Cukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha! SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków
DefinicjaSmakumąki 15 dag cukru 5 dag smalcu 1 jajo 3/4 szklanki mleka 0,5 łyżeczki amoniaku w proszku Aromat cytrynowy Marmolada lub krem czekoladowy Wykonanie Z mąki, cukru, smalcu i jaja ugniatać ciasto. Wcześniej rozpuścić amoniak w mleku, dodać kilka kropel aromatu i po trochę dodawać do wyrabianego ciasta- aby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ciasto rozwałkować na grubość 5 milimetrów, wykrawać
Tradycyjna KuchniaPrzepis na pyszną masę do ciast i tortów. Tym razem połączenie orzechów i czekolady Składniki: 10 dag czekolady 10 dag cukru 1 łyżka masła 10 dag
Tradycyjna KuchniaTort udekorowany prostym sposobem przy użyciu zaledwie jednej tylki, choć ciasto obłożone jest dwiema różnymi masami i udekorowane dwoma kremami. Kolory i ozdobne dodatki dobrane są do okoliczności – na urodziny mężczyzny. Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taki jest cel tego wpisu. Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów: - masy do obłożenia tortu z boku - rurek waflowych
Trzeci talerzZebry nie jadłam nigdy ,ale jej wygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki
Ladylaura.dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO P.S. Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie. Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy krem Dr.Oetkera, do którego wystarczy dodać tylko mleko, kiedy nie mamy wiele czasu na przygotowanie deseru
Luźna Kuchniaczasu można je upiec np. na jakąś wyjątkową okazję. Z tego ciasta możemy również piec małe tarty w karbowanych foremkach. Foremki smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem w 2/3 i odpiekamy, a po wystudzeniu dekorujemy kremem i owocami. Są bardzo dobre i kolorowe
Przepisy i porady kulinarnepotrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism. Składniki ciasto: 2 jajka 40 gram masła roztopionego, ostudzonego 100 gram cukru
Krakowskie smaki Anipolską szarlotką. Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyłożonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam
KUCHARNIApozostaje mi nic innego jak po kilku latach przeprosić moją host family z Anglii. Tak, to ja wyjadałam łyżeczką lemon curd ze słoiczka... ;) Ten cudowny krem można wykorzystać na kilka sposobów. Można nim przełożyć ciasto, można podać z pokruszonymi ciastkami i bitą śmietana, można posmarować naleśniki, można zjeść na śniadanie z chrupiącym tostem. Można w końcu legalnie wyjadać łyżeczką
bistro mamasię pieczenie babeczek. Dzisiaj przepis marchewkowy. Dość mocno zmodyfikowałam przepis Edda Kimbera, np. zmniejszyłam ilość cukru aż o połowę! 200 gramów w zupełności wystarczy. Do ciasta możecie dodać 75 gramów rodzynek albo orzechów. Na krem użyłam mojego sprawdzonego przepisu. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryulubiony": śmietankowy, waniliowy lub czekoladowy. Uwielbiam budynie Dr. Oetkera - zawsze się sprawdzają. Są aksamitne i kremowe i świetnie smakują. Sprawdzają się jako baza do kremów. Perełki cukrowe sprawdzają się świetnie do dekoracji tortów, ciast i ciasteczek. Poręczne szklane opakowanie i dozownik pozwalają łatwe korzystanie z produktu. Wykorzystuję je bardzo często przy moich torcikach
kolorowotorcikowoJako główny składnik ciasta czekoladowego zostało wykorzystane ciemne piwo. Powinno to być Guiness, ale w mojej okolicy nie było wiec wykorzystałam lokalne, śląskie piwo Raciborskie. Ciasto wyszło pysznie czekoladowe, z którym świetnie skomponował się krem na serkach i owoce. Polecam, bo to jak mówi autorka przepisu to "mały kawałek nieba". Źródło . Przypominam wszystkim o konkursie z Dafi czekam
Bernika - moj kulinarny pamietnikzrobić tort iście królewski. Wczoraj identyczny tort zrobiłysmy dla koleżanki córki na jej 15 urodziny. Jako główny składnik ciasta czekoladowego zostało wykorzystane ciemne piwo burundowe. Ciasto wyszło pysznie czekoladowe, z którym świetnie skomponował się krem na serkach i owoce. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik