ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:14/3191)

Ciasto brzoskwiniowo - szpinakowe 178

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym i masą śmietanową. Składniki: Ciasto szpinakowe: 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 1/2  szklanki wody Masa śmietanowa: 500ml śmietany 30% 200g mascarpone(...)porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać galaretkę pokrojoną w kostkę. 5. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę śmietanową połączoną z galaretką, następnie wlać mus brzoskwiniowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego i posmarować drugą częścią

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto na Halloween! Sernik z dynią! 200

Ciasto na Halloween! Sernik z masą z dyni na kruchym spodzie z dodatkiem czekolady.  Delikatnie kremowy i bardzo puszysty spód zapewnia pyszne doznania przy konsumpcji sernika. Zastanawiałam się dość długo jakie ciasto przygotuje na Halloween, tak aby smakowało najmłodszym jak i dorosłym, i wymyśliłam sobie(...)sernik. Sernik to ciasto, które można przygotować dzień przed Halloween a i tak będzie smakować wybornie. Serniki mają to do siebie, że najlepiej smakują następnego dnia. Poprzez dodanie do ciasta masy dyniowej z aromatycznymi przyprawami i czekoladą ciasto nabiera tego unikatowego smaku i charakteru związanego z ciągle jeszcze chyba dla nas nowym zwyczajem Halloween. Ciasto robi się dość łatwo, jest

SMYKWKUCHNI
Bakaliowa Odyseja 532

piękną majową niedzielę zapraszam na pyszne ciasto bakaliowe z masą chałwową. Bakaliowa Odyseja to ciasto dla prawdziwych smakoszy. Ucieszy niejedno podniebienie. Z filiżanką dobrej kawy smakuje nieziemsko.  SKŁADNIKI: Ciasto bakaliowe: 8 białek, 2 żółtka, 1 szklanka cukru, 150g drobno posiekanych orzechów włoskich, 150g wiórków kokosowych, 200g rodzynek BIO MAKAR , 2 łyżki mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, Masa(...)przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję pokruszoną chałwę. Ucieram. Nie przestając ucierać dodaję budyń. 3. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam 2/3 masy chałwowej. Wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Przestudzonymi wiórkami posypuję wierzch ciasta. Do przygotowania ciasta wykorzystałam rodzynki BIO, które otrzymałam do testowania od firmy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto czekoladowe z czerwonym winem. 171

masłem. Łączymy oddzielnie składniki suche i składniki mokre, najlepiej w oddzielnych misach. Gdy dobrze je wymieszamy – łączymy wszystkie składniki razem i mieszamy aż do momentu, gdy uzyskamy jednolitą masę. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C, aż do tzw. suchego patyczka. Przydatne: Czas przygotowania i pieczenia(...)Tortownica miała średnicę ok. 25 cm. Można zrobić to ciasto na odrobinie większej tortownicy bądź blaszce, tylko wówczas będzie ono niższe. Ciekawym pomysłem będzie przełożenie ciasta masą na przykład taką, jak w przepisie na Leśny Mech (klik) . Smacznego

rozgotowana
Ciasto Pszczółka 206

Ciasto nie wymaga zbyt wiele pracy, łatwe w wykonaniu. Idealne do herbatki czy kawy. Na moim blogu znajdziecie również podobne ciasto Żądło , ale jednak inne, bo drożdżowe. Źródło Ciasta S. Anastazji Masa kokosowa 250 g wiórek kokosowych 150 g masła 200 g cukru 6 łyżek mleka Na patelni rozgrzać masło, wlać mleko i wsypać wiórki wymieszane z cukrem. Wszystko razem(...)będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Miksować. Składanie ciasta 1 blat ciasta cienka warstwa powideł masa budyniowa warstwa powideł blat ciasta z masą kokosową polewa z rozpuszczonej czekolady ciasto pszczółka

O kuchni z uczuciem
Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze 193

myślami wrócicie jeszcze do świąt. Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo, tylko szybkie i aromatyczne ciasto przełożone masą. Można nawet powiedzieć awaryjne, kiedy nie zdążymy przed świetami przygotować innego piernika. Świetnie sprawdzi się także jako „poświąteczne wspomnienie”. Do jego dekoracji można użyć namoczonych przez całą noc w rumie(...)rodzynek i pokrojonych suszonych śliwek. Smak jest wtedy dużo lepszy! U mnie dzisiaj w wersji bezalkoholowej Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze Składniki: Ciasto: 6 jajek 250 g masła szklanka cukru pół szklanki mleka 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki łyżka przyprawy do piernika łyżeczka proszku do pieczenia Masa jasna: 2 jajka 5 łyżek cukru 200 g masła

PatiGotuje
Trójkolorowe serduszko 175

odstawiamy do zastygnięcia. Warstwa ciemna: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, żółtka oraz olej. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy i łączymy z masą. Ciasto wlewamy do tej samej formy, co wcześniej przygotowywaliśmy malinową galaretkę i pieczemy 15 minut w 180 C. Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Mascarpone mieszamy z połową(...)łączymy powoli z resztą kremówki a następnie kremówkę łączymy z serkiem mascarpone. Na wystudzony biszkopt przekładamy połowę masy białej, na nią przekładamy malinową galaretkę a na wierzch pozostałą białą masę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki

Zainspirowana w kuchni
Łącki przekładaniec wg siostry Anastazji 394

sobie równych jeśli chodzi o wypieki, a ten – jak dla mnie – jest najlepszym z najlepszych. Na całość składa się delikatny, kakaowy biszkopt, domowa masa budyniowa na żółtkach, ciasto z dodatkiem orzechów i miodu, a „kropką nad i” są śliwki namoczone w rumie. Prawdziwa petarda. Polecam! Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki tortowej(...)rumu (mniej więcej 1-2 łyżki można dodać do masy budyniowej), kroimy na mniejsze kawałki. Na ciemnym biszkopcie rozkładamy cienką warstwę masy budyniowej, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem orzechowym. Na ciasto orzechowe wykładamy masę budyniową, wymieszaną ze śliwkami (śliwki można też rozłożyć na cieście orzechowym i przykryć masą). Wierzch dekorujemy polewą. Dodatkowo można udekorować ciasto mielonymi orzechami

Smaki Na Talerzu
Drożdżowa gwiazda z nadzieniem jak do Rogali Marcińskich 187

cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.   Przygotowanie gwiazdy:  Ciasto dzielimy na 2 części(...)Każdą część dzielimy na kolejne 3 części. Wszystkie 3 części wałkujemy na koło i przykładamy spód od okrągłej tortownicy i wykrawamy ciasto. Nakładamy na nie masę makową, następne wyciete ciasto, masę makową i 3 płat ciasta. Na środku przykładamy szklankę i lekko odciskamy. Bierzemy nóż i na początku najlepiej podzielić sobie ciasto na 4 róne części. Ciasto kroimy tylko

Lili w kuchni
Kruche ciasto z malinami i przepyszną pianką 452

Przepyszne ciasto z cudną masą w środku. Wszyscy byli zachwyceni, ciasto zniknęło w „sekundę ” Bardzo delikatne, skłaniam się powiedzieć, że to jest jedno z lepszych ciast. Do miski wrzucić pocięte na mniejsze kawałki masło, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, mąkę. Ciasto można wymieszać za pomocą miksera lub rękoma, ale trzeba to zrobić szybko. masa musi nabrać(...)rozłożyć na bokach też. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15 minut. I odstaw do wystygnięcia. W tym czasie jak ciasto się piecze przygotować masę. Białka ubić na sztywną pianę, powoli wsypywać cukier puder, następnie proszki budyniowe. Na koniec nie przerywając mieszania powoli cienkim strumieniem wlewać olej. Wylać masę na podpieczony dół obsypać

Kuchnia Pokoleń
Tarta kokosowa 216

duże jajka, 200 ml śmietanki 30%, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 kopiaste łyżki mąki kokosowej. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz(...)kokosową mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek, ponownie miksujemy. Następnie dodajemy śmietanki, miksujemy i na sam koniec uprażony kokos, całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto i pieczemy 200°C ok. 25 min. (do suchego patyczka). Rada: jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy przykryć papierem do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Tarte odstawiamy

Moniki Smakołyki
Krakersowo 165

owoców, to mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować. Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut(...)kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól 200 ml woda Sposób przygotowania Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, gdy będzie zwarte i będzie można je rozwałkować. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blasze i kroimy w trójkąty lub inne kształty. Pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy

Kucharzyca
Szpinakowo-mandarynkowe 188

domyślacie ciasto to biszkopt z dodatkiem szpinaku. Mi taki bardzo smakuje i jestem pewna, że i Wy się w nim rozsmakujecie. Wypełnienie zaś to pyszna masa galaretkowo-mandarynkowa. Jak ją przygotować, podaję poniżej:) Zapraszam! Ciasto: 400 g szpinaku rozdrobnionego Hortex 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 puszki mandarynek(...)proszkiem do pieczenia. Dodajemy je stopniowo, zmniejszając nieco obroty miksera. Na koniec dodajemy rozdrobniony szpinak. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając, łączymy je z masą szpinakową. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika*. Pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczony biszkopt od razu (ostrożnie, by się

Smaki Na Talerzu
Ekspresowy chleb z mąki krupczatki 149

wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę przykryj suchą ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie wymieszaj ponownie. Keksówkę o wymiarach 40x12 cm posmaruj oliwą i przełóż do niej ciasto. Masę wyrównaj szpatułką i odstaw na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Chleb posyp dodatkową porcją ziół i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 50 minut(...)drewnianą łyżką. Miskę przykryj suchą ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie wymieszaj ponownie. Keksówkę o wymiarach 40x12 cm posmaruj oliwą i przełóż do niej ciasto. Masę wyrównaj szpatułką i odstaw na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Chleb posyp dodatkową porcją czarnuszki i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez

Food Square
Brownie z kokosem 275

koniec dodać śmietany, wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Masę dokładnie ze sobą połączyć (powinna być lekko rzadka). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wylać połowę czekoladowego ciasta, na środek przełożyć masę kokosową i całość przykryć resztą czekoladowego ciasta. Piec w 165°C przez około 70-75 minut (do prawie suchego patyczka). Przygotowane ciasto ostudzić. Na sam koniec przygotować polewę(...)dodać posiekaną czekoladę. Garnek zdjąć z ognia i składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną polewą przyozdobić wierzch ciasta. Brownie kroić po zastygnięciu polewy.  Etapy przygotowywania czekoladowego ciasta 1/2 surowego ciasta, masa kokosowa i ponownie 1/2 surowego ciasta Pomysł na przepis STĄD

Ugotować