ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1638/3191)

Duńskie ciasto z rabarbarem i marcepanem. I kilka słów o niedogodnościach przeprowadzek 138

chrupiącym cukrem na wierzchu. Bajecznie smakuje jeszcze ciepłe z gałką ulubionych lodów (choć na zimno lepiej się kroi). Naprawdę ciężko jest powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. I jeszcze jednym... Ciasto z rabarbarem i marcepanem Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 4 jajka 100 g cukru 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła(...)masę. Na zmianę dodawać mąkę i masło, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać marcepan, połączyć. Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić na kawałki grubości 1-1,5 cm. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na wierzch ciasta, delikatnie je w nie wciskając. Posypać cukrem perłowym. Piec 2 180 st. C. przez 40 minut, do suchego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybki tort czekoladowy 148

masę. Użyj balonowej trzepaczki . Wytnij koło wielkości dna formy i przykryj nim dno. Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź. Krem czekoladowy 55 g masła(...)Dodatkowo łyżka kakao do posypania Przygotuj krem. Rozpuść masło w kąpieli wodnej. Dodaj kakao i zamieszaj trzepaczką balonówką. Dodaj cukier puder na przemian z mlekiem. mieszaj do uzyskania puszystej masy. Ostudź. Namocz żelatynę w wodzie przez 20 minut. Zagotuj maliny z cukrem. Przetrzyj maliny przez sito. Podgrzej dodaj żelatynę i zamieszaj. Odstaw mus do ostygnięcia. Kiedy zacznie zamarzać posmaruj wierzch

codojedzenia
Sernik z musem malinowym 109

smaku, przywodzi na myśl gorące, letnie popołudnia i rozkosznie grzejące słońce... W sam raz na ponure jesienno-zimowe dni!  Spód: (23 cm) 150 g herbatników 125 g masła Masa serowa: 1000 g twarogu tłustego 200 g masła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy(...)łyżek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg

Cakes By Kejt
Tarta tatin z karmelizowanymi jabłkami i gruszką. 168

małe Kinder Party. Do synka wpadła na przeróżne zabawy kuzynka. Paweł lubi kruche ciasto z owocami, stąd pomysł na szybką tartę.Składniki:-150 gram przesianej krupczatki-żółtko-75 gram miękkiego masła-dwie łyżki cukru brązowego-4 jabłka-3 gruszki-cynamonMąkę, masło, żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy na 1h do lodówki.Na patelni karmelizujemy cukier

BaRepas
Ciasto żurawinowo - jabłkowe 123

wiórków kokosowych 3 łyżki zimnego, posiekanego masła Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na bladożółtą, kremową masę. Dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec wmieszaj ręcznie jabłka i żurawinę. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj kruszonkę

Pysznie & Pięknie
Tarta frangipane ze śliwkami 189

Włożyć do naczynia i zalać likierem Amaretto. Zostawić na 1h by przeszły aromatem likieru. Składniki masy migdałowej powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier.  Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Śliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce.  Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć

maniapieczenia
Tort jarmużowy z truskawkowym kremem (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 155

dodawać pastę z jarmużu. Do zielonej masy przesiać partiami mąkę ryżową i delikatnie całość wymieszać. Masę wlać do tortownicy (u nas dwie o śr: 11cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 25-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły(...)wystudzeniu nie było w nim płynu. Do truskawek dodać ryż i ksylitol, wszystko zmiksować na gładko. Następnie wsypać mąkę kokosową, wymieszać i pozostawić na kilka minut do zgęstnienia. Jeśli masa jest jeszcze trochę za rzadka dodać jeszcze mąki kokosowej. Biszkopty nasączyć wodą z cytryną. Krem włożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go na blaty, można ułożyć drobno pokrojone truskawki. Całość

Candy Pandas
Biszkopt do ciasta 189

Biszkopt do ciasta zarazem jedno z najprostszych jak i najtrudniejszych elementów podczas pieczenia. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Biszkopt do cia sta Biszkopt wspaniała baza pod każde cia sto Składniki : 4 jajka 4 łyżki mąki 4 łyżki cukru 1 czu bata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody margaryna do nasmarowania blachy Przygotowanie(...)łyżce żółtek i nieustannie miksujemy Dodajemy łyżkę wody i miksujemy Stopniowo po łyżce dodajemy mąki i miksujemy Przygotowaną masę wylewamy na blachę Staramy się aby była równomiernie rozłożona. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na 25 min Upieczone ciasto przekładamy np. na tekturkę

Sprawdzone przepisy kulinarne
Tort pralinowy "Owoce Morza" 166

przygotowałam wyjątkowy tort pralinowy. Jest ekstremalnie czekoladowy! Zachwyca wszystkich zarówno wyglądem jak i smakiem. Należy go zrobić z wyprzedzeniem, gdyż nadzienie musi uprzednio chłodzić się przez noc w lodówce. Masa śmietanowo-czekoladowa jest zwarta, a jednocześnie delikatna w swojej konsystencji, kremowa i rozpływająca się w ustach, z delikatną orzechową nutką. Całość obłożona bitą śmietaną (już bez dodatku cukru), posypana delikatnie(...)minuty. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (jeśli pieczemy z termoobiegiem wówczas temperatura powinna wynosić 160 stopni) i piec przez ok. 35 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić

MyCookBook.pl
Ciasto jogurtowe z morelami... 107

Dodawaj po jajku i miksuj na jednolitą masę.  Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodawaj do masy maślanej po dwie łyżki na przemian z jogurtem. Składniki delikatnie mieszaj widelcem.  Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Morele (umyte, pozbawione pestek i podzielone na ćwiartki) układaj na cieście. Piecz ciasto 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę

Lejdi of the house
Piernik świąteczny 497

gładką masę, następnie powoli wlewamy mleko. Przygotowujemy suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, mieszamy dokładnie a pod koniec ucierania stopniowo wlewamy olej. Ciasto przelewamy do  formy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu kroimy piernik na 2 równe cześci. Jeden blat równomiernie smarujemy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi 130

orzechami laskowymi – wilgotne i ciężkie, o smaku nutelli ale o wiele zdrowsze:) Prep Time 30 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 1 hour 5 minutes Ingredients CIASTO 100 g orzechów laskowych 50 g masła z orzechów laskowych ( ja miałam masło z orzechów laskowych i migdałów) 50 g gorzkiej czekolady 100 g syropu klonowego albo daktylowego albo z agawy(...)klonowy, zmieszać. Z posiekanych orzechów odłożyć 2 łyżeczki. Resztę wymieszać z mąką, proszkiem i solą. Do suchych składników dodać masę czekoladową i wodę gazowaną, całość zmieszać łopatką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec 35-40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Wyjąć z piekarnika i odstawić

Cooking for Emily
Pączki light - pieczone w piekarniku 393

odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypuję przesiana mąkę, cukier waniliowy, dodaję mieszankę z jajek, miękkie masło i zaczyn. Mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce, którą nakrywam ściereczką

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania