ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1700/3191)

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 160

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI   Przepyszne, miękkie i aromatyczne ciasto, najlepsze spośród ciast marchewkowych, jakich do tej pory miałam okazję skosztować.     8 porcji Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Chłodzenie: 2 godziny Składniki:   100 g marchewki 50 g suszonych moreli 4 jajka 80 g mąki pszennej T450 30 g wyłuskanych orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego(...)sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do żółtek dodaj mąkę wymieszaną z posiekanymi orzechami, mieszając powoli, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj 2 łyżki stołowe ubitej piany białek i wymieszaj. Delikatnie domieszaj przy pomocy szpatułki resztę ubitej piany z białek. Wlej ciasto do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut. Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, wbijając patyczek w ciasto

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Rolada dyniowa z kremem z masła orzechowego 150

Nieskromnie przyznam, że udała mi się wspaniała rolada. Cudownie żółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;) Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka(...)orzechowego z kawałkami orzeszków gorzka czekolada do posypania Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 15 minut  w 180 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące

Smakołyki Asi
Babka serowa z owocami kandyzowanymi 146

Ciasto godne polecenia. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym pomarańczowym smaku. Trudno doszukać się smaku sera, a właśnie dzięki niemu babka jest wilgotna i nie za słodka.  Składniki: 5 jajek 40 dag mąki 25 dag masła 25 sera białego (zmielonego) 1 pomarańcza 20 dag cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do formy nakładamy na zmianę trochę ciasta i owoców, na końcu ciasto. Pieczemy 60 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem

Salonik smaków
Przepis na szybki sernik bez spodu w 15 minut 177

uwielbiam gotować, ale wybieram dania, które są szybkie lub mega szybkie, bo na nadmiar czasu nie narzekam. Co więcej lubię smak w miarę prosty i z nutką tradycji. Ciasta piekę raczej rzadko, jednak mam swoje ulubione… Są to serniki bez spodu w różnych konfiguracjach. Mam dwa wypróbowane przepisy. Pierwszy okazjonalny sernik wiedeński, a drugi mój przepis, to szybki sernik(...)kawałki masło. Masło nie musi się nam perfekcyjnie rozmieszać, ono roztopi się w trakcie pieczenia samodzielnie. Następnie do utartej masy jajeczno -maślanej dodajemy stopniowo ser i kasze manną. Na koniec już tylko delikatnie łopatką mieszamy całość z pianą z białek. Ciasto serowe wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy go nagrzanego na 200 st C piekarnika (funkcja góra

W Kawiarence
Jogurtowa tarta z korzennymi gruszkami 150

Jogurt, śmietanę, jajka, cukry, mąkę roztrzepać. Tak, aby składniki się połączyły na gładką masę. Wylać na podpieczony spód i natychmiast włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok 30minut. Na wystudzoną tartę ułożyć odsączone i pokrojone na cząstki gruszki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: gruszki , jogurt naturalny , wino

https:KKuchniaMniam
TARTA ZE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ 162

koloru, wyjmij ją z piekarnika, i rozkrusz ser gorgonzola na całej powierzchni ciasta. W misce roztrzep jajka, domieszaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj ¾ du startego sera parmezan, gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem. Domieszaj rozdrobniony i odsączony z nadmiaru wody szpinak, dokładnie wymieszaj całość.   Przygotowaną masę wylej na podpieczony spód tarty, i posyp z wierzchu resztą sera parmezan

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Ciasteczka owsiane z pestkami dyni bez mąki 188

składniki, banan rozgniatamy widelcem na talerzyku i dodajemy do suchej masy, mieszamy całość dobrze rękoma, zlepiając masę, masa lekko się rozlatuje, nie przejmujcie się, wszystko się zbije w swoim czasie, blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia, z ciasta formujcie kuleczki i układajcie na papierze, lekko rozgniećcie palcami na kształt okrągłego i lekko spłaszczonego ciasteczka, pieczcie

Zasmakuj Kuchni
Wegańskie owsiano-orkiszowe ciasteczka z czekoladą 149

tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao lub karobu 2 łyżeczki kandyzowanych skórek pomarańczowych Przygotowanie: Zblenduj na gładką, puszystą masę banana, olej i cukier. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (poza czekoladą) i wymieszaj. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę. Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz dłonią, a jeżeli chcesz mieć je idealnie równie tak jak ja, to użyj

greenscarf
Pierniczki 129

swoich foremek do wykrawania ciastek misiów nie posiadam. Zamiast misiów powstały gwiazdki, gwiazdy betlejemskie, księżyce, kwiatki, serduszka itd. Pierniczki Przygotuj garnek lub patelnię, miski, łyżkę i łyżeczkę, wałek do ciasta, płaską blachę, papier do pieczenia, folię spożywczą, foremki do wykrajania ciastek, płaski talerz lub kratkę do ostudzenia ciastek, szczypce lub dwie łyżeczki lub dwa widelce do zdejmowania ciasteczek z blachy(...)przyprawę do piernika. Całość, mieszając, podgrzewaj do momentu połączenia się składników i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze ciepłą masę przełóż do miski. Dodaj do niej pozostałe składniki, tj. jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Gdy będzie elastyczne, uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na kilka dni w chłodne

blog.moje-pasje.info
Świąteczny keks angielski / Christmas Fruitcake 155

prezentów kulinarnych dostałam już jakiś czas temu wraz z pakietem niezbędnych kluczowych produktów (na szczęście)... Jeszcze święta nie nadeszły, a już kolejne Sylwestrowe zamówienia płyną..., a wytchnienia znikąd :) Żeby ciasto się udało na 100%, sięgnęłam po przepis Doroty, który tylko nieco zmodyfikowałam. Przekonała mnie jej rekomendacja dla tego keksu, a zwłaszcza fakt, że nie jest przeładowany bakaliami, czego nie lubię(...)jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając (miksując) po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać do połączenia. Wmieszać ręcznie posiekane bakalie, namoczone rodzynki i oraz pozostały rum z miseczki. Ciasto przełożyć do formy (użyłam keksówki o długości 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec w temperaturze

Delicious Titbits
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 157

płatki migdałowe, które wystarczy zmielić robotem kuchennym. Ja tak robię zawsze i świetnie się to sprawdza.  Financier z rabarbarem i białą czekoladą na podstawie przepisu z www.sweetashoney.co.nz porcja ciasta jest duża - starczyło mi na 12 ciasteczek w kształcie serca i 1 foremkę o wymiarach 21 x 11 cm, tak więc możecie zrobić również z połowy porcji czas przygotowania(...)sitku i dodaj do suchych składników jeszcze gorące. Wymieszaj. Lekko ubij białka - nie na sztywno, tylko do momentu uzyskania "lekkiej chmurki". Dodawaj białka do masy w trzech porcjach - za każdym razem wmieszając je w ciasto łyżką. Gotowe ciasto jest rzadkie, gładkie i nieco ciągnące. Gotowe ciasto przelej do wybranej formy/foremek na grubość 2-3 cm. Foremki na muffinki wypełnij

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasternak. Pigwa. Tort. I złudzenia. 164

korzenno-orzechowe smaki.   Poszukajcie pasternaku. Upieczcie tort.  Jest pyszny. I to nie jest złudzenie. TORT Z PASTERNAKU Z PIGWĄ /na 8-10 porcji, przepis własny/ Na ciasto 1,5 szklanki mąki 1 szklanka brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu  1 łyżeczka gałki muszkatołowej(...)minut lub do momentu tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przy pomocy ostrego noża dzielimy na 3 lub 4 blaty. Każdy z blatów nasączamy nalewką z pigwy.  Kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem mascarpone mieszając delikatnie, aby powstała gładka masa. Mieszając dodajemy stopniowo kandyzowaną pigwę oraz galaretkę z pigwy zostawiając część

KUCHARNIA
Owsiane ciasto twarogowe z migdałowymi ziarenkami i owocami 160

raczej do kategorii zapiekanych owsianek. Oczywiście nie oponowałabym. Ale dla mnie przez konsystencję, dodatek jajek (do zapiekanych owsianek osobiście ich nie używam) i wygląd, będzie ono zawsze nazywane ciastem ;) Składniki: * 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 250 g chudego twarogu 2 łyżki mleka 2 całe jajka klasy M około 1 1/2 łyżki miodu (płynnego) 2 łyżki mieszanki ziaren "Migdałowy Przylądek(...)mrożone owoce, krótko mieszamy. Naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niego naszą masę. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 35-40 minut. Sprawdzamy - wierzch i boki powinny być dobrze zarumienione, a ciasto odchodzić od papieru (nie być lepkie). Podajemy jeszcze ciepłe, krojąc na kawałki. Jeśli lubicie dodatki możecie takie

Słodkie okruszki
KOSTKA BLACK FOREST 134

śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 1 łyżka cukru 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody PRZEŁOŻENIE: 200 g dżemu wiśniowego DEKORACJA: 100 g gorzkiej czekolady, świeże czereśnie WYKONANIE CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Czereśnie myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Do rondelka wkładamy(...)niskich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Pilnujemy, aby nie przebić śmietany. Gdy tylko masa zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder, a, gdy zrobi się sztywna, stopniowo, cały czas miksując, dolewamy rozpuszczoną, letnią żelatynę i miksujemy pół minuty.  Gotowy krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy wierzch. Posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy czereśniami

cool and minty
Pancakes z ziemniaków purée, z serem... 127

maki * 1 zielona, sałatkowa cebulka, posiekana drobniutko dodatkowo olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia W dużej misce wymieszaj ziemniaki, ser, cebulkę, jajko i makę. Odstaw na kilka minut - masa lekko zgęstnieje.  Formuj niewielkie 'kotleciki', mniej więcej wielkości dłoni i grubości 1.5cm.  Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Obtaczaj każdy pancake w bułce tartej(...)razu: oryginalnie z kleksem kwaśnej śmietany, u nas z fasolka 'baked beans' i ostrym sosem. * Konsystencja ciasta będzie zależna od ilości dodatkó w ziemniakach: te ze spora ilościa masła, śmietanki, czy mleka będa rzadsze i wtedy przyda się nieco więcej maki; a jeśli masa wydaje się bardzo sucha i nie daje się formować, może będzie warto dorzucić dodatkowe jajko

Lejdi of the house

Proponowane wyszukiwania