ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1351/3191)

Cynamonowe ciasto z orzechami 103

Grzech nie korzystać z dobrodziejstw naszego polskiego orzecha włoskiego stąd dzisiejsza propozycja, a wszystko na bazie mąki gryczanej, która już chyba stała się moją ulubioną… zapraszam… Składniki: Ciasto: 1 szklanka (140 g) mąki gryczanej 0,5 szklanki (60 g) mąki pszennej 1 szklanka (200 g) cukru 1 kostka (250 g) margaryny 0,5 szklani (125 ml) mleka 4 jajka(...)posiekać. 4) Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę gryczaną i pszenną z proszkiem do pieczenia oraz żółtka. Całość wymieszać mikserem, aż powstanie gładka masa. 5) Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Delikatnie połączyć z ciastem. 6) Dodać orzechy i przelać do wcześniej przygotowanej formy. 7) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez

Fitsweet.me
Puszyste ciasto z jabłkami 247

Miękkie, puszyste i bardzo lekkie ciasto. Pasują do niego niemal wszystkie owoce, u mnie w wersji z jabłkami :) Bardzo, naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Pięknie pachnie, długo zachowuje świeżość, nic tylko zabierać się do pieczenia ;) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię(...)połączenia. Do masy strużką wlewać olej, cały czas miksować, dodać ekstrakt waniliowy, ubić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Na górę wyłożyć owoce, lekko dociskając. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Piec w temperaturze 175 stopni przez około

Domowa cukiernia Ewy
malinowy król 154

krem budyniowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka mąki pszennej 150 g masła 4 łyżki cukru na masę malinową: 300 ml jogurtu naturalnego 2 opakowania galaretki malinowej 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Składniki ciasta zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Kryształ z owocami 289

się ,że robi się je wieczność ale na moje szczęście wcale tak nie było :) Składniki (tortownica średnica 24-26 cm) Masa śmietanowa (biała) 800 ml śmietany 18 % 1/2 - 1 szklanka cukru pudru w zależności jak słodkie chcemy ciasto 20 g żelatyny 200 ml gorącej wody Dodatkowo okrągłe biszkopty (ok 200 gr) 3 galaretki w różnych kolorach  mała puszka brzoskwiń

W Moim Magicznym Domu
DROŻDŻOWIEC ROŻNOWSKI 196

cukrem na puszystą, gładką masę. Masło roztapiam w kubeczku ze smalcem lub olejem i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Do puszystej masy jajecznej dodaję resztę mąki, ciepłego mleka, wyrośnięty zaczyn, ekstrakt waniliowy oraz stopione masło i wyrabiam gładkie ciasto. Ja swojego ciasta długo nie wyrabiam, dosłownie chwilę (mąka orkiszowa nie wymaga długiego wyrabiania, nawet gdy jest to ciasto drożdżowe). Gotowe ciasto

Smaczne Zdrowe
Czekoladowo-kawowy torcik z Inką, na Dzień Matki 204

spędzić razem czas przy dobrej kawie. A najlepiej wszystko razem :) Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis mojej prababci, na kakaowe ciasto na metrowiec. Z czasem lekko je zmodyfikowałam, dodając mniej cukru, a także dodajac kawę zbożową. Z masą z mleczka kokosowego z gorzką, niemal wytrawną czekoladą całość komponuje się przepysznie. Do tego polewa z kawową nutą i kwiaty. Deser

Mienta blog
Muffiny z orzechami i jabłkiem 124

gorącą wodą, aż zmieni stan skupienia) Łączymy zawartość obu misek, dodając po 1 łyżce zawartość z miski nr 1 do płynnych składników. Do masy wrzucamy posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Mieszamy. Wykładamy silikonowe foremki ciastem. Posypujemy ciasto posypką (mieszamy w miseczce 2 łyżki cukru trzcinowego z 1/2 łyżeczki cynamonu i garstką posiekanych orzechów laskowych). Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Ania i Marcin gotują
Sernik z czerwoną porzeczką 165

W sezonie letnim najlepsze są serniki na zimno z galaretką. Takie serniki można przygotowywać z różnymi owocamiSernik z czerwoną porzeczką  SKŁADNIKI:SPÓD:biszkopty - 150 gMASA

Kuchnia Danusi
Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym spodzie 398

Formę o wymiarach 39 cm x 10 cm wyłożonej folią spożywczą wyłożyć wafelkami, wylać masę serowo-waniliowa i wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie wylać tężejący mus truskawkowy i ponownie wstawić do lodówki na około 15 minut . Po tym czasie ciasto wyjąć z formy, polać boki ciasta polewą czekoladową, na wierzchu udekorować bitą śmietaną ubitą z cukrem, truskawkami

Szalona Kuchnia Eweliny
Mazurek z daktylami 186

moim domu gości mazurek z kajmakiem. Mimo całej mojej wielkiej miłości do tego krówkowego specjału, tym razem postanowiłem zamienić go czymś zdrowszym i tu z inspiracją przyszedł przepis na masę daktylową z Moich Wypieków . A do tego klasyczny bardzo kruchy spód na gotowanych żółtkach ze starych zapisków i dekoracja z suszonych owoców i orzechów. Pyszny, delikatny i mimo wszystko(...)rozwałkowujemy i formujemy z niej spód, wykładając na dno blachy. Z mniejszej formujemy warkocz lub wyciskamy dekorację za pomocą szprycy. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i włożyć na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podczas pieczenia przygotować masę. Masa daktylowa: 1.5 szklanki suszonych daktyli (bez pestek) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę sok z połówki cytryny

Food Square
Sernik z rosą 170

proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego masa serowa: 1 kg sera 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 duży budyń ok.1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju lub masła 2 jajka całe 4 żółtka 3/4 szklanki cukru pianka z rosą: 6 białek 1 szklanka cukru Sposób wykonania:  Przygotowanie zaczynam od zrobienia kruchego ciasta. Mąkę mieszam z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia(...)siekam. Wbijam następnie dwa żółtka (spokojnie białka przydadzą się do piany) i zagniatam.Wylepiam formę (od 30-40 x 25 cm) ciastem. Do misy wrzucam cztery żółtka i dwa jaja i dodaję cukier, kręcę aż będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodaję ser i miksuję dokładnie. Dodaję też cukier waniliowy lub aromat, mleko, olej, budyń,  itd. Miksuję. Wylewam masę serową

Smaki Natalii
Sernik czekoladowy z pralinami orzechowymi i czekoladową bezą 196

mąkę ziemniaczaną oraz stopioną czekoladę i utrzeć dokładnie. Wyłożyć na spód z płatków czekoladowych na przemian z pokrojonymi pralinami. Ostatnia warstwa ciasta ma przykrywać praliny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 189oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Czekoladę do bezy również rozpuścić z dodatkiem mleka. Po ok. 40 minutach pieczenia sernika ubić białka

Czerwień i błękit
Rogaliki orzechowe 143

przełożyć do niewielkiego rondelka, dodać śmietankę, cukier, sok z cytryny i gotować 10 minut często mieszając. Odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej masy dodać miód, cynamon i białko - dokładnie wymieszać i postawić na ogniu, Gotować około 2 minuty.  Ciasto rozwałkować, wyciąć koło, każde koło podzielić na 8 części i układać po 1 łyżeczce farszu w szerszej części, zwijać w rogaliki

Cakes By Kejt
Lany chrust 133

roku lany chrust, powiem Wam, że jestem zaskoczona smakiem, bo chrust jest niezwykle chrupiący. Robi się go bardzo prosto i szybko, bo wszystko mieszamy mikserem, później tylko powstałe ciasto musimy przełożyć do rękawa cukierniczego i na rozgrzanym oleju tworzymy esy floresy :-) Po usmażeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Chrust bardzo do gustu przypadł moim dzieciom. Jest najlepszy zaraz po ostudzeniu(...)puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać zimne mleko i przesianą mąkę. Ubić pianę z białek i dodać na samym końcu do masy. Masa będzie lejąca, ale taka ma być. 2. Olej lub smalec mocno rozgrzewamy, porcję ciasta przelewamy do rękawa wyciskamy na mocno rozgrzany tłuszcz tworząc zawijasy.  3. Chrust smażymy do zrumienia  się, potem przekręcamy na drugą stronę. Smażymy

kruche babeczki
Muffiny jogurtowe z rabarbarem 116

Psyt – zostało mi jeszcze kilka łodyg chyba niebawem zrobię tartę z musem rabarbarowym 2 łodygi rabarbary umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry i posłodziłam. Czekały tak na ciasto muffinkowe. Składniki na muffiny: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 kostki masła(...)łączymy ze sobą składniki suche. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Do papilotek wkładamy po 1 łyżce masy. Wrzucamy rabarbar po 3 plasterki do każdej foremki – ja trochę go wciskam rabarbar ciasto. Pieczemy w 175 stopniach przez około 30 minut. Mi wyszły z tej porcji 23 małe muffiny   Artykuł Muffiny jogurtowe z rabarbarem

MojaQchnia.pl
Ciasto przekładaniec bez pieczenia 572

proces zmiękczania herbatników przez krem, ale już po 12 godzinach dobrze się kroi i tylko herbatniki są jeszcze chrupiące. Masa z kaszy manny jest delikatna w smaku, więc i sam przekładaniec jest dość lekki i przyjemny w smaku. Do ciasta bez pieczenia, należy użyć gęstej marmolady owocowej. Ciasto dobrze wygląda i z pewnością posmakuje domownikom i gościom

Kuchcik gotuje
Stefanka czekoladowa bez pieczenia 1017

Ciasto stefanka czekoladowa bez pieczenia to przekładaniec z herbatników i kaszy manny, ugotowanej na mleku tak jak budyń. Smak obu mas, zarówno jasnej, jak i ciemnej, wzbogaca dodatek czekolady, odpowiednio białej i gorzkiej. Całość zwieńcza polewa powstała z połączenia obu czekolad. Stefankę przygotowuje się szybko, bez użycia piekarnika, ciasto zaskakuje smakiem i pięknie się prezentuje. Przepis można wykorzystać w formie

Smakołyki Bereniki
Herbatnikowy przekładaniec 163

Jeszcze jest dość ciepło więc ciasto na zimno może być.Poszperałam po szafkach i oto co wymyśliłam Składniki: 500 g herbatników dużych 200 g masła 1/2 szkl cukru 500 g chałwy 4 łyżki masy kajmakowej 4 łyżki lemon curd Przygotowanie: Ciepłe masło ubijamy z cukrem aż zrobi się puszyste.Dodajemy chałwę i miksujemy do połączenia.Na dno blaszki wykładamy 1 warstwę(...)połowa kremu chałwowego-rozsmarowujemy.Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu chałwowgo-rozsmarowujemy i układamy kolejną warstwę herbatników.Ciastka smarujemy masą kajmakową,układamy kolejną warstwę herbatników.Na to warstwa lemon curd-rizsmarowujemy a na wierzch kładziemy ostatnią warstwę ciastek.Wstawiamy ciasto do lodówki na min.1 godzinę.Smacznego Ciasto przechowujemy w lodówce.Blaszka 23x23

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Malinianki 112

byłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe!  Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej, najlepszej Słodkiej Babeczki :) Składniki: CIASTO: 600g mąki pszennej  25g drożdży 7 łyżek cukru (z czego 2 to cukier waniliowy) 2 jajka 100g masła 2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy) 250ml mleka(...)garnuszku umieścić resztę mleka, masło i serek (mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić. Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto - będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą

Cakes By Kejt
Brazylianka 328

Kolejne już ciasto ze zbiorów siostry Anastazji, które Wam serdecznie polecam!Składniki:Spody miodowe (blaszka 36x24cm):50 dag mąki2 jajka10 dag margaryny4 łyżki miody płynnego2 łyżeczki

Kuchnia domowa Ani
Strucla drożdżowa 168

Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej(...)dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania