Ciasto Cappuccino 2822przygotowanie ciasta cappuccino. Przepysznie delikatne z kawowym posmakiem ciasto sprawdzi się dla każdego amatora tych smaków. Przepis został zaczerpnięty od Ewy Wachowicz - z drobnymi moimi zmianami. Smacznego! Składniki: BISZKOPT: 6 jajek szczypta soli 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek cukru KREM: 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 600 g serka homogenizowanego
psgotujemy
Zawijany chleb o smaku pizzy 246uciekł" ze środka. Nadzienie trochę mi się oddzieliło od ciasta i chleb niestety nie wyszedł tak piękny jak na blogu moje bistro , ale za to potwierdzam jego rewelacyjny smak. Zamiast przygotowywania z niego kanapek, jedliśmy go z Panem Mężem z wielką przyjemnością jako dodatek do parówek, leczo czy zupy-kremu. Chleb zdecydowanie bronił się w smaku sam, bez niepotrzebnych
Grunt to przepis!
Sernik kasztanowo-krówkowy. Najlepszy! 205przez 10-12 minut. Przestudzić. Serek, kremówkę, jajka, krem kasztanowy i ekstrakt zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Przelać na podpieczony spód. Piec w 180 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty. Ciasto ostudzić w piekarniku, a następnie wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Cappuccino 319stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa cappuccino Gotujemy 1,5 szklanki mleka z cukrem, w pozostałym mleku łączymy mąkę, żółtka oraz cappuccino , wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy aby nie powstały grudki chwilę gotując, studzimy. Margarynę ucieramy do białości dodając partiami budyń. Ucieramy puszysty krem. masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wody. Śmietanę ubijamy
kgwjanczewo
Jagielnik z musem porzeczkowym 320Odstawiamy do ostudzenia. Kaszę miksujemy blenderem na gładki krem ( podobny w konsystencji do gęstego budyniu). Następnie mieszamy z cukrem, jajkami i mąką na jednolitą masę. Masę wykładamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 150 C. Upieczone ciasto studzimy. W między czasie porzeczki z kompotu miksujemy blenderem
Delicious Titbits
Ptysie z jagodami 197posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut w temperaturze 220 st.C (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną). Zrumienione ptysie pozostawić, aby ostygły, następnie z każdego ściąć wieczko ostrym nożem. Składniki na krem: 1000 ml śmietany 30% lub 36%; 2 łyżki cukru
In my kitchen
Z OpenCard w Bohemie i rzeszowski rynek 214pierwszym zdjęciu: dufinki (smażone kuleczki ziemniaczane), smażony kalafior w cieście oraz zielona fasolka z bułką tartą. Całkiem smacznie i nie tak bardzo drogo, nawet bez OpenCard. Na kolejnych zdjęciach prażony ser, frytki, zestaw surówek i jajko z majonezem. W menu jest nawet oddzielna zakładka „dania jarskie”. Na deser – naleśniki z kremem czekoladowym (niestety za pierwszym razem owoce były sfermentowane
Qlinarnie i Qlinarnie
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 203ciasteczek byłoby zbyt ciężką pracą:), dlatego formuję z ciasta małe kuleczki - ok. 1 cm. Kulki okładać na blasze do pieczenia, a następnie za pomocą widelczyka deserowego odciskać w nich wgłębienia. Piec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu przekładać nutellą lub innym kremem czekoladowym lub orzechowym. Ciasteczka rozpływają się w ustach
KUCHARNIA
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 251chałwowo-czekoladową polewą. A to wszystko... bezglutenowe. Przedświąteczna premiera ciasta nagrodzona została brawami. Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować. SKŁADNIKI: SERNIK I MUS CZEKOLADOWY: - pół kostki masła - 350 g serka 3xmielonego - 200 g serka mascarpone - 4 jajka - pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego) - pół szklanki kremu czekolado-orzechowego (najlepiej domowego) - 3 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej
Wypisz Wymaluj
Jak zrobić polewę czekoladową 254Taką polewą udekorowałam tort z kremem miętowym. Taka polewa jest dość twarda. Składniki na polewę z czekoladą : czekolada- tabliczka gorzkiej- 10 dag 4 dag masła Przygotowanie : Masło rozpuść w rondelku Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać Odczekać do momentu, aż masa zacznie lekko gęstnieć, polać ciasto. Ciasto z dynią polałam polewą z użyciem kakao
Proste Potrawy
Cebulowa focaccia 208solą. Jeśli cebulka jest dość sucha, dodatkowo również skrapiamy ciasto oliwą. Chlebek pieczemy ok. 20 min. Wyśmienicie smakuje ciepły, ale można go także podawać w temperaturze pokojowej. Polecam również jako pieczywo śniadaniowo-kolacyjne lub jako dodatek do zup i sosów. Naszą focaccię zjedliśmy z resztą paprykowo-pomidorowej zupy krem i muszę przyznać, że idealnie się uzupełniały :) Smacznego
Ratunku obiad
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 239cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach. Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy nie nadaje się do pieczenia ciast drożdżowych (drożdże na nim nie wyrastają)*. Jest odpowiedni
Smaczne Zdrowe
Tort z różami cz. 1 206przez 25 min i stopniowo przedłużałam czas, aż ciasto będzie gotowe (co jakiś czas zaglądałam i sprawdzałam ) PS. Niestety w małej blaszce piekłam ten biszkopt pierwszy raz dlatego taki nie dokładny czas, ale jak wszystko sprawdzę dokładnie ( zapowiada się częstsze pieczenie) to na pewno naniosę poprawki. Jeżeli chodzi o krem do tortu korzystałam z bardzo dobrego przepisu. Znalazłam
cookpl
Biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY 192przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY Składniki na biszkopt: 6 jajek ¾ szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Składniki na krem: ½ szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 1 kostka masła 2 szklanki mleka w proszku Składniki na polewę: 100 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka Biszkopt przekładany masą(...)kakao, dokładnie wymieszać. Gdy będą już żółtka połączone z białkami drewniana łyżką dodać sypkie składniki. Wsypujemy po ściankach naczynia aby nie zniszczyć struktury biszkoptu, na koniec delikatnie wymieszać. Ciasto pieczemy w tortownicy o wymiarach ok 28 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut. Mleko zagotować z cukrem i cukrami wanilinowymi. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę
Pomysłowa kuchnia
Ciasto czekoladowe z cukinią 209pierwsze „warzywne” ciasto, ale na pewno nie ostatnie. Całej rodzinie tak bardzo przypadł do gustu jego smak, że pewnie zdążę je zrobić w tym roku jeszcze kilka razy :) W cieście w ogóle nie czuć cukinii, ale dzięki jej obecności pozostaje ono bardzo długo wilgotne i świeże (4-go dnia smakowało tak samo jak tuż po upieczeniu). Choć w przepisie jest(...)puszysty krem. Dodajemy kolejno jajka (mieszając po każdym dodaniu). Na niskich obrotach miksera stopniowo dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę mączną , cukinię oraz mleko. Najlepiej podzielić sobie każdy składnik na mniej więcej 3 porcje, czyli najpierw dodajemy porcję mieszanki mącznej, następnie porcję cukinii i porcję mleka i tak do wyczerpania składników. Gdy wszystkie składniki się połączą przelewamy ciasto do wysmarowanej masłem
MyCookBook.pl