Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem. Idealne kruche ciasto i duża ilość świeżych owoców. Nic więcej nie trzeba! Artykuł Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plbędąc na studiach koleżanka poczęstowała mnie właśnie tym ciastem. Od razu wiedziałam, że będzie to moje jedno z ulubionych ciast! Dlaczego? Bo uwielbiam czekoladę i suszone owoce! Polecam ten przepis smakoszm ciast z masami. Składniki na biszkopt kakaowy: 1 ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 250g masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, ¼ szklaki wody, 3 jaja, 1 ½ łyżeczki proszku
Słodki Zakątekutwardzaczy, sztucznych barwników i innych niepotrzebnych. Kilka składników, chwila pracy i mam! Mam i częstuję, bo lubię – smakować i dzielić się celebrując wspólnie chwile. Do ciasta można dodać dowolne suszone owoce lub świeże, orzechy lub kakao. Gotowe ciasto polewam domowym lukrem cytrynowym i dekoruję dodatkowo aronią, polewa czekoladowa lub sypany cukier puder też będzie pasował, będzie fantastycznie! Zapraszam
Zasmakuj Kuchniszklanki rodzynek - sliwki i jeżyny Przygotowanie: Jajka ubijamy. Dodajemy kawałki banana i miksujemy na gladki krem. Dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz pozostałe składniki oprocz owoców i ponownie chwilę miksujemy. Ciasto wykładamy na tortownice, na górze układamy owoce . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut
Szkrab Je SamMimo że ciasto można jeść przez cały rok, to dla mnie ptasie mleczko z kaszą manną jest ciastem typowo sezonowym :). Ze wszystkich owoców, które kiedykolwiek znalazły się w tym cieście zwyciężyły maliny i jagody! Pierwszy raz zrobiłam to ciasto jako nastolatka i od tamtego czasu robię je obowiązkowo każdego lata
Słodki Pomysłproszek budyniowy cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i poukładać owoce. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić
Czerwień i błękitKolejne ciasto z zeszytu mojej mamy, do którego miałam dwa podejścia, ponieważ w oryginale ciasto nazywało się „Kruche z owocami i pianę”. A więc pierwszy raz zrobiłam je z wiśniami i niestety okazało się, że soczyste owoce się nie nadają. Spód po kilku godzinach cały(...)podmókł, dlatego jeżeli będziecie chcieli użyć innych owoców niż jabłka miejcie to na uwadze. Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie i proste w wykonaniu. Jeśli macie ochotę na szarlotkę, zachęcam do wypróbowania przepisu i pozostawienia komentarza czy smakuje Wam taka wersja, czy bardziej tradycyjna szarlotka? Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plznajdziecie również inne przepisy na lekkie jogurtowe ciasta. Możecie je upiec z wykorzystaniem różnych owoców, pamiętajcie jednak, aby były one odsączone z soku. Zbyt mokre owoce mogą spowodować zakalec. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje
Kulinarne przygody Gatityznajdziecie również inne przepisy na lekkie jogurtowe ciasta. Możecie je upiec z wykorzystaniem różnych owoców, pamiętajcie jednak, aby były one odsączone z soku. Zbyt mokre owoce mogą spowodować zakalec. Jogurtowe ciasto z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Szybkie ciasto z czerwonymi pomarańczami Czas przygotowania: 70 minut Proporcje
Kulinarne przygody GatityBiszkopt z jabłkiem to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu ciasto. Zamiast jabłek można dodać inne sezonowe owoce, śliwki, gruszki lub mirabelki. Ciasto jest naprawdę przepyszne! Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu pół szklanki roztopinego masła lub oleju rzepakowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku
Kukuleczkispód do tego ciasta świetnie nadają się przepołowione ciastka oreo (nadzienie można dodać do masy). Jako wierzch ciasta świetnie sprawdza się galaretka czy ułożone owoce. Jeśli chcesz ograniczyć kaloryczność ciasta użyj mniej tłustego mleka. Dodaj jedynie więcej agaru:) Dodatkowo możesz pominąć spód ciasta. Smacznego
wegujemyobrotach do uzyskania gładkiej masy. Formę (moja o wymiarach ok. 24x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i posypujemy namoczonymi wcześniej owocami goji (można posypać nimi ciasto także już po upieczeniu lub dodać je do masy). Brownie pieczemy ok. 50-60 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto będzie miało popękaną powierzchnię i będzie sprężyste
MyCookBook.plAnanasy w karmelowym syropie i delikatne, wilgotne ciasto. Odwracane ciasto ananasowe to amerykański klasyk. Owoce układa się na karmelu i zalewa ciastem – gotowy placek odwraca się do góry dnem, aby ananasy znalazły się na wierzchu. Proste i całkiem smaczne. Było akurat podane do cytrusowej, zimowej herbaty. Najbardziej smakuje mi w nim karmel wtopiony w ciasto. Osobom, które
Poezja smakuwięc ochotę stać przy piekarniku. Nawet mi się nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto bo ostatnio piekłam tylko proste z owocami. Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki:CIASTO:1,5 szkl mąki pszennej1 szkl. mąki kukurydzianej170 g margaryny3/4 szkl. cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia3 jajkaWykonanie:Margarynę rozpuścić, ostudzić.Do margaryny dodawać partiami
kolorowotorcikowopiernika. Przepis znalazlam w tegorocznym specjalnym wydaniu magazynu Naj - Boze Narodzenie. W oryginalnym przepisie sa jeszcze suszone sliwki i rodzynki, ktorych nie dodalam z obawy iz ciasto jest zbyt luzne i owoce pewnie upadlyby na dno foremki. Samo ciasto zas jest pyszne i bardzo wilgotne, takie jak lubie.Ciasto piernikoweskladniki: 1/2 sloiczka dzemu porzeczkowego 2 szklanki maki 1 szklanka cukru
Przysmaki KarolkiKlasyk wśród ciast ze świeżymi owocami. Puszysty biszkopt, bita śmietana, truskawki oraz galaretka-połączenie idealne:) SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia BITA ŚMIETANA 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka żelatyny DODATKOWO 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu(...)masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt wystudzić. Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia
RAROSSApiecze się ciasto lub chleb, a jego zapach błąka się po całym mieszkaniu. Najbardziej hipnotyzujący jest zapach ciasta drożdżowego. W zależności od pory roku i sezonowości smak ciasta dopełniają różne owoce lub jak w tym przypadku- rabarbar, który choć owocem nie jest, to jego delikatnie kwaśny smak idealnie komponuje się z puszystą drożdżówką i chrupiącą kruszonką. Sezon(...)cukru szczypta cynamonu rabarbar, pokrojony w 1 cm kawałki Przygotowanie: Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Roztopione masło, mleko, żółtka i białko dodajemy do mąki, wszystko razem mieszamy. Jeśli ciasto będzie bardzo się kleiło podsypujemy mąką i ugniatamy (ręcznie lub mikserem) aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto
Smakowity Blog KulinarnyCiasto:150 g mąki75 g masła1 żółtko1 łyżka lub więcej zimnej wodyszczypta soliFarsz:3-4 figikawałek sera pleśniowegook. 100 g szynki parmeńskiej150 ml mleka150 ml śmietany2 jajkasól, pieprz Do miski przesiewam mąkę i dodaję masło i szczyptę soli. Rozcieram wszystko aż powstaną okruszki. Dodaję żółtko i łyżkę wody. Wyrabiam ciasto i w razie potrzeby dodaję odrobinę więcej wody. Ciasto(...)owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30-40 minut.Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowuję na lekko podsypanym mąką blacie i wykładam na formę do tarty. Nakłuwam widelcem i przykrywam papierem do pieczenia, na który wysypuję kulki ceramiczne do pieczenia (można użyć grochu).Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i piekę ok. 10 min., po czym ściągam
UgotujmyTo.plnarodził się pomysł na ten deser. Nie jest to typowe ciasto, nie ukroicie tutaj ładnego, zgrabnego kawałka. Możecie je piec w większej foremce i potem łyżką nakładać porcje ciasta do miseczek lub też piec bezpośrednio w małych kokilkach/miseczkach. Serwowanie deseru, zależy już od Waszych upodobań. Można jeść go sam, można dodać bitą śmietanę lub gałkę lodów. Jak byście nie podawali(...)zrumienienia wierzchu - ok 20-30 min. Podajemy z bitą śmietaną, lodami lub osobno. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/owoce-zdrowa-kruszonka-czyli-blyskawiczny-przepyszny-deser/ MieszamWGarnku Artykuł Owoce pod zdrową kruszonką, czyli błyskawiczny i przepyszny deser pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupoczątku nie wierzyłam w tę drożdżówkę, ale udała się i mało tego, wyszła pysznie :) Przepis mam od teściowej, a drożdżówki nie wyrabia się :) Składniki:20 dag owoców (ja użyłam mrożonych), 4 szklanki mąki pszennej,3 jajka,1 szklanki cukru,1 cukier waniliowy,1 szklanki mleka,5 dag świeżych drożdży,3/4 szklanki olej.Kruszonka:50g masła (miękkiego(...)wszystko dokładnie mieszamy (nie przejmujcie się konsystencją) i przekładamy do formy o wymiarach 37 x 25 cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto kruszonką i owocami (mrożone owoce należy wcześniej odmrozić). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175°C przez 30-40 minut
Delicious Titbitsmargaryny 5 jaj 200 ml kwaśnej śmietany 12 – 18% Składnik na masę jabłkowo - śliwkową: 1 kg jabłek ½ kg śliwek węgierek ½ szklanka cukru 1 łaska łyżeczka cynamonu Sposób wykonania ciasta: Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierając dodać stopniowo po jednym jajku, Do wymieszanych składników dodać, śmietanę i mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie(...)mniejsze części. Pokrojone jabłka i śliwki wrzucić do garnka, dodać cukier i cynamon. Wszystko dusić na małym ogniu do momentu aż owoce się rozpadną a cukier rozpuści. Duża blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć na nią ciasto a następnie na to masę jabłkowo – śliwkową. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu
Na słodko lub wytrawnieSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, aromat waniliowy 1 łyżeczka, margaryna stopiona 100 gram, owoce tropikalne mrożone Hortex 1 opakowanie + 1 łyżka mąki ziemmiaczanej, mąka ziemniaczana 2 łyżki, twaróg tłusty śmietankowy 70 dag, żółtka 2 sztuki "L", cukier 3 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka świeże(...)sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, mrożone owoce tropikalne Hortex rozmrozić na durszlaku i wymieszać je z mąką ziemniaczaną forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyrośnięte dać do formy, rozsypać owoce, na owocach rozsmarować twaróg piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50-60 minut, pod koniec pieczenia nakryć wierzch ciasta papierem
W Mojej Kuchni Lubięspecjalność mojego taty, więc poprosiłam go o słoiczek. Korzystając z wolnego czasu w dniu kiedy to Staś z tatą pojechali na trening piłki nożnej zabrałam się za pieczenie. Przygotowanie ciasta nie jest trudne. Czy czasochłonne ? I tak i nie. Zresztą przekonajcie się sami. Składniki : szklanka mleka szklanka drobnego cukru 100 gram masła 3 czubate łyżki kakao 1/2 szklanki cukru trzcinowego(...)masy jajecznej przelać do ciasta wymieszać szpatułką. Dolać pozostałą masę jajeczną wymieszać. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia – ja użyłam kwadratowej o wymiarach 24×24. Przelać ciasto, na wierzchu ułożyć owoce. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec około godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce, udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową
Niebieski kubek z kawapracy. Były pycha i rozeszły się expresowo. Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny: – jogurtowe muffiny z borówkami – muffiny malinowe – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINKI Z BORÓWKAMI Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 350 g mąki pszennej – 110 g drobnego cukru(...)mąka, oba cukry, proszek do pieczenia. Następnie składniki mokre wlej do tych suchych i całość wymieszajcie za pomocą łyżki do połączenia składników. Odłóż 1/3 szklanki borówek. Resztę owoców dodaj do ciasta i wymieszaj. Do formy do muffinów włóż papilotki, a do nich nałóż przygotowanie ciasto na muffinki. Na wierzchu każdej muffinki połóż jeszcze kilka borówek, korzystając z tych odłożonych
nietylkopasta.plPyszne, lekkie, orzeźwiające ciasto, które zasmakuje każdemu :) Pięknie prezentuje się na stole, jeszcze lepiej smakuje. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ale zadowoli każdego wielbiciela ciast na zimno, owoców i galaretki :) Was chyba nie muszę długo przekonywać do jego zrobienia? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)ubić na sztywno, odłożyć. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać żelatynę, chwilę miksować i dodać ubitą wcześniej śmietanę. Połączyć. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Masę jogurtową wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić, tężejące wylać na masę jogurtową. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyłyżki oleju kokosowego migdałowa kruszonka z podanych proporcji wyszło mi tego dość sporo, dlatego możecie zrobić z połowy składników albo wykorzystać później drugą połowę do innego ciasta lub np. owoców pod kruszonką 2 łyżki płatków jaglanych 2 łyżki mąki ryżowej (zamiennie z kukurydzianą) 2 łyżki drobnego cukru łyżka masła orzechowego 50 g łuskanych migdałów Przygotowanie: KROK(...)drobno posiekane migdały. Wszystkie składniki rozcieramy przy pomocy palców na orzechową posypkę a'la kruszonkę. KROK IV: W wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószonej mąką ryżową keksówce układamy stopniowo: ciasto jaglane (wyrównujemy po bokach), jabłka z cynamonem, a na koniec posypujemy kruszonką. KROK V: Ciasto pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Kuchnia Ellie