minutach odkryj garnek i gotuj jeszcze 5 minut bez przykrycia. Ciasto czekoladowe: Włóż do garnka połamaną na kosteczki czekoladę, pokrojone w kosteczkę masło oraz trzy łyżeczki kakao i łyżeczkę przyprawy chilli. Na małym ogniu, cały czas mieszając, roztop wszystkie składniki na jednolitą i gładką masę. Odstaw z ognia. Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder i ubij na puszystą
ale Pysznienależy ubić, a następnie zmiksować z mlekiem, mąką, otrębami i sodą oczyszczoną. Masę leciutko doprawić solą i pieprzem, a na końcu połączyć z pokrojonym w kostkę serem i szynką oraz posiekanym szczypiorkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 solidna łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron
Di gotujemasę. Dodać jajko, zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, dodać sól i miksować aż składniki się połączą. Na koniec dodać posiekaną na mniejsze kawałki czekoladę i orzechy, wymieszać. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, za pomocą łyżki kłaść na niej ciasto formując ciasteczka i zostawiając między nimi przerwy ok. 3-4 cm. Piec
Simply FoodSkładniki: ( 11 bułeczek ) Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej ( 2 i 1/2 szklanki ), plus do podsypywania, 1 jajko w temp. pokojowej, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g masła niesolonego, 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ), 7g suchych drożdży. Masa serowa: 250g tłustego twarogu ( temp.pokojowa ), 1żółtko ( temp. pokojowa ), 2 płaskie łyżki cukru pudru, 2 łyżki rodzynków ( można pominąć ). Lukier: 1 łyżka
W kuchni u Monikidodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli - zmiksuj. 3. Do masy dosyp pomarańczowego pyłku i mielonych goździków. 4. Żurawinę pokrój na nieco mniejsze kawałki, to samo zrób z białą czekoladą ( ok. 4 mniejsze kawałki z jednej czekoladowej kostki) 5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z ciastem. 6. Napełnij ciastem foremki do muffin i piecz przez ok. 20min
Kuchnia w Słońcu Skąpanaczekolady i łyżkę masła. Delikatnie mieszać. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Odstawić na pół godzinki, następnie smażyć naleśniki. Ser rozdrobić widelcem, dokładnie wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym.Dodać cukier. Zblenderować na gładką masę. Każdy naleśnik brązowy/kakaowy smarować łyżką sera, nakładając na nią pokrojone
pieprzny smaczekFormy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Krem : śmietankę podgrzewamy (uwaga, nie możemy jej zagotować !!!), dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Ostudzoną masę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Następnie masę ubijamy mikserem aż zgęstnieje. Upieczone
słodki bratekczekolady gorzkiej 3 łyżki mleka kilka truskawek i listki mięty Przygotowanie: ciasto: Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy po 1 żółtku, ubijając dalej dodajemy olej ,a następnie delikatnie mieszamy ze składnikami sypkimi. Masę wylewamy do formy z zagłębieniem (koniecznie takiej, ponieważ po upieczeniu
Bon appetit mon amierazem zmiksować, dodać mąkę z proszkiem, cukier, sól i wymieszać razem łyżką. Ciasto wlewać do foremek i piec ok. 20 min w temp 180st Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Truskawki oczyścić, zmiksować je blenderem i przetrzeć przez sito, dodać do śmietany. Razem chwile zmiksować, przełożyć masę do rękawa cukierniczego i dekorować zimne babeczki
Camilla w kuchnipuder, proszek - wymieszać, dodać masło, żółtka, śmietanę - zagnieść. Podzielić ciasto na kawałek mniejszy i większy. Większy rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszym zrobić dekoracyjny brzeg. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Piec ok. 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni. Masa: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżka gorzkiego
Kuchnia smakówpaski o szerokości 3 cm. Metalowe rurki do pieczenia okręcamy ciastem (tak na zakładkę), smarujemy jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem (do smaku) i stopniowo dodajemy zmiksowane truskawki. Tak przygotowaną masą nadziewamy rurki i schładzamy w lodówce. Smacznego
Pyszności Słodkościrabarbar. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu upuszczamy ciasto z wysokości pół metra. Gdy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwa blaty. Warstwa różana: Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię razem z płatkami róży. Smażymy do zgęstnienia. Po wystudzeniu rozprowadzamy masę na pierwszym z blatów (tym bez owoców). Ganache: W rondelku podgrzewamy śmietankę
Wrzosowa Polanapieczarkami – Wykonanie: Blaszaną formę na muffinki wylepić ciastem francuskim. Podpiec ciasto w temp. 200st.C przez ok. 10 minut (do lekkiego zarumienienia). Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Jajka rozbełtać razem ze śmietaną. Koperek i szczypiorek posiekać drobno, dorzucić do masy śmietanowo- jajecznej. Doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać. Podpieczone francuskie babeczki wypełnić podsmażonymi pieczarkami
Kulinarne Przebojewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto ma kremową konsystencję i jest po prostu przepyszne. Mocno czekoladowy smak idealnie komponuje się z galaretką o smaku coli. Sernik nadaje się do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy). (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 600g serka waniliowego 200 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g
Di gotujenaleśnikarka 22 cm - patelnię tylko raz posmarować olejem i mocno rozgrzać, kłaść porcję ciasta z chochelki i smażyć złociste naleśniki śliwki bez pestek z cukrem i cukrem wanilinowym w rozdrabniaczu zmielić dokładnie śliwki przełożyć do miski, dodać twaróg śmietankowy i dobrze łyżką rozetrzeć-wymieszać na jednolitą masę na każdy naleśnik nakładać porcję twarogu śliwkowego i składać na kwadraty - naleśniki
W Mojej Kuchni Lubię