biszkopt, tylko wkoło po bokach, żeby łatwo było ją wyjąć). Wokół zapiąć obręcz tortownicy i delikatnie wysmarować ją olejem za pomocą pędzelka lub wyścielić papierem. Ciasto naponczować herbatą. Rozsmarować połowę dżemu. Owoce umyć, truskawki pokroić na połówki. Morele zalać wrzątkiem na pół minuty, następnie przelać zimną wodą. Przepołowić, wyjąć pestki, zdjąć skórki i pokroić na paseczki. Połowę owoców(...)wlać czekoladę. Dokładnie zmiksować. Połowę kremu wyłożyć na owoce i przykryć biszkoptem. Drugą warstwę przygotować tak samo. Biszkopt-poncz- dżem-owoce-krem. Przykryć trzecim blatem biszkopta. Górnego blatu nie nasączamy, żeby łatwiej było rozprowadzić masę maślaną. Ciasto umieścić w pojemniku i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Stężałe ciasto delikatnie obkroić nożem wokół obręczy i wyjąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki szklanka mleka pół szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli 20 dkg białego sera (najlepiej półtłustego twarogu) 2 łyżki cukru 30 dkg truskawek lub innych owoców Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Ser rozgniatamy widelcem, posypując w trakcie cukrem. Ucieramy na gładką masę. 3. Truskawki także rozgniatamy widelcem
Mama z miastajest najlepsze w ciastach drożdżowych? Kruszonka! Chyba większość zaczyna od skubania kruszonki, potem zabiera się za owoce, a resztę(...)męczy bo szkoda wyrzucić. Jest coś magicznego w połączeniu mąki, cukru i tłuszczu, że kochamy to wszyscy. Pokusiłam się o odrzucenie wszystkiego co zbędne, czyli ciasta a zostawiłam creme de la creme, czyli owoce i kruszonkę, która jest w wersji maksymalnie fit. Składniki na 6 porcji (można śmiało zrobić w jednej, dużej formie): wartość odżywcza 1 porcji: 300 kcal/6
greenscarfSezon na agrest w pełni i właśnie niedawno znajoma przypomniała mi o tym smacznym cieście. Stary sprawdzony przepis na skubaniec znaleziony w zeszycie z przepisami mojej mamy.Smaczny również z innymi z sezonowymi owocami. 250 gram margaryny 1 łyżka smalcu 1 solidna łyżka oleju 6 jaj 6 łyżek cukru + pól szklanki do ubicia z białkami 1 i pół łyżeczki(...)składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na połowę do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 23cm/39cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto "skubiemy" i kładziemy kupkami na przemian jasne i ciemne. Na tak wyłożony spód wykładamy agrest, na owoce ubitą pianę z białek, na wierzch kładziemy resztę
Andzia Pichciswej kwasowości świetnie spisują się w tym cieście. Uwaga! Jajka, jogurt i olej muszą mieć temperaturę pokojową , aby w czasie miksowania ciasto się nie zważyło, a potem nie zrobiło zakalcem. Składniki (na blachę (20 x 32) cm): Kruszonka 130 g mąki 100 g cukru 2 g cynamonu 100 g miękkiego masła Ciasto 2 jajka szczypta soli 12 g cukru(...)jajecznej dolać wodę z jogurtem i olejem. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować za długo, by ciasto nie opadło po upieczeniu. Masę przelać do formy. Na wierzchu rozrzucić rozmrożone owoce. Kruszonkę rozsypywać w małych kawałkach na wiśnie. Wstawić formę do piekarnika i piec ok. 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić
Weekendy w domu i ogrodzieświątecznym stole poprosiłam Gabriela Kurczewskiego z Blisko Tokaju - bloga roku według Magazynu Wino . Desery świąteczne mają charakter tradycyjny a także po części sezonowy. W ciastach i daniach ważną role odgrywają bakalie, suszone owoce, powidła i konfitury. Dobierając wino do takich deserów nie sięgnąłbym po oszałamiająco świeże młode wino z późnego zbioru. Okres Świąt to dobra pora na sięgnięcie(...)złożonym smaku z wyraźniejszymi nutami grzybowymi, ziemnymi, grzankowymi, ziołowymi i nawet korzennymi, które towarzyszą owocom – morelom, pigwom, pomarańczom. Nie są to wina bardzo długowieczne ale nie ma co szukać najmłodszego rocznika. Idealnie rozwinięte i zbalansowane powinny być wina z lat 2004-2008. Piernik to ciasto niezwykle intensywne, miód, korzenie, bakalie, powidła. Czegóż w nim nie ma! Bywa najważniejszym ciastem
królestwo garówDziś na deser mocno czekoladowe ciasto, idealne dla małych i dużych łasuchów. Kiedy piekłam to ciasto, to w całym domu pachniało czekoladą. Jest pyszne i dosłownie
kuchnia doskilubił niespodzianek? W dodatku truskawkowych! Są tacy? No właśnie, nie widzę… Babeczki “Truskawkowe niespodzianki” to słodkie owoce ukryte w lekkim, waniliowym cieście, przykryte czapką z bitej śmietany i… truskawką, oczywiście. Dzieci się cieszyły, gdy dogryzały się do swoich owocków i ja też się cieszyłam (jak dziecko!), choć
Słodki PomysłOprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 3. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki. 4. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy serowej
Tradycyjna kuchnia KasiMocno czekoladowe ciasto zwane „Brookliński Blackout”. Gęste, z dużą ilością kakao. Dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Przygotowałam je na 12 kwietnia, na dzień czekolady :). Podobno w latach 40-50-tych blackouty były codziennością nowojorczyków, były bardzo popularne na Brooklynie, gdzie przygotowywała je piekarnika „Ebinger Baking Company”, która(...)drugim biszkoptem, znów go posmarować kremem i tak do czwartego biszkoptu. Na końcu pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać przygotowanymi okruszkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można ozdobić świeżymi owocami. Udanych wypieków
Mała Cukierenkarzadko goszczą na naszym stole a to z tego względu, że mąż za nimi nie przepada. Robi jednak wyjątek dla frużeliny. To gęsta masa z owocami wiśni, jaką możemy dekorować budyń, dodawać do ciast, kremów, nadziewać nią naleśniki czy babeczki. Zastosować frużeliny jest naprawdę dużo, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. U mnie przepis bardzo podstawowy, jednak możecie sami dosmaczyć(...)wydłubanie ziarenek z lasek i dodanie ich do owoców. Dodajemy sok z cytryny. W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuWitajcie :-) Kilka dni temu robiłam tartę z budyniem i owocami - klik , smakowała nam ona bardzo, moje dziecko zaraz zamówiło kolejną :-) Zrobiłam i podaję przepis, tym razem spód kakaowy, masa z serka mascarpone i śmietany 30 %, borówki i listki mięty. Pyszna wyszła, polecam, bo warto zrobić :-) Miłego dnia Wam życzę, ja idę robić ogórki :) Składniki na spód: 230 g mąki(...)liski mięty 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z kakao, dodajemy zimne pokrojone masło i całość siekamy nożem. Następnie zagniatamy, dodajemy cukier i jajko. Ponownie zagniatamy, u mnie ciasto było za luźne i dodałam jeszcze kopiatą łyżkę mąki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. 2. Formę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i układamy
kruche babeczkijedno, ostatnie pytanie - kto z Was ma ochotę na porcję wytrawnego ciasta pomidorowego? Z pomidorami w trzech odsłonach. I z porcją niezwykłych wytrawnych lodów. Ciasto z pomidorami właściwie nie powinno nikogo dziwić, przecież pomidor jest owocem. A jednak w takim wydaniu nie jesteśmy do niego przyzwyczajeni. Tym bardziej zaciekawił mnie przepis, w którym pojawia się przecier pomidorowy oraz suszone
KUCHARNIADziś sernik,troszkę inaczej,może pamiętacie ciasto pleśniak,takie kruche z dżemem lub owocami-bardzo je lubiłam i znalazłam taki pomysł na ciasto który jest połączeniem tego właśnie ciasta z sernikiem-mniam-wypróbowałam i jest pysznie,bo czego tu nie lubić,kruche ciacho,powidła śliwkowe,pianka,i kremowy,delikatny sernik-wszystko w jednym-pychotka polecam!! Składniki : na ciasto kruche
Swojskie jedzonkodzięki maślance i puszyste, a kruszonka przyjemnie chrupie w ustach. Polecam je piec nie tylko z truskawkami ale też z różnymi sezonowymi owocami, zawsze smakuje! Składniki na formę 25/30 cm Ciasto: 4 jajka 2,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka maślanki ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 płaskie
Wanilia i Kardamon