ciasto mogę robić wiele razy i nigdy mi się nie znudzi. Chyba dlatego, że jest takie mamine! Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 5 żółtek 250 m margaryny lub masła 2 łyżki kakao Masa jabłkowa: 5 jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej
VioletoweKucharzenieupieczeniu, czyli przełożyć powidłami , ulubionym dżemem, albo podać z bezcukrowym lukrem, czy też lekką masą i wtedy nie będzie suche. Mak jest lekko wyczuwalny, bo nie chciałam „przedobrzyć” i… nie „strzela” między zębami ze względu na wykorzystanie mielonej wersji. Ciasto nie zawiera zbyt wielu dodatków oprócz niewielkiej ilości migdałów i skórki z pomarańczy. Jeśli lubicie
FitkotSkładniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 3 jajka Masa budyniowa: 3 budynie bez cukru (u mnie bananowe) 2/3 szklanki cukru 1 litr mleka Owoce (w sezonie używamy świeżych): 300 g mrożonych drobnych truskawek 300 g mrożonych jeżyn Budynie ugotować
Czerwień i błękitsmażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do mleka dodajemy sos, jajko, mąkę (masa ma być gęsta), przyprawę. Całość dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, mieszamy z kurkumą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, przy pomocy wykałaczki do szaszłyka przekładamy na głęboki olej. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
R'n'G Kitchendużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, przestudzone masło, jajka i rozczyn. Ciasto urabiać ok 10 minut. Kiedy zacznie odklejać się od rąk, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kruszonka. Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać na sypką masę. Odstawić w chłodne miejsce. Nadzienie: Jagody opłukać i osuszyć. Szklankę mleka zagotować, resztę wymieszać
Trufelkowowodnej z dodatkiem masła, potrzebujesz też jajek ubitych osobno z cukrem w mikserze. Przestudzoną masę czekoladową brownie należy następnie dokładnie wymieszać z mąką i dodać do ubitej piany. Całość połącz dokładnie mikserem. Na koniec pozostałą połowę czekolady warto pokruszyć na drobne kawałki i dodać do ciasta. Po przelaniu do wyłożonej papierem formy czekoladowe ciasto powinno piec się około 25 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tort z musem jabłkowym początkowo miał być zwykłym ciastem przełożonym jabłkami i śmietaną. Upieczony w kanciastej blaszce i krojony w kostkę. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam blaszkę na okrągłą tortownicę i tak powstał rasowy biszkopt. A krojąc biszkopt na krążki i przekładając go masą, tort robi się sam - automatycznie :) Tort składa się z 3 cienkich krążków biszkoptu nasączonego słabą herbatą(...)odstawić. Do miski z żółtkami dodać cukier i wrzątek. Ubić na biały puch mikserem. Masa powinna zwiększyć objętość ponad trzykrotnie. Dołożyć ubite białka. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i wmieszać białka tylko do momentu połączenia się z żółtkami. Odłożyć mikser, po łyżce wsypywać mąkę do ciasta i wmieszać ją trzepaczką/rózgą. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i włożyć
Posadzone i zjedzonekapustą przygotowałam bardzo pożywne krokiety z pastą z białej fasoli, ciecierzycy i suszonych pomidorów. To kolejna propozycja do kulinarnej akcji Małgosi - Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni(...)dzień ugotować i odcedzić, a następnie przestudzić. Pomidory odsączyć z oliwy. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Doprawić dobrze solą, pieprzem i ziołami i dodać nieco oliwy dla konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie farszu na naleśnikach. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron
Czerwień i błękitstare przepisy. Tak też było i z tym oto przepisem. Do tej pory widziałam amoniak przekładanego z kruchego ciasta (który czeka w kolejce, aby go upiec), ale nie widziałam ciasta ucieranego z dodatkiem amoniaku. Więc jak zobaczyłam taki oto przepis to postanowiłam go wypróbować. I oto i on. Pyszny, szybki przepis na podwieczorek z kubkiem mleka, kawy, herbaty, czy czekolady(...)śliwkowych Wykonanie: Białka utrzeć z cukrem pudrem (przesianym). Żółtka dodawać partiami. Mąkę przesiać z amoniakiem, następnie dodawać powoli do masy. Następnie pokrojone w kosteczkę masło. Podzielić na dwie części. Formę prostokątną średnią wyłożyć papierem i nałożyć jedną partię ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasze ciasto ok.25 minut. Tak też zrobić z drugą częścią ciasta
Moje pyszne gotowanieświęta. Ciasto jest lekko wilgotne i ma piękny aromat cytryn. Do tego pieczenie tej babki zajmuje jedynie 40 minut. W innym moim wpisie znajdziecie więcej przepisów na wielkanocne ciasta bez mleka i bez jajek . Jeśli szukacie inspiracji na zbliżające się święta, polecam wam moje zestawienie przepisów na Wielkanoc. 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru pół kostki margaryny bezmlecznej(...)proszkiem do pieczenia i wszystko łączymy mikserem na jednolitą masę. Ubitą wcześniej pianę z białek łączymy delikatnie z masą cytrynową tak, by nie zniszczyć białek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do babki delikatnie natłuszczamy i przekładamy do niej ciasto. Babkę pieczemy przez 40 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy skórką otartą z cytryny
Dieta bez mlekaZachowujemy w ten sposób odpowiednie proporcje. Zamieszczone poniżej ilości są dopasowane do mojego smaku. W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam ilość cukru i ilość oleju, i wg mnie ciasto wychodzi idealne. Składniki: (na blachę o wymiarach 21cmx31cm) 1 kub eczek jogurtu greckiego (mój 330g) 1,5 kubeczka cukru (w oryginale 2, zmniejszyłam ilość) 3 kubeczki mąki 3/4 kubeczka oleju(...)kruszonka lub wiórki kokosowe Wykonanie: Całe jajka ubijamy mikserem. Powoli wsypujemy do nich cukier ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, olej oraz jogurt, na końcu - skórkę otartą z cytryny. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Wylewamy je na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Na wierzchu układamy owoce. Posypujemy wiórkami
Walijskie Pichceniejest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła 1 szklanka cukru pudru - 120 g 2 łyżeczki(...)śmietany kremówki Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodając stopniowo żółtka cały czas ucierając do utartej masy wlać mleko, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną ubić na sztywno białka. Wymieszać delikatnie szpatułką z ciastem. Dodać likier i skórkę pomarańczową wylać ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!poprawi humor i będzie stanowić idealne rozpoczęcie sezonu rabarbarowego. Zapraszam! Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) : budyń - szklanka mleka 2% - 1/2 opakowanie budyniu waniliowego - tabliczka białej czekolady ciasto - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa i pełnoziarnista żytnia) - 100 g zmielonych płatków orkiszowych lub mąki orkiszowej - 100 g miękkiego masła - 100 g cukru pudru(...)obrać go ze skórki, jeżeli młody - nie ma takiej potrzeby. 3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 4. Stopniowo wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i jogurt. 5. Połowę ciasta wyłożyć do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną (lub bułką tartą) tortownicy. Uwaga! Jest dość gęste, więc warto wyrównać
Kuchnia Ellieciasta. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie szarlotki i nie zamierzam tutaj dyskutować z gustami i preferencjami smakowymi – jedni lubią z kruszonką, inni z pianką, jeszcze inni w cieście półkruchym. Ja lubię połączenie jabłek i migdałów. Właśnie takie, jak dziś Wam pragnę zaprezentować: MIGDAŁOWA SZARLOTKA Składniki na 12 porcji : 200g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam mąki Gdańskie Młyny ) 200g masła 100g(...)Masło, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i mielone migdały wrzucić do miksera i zmiksować (najlepiej hakami) na ziarnistą masę. Gdy składniki się w miarę równomiernie połączą, wyłączyć mikser i ugniatać do powstania gruboziarnistej kruszonki (nie będzie to jednolite ciasto). 3/4 ciasta wyłożyć na posmarowanej tłuszczem okrągłej formie (26cm) i lekko docisnąć, posypać płatkami migdałowymi i równomiernie oprószyć mąką ziemniaczaną
Dietologgalaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka XL lub 4 "L", miękkie masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie grudkowata i taka ma być wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto na cieście poukładać truskawki
W Mojej Kuchni Lubię