ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:12/3191)

Tarta migdałowa z orzeszkami ziemnymi w karmelu 216

łyżki sezamu białego, łyżka mąki pszennej, ponadto: 150 g orzeszków ziemnych w karmelu, 4 łyżki cukru trzcinowego. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz(...)ciągle mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Pozostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy roztrzepane jajka, mieszamy. Na sam koniec dodajemy mąkę i prażone migdały z sezamem,  energicznie mieszamy. Na przestudzone ciasto przelewamy masę migdałową, dodajemy orzeszki, wierzch posypujemy 1- 2 łyżkami cukry trzcinowego. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 25 min w 200°C. Wierzch powinien być brązowy. Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciasto na święto Trzech Króli – Galette des rois 143

święto Trzech Króli czyli Galette des rois to ciasto pieczone we Francji z okazji Objawienia Pańskiego czyli naszego św Trzech Króli. Zrobione jest z ciasta francuskiego i masy migdałowej. Ciasto jest o tyle specjalne, że po położeniu masy osoba która je przygotowuje układa jeden migdał ( kiedyś bób ). A dlaczego ? A dlatego, że ten kto trafi na ten migdał zostanie królem(...)migdały – wszystko dokładnie miksujemy.  Tą masę układamy na naszym cieście, układamy jednego migdała. Przykrywamy drugim blatem z ciasta i dokładnie sklejamy boki, tak żeby podczas pieczenia masa nam z ciasta nie uciekła.  Ostrym nożykiem delikatnie nacinamy ciasto, tworząc na jego powierzchni wzór. Ciasto smarujemy rozmącony żółtkiem.   Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut

Kuchnia na wzgórzu
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4669

namoczyć i zmielić 2 razy, dodać do masy razem z rodzynkami (maku z puszki nie trzeba namaczać, ani mielić). Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Masę przełożyć na 2 takie same brytfanki wyłożone papierem do pieczenia (lub piec kolejno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 30 minut. Ciasto orzechowe: Żółtka(...)dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać skórkę otartą z pomarańczy i galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód ułożyć placek makowy Na placku rozsmarować 2/3 masy budyniowej Na masie ułożyć placek orzechowy i skropić go sokiem z pomarańczy Na placek

Trzeci talerz
Czekoladowa Cherry Coke 234

czekolady . Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, jajka, 1,5 szklanki Coca-Coli i mleko łączymy i mieszamy za pomocą miksera na jednolitą masę. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (25×36) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 60 minut (pieczemy do momentu suchego patyczka). Ciasto studzimy a następnie(...)powinniśmy je przekroić na pół, wzdłuż ciasta. Przygotowujemy masę: 650 ml powinniśmy zagotować a w pozostałym mleko musimy wymieszać budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżce budyniu. Pierwszy blat ciasta nasączamy 1/4 szklanki wiśniowej Coca-Coli, ciasto smarujemy cienką warstwą

paapilotkaa
Przekładaniec z masą grysikową 174

ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, dosypywać do masy jajecznej najlepiej przesiewając sitkiem. ale już mieszać delikatnie łopatką! tak by mąka z kakaem się delikatnie połączyła z masą jajeczną. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia (dno wyłącznie) i piec w piekarniku od 30-40 minut. Kaszę mannę i kakao, w miseczce wymieszać ze szklanką mleka, pozostałe(...)mleku kaszę mannę i gotować na wolnym ogniu, mieszając, dopóki nie zgęstnieje. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Na spód wyłożyć gorącą masę  grysikową, przykryć drugim blatem ciasta. Masy można zostawić, by posmarować cienko wierzch ciasta, a można już nie smarować, tylko na ciasto bezpośrednio wylać polewę czekoladową  z rozpuszczonej czekolady z mlekiem i posypać orzechami włoskimi. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto malinowo - kokosowe 146

palnik, zagotowujemy i dodajemy dwie czerwone galaretki. Mieszamy aż galaretki się rozpuszczą i odstawiamy do stężenia. Gdy mus zacznie gęstnieć, wylewamy go na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.  masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie wrzeć, to powoli wlewamy rozpuszczony budyń(...)pieczemy w 180 st. C przez 15-20 min. aż kokos będzie złocisty. Upieczony blat odstawiamy do wystudzenia. Następnie blat umieszczamy na wierzchu ciasta i lekko dociskamy do masy. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy blat kokosowy lekko zmięknie

kulinarne odsłony pati
Makowiec zawijany, strucla z makiem 209

u015bci\u0107 i ostudzi\u0107.\r","Wymiesza\u0107 m\u0105k\u0119 z dro\u017cd\u017cami i pozosta\u0142ymi sk\u0142adnikami z wyj\u0105tkiem mas\u0142a. Zagnie\u015b\u0107 ciasto, dodaj\u0105c mas\u0142o na sam koniec.\r","Ciasto prze\u0142o\u017cy\u0107 do naoliwionej miski i przykry\u0107 \u015bciereczk\u0105.\r","Pozostawi\u0107 do wyro\u015bni\u0119cia(...)lukru wymiesza\u0107. Je\u015bli trzeba, doda\u0107 dodatkow\u0105 \u0142y\u017ck\u0119 wody.\r","\r","Polukrowa\u0107 ostygni\u0119te makowce."]} Drukuj Makowiec zawijany, strucla z makiem Składniki Masa makowa Ciasto drożdżowe 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła 6 żółtek 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli

Mieszam w Garnku
Gwiazda drożdżowa z masą makową 175

drożdżami. Dodać jajko, masło i mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z dżemem(...)czarnej porzeczki. Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto lekko zagnieść i podzielić na trzy części. Na spód tortownicy położyć papier do pieczenia i rozwałkować na nim pierwszą część ciasta. Masę makową wymieszać z dżemem i rozsmarować połowę na cieście. Rozwałkować drugą część ciasta i położyć na ciasto wysmarowane masą makową. Wyrównać boki i rozsmarować drugą część masy makowej. Rozwałkować

W kuchni u Moniki
Makowiec z jabłkami na puszystym spodzie. 127

składników, dokładnie mieszamy. Mokre składniki na ciasto mieszamy z cukrem,  a następnie na raty wsypujemy suche. Mieszamy krótko, aby tylko połączyć składniki. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem wylewamy ciasto. Masę makową możemy wykładać na przeróżne sposoby. Albo robić różnej wielkości kleksy na cieście. Można równomiernie rozprowadzić po całości. A można też tak.... Połowę masy makowej wykładamy jako trzy rzędy(...)cieście, zaś resztą masy przykrywamy całe ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po tym czasie na wierzchu rozprowadzamy ubitą pianę z wiórkami i cukrem waniliowym. Podkręcamy temperaturę do 200 i zapiekamy około  dziesięciu minut. I tym sposobem mamy wilgotny i delikatny makowiec, na puszystym  spodzie. Każdy kawałek ciasta wygląda inaczej, każdy jest nieprzewidywalny. Raz mamy więcej maku

Dieta moja pasja
Tort Zebra, śmietankowo - migdałowy 170

posmarować jedną stronę masą. Zwijać ponownie w rulon, tym razem z masą. Każde następne ciasto dokładać do poprzedniego, aby utworzył się jeden gruby rulon z wszystkich ciemnych ciast z masą. 2. Gotowy rulon położyć na leżąco na blacie kuchennym i bardzo ostrym nożem przeciąć na trzy równe części. Przygotować jasne, okrągłe ciasto, posmarować je masą i położyć(...)utworzą kształt koniczyny. Wierzch posmarować masą i przykryć drugim jasnym ciastem. 3. Nożyczkami kuchennymi lub ostrym nożem okroić jasne ciasta, dopasowując do kształtu zwiniętych rolad. Gotowe wycięte ciasto smarujemy dokładnie masą i posypujemy płatkami migdałowymi.4. Odstawić tort na 2-3 godziny do lodówki aby stężał przed krojeniem. Po przekrojeniu widoczne są efektowne paski. W smaku równie wyborny

Apetyczna babeczka
Miodownik z orzechami włoskimi 129

sumienia można upiec na ty dzień lub nawet dłużej prze d świętami, czy okazją, na którą go przygotowujecie (cho dzi mi oczywiście o blaty). Z racji tego, że ciasto przełożone masą stanie się dość miękkie nie należy przesa dzić z ilością nasączenia. Pamiętajcie!  To ciasto z mocno wyczuwalną nutką rumu, więc lepiej nie dawać go dzieciom :) Skła dniki(...)garnuszka i mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Przesiać mąkę i dołączyć do niej pozostałe przestudzone składniki ( mieszamy drewnianą łyżką lub czysta dłonią). Wbijamy jajka i rękoma formujemy gładką masę. Ciasto wykładamy na podsianą mąka stolnicę, dzielimy na 5 równych części i wałkiem rozwałkujemy na średnicę 26 cm.  Każdy blat z osobna wykładamy do wyłożonej papierem tortownicy (również średnica

ChilliJemy
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 153

odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku przez 45 minut, studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko. Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę na dwie części (2/3 i 1/3). Większą częścią ciasta wylepiam spód formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Pozostałą część ciasta umieszczam w lodówce. Zmielony mak mieszam z pozostałymi składnikami(...)cukrem pudrem. posiekanymi orzechami i kandyzowaną skórką z cytrusów. Masę makową wylewam na spód. Z lodówki wyciągam kruche ciasto, które wałkuje cienko i kroję w paski. Na masie makowej układam paski ciasta kruchego tworząc kratkę na wierzchu. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 60-65 minut, do stężenia masy. Po upieczeniu wyciągam ciasto z piekarnika

Mango Papaja
Brownie czekoladowo miętowe 156

lubi ciasto czekoladowe lub klasyczne czekoladki after eight pokocha to ciasto. Połączenie głębokiego smaku czekolady w klejącym cieście z kremową masą miętową powodują, że można się od niego uzależnić. Jeśli nie przepadacie za taką kombinacją smaków spróbujcie samego brownie według tego przepisu jest przepyszne. BROWNIES z MASĄ MIĘTOWĄ Składniki: (forma 20x30) ciasto: 230 g masła 200 g czekolady(...)wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto , wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut do 180 stopni (sprawdzamy patyczkiem- patyczek będzie mokry, ale nie powinno być na nim ciekłego ciasta) masa: Masło rozpuszczamy z cukrem, dodajemy mleko w proszku, ekstrakt miętowy i opcjonalnie barwnik,a następnie lekko studzimy.  Do przestudzonej masy dodajemy krem marshmallow, odstawiamy na kilka minut

Bon appetit mon amie
Malinowa chmurka – upiekłam to ciasto na dzień Babci 206

dodatkowo dać żelatynę jak ktoś ma obawy Galaretki wsypać do garnka zalać przegotowaną wodą, gdy już się będzie tężeć wsypać maliny i wymieszać jak już gęsta wylać na upieczone ciasto. masa śmietankowa 450 ml śmietany 36 % 1 serek rikotta 250 ml cukier puder 2 łyżki lub 3 tak dla smaku żeby masa nie była taka mdła przygotowanie śmietanę ubić(...)posypujemy przyrumienione migdały i pieczemy. Można bezę upiec dzień wcześniej, beza jak jest upieczona zostawiamy ją w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto dobrze kroi się na drugi dzień. składanie ciasto masa malinowa masa śmietankowa beza z migdałami pracy niby dużo a efekt i smak wspaniały

Moje Wyroby