Pozostawiamy w lodówce na około godzinę. 2. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniDzisiaj słodkie ciasto, ale całkiem zdrowe. Trochę owoców i warzywo, którego wiele osób nie lubi. Jednak w takim wydaniu zjadł je nawet mój Żarłoczek dziwiąc się jednak bardzo kiedy powiedziałam co nadało taki piękny kolor ciastu. Skomentował nawet, że chyba koniec świata blisko skoro mu już szpinak zaczął smakować! Te zielone liście to u nad rzadki gość - używam szpinaku(...)nieco marudząc. I powiem Wam jeszcze tylko, że koniecznie musicie upiec sobie takie zielone ciacho - najlepiej już w ten weekend, póki są dobre truskawki, chociaż można je zastąpić innymi owocami np. borówkami. Jest śliczne, mięciutkie, wilgotne i smakuje wybornie. Nie pożałujecie, obiecuję! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWykonanie: Ciasto : masło zagnieść z mąką, solą i cukrem pudrem, dodać mleko i żółtko. Ciasto będzie dość miękkie. Uformować kulę, rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 2 minimum godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować. Ułożyć w formie do tarty z wyjmowanym dnem. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Nie zapomnijcie ponakłuwać ciasta widelcem(...)obniżyć do 200 stopni i włożyć ciasto na 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 10 do 15 minut (ciasto powinno być zrumienione). Uwaga – po upieczeniu i wystudzeniu ciasto samo będzie odchodzić od brzegów formy, co rewelacyjnie ułatwia potem jej zdjęcie. Po wystudzeniu można już wyjąć ciasto z formy, ale można też zrobić
Pociąg Do KuchniMaślankowiec / Ciasto maślankowe Proste, szybkie i naprawdę bardzo smaczne wilgotne ciasto na bazie maślanki. Tu akurat przykład z truskawkami ale mogą być także inne niebyt mokre owoce. Składniki: 250 ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (ja dałam ten "prawdziwy") 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki wymieszać widelcem(...)truskawki lub inne owoce w nie dużych odstępach, większe poprzekrawać na połowę. Piec ok. 50 min. w 170°C // do suchego patyczka, nie wcześniej bo będzie zakalec :) Na wierzchu powinna być jeszcze kruszonka, to akurat wersja bez, bo masełka zabrakło ;) Kruszonka: 10 dkg masła 10 dkg cukru 20 dkg mąki Zagnieść paluszkami i posypać na ciasto
Pelusiowa Kuchniapodczas jedzenia sok ściekał mi po palcach. Zabawne, jak funkcjonuje ludzki umysł – zdarza mi się zapomnieć po co poszłam do drugiego pokoju, a niebiański smak i zapach tamtych letnich owoców jest w mojej pamięci tak żywy, jakbym raczyła się nimi przed momentem. Od czasu owych wakacji próbuję znaleźć gruszki równie wyjątkowe i choć w swoich poszukiwaniach jestem niezłomna(...)masa nieco zwiększy swoją objętość. Dodać następnie suchą mieszankę – krótko zmiksować, do połączenia. Na koniec dodać ocet i jeszcze raz krótko zmiksować całość. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połówki gruszek, owoce wcisnąć w masę. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C, piec około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (każdy piekarnik posiada
Even Better Food