Ostatnio na blogu umieściłam przepis na ciasto z wiśniami. Nadal pozostaję w temacie owoców sezonowych i dziś zaprezentuję kolejny pomysł na wykorzystanie wiśni w pysznym deserze. Ciasto kruche z delikatną pianką - idealne do popołudniowej kawy. Oczywiście do jego przygotowania możemy wykorzystać różne owoce (nie muszą to być wiśnie) nawet te mrożone, albo ulubiony dżem czy powidła. W zimie(...)często przygotowuję to ciasto z dżemem z aronii lub borówek. Również smakuje wyśmienicie. Składniki na ciasto : 3 szkl mąki 250 g margaryny 5 żółtek 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Z podanych składników zagnieść ciasto, 1/3 schłodzić w lodówce. 2/3 ciasta rozwałkować tak aby wyłożyć nim dno i boki formy o wymiarach
Banana Smilesstarym zeszycie mojej mamy,dodałam do niego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet.... Składniki Ciasto: 20 dag maku 15 dag cukru pudru 5 jajek 4 łyżki tartej bułki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy Krem: 1,5 szklanki mleka(...)budyń śmietankowy 15 dag masła 30 dag masy kajmakowej z puszki Dodatkowo: 90 g białych bezików 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem
Wanilia i Kardamonjajko, wsypać pozostałą mąkę i masę dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Czereśnie należy dokładnie umyć, osuszyć i pousuwać z nich pestki. Ogonki powinny zostać. Przygotowane owoce obtoczyć w mące i dokładnie pokryć ciastem (pojedynczo zanurzać w cieście). Smażyć w głębokim oleju - do zarumienienia się. Nadmiar tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku. Usmażone czereśnie oprószyć cukrem pudrem
Di gotujepyszne ,proste i niedrogie ciasto,bardzo wilgotne jogurtowe,idealne do popołudniowej kawki,Można do niego użyć różnych owoców ja mam akurat wysyp brzoskwiń na ogrodzie więc postawiłam właśnie na nie,Można również zamiast lukru po prostu posypać cukrem pudrem jak kto woli-ale ja uwielbiam lukrowane ciasta . oczywiście nie mogłam się oprzeć i pierwszy kawałek jeszcze na ciepło zjadłam(...)mieszamy delikatnie(już nie robotem), ale stanowczo drewnianą łyżką. Formę możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i obsypać bułka tartą jak wolicie. Wylewamy ciasto do formy i układamy na wierchu ćwiartki owoców. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 min na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier przygotowany z cukru pudru i kilku kropli
Swojskie jedzonkoopaść tworząc głębszy lub płytszy krater. A krater w serniku to cudowna sprawa, nie żaden wypadek przy pracy – pomyślcie tylko ileż w niego można włożyć owoców! To sernik pieczony bez spodu, bez ciasta i bez mąki – robi się tak szybko, że prawie można go nazwać sernikiem dla leniwych… Leciutki i pyszny! Puszysty, aksamitny, lekki i rozpływający się(...)minut. Urośnie wysoko. Od razu po upieczeniu wyjmujemy formę z piekarnika – sernik od razu opadnie tworząc krater. Czekamy do całkowitego ostudzenia ciasta i dopiero wtedy odpinamy obręcz tortownicy. W krater wkładamy to, co lubimy – ulubione owoce jagodowe, bitą śmietanę, lemon curd ( TUTAJ ) albo solony karmel ( TUTAJ ), posypujemy płatkami kokosa lub migdałów, karmelizowanymi orzechami, pistacjami. Lekko oprószamy ciasto cukrem
Karo in the Kitchendrożdżówki z owocami i kruszonką Nie za słodkie, delikatne i rozpływające się w ustach - tak bym określiła moje drożdżówki z owocami i kruszonką. Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1/3 szklanki mleka - 2 jaja - 1/4 szklanki oleju - 1/4 szklanki ksylitolu/erytrolu - szczypta soli - 1/3 kostki drożdży - ulubione owoce Składniki na kruszonkę: - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu(...)olej i utarte jaja z solą i ksylitolem/erytrolem - całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut - gdy ciasto wyrośnie uformuj z niego małe kuleczki z małym dołeczkiem, w które dodaj ulubione owoce w małych kawałkach - ja dodałam maliny i borówki - drożdżówki posyp kruszonką - piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut
MintTasteskładniki muszą mieć temperaturę pokojową oraz, że po 50 minutach pieczenia wyłączamy piekarnik (nawet jeżeli widzimy, że sernik na środku jest jeszcze galaretowaty, a nie ścięty). Sernik czekoladowy z owocami lata Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: Spód ciasteczkowy : – 25 herbatników maślanych – 2 łyżki kakao – 80 g masła Herbatniki mielimy w blenderze na piasek, dodajemy(...)dodajemy kakao intensywnie mieszając. Kakao najlepiej wcześniej przesiać, żeby nie było w nim grudek. Masę mieszamy do momentu, aż będzie gładka i przelewamy na sernik. Ponownie wstawiamy ciasto do lodówki. Dekorujemy dowolnymi owocami. Prosty i piękny sernik czekoladowy Sernik idealny na różne okazje Sernik: idealne tło do wykorzystania owoców lata Pyszne wykorzystanie czekolady Smacznego!!! Źródło przepisu: ciastkożercy
RelaxtimePyszne ciasto biszkoptowe z Nutellą, z masą oraz wspaniałymi owocami zatopionymi w galaretce.Cudo nie ciasto. Gorąco polecam. Jest wspaniałe!!! Jak wszystkie ciasta Siostry Anastazji Składniki : 1 kostka margaryny 1/2 l. mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka Masa z galaretką : 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomarańczowe, 3/4 szkl wody Masa z nutellą(...)wystudzić.Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń, wystudzić i dodawać porcjami do utartej margaryny .Z brzoskwiń odlać sok, dodać wodę, rozpuścić w tym galaretki, owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Krem Nutella rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać pokruszony wafel.Kremówkę ubić z cukrem dodając letnią rozpuszczoną żelatynę. Na spód ułożyć biszkopt
Ciasteczkowy Potwórprostocie jest siła ...i smak . Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego to małym nakładem sił i kosztów możecie wyczarować sobie dość pokaźną porcję tego oto ciasta. Wprawdzie przepis podstawowy nie zawierał malin i czekolady , ale wzbogacenie go o te składniki świetnie tu zagrało. Składniki : Na blaszkę 24x30cm 2 jajka 1 szklanka cukru (220g) pół kostki(...)szklanka mleka 80 g czekolady gorzkiej 3-4 garści malin (u mnie mrożone) - można zastąpić innymi owocami. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą , gęstą masę i nadal ucierając dodawać kolejne składniki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę , wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia , posypać malinami. Piec w 180'C ok 45 min. Smacznego
Malinowa KawiarenkaMalinowa chmurka , czyli lekkie i puszyste połączenie kruchego ciasta z warstwą owoców zatopionych w galaretce oraz słodkim kremem i kruchą bezą
Z Hrabiną w kuchniciasta drożdżowego z owocami i kruszonką lubimy najbardziej właśnie owoce i kruszonkę. Crumble z owocami to tradycyjny angielski deser - masa ulubionych owoców z warstwą kruszonki. Najlepszy na ciepło z kulką lodów lub z bitą śmietaną. Pyszne, łatwe i szybkie. Przepis pochodzi z programu Nigelli Lawson i jest to porcja na duże naczynie żaroodporne. Składniki
Kocham..lubię..gotuję..Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne i proste ciasto marchewkowe z borówkami.Proste i szybkie w przygotowaniu. Nie za słodkie idealne do kawy i herbaty. Składniki: 4
Sama słodycz i szczypta chilidolny blat, powciskaj w krem sporą garść malin. Przykryj krem drugim blatem ciasta, dociśnij. Wierzch i brzegi tortu posmaruj drugą połową kremu. Udekoruj wcześniej przygotowanymi okruchami ciasta oraz pozostałymi owocami. Wstaw do lodówki na 8-10 godzin. Ingredients: (on a cake tin having a diameter of 20 cm). 250 g. fresh spinach 2/3 glass rapeseed oil 4 eggs
Delicious PlaceKolejnym krokiem będzie wylanie naszego ciasta na blaszkę (warto ją wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Myjemy i kroimy na pół morelę i układamy je na wierzch naszego ciasta (dość gęsto układamy owoce). Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 200 *C. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLpieczenia, cukier) mieszamy, a następnie łączymy z mieszanką kefiru z jajkami. Powinna wyjść gładka gęsta masa. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy placki nakładając po łyżce ciasta. Podajemy z owocami lub syropem klonowym
Bon appetit mon amieI w tym sezonie nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem. Tym razem ciasto dosyć słodkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Składniki na ciasto: 150 g
Świat Ciastawarzyw z chrupiącym chipsem z boczku - Sałata z piklowanymi warzywami i tartym Beef Jerky - Kanapki z odświeżanej bagietki ze stekiem z antrykotu i sosem zero-westowym - Czerstwe ciasto drożdżowe z owocami P rzygotowane były dla nas s tanowiska pracy . Znalazły się na nich fartuchy do pracy z logo SOKOŁOWA, oraz wszystkie produkty, których mieliśmy użyć do zrobienia naszych dań
Kuchnia u Krysiktóry codziennie rano ląduje w moim śniadaniu razem z jogurtem i płatkami. To jeden z moich ulubionych owoców. Jednak tym razem przez pomyłkę kupiłam 2, więc postanowiłam spożytkować jednego inaczej niż tylko do płatków. I tak na deser mieliśmy ananasa w cieście, a że ananas kocha kokos to z połączenia wyszła iście karaibska uczta. Brakowało tylko drinka z rumem
Bernika - moj kulinarny pamietnikPod nazwą "Sen ogrodnika" kryje się pewne ciasto deserowe. Przepisu na nie poszukiwała jakiś czas temu jedna z czytelniczek bloga. Nie udało jej się
Arabeska waniliowaFantastyczne ciasto,które zaskoczy swoim wyglądem i smakiem.Torcik z pewnością nie jest zbyt słodki a krem serowy lekki i wyjątkowo smaczny. Szczerze polecam jedno z lepszych ciast z dodatkiem owoców. Składniki 3 jajka 100 g mąki pszennej przesianej 1 łyżka kakao łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Warstwa malinowa 500 … Czytaj dalej Serowo
gotuj ze mnąPyszne ciasto drożdżowe z owocami mogę jeść o każdej porze. To rozpusta, wiem ale uwielbiam. Śliwki jeszcze nadal są w sklepach, więc warto jest zrobić, nie jest trudne, wystarczy trochę czasu a będziecie tak jak ja cieszyć się pysznym, drożdżowym ciachem. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś do kawy szybkie i bardzo pulchniutkie ciasto łaciate z malinami (u mnie mrożonymi, bez rozmrażania) i rodzynkami o zapachu migdałów i orzechów z dodatkiem kakao
Zasmakuj Kuchninieobecności przychodzę do Was z pysznym ciastem z jabłkami i cynamonem. Przepis pojawił się już kiedyś na blogu, ponieważ jest naszym ulubionym i często piekę z niego ciasto, zmieniając tylko owoce. Najlepiej smakuje nam chyba ze śliwkami, ale dzisiejszy wybór: papierówki, również przypadł nam do gustu. Jesli nie macie papierówek, wypróbujcie inny gatunek z jabłkami
dolcevitainmykitchenZrobiłam to ciasto z musem gruszkowym, ale również pyszne byłoby z musem jabłkowym. Ciasto jest pyszne godne polecenia i do tego bardzo proste w wykonaniu. Wykonanie
Kuchnia Pokoleńczekoladową. Wymieszaj. Do powstałej masy dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozłóż resztę owoców. Piecz 20-25 minut na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. Całość możesz dla bajeru i smaku przybrać listkami mięty Smacznego Artykuł Bezglutenowe malinowo malinowe wegańskie brownie
greenscarfgóry dnem. 3. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody. Całość delikatnie wymieszać. Bitą śmietaną posmarować wierzch ciasta i udekorować owocami
Szalona Kuchnia EwelinyNa dzisiejsze świętowanie mam dla Was pyszne ciasto z truskawkami i galaretką. Składniki: biszkopt - 6 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 szklanka mąki pszennej - 1
Zainspirowana w kuchniOwoce pod kruszonką to deser, do którego chyba nie trzeba przekonywać nikogo. Uwielbiam go za prostotę, szybkość w przygotowaniu i ten cudowny, słodki zapach
La grande e la piccola cuocaTruskawki to owoce mające wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Korzystajmy z okazji, że jest ich obecnie pod dostatkiem i przygotujmy z tych wspaniałych owoców pyszne desery, ciasta i koktajle. Dzisiaj zapraszam na pyszny koktajl truskawkowo- waniliowy. SKŁADNIKI: 300g świeżych truskawek, 300 ml pitnego jogurtu waniliowego, 1 łyżeczka brązowego cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki obieram z szypułek. Przekładam
Tradycyjna kuchnia KasiTort na Dzień Mamy dla zabieganych – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami. Idealne dla wszystkich pracusiów i tych, którzy nie lubią
Moja DelicjaTrochę lata w środku zimy ;) Pyszne, lekkie ciasto, łatwe i szybkie do zrobienia. Podzielne, dobrze się z nim współpracuje. Po ciężkich, świątecznych ciastach przyda się mała
Domowa cukiernia Ewymasy, przykrywamy herbatnikami i wylewamy pozostałą część masy. Chłodzimy. Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę wykładamy na schłodzone ciasto. Całość posypujemy owocem granatu. A wam udaje się nie nabałaganić? #beko podpowiada jak to robi. #ciastojakzobrazka Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego
Słodki ZakątekCzy to zima, czy lato - zapiekane owoce pod kruszonką są deserem idealnym. Latem, podane z lodami stanowią cudowny kontrast pomiędzy ciepłym, a zimnym
kolorowotorcikowosmażone placuszki z mąki, mleka, jajek i proszku do pieczenia, ale mogą być też robione na drożdżach. Cukru nie dodajemy, posypujemy tylko gotowe racuszki cukrem pudrem. Do ciasta możemy dodać owoce - u nas są to jabłka lub dynia. Ale równie pyszne są same racuchy z nałożoną na wierch porcją domowego dżemu lub tylko posypane cukrem pudrem. Zastanawiałam się, gdzie
dobra gospodyni dom wesołym czyniWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na szybkie i proste ciasto z jabłkami.Pyszne, aromatyczne w sam raz do kawki. Do ciasta użyłam polewy Helio. Po rozpuszczeniu pastylek
Sama słodycz i szczypta chilioleju 1 szkl mleka garść owoców goji kawałki gorzkiej czekolady Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać cukier, mleko, olej i zmiksować. Dodać poduszonego widelcem banana i owoce goji. Wymieszać. Ciasto przełożyć do papilotek, w każdą z muffinek wbić kawałek gorzkiej czekolady. Piec ok 20 minut w temperaturze 190 stopni. Smacznego
Trufelkowopowstanie taka szachownica. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt koła, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku układamy jabłka, a brzegi ciasta zakładamy na owoce do środka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 45 minut, ustawiając piekarnik góra-dół. Jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchniśmietan-fixami na sztywno. Na kruche ciasto w blasze wyłozyć tężejącą galaretkę z malinami, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki. Na stężoną galaretkę z owocami wyłożyć krem śmietanowy, przykryć bezą i ponownie wstawić ciasto do lodówki (najlepiej na całą noc). SMACZNEGO!!! Inspired by www.uwielbiamgotowac.com
Malinowo w kuchniszparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu. Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej
U FiolkiChrupiące i szybkie w przygotowaniu koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką, posypane cukrem pudrem. Podawane na ciepło lub na zimno. Idealny przepis w przypadku
Moja DelicjaTradycyjny przepis na lekkie, letnie i pyszne ciasto z dużą ilością śliwek. Z kilku zaledwie podstawowych składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealne na zakończenie
cool and mintySmerfny ten deser i to bez pieczenia! Świetny na lato, ale sprawdzi się o każdej porze roku. Jest puszysty, śmietankowy i prawie jak sernik na zimno
Smaczna Pyzauzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę i zmielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować margaryną i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy, rozłożyć owoce na górze. Blaszka o wymiarach 20 x 23 cm. Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 35-40 minut. Ciasto musi wyrosnąć
Kuchnia Pokoleńprzetwarzam i jem na surowo z czerwonej najbardziej mi odpowiada jej piękny wygląd :) Dlatego wykorzystuję ją raczej do dekoracji potraw oraz jako drobny dodatek do ciast z innymi owocami. Czarna porzeczka, którą zerwałam na działce, była bardzo dojrzała i słodka, dlatego dodałam sok z cytryny. Wyszło pysznie
Gosia gotujeZapraszam na ciasto z sezonowymi owocami o wyraźnym, śmietankowym posmaku:). Nie wyrasta wysokie, ale jest naprawdę smaczne. Owoce, w moim przypadku śliwki, to nie tylko akcent, czuć je bardzo wyraźnie. 2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 200g margaryny lub masła 2 jajka L 1/2 szklanki mleka 1 szklanka
Szefowa kuchniWykorzystując dostępne owoce lata upiekłam ciasto o kruchym spodzie, z truskawkami, pyszną bezą i kruszonką. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kisielem. Mniaaaaam! Ciasto z truskawkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka
paapilotkaaPrzygotowanie: w osobnych miseczkach mieszamy osobno mokre i suche składniki do suchych dodajemy mokre i dokładnie mieszamy na rozgrzanej patelni smażymy na złoto placuszki z 1 łyżki ciasta Podajemy z owocami, miodem czy jogurtem. Smacznego
Gotowanie z pasjąmieliście okazji na degustację tego kremu, to koniecznie sami zróbcie i przekonajcie się jak uzależniający jest ten smak :). Krem Ferrero Rocher polecam do ciast, deserów z owocami i tortów, np. Tort Rocher. Składniki: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 300 g Więcej... Artykuł Krem Ferrero Rocher pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki PomysłWykorzystując dostępne owoce lata upiekłam ciasto o kruchym spodzie, z truskawkami, pyszną bezą i kruszonką. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kisielem. Mniaaaaam! Ciasto z truskawkami i kisielem Składniki: Ciasto: 1/2 kostki zimnej margaryny, łyżka smalcu, 2 łyżki masła, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 4 łyżki mleka
paapilotkaaWarto mieć w swoim "repertuarze" przepis na ciasto, które jest szybkie i niezawodne. Dla mnie takim ciastem jest jogurtowe , które w zależności od dodatków
Obiad gotowyBardzo efektowny i smaczny wypiek z ciasta francuskiego,który od pewnego czasu jest hitem internetu. Z racji tego,że mamy karnawał ja upiekłam te róże
Kolorowa kuchnia Elkinaczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
Bulliopodstawa wykonania gładkiego musu z gruszki, który jeśli go dobrze doprawimy stanowi boską bazę opisanego przeze mnie dania oraz sam w sobie jest smakowitym kąskiem do pieczywa, owoców czy kruchego ciasta
Kuchnia po mojemusezonie zawsze wypiekam tradycyjne ciasto drożdżowe z sezonowym owocami. Świeży drożdżowy kołacz smakuje wybornie. Kołacz śląski z rabarbarem i posypką ciasto: około 2 i 1/2 szklanki mąkipszennej szczypta soli 1 łyżeczka cukru 40 g drożdży 10 dag masła 2/3 szklanki mleka 3 jajka 10 dag cukru posypka: 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka
Gotuj Sam!Drożdżowe placki wszyscy lubią, zwłaszcza te z owocami lub pizzę. Z ciasta drożdżowego można stworzyć wiele pyszności takich jak np. placek wytrawny z nadzieniem z paszteciku i warzyw. Zgodnie z moja wyobraźnią powstało ciasto z logo firmy Profi. Było to trudne zadanie, bo ciasto drożdżowe jest bardzo elastyczne i trudno wycina się pewne kształty, zwłaszcza te drobne elementy
Kuchnia PaulettesWitam Kochani! Zbliża się szósta, a słońce wciąż jeszcze świeci. Przyjemnie usiąść na balkonie i w ciepełku wpić popołudniową kawę. A co do kawki? Oczywiście ciasto
codojedzeniamniejszą). Do większej dodajemy jajko i mieszamy po czym wyklejamy formę do tarty i pieczemy ok 15 minut w 170 stopniach aż spód będzie rumiany. Na przestudzone ciasto wykładamy cząstki owoców i posypujemy pozostałą kruszonką. Wstawiamy jeszcze raz na ok 15 – 20 minut do piekarnika na 150 stopni. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniesztuczki: co innego wsadza się do kapelusza, a co innego wyjmuje ;) Co najważniejsze, frajda trwała także podczas konsumpcji - odwrócone ciasto śliwkowe okazało się pyszne i z pewnością będę chciał pobawić się w to jeszcze raz, być może z innymi owocami. Polecam! Składniki: Część owocowa: 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 150 g brązowego cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżeczka rumu 1/4 łyżeczki soli 500 g śliwek (np. renklod) Ciasto: 200 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 100 g masła (w temperaturze pokojowej) 80 g cukru 2 duże jajka 150 ml mleka Wykonanie: Śliwki pokroić w około 3 mm plasterki. Masło utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na gładką masę. Dodać
zadanie-gotowanieBardzo dobre ciasto, dosłownie jak puszek. Nic suche, szybko się je robi. Polecam mocno Użyłam tu „Dalkowski Advocaat Starotoruński” 16 % alkoholu, ponieważ jest bardziej
Kuchnia PokoleńDzisiaj kolejna bezglutenowa propozycja na ciasto z letnimi owocami. To bezglutenowy biszkopt z czarnymi malinami z naszego ogródka. Miejmy nadzieję, że w przyszłym
Kuchenne Wariacjeciasto: 400 g mąki pszennej, sól, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, farsz: 4 żółtka, 4-5 łyżek cukru pudru 500 g sera białego
królestwo garówSezonowe owoce w serowym kremie Składniki 400 g serka waniliowego 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml soku owocowego przecierowego 3 łyżki żelatyny biszkoptu 250 g
czarrna od kuchniciasto: 400 g mąki pszennej, sól, 500 – 600 ml mleka, 4 łyżki stopionego masła, 2-3 pełne łyżki kakao, farsz: 4 żółtka, 4-5 łyżek cukru
królestwo garówJagodzianki to chyba najpopularniejsze z drożdżówek . Drożdżowe ciasto solidnie napakowane pysznymi jagodami smakuje wyśmienicie . A gdy do tego zestawu dodamy jeszcze warstwę waniliowego serka to
Malinowa Kawiarenkawyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć porzeczki. Ubić piane z białek, dodać cukier i wyłożyć na owoce. Zetrzeć na powierzchni ciasto z z zamrażarki. Piec około 45 minut w tem. 200 st. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Smaki Nataliirazem na blogu prezentuję nieco inną niż zwykle wersję drożdżówek- na bazie mąki orkiszowej. Dodatki to świeże truskawki i suszona żurawina. Udało mi się kupić bardzo słodkie owoce, dlatego do ciasta nie dodawałam żadnego cukru. Bułeczki posmakują osobom lubiącym pieczywo orkiszowe. Składniki na 4 bułeczki: 100ml mleka, użyłam kokosowego 20g drożdży 1 łyżeczka cukru 300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Wrzosowa Polanakulinarne (i nie tylko) plany na lipiec to: Bób, bób i jeszcze raz bób Bataty w roli głównej - zupa krem, frytki i w każdej innej postaci Ciasta drożdżowe z owocami Tarty, nie tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić
Cooking MonsterLetni tort truskawkowy z cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Coś pysznego, a zarazem łatwego do przyrządzenia. Letni tort to ciasto z sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy
codojedzeniadymnego posmaku melasy. Zdecydowanie jest to ciekawa opcja dla tych, którym znudziły się już klasyczne ciasta drożdżowe. Ja dodałam rabarbar i truskawki - wpasowały się tu idealnie. Soczyste owoce na nieco konkretniejszym cieście drożdżowym świetnie sprawdzą się jako podwieczorek, a nawet późne, weekendowe śniadanie. Cóż, do pełni szczęścia brakuje tylko kruszonki... Waniliowa drożdżówka z rabarbarem i truskawkami Składniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszparagów - gotuję wyciągniętą z zakamarków szaf soczewicę i planuje jak dopisać ostatni rozdział pracy magisterskiej bez wyjścia z domu. Nawiązuje typowy kuchenny romans z piekarnikiem,którego owocem są kolejne ciasta i odkrywam,że można ugotować rosół na pieczonym kurczaku. A i że powoli robi się coraz cieplej. Zapraszam na soczewicową ;) Składniki: 10 dużych łyżek zielonej
Fiolka w kuchnilubią czułe gesty a jeszcze bardziej wycieczki na łono przyrody. Kto wie jak zakończy się ta przygoda w plenerze? A co w koszyku? Mogą się tam znaleźć owoce, bagietka, domowe ciasto, sałatki zamknięte w słoiku, pasty do chleba typu hummus, koktajle owocowe, pralinki w czekoladzie, sery pleśniowe…Jedzenie powinno być lekkie, sezonowe, niezbyt ostre. Na pikniku najlepiej się
Bon Appetit Małgorzatychciała żeby tych złych niespodzianek już był koniec. ale koniec gadania o życiu, teraz będzie o pieczeniu! Chyba zdążyliście już zauważyć, że lubię takie szybkie ciasta, najlepiej ucierane, z dodatkiem mokrych owoców takich jak jabłka czy gruszki. Ciasta, które robi się szybko i nie trzeba się martwić czy na pewno wyjdą, bo zawsze się udają! Tym razem też takie
SMYKWKUCHNISzarlotka lub jabłecznik to jedno z ulubionych ciast mojego męża. W różnych wariantach, gości na naszych stołach dość często. Ten przepis pochodzi z zamierzchłych czasów i
Mieszam w GarnkuKsiążka podzielona jest na 6 działów z przepisami: Mur,Północ, Południe, Królewska Przystań, Dorne i Za Wąskim Morzem. Na zdjęciu wypróbowany przeze mnie pasztet wołowy w cieście. Zamiast suszonych owoców dodałam marchewkę i ziemniaki. Wyszło bardzo smacznie i syto. Co prawda jest to jedno z najbardziej pracochłonnych dań (samo ugotowanie wołowiny, żeby była miękka, zajęło mi 3 godziny
W poszukiwaniu inspiracjizapominajmy o upieczonym już leśnym mchu i gościach. Co prawda świeczki były, Artemis zadowolona, ale coś dobrego by zjedli. Dla gości upiekliśmy sernik z jagodami i przełożyliśmy ciasto kremem i owocami. Niestety nie udało mi się uchwycić zdjęcia na stole, bo zostało mi już tylko to... Także tego - goście syci i solenizant cały uhahany
Przepysznik - BLW i nie tylkoCzekoladowe ciasto bananowe z żurawiną powstało dzięki jednej z czytelniczek bloga, która zainspirowała mnie do zrobienia wersji Ciasta Bananowego z kakaem (dzięki Gosia ;) ). Jako, że miałam
Moja DelicjaWaniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty Śmietankowy sernik na zimno z galaretką i owocami Jabłkowo-cynamonowe ciasto - szybkie i niezawodne. Czekoladowiec z bananami i orzechową nutą Rolada makowa Miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem - zapraszam na deser pełen smaku i aromatu
Słodkie okruszkiczasie wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą
Smakołyki Asiroku robię gruszki w syropie, bo to one w zimie pozwalają mi piec czekoladowe ciasto z tymi owocami, które uwielbiam. Zresztą przepis jest na blogu, stary bardzo już :) Na samych początkach nie dodawałam cytryny do słoików, przez co gruszki po pewnym czasie traciły na kolorze. Czasami gruszki podgotowuję przed łożeniem do słoika, a czasami nie. Dla mnie
Blondynka GotujeFajne. Szybkie. Wilgotne. Bananowe. Orzechowe. Ciasto na co dzień. Na wolną chwilę. Na podwieczorek. łatwe i szybkie. Czego chcieć więcej… Co potrzebne: 2
Mam To Na Widelcuprzepadłam. Teraz już nie robię szumnych deklaracji, ale postaram się poprawić swoją frekwencję :) Jesień to czas, kiedy są najlepsze jabłka. Dlatego dzisiejszy wpis poświęcony będzie tym pysznym owocom pod postacią ciasta ze sporą ilością cynamonu. SKŁADNIKI 1 mały jogurt naturalny ½ szklanki
ZofianaA to efekt talentu cukierniczego naszej Moni :) Ciasta jeszcze nie piekłam sama, ale wygląda na smaczne, dlatego wierzę, że kto je upiecze nie będzie zawiedziony. Zdjęcia
Proste Potrawydodać śmietanę i wbić jajka. Za pomocą miksera wszystkie składniki połączyć ze sobą. Śliwki przekroić na pół, pozbawić pestek i ponownie przeciąć na pół (tworząc ćwiartki). Przygotowane owoce dodać do ciasta. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Nakładać po 2 łyżki ciasta do jednej papilotki. Piec około 25-30 minut w 180°C . Upieczone muffinki przełożyć
Ugotowaćcebulę. Całość solimy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby odciekł nadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto naleśnikowe ale bardzo gęste. Do ciasta dodajemy odsączone owoce/ warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i smażymy na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym ( przepis na blogu ). SMACZNEGO
Smaki EwySzarlotka, która najlepiej smakuje w upalne dni :) Ciasto biszkoptowe, orzeźwiający mus jabłkowy i bita śmietana. Jest tak pyszna, że w ostatnim czasie robiłam ją już kilka
Domowa cukiernia EwyPonieważ sezon letni trwa a ja suszę bardzo dużo owoców zapas tych z ubiegłego roku wypadałoby zjeść. Dużo tego nie zostało ale na ten smakowity
Moje Małe CzarowanieOd kilku dni chodzi za mną jakieś ciasto czekoladowe a skoro jeszcze mamy wiśnie to postanowiłam je połączyć. Dwukolorowe ciasto, słodka masa budyniowa i zatopione w
Zainspirowana w kuchnikolej na żółtka. Ubijaj dalej. 2. Do masy dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 3. Teraz dodaj otręby i wymieszaj. 4. Na wysmarowaną blachę wylej ciasto i układaj owoce. 5. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 60 minut
AZgotuj!czarnej porzeczki kompot wiśniowy lekki chłodnik lody imbirowo cytrynowe lody limonkowe lody jagodowe, lody borówkowe lody truskawkowe lody w kwiatach cukinii, w tempurze lody zapiekane w cieście lody z owocami napój imbirowo cytrynowy na upalny wieczór - arbuz i wino poncz poncz II sałatka ogórkowo truskawkowa z "malibu" sałatka owocowa sałatka z ogórków z arbuzem sałatka
królestwo garówwymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 25-27 minut. Piekłam(...)sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton M1) i ozdobić nią wierzch babeczek. Na końcu poukładać owoce i od razu podawać. Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami możecie zobaczyć na stronie http://www.festiwalwypiekow.pl a ciekawe sposoby i przepisy
Mała Cukierenkawymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 25-27 minut. Piekłam(...)sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton M1) i ozdobić nią wierzch babeczek. Na końcu poukładać owoce i od razu podawać. Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami możecie zobaczyć na stronie http://www.festiwalwypiekow.pl a ciekawe sposoby i przepisy
Mała Cukierenkawymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 25-27 minut. Piekłam(...)sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do szprycy lub woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton M1) i ozdobić nią wierzch babeczek. Na końcu poukładać owoce i od razu podawać. Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami możecie zobaczyć na stronie http://www.festiwalwypiekow.pl a ciekawe sposoby i przepisy
Mała Cukierenkatruskawkami, to połączenie zawsze się sprawdza ;) Kwaśne owoce i słodka kruszonka, cudownie pachnie. Pół blachy zjedliśmy na ciepło ;-) Smakiem przypomina dzieciństwo i babcine placki drożdżowe z owocami :) Polecam! Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
Domowa cukiernia Ewyyszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie
SzczyptaSmaQKiedyś sąsiadka mojej mamy upiekła to ciasto z truskawkami i poczęstowała mnie. Tak mi posmakowało, że postanowiłam zrobić je ale tym razem z rabarbarem Składniki
Kuchenne WariacjeJesień to nie tylko sezon na jabłka, ale także na orzechy. Żal byłby nie połączyć tych dwóch owoców w jednym cieście. Wykorzystałam do niego jabłka antonówki i orzechy laskowe. Te ostatnie są obecne zarówno w kruchym spodzie, nadzieniu jak i wierzchniej warstwie. Wcześniej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Bez problemu odeszła z nich
Wiem co jemwnętrze: czerwone porzeczki z agrestem i truskawkami, wiśnie z morelami, jabłka z malinami lub jeszcze inna kombinacja. W każdej wersji jest to niezawodny sposób na połączenie kruchego ciasta i sezonowych owoców prosto z ogródka pod bezową pierzynką
Milion Smakówskończy się sezon na świeże owoce czas na ciasta z tego co jest dostępne przez cały rok. Wybór padł na brzoskwinie i ciasto Ambasador. Bardzo stary przepis z zeszytu z przepisami mojej mamy. Bardzo pracochłonny, ale efekt wart jest odrobiny starań
Milion SmakówSposób przygotowania: Z drożdży,cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn-odstawić w ciepłe miejsce,aż do podwojenia objętości.Następnie dodać rozpuszczoną Kasię i pozostałe składniki(oprócz owoców). Zagnieść gładkie ciasto i odstawić je do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie rozwałkować i powycinać prostokąty. Z ciasta zwijamy roladki napełnione owocami.Ułożyć je w wysmarowanej tłuszczem blaszce i pospać cukrem perlistym
Wielki apetytnaczynia wylać najpierw warstwę jasną, później ciemną. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić na chwilę aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką i wstawić do lodówki
Bulliocukry , ew. przyprawę, mieszam w misce . Osobno mieszam składniki mokre, czyli , kefir, jajko i olej . Do suchych składników przelewam mokre, mieszam i dodaję owoce, łączę całość , ciasto jest raczej gęste. Nakładam masę do przygotowanych foremek, piekę około 30 minut w 190 st C ( góra-dół) Po wystudzeniu można dowolnie udekorować , lub tylko oprószyć pudrem
Takie tam pichcenie