margaryny 1 płaska łyżeczka cukr u nadzienie: dżem, owoce, krem czekoladowy itp. Do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać na jednolitą masę.Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i margarynę.Zagnieść jednolite ciasto .Ciasto podzielić na kilka części i wałkować na wielkość talerza lekko podsypując mąką. Koło pokroić na 8 części,kłaść nadzienie i zwijać rogaliki
Moje domowe kucharzenienadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha! Inspiracja Spód: 200g herbatników, 125g masła lub margaryny, szczypta cynamonu. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki się połączą. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa serowa(...)się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając. Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika. Ciasto przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościwystudzenia. Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do ubitej masy jajecznej, zmniejszając obroty miksera wlewamy cienkim strumieniem maślankę , olej oraz ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąkę , miksujemy na sam koniec dodajemy napar kawowy z kakao, krótko miksujemy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem foremki, posypujemy malinami, pieczemy w 175*c przez 40 minut
Wanilia i Kardamonnaleśniki z obu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni bez dodatku tłuszczu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać odrobinę mleka. --> Nadzienie: --> W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy serek, jogurt, proszek budyniowy i cukier do smaku. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy --> Wykonanie: --> Na każdy naleśnik wykładamy czubatą łyżkę masy twarogowej. Zwijamy ścisłe i układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem i wstawiamy
Marta Gotujeutrzeć do białości i połączyć z sokiem z cytryny oraz aromatem migdałowym. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać mak, bułkę tartą, herbatniki, proszek do pieczenia, drobno posiekane migdały i startą czekoladę. Całość dokładnie wymieszać i na końcu delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywną pianę. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Piec
Di gotujepomyślałam, tak zrobiłam, a wszystkie moje obawy okazały się zbędne Już sam zapach ciasta nie pozostawia żadnych wątpliwości, co do użytych składników. Mimo dość długiego czasu pieczenia (ale w niskiej temperaturze), sernik jest wilgotny i bardzo delikatny. Wyraźnie orzechowy spód i lekko słodka masa serowa przełamana miodowo-orzechowym kremem, tworzą bardzo ciekawą kompozycję. Zagorzałym wielbicielom słodkości polecam dodać większą ilość(...)osobnym naczyniu i stopniowo dodawać do masy serowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Całość ostrożnie wylać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec jeszcze godzinę*. Piec bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia
peanutbuttermonsterpotrzeba jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem na "kogel-mogel" z 5 minut na dużych obrotach do masy wsypać orzechy laskowe zmielone i połączyć składniki wsypać mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia i krótko połączyć składniki na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 22 cm - ciasto włożyć do formy, do ciasta wkładać wciskając połówki śliwek, ciasto piec w nagrzanym
W Mojej Kuchni Lubiędelektować się aromatami korzennych ciast. Och, jak ja kocham te zapachy unoszące się podczas pieczenia pierników. Dzisiejszy przepis jest nie tylko pyszny, ale też prosty w przygotowaniu. Wspaniałe, aromatyczne ciasto przygotujecie dosłownie w kilka minut i to bez użycia miksera. Dodatkowo wilgotności nadaje mu wspaniała konfitura malina z cukrem trzcinowym. Polecam Wam produkty Owocowy Dom . Smaczne, zdrowe i ekologiczne. Oferta(...)jajka, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy konfiturę i znów mieszamy. Powinna nam powstać jednolita masa. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną mąką lub kaszą manną formę (u mnie 31 x 26, ale może być mniejsza ciasto wyjdzie wyższe). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika
Słodkie okruszkiporzeczki (link) Masa do posmarowania tortu na wierzchu i do dekoracji: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Przygotowuję jasny biszkopt - ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze(...)kontur ostrym nożem. Staram się maksymalnie wykorzystać blaty, aby strat w cieście było jak najmniej, stąd też głowa ma praktycznie średnicę blaszki. Uszy wycinam osobno. Składam głowę w całość i układam na tortownicy bądź na jakiejś innej ozdobnej desce, na jakiej tort będzie prezentowany i podawany. Przygotowuję masę do przełożenia - miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy masa zaczyna robić się
Wielopokoleniowobiałko jaja tłuszcz do foremek Wykonanie: Płatki ugotować na mleku, ostudzić, po czym zmiksować na gładką masę. Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie mleka i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać utarte z cukrami jajka, wyrobić bardzo starannie ręką ciasto i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przełożyć dom przygotowanych foremek i gdy jeszcze trochę podrosną, posmarować
Tradycyjna Kuchniamniejsze, ale jak dacie duże, to nic złego się nie stanie. Ciasto będzie bardziej bananowe. Dobrze, aby banany były mocno dojrzałe. Im bardziej, tym są słodsze. Banana-na! Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 Składniki Bananowy wierzch 2 szt banan 1/2 szt cytryna sok z połowy cytryny 6 łyżka olej kokosowy roztopiony 2 szt banan 3 łyżka olej(...)rozpuszczonego oleju i sokiem z cytryny. Przekładamy na spód formy, pokrywając spód równomiernie. 2 banany miksujemy na gładką masę lub ugniatamy widelcem. Mieszamy z jogurtem, 3 łyżkami roztopionego oleju i jajkiem. Dodajemy esencję oraz wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Po ostygnięciu formę przewracamy do góry nogami
Kucharzycaktóra niebawem traciła ważność oraz wykorzystałam świeżutki imbir przywieziony przez kolegę prosto z Tajlandii :) Przepis pochodzi z bloga Kornik w kuchni. Piękny liściowy talerz to wytwór Lilu2art :) Skandynawskie ciasto imbirowe na melasie 125 g masła 150 g ciemnego cukru muscovado (u mnie demerara) 150 ml melasy (u mnie z karobu) 250 ml maślanki 2 jajka 180 g mąki jasnej(...)Suche składniki - mąki, spulchniacze, przyprawy i sól mieszamy w oddzielnej misce. W misie miksera ubijamy jajka z maślanką. Dodajemy masę maślano-cukrową cały czas ubijając. Po łyżce wsypujemy suche składniki czekając za każdym razem, aż poprzednia porcja wymiesza się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 29x9 cm lub innej blaszki o podobnej powierzchni, wyłożonej papierem do pieczenia
Dzieje kuchennej WiewióryJestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto 1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)fasolkowo-bananowej dodawać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i po łyżce ubitych białek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy keksowej (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 45 minut w 180°C (najlepiej za pomocą patyczka sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku). Przestudzone ciasto polać polewą (w kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą) i posypać
UgotowaćSkładniki: 1 puszka masy makowej z bakaliami, 3 szklanki mąki pszennej, 50 g drożdży, 3/4 szklanki mleka, 150g masła, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki oleju, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, 15 g cukru waniliowego, dekoracja: lukier, rodzynki, skórka pomarańczowa, słupki migdałów. Przygotowanie: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu(...)masło. Zagniatamy ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy
Aga w kuchnicytryny 10 g cukru masa: 1 galaretka czerwona , 1 zielona zielona 300 g serka waniliowego 8 g żelatyny 200 g kremówki 20 g cukru pudru jagody, porzeczki lub inne owoce do dekoracji Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukry, następnie dodawać po żółtku, ciągle miksując. Dodać mąkę, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy 26 cm, piec ok 15 minut. Ostudzić. Każdą
Z Majeczką w kuchni