ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:541/3191)

Piernik staropolski z bakaliami 210

ręcznie lub za pomocą miksera. Dodajemy przyprawy korzenne. W mleku rozpuszczamy sodę i sól. Dolewamy do ciasta i dalej wyrabiamy. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką, gęstą masę. Śliwki i orzechy kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Miskę (ważne, aby była ceramiczna lub szklana) przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do lodówki

Kulinarne Inspiracje
truskawkowe ucierane ciasto z lukrem kokosowym... 134

minuty na najwyższych obrotach mikserem utrzeć do białości, masa ma być o "grudkowatej" konsystencji, do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i krótko połączyć mikserem składniki na gładką masę 3/4 jasnego ciasta przełożyć do okrągłej formy silikonowej 26 cm, do reszty ciasta wsypać kakao i wbić 1 jajko, mikserem połączyć składniki i rozsmarować na wierzchu jasnego ciasta opłukane truskawki wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Migdałowe ciasto z rabarbarem i malinami 138

Jedno z moich ulubionych ciast z rabarbarem – mięciutkie, o nieco ziarnistej konsystencji i rewelacyjnym smaku. Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków , więc wiadomo – musi być pysznie. Miało być na weekend, w pierwszym dniu po upieczeniu praktycznie nic po nim nie zostało…. no, może poza pysznym wspomnieniem i chęcią na powtórkę, jak najszybszą powtórkę:) 1 i 1/4 szkl. mąki(...)już jasna i puszysta stopniowo wlewamy zimne masło, miksujemy jeszcze chwilę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Za pomocą szpatułki delikatnie łączymy suche składniki z masą jajeczną. Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy owoce (rabarbar i maliny – bez wcześniejszego rozmrażania) i przykrywamy kruszonką. Przygotowanie kruszonki rozpoczynamy od roztopienia

Smaki Na Talerzu
2X dynia : dyniowe bezglutenowe kluski śląskie i przepyszne rotollo szpinakowe 163

prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer. ok. 4 cm, żeby farsz podczas zawijania nie wydostał się na zewnątrz. Roladę przełożyć na czystą kuchenną ścierkę i ciasno zawinąć i włożyć do wrzątku na 3-4 minuty(...)pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Podzielić masę na cztery części. Jedną odłożyć i w puste miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aż wypełni puste miejsce. Dodać odłożoną wcześniej cześć masy i zagnieść ciasto. Oprószyć stolnicę mąką ziemniaczaną, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować wałek o grubości 2 cm i pokroić na kawałki. Formować kluski z dziurką w środku

zdrowa vege kuchnia
Ciasteczka czekoladowo - miętowe 157

mąkę, kakao, cukier puder,   sól, proszek do pieczenia oraz posiekaną miętę. Do tego dodać roztrzepane jajka oraz roztopione i przestudzone masło. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut dla lekkiego schłodzenia ciasta. W między czasie rozgrzać piekarnik na 190 stopni. Z gotowego ciasta odrywać kawałeczki i robić kulki wielkości

W garach u Gosi
Kajmakowe muffinki z jabłkami i masłem orzechowym 190

Bardzo miękkie i wilgotne muffinki z kawałkami słodkich jabłek. Ciasto jest z dodatkiem masy kajmakowej i masła orzechowego. Dzięki temu muffinek już nie ma potrzeby dosładzać, a mają delikatny posmak krówek przełamany ciekawą nutą masła orzechowego. Szybkie do przygotowania i bez użycia miksera. 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3 jajka 1/2 szklanki(...)foremek na muffinki, wyrównując wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Po upieczeniu muffinki można dodatkowo polać podgrzaną masą kajmakową. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Na wynos Tagged: jabłka , kajmak , masło orzechowe

https:KKuchniaMniam
Cielaczek 173

wiśni,  łyżeczka proszku do pieczenia,  łyżeczka sody oczyszczonej. Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i zmiksować na ciasto o jednolitej konsystencji. Ciasto wylać do formy o wym. 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa:   250g białego sera,   jajko,  1/2 szklanki cukru,  łyżka cukru waniliowego,  65g masła lub margaryny(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ser zmielić. Utrzeć z surowymi żółtkami, cukrami, mąką oraz stopioną, przestudzoną margaryną. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Łyżką nakładać masę serową na ciemnym cieście, tworząc tak zwane "ciapki". Wierzch wyrównać. Piec około 40 minut w temp. 175st. Można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem. W aktualnej gazetce Tesco znajdziecie biały ser w promocyjnej

Z miłości do słodkości
Bułeczki cynamonowe 95

łyżeczką cukru, rozpuść je w ciepłym (nie gorącym) mleku i pozostaw do wyrośnięcia. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier. Wlej wyrośnięte drożdże, dodaj jajko i wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej masy. Dodaj roztopione masło pozostawiając w rondlu ¼ masła na potem. Ugnieć ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 h. Po wyrośnięciu ciasta, podziel

Calzonella.com
Bułki do kebebu 146

wodzie mieszamy cukier, 2 łyżki mąki i drożdże (do momentu rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut, aż zaczyn podrośnie. Do miski wsypujemy mąkę, jogurt, sól, olej oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je od razu na blaszkę piekarnikową (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Rozklepujemy placek o średnicy

VioletoweKucharzenie
,,Tarta z różyczkami’’ 132

Delikate 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz Bazylia, oregano Wykonanie: Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto francuskie i nakłuwamy widelcem. Serek mieszamy delikatnie ze śmietaną. Powstałą masę śmietanową przelewamy na ciasto. Cukinię i marchewki kroimy cienko w plasterki i zwijamy w różyczki. To samo robimy z wędlinką. Wszystkie składniki układamy na przemiennie. Całość posypujemy bazylią oregano, solą i pieprzem

Podróż w kulinaria
Focaccia z cukinią i suszonymi pomidorami 184

ciepłego mleka wsypujemy drożdże. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 min. Do mąki wlewamy drożdże z mlekiem, oliwę, sól i ciepłą wodę.  Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto na gładką jednolitą masę.  Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Przekładamy je do blaszki wysmarowanej oliwą. Wyrównujemy,  robimy kilka wgłębień i odstawiamy

Pan i Pani Smith w kuchni
ciasto bez mąki 171

dodając białka, po dokładnym wymieszaniu wlewamy ciasto do tortowej formy. Pieczemy 30min w 180 stopniach. Gdy ciasto już wystygnie ubijamy śmietanę i wkrawamy do niej banana taką masę wlewamy na nasze ciasto i posypujemy ciemnym kakao. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
CIASTO MAXI KING 634

możecie się powstrzymac przed tego jedzeniem,bo tak kochacie słodycze to ciasto jest dla Was idealne.Ja zafascynowana batonikami Maxi King po spróbowaniu tego ciasta juz wiem,że zagości w moim domu na stałe   Składniki: masa: 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1/2 szkl cukru pól kg mleka w proszku polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 2/3 szkl śmietany(...)wykładamy masę kajmakową, rozsmarowujemy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy resztę masy. Polewa: Czekolady rozpuszczamy w garnuszku ze śmietaną. Do masy dodajemy uprażone orzechy, mieszamy. Gotowa masę wykładamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy. Odstawiamy do lodówki do stężenia

Z Majeczką w kuchni
Kilimandżaro z dynią i jabłkiem 259

Moja wersja popularnego ciasta Kilimandżaro. Ciemny biszkopt, masa dyniowo - jabłkowa, masa budyniowa i kremowa polewa. Po prostu bajka. Koniecznie upieczcie to ciasto. Co prawda trochę wymaga czasu ale potem jak już zasiądziecie do tego ciacha i kawki to nie oprzecie się i po zjedzeniu jednego kawałka sięgniecie po następny.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Ciastka z białek 268

cukier , mąkę i olejek , ciągle miksując. Potem odstawić mikser i wsypać bułkę tartą i wymieszać łyżką. Masa powinna być dosyć gęsta ( tak aby po wyłożeniu na blachę ciasto "nie pływało" ) , jeżeli masa jest wciąż rzadka , dodaj jeszcze trochę bułki tartej. 2.Nastawić piekarnik na 160C. wysmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą. Łyżką nakładać masę na blachę

Gotuj Z Muzyką
Piernik 141

bułka tarta Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy żółtka, miód ,śmietanę, mąkę przesianą z sodą, kakao oraz przyprawą do piernika . Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do dużej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem ze śmietaną, przygotowaną polewą polewamy

Bajeczna Kuchnia
Bałwanki 190

sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciąż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko. Ciasto przekładam do silikonowej formy delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko.  Foremki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam

prawdziwe jedzenie
Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe 160

www.gandalf.com.pl/b/trylogia-stulecia-1-upadek-gigantow/ źródło: http://www.empik.com/zima-swiata-follett-ken,p1061285133,ksiazka-p  A na blogu ciąg dalszy przepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem będzie to przepis na pyszne ciasto. Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 kostka masła(...)Tortownicę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 45 – 50 minut Wymieszaj cukier puder z odłożoną masą i taką polewą posmaruj wystudzone ciasto. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Czekoladowe Brownie z kremem orzechowym 105

margaryną tortownicy o średnicy ok. 26 cm (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Orzechy uprażyć i zmienić po czym dodać cukier i masło, całość zmiksować do powstania gęstej, kremowej masy. Posmarować kremem ciasto. Piec w temperaturze 190 st.C około 35-40 minut. Smacznego

Z notatnika
CIASTO Z CHAŁWĄ I HERBATNIKAMI 207

Ciasto chałwowiec na herbatnikach przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym.Niebo w gębie :).Nie wymaga pieczenia,szybko się obi i bardzo szybko znika z talerza :).   SKŁADNIKI ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 litr mleka 3 żółtka 1 kostka miękkiego masła (200g) 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 300g chałwy waniliowej 5 łyżek(...)krem,herbatniki i krem. Każdą wartwę kremu ładnie wyrównujemy aby równo układały się herbatniki  Na wierzchu ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą lub dowolnie dekorujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin aby masa stężała a herbatniki zmiękły. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza