choć przepis doprecyzowałam i poprawiłam na własne upodobania, zawsze korzystam z tych samych składników - 3:2:1 Mąki, Masła i Cukru. Wtedy ciasto wychodzi najlepsze, a i zagniatanie idzie 'gładko'. Dziś zaproponuję Wam wersję z najprostszym kremem bananowym z truskawkami, mam nadzieję, że tak jak ja się nim zachwycicie. Składniki: 300 g mąki (można użyć 150 pszennej(...)łyżeczkę krem bananowego, a wierzch dekorujemy umytymi i pokrojonymi na ćwiartki truskawkami i listkami świeżej mięty. Podajemy od razu.* Smacznego! *Krem możemy przechowywać w lodówce, ale po nałożeniu go na kruche babeczki należy podać je od razu, aby ciasto nie namiękło i pozostało kruche
Słodkie Przyjemnościkruchego ciasta), lecz warte zachodu. Kruche ciasto, dżem, masa i owoce, cóż chcieć więcej? Chyba już nic Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 1 masło 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych orzechów 1 słoik powideł śliwkowych Krem: 3 jajka 1 masło(...)wcześniej budyń jajeczny. Gotowy budyń studzimy, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń. Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała. Następnie wykładamy resztę masy, na wierzch
Ciasteczkowy PotwórBłyskawiczny, pyszny majowy deser. Mało słodki, za to pachnący truskawkami. Sezon na truskawki już trwa, warto zrobić sobie taką owocową przyjemność. Polecam! Podobnego kremu użyłam w też tych ciasteczkach z ciasta francuskiego i w tym deserze z rabarbarem. składniki - 2 - 3 porcje 250 g serka mascarpone 200 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu(...)odłożyć kilka do przełożenia i przybrania deseru, resztę zmiksować. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek i ksylitol. Dobrze zmiksować, aby nie było serowych grudek. Połowę kremu odłożyć, a do drugiej dodać 3/4 musu z truskawek. Wymieszać. W szklaneczkach układać: warstwę białego kremu, warstwę kremu truskawkowego, kolejną warstwę kremu białego. Polać resztą musu i przybrać pokrojonymi
Stare Garyciasto jest przeciwieństwem tarty kruszonki. W takiej tarcie mamy kruche ciasto czy kruszonkę i owoce, a do podania waniliowy czy inny sos. W tym cieście cytrynowo serowy sos zapiekam na kruchym spodzie. Krem lekko się ścina, a krajanka idealnie pasuje do świeżych owoców. Lubicie cytrynowe wypieki ? Ja bardzo! Cytrynowa krajanka jest tak pyszna, że zjadłabym ją całą. Jak dla mnie
codojedzeniaKremowy i wilgotny serniczek z owocową nutą w formie delikatnego śmietankowo- cytrynowego kremu. Taki mój mały, słodki grzeszek na weekend;) Polecam, bo jest pyszny:) Składniki na tortownicę o śr. 30 cm: CIASTO: 35 dkg mąki pszennej 25 dkg masła lub margaryny 3 żółtka 10 dkg drobnego cukru łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA(...)skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 4 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej 125 ml wody + 5 łyżek sok z 3 cytryn (powinno być ok.75 ml) 10 dkg cukru 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć we folię i odłożyć do lodówki na pół godziny
Maślane ciasteczkosposób unikniemy utworzenia się kożucha. Do wystudzonego kremu dodajemy miękkie masło oraz 3 nakrętki koniaku, wszystko porządnie miksujemy i wstawiamy do lodówki tak, aby krem lepiej stężał. Babeczki – czyli poskładanie wszystkiego w całość Odcinamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą szklanki lub foremek do babeczek (mam szczęście, bo jestem posiadaczką takich metalowych foremek(...)rumiane i kruche. Po wyjęciu studzimy. Do wystudzonych babeczkowych kubeczków nakładamy krem, posypujemy kawałeczkami owoców i … gotowe. Babeczki są absolutnie przepyszne – zrobiłam 10 z nadzieją, że coś zostanie na następny dzień do kawy, ale… no cóż, nie udało się J Bon apetit! PS. Tak, można użyć kupnego ciasta Artykuł Babeczki z ciasta francuskiego z crème pâtissière z koniakiem
Kate's Kitchensposób unikniemy utworzenia się kożucha. Do wystudzonego kremu dodajemy miękkie masło oraz 3 nakrętki koniaku, wszystko porządnie miksujemy i wstawiamy do lodówki tak, aby krem lepiej stężał. Babeczki – czyli poskładanie wszystkiego w całość Odcinamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm. Za pomocą szklanki lub foremek do babeczek (mam szczęście, bo jestem posiadaczką takich metalowych foremek(...)rumiane i kruche. Po wyjęciu studzimy. Do wystudzonych babeczkowych kubeczków nakładamy krem, posypujemy kawałeczkami owoców i … gotowe. Babeczki są absolutnie przepyszne – zrobiłam 10 z nadzieją, że coś zostanie na następny dzień do kawy, ale… no cóż, nie udało się J Bon apetit! PS. Tak, można użyć kupnego ciasta
Kate's Kitchenpołączenie smaków, czyli kakaowy biszkopt nasączony herbatą i likierem toffi, truskawkowe nuty oraz chrupiące beziki w kremie - sprawiły, że zniknął w oka mgnieniu. Pyyyycha! Po mimo niewielkich wymiarów biszkoptu wyszło mi pokaźne ciacho - a to za sprawą dużej ilość masy i obłożenia ciasta biszkopcikami. Wykonanie całości zajęło mniej niż 1,5 godziny. Teraz mój tort dedykuję Akademii Kulinarnej Whirpool(...)tortownicy.) Po ostudzeniu przekroić na 3 części. (Biszkopt studzić w formie odwróconej do góry dnem. Blaszkę należy postawić na kratce. Dzięki temu trikowi ciasto będzie idealnie równe.) Przygotować nasączenie. Herbatę wymieszać z likierem. Przygotować krem. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixami - ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z syropem truskawkowym. 1/3 kremu odłożyć - do wysmarowania wierzchu i boków
Di gotujeDawno nie piekłam tych małych słodkości. W ten weekend dostałam natchnienia i upiekłam ananasowe z kremem śmietankowym z mascarpone. Wyszły pyszne, wilgotne i pachnące ananasem. Można takie również upiec na zbliżające się święta. Składniki: Ciasto: 260 g miękkiego masła 4 jajka 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej ekologicznej T 650 1 szkl cukru 2 łyżki cukru(...)masy dodawać stopniowo mąkę i ucierać. Na końcu dodać zmiksowany ananas, likier i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciastem napełnić papilotki do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce. Krem: Zimną śmietanę i mascarpone połączyć i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i likier
Ala piecze i gotujektóry można podawać z tymi ciasteczkami albo biszkoptami lub też wcinać zupełnie solo. Po dokładnym wystudzeniu sprawdzi się też jak masa do przekładania ciast. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE KREM POMARAŃCZOWY Składniki: 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego) 1/2 tabliczki białej czekolady 100 g masła(...)oraz margarynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia margaryny i czekolady z budyniem. Lekko przestudzony krem podajemy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Zupełnie zimny budyń (zrobi się gęsty) można używać jako masę do przekładania ciast
Bon appetit mon amiewsypanie 1/4 szklanki sody oczyszczonej byłoby oczywistym spieprzeniem całego ciasta, dlatego ograniczyłam się do 1/4 łyżeczki, a w innym pieczeniem ciasta w 350 stopniach Celsjusza byłoby kulinarnym samobójstwem, tak więc wg mnie to zwykłe "literówki". Ciastka wyszły przepyszne, krem dobrym składnikiem na kilka innych moich pomysłów, bo z powodzeniem może być nutellą po zamianie proporcji czekolady gorzkiej na rzecz mlecznej(...)Następnie przyłozyć drugim, lekko docisnąc i pozostawić do zastygnięcia, bo krem fajnie zastyga. Samych ciastek wyszło mi 50 sztuk, co dało mi 25 sztuk gotowych markiz. Markizy można przechowywać do tygodnia w szczelnym pudełku, ale nie ma co wierzyć w cuda, ciastka znikają bardzo szybko, zresztą sami zobaczycie. Surowe ciasto szczelnie owinięte folia może leżeć w lodówce
Blondynka Gotujesame są czekoladowe, to już w ogóle maksimum szczęścia! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe croissanty z ciasta takiego jakby francusko-drożdżowego. Pięknie listkuje, a zarazem cały czas jest puszyste i delikatne. Wypełniłam je dodatkowo jeszcze kremem czekoladowym – było pysznie! Przepis zdecydowanie dla tych, którzy kalorii nie liczą ;) Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: MASA: * mąka pszenna(...)następnie chłodzimy ( zawinięte w folię ) przez ok. 30 minut. Po 30 minutach znów wałkujmy dwukrotnie ( wałkujemy i składamy itd ). Z takiego wyrobionego ciasta wałkujemy 2 okręgi, kroimy na 6 trójkątów, na każdy nakładamy porcję kremu czekoladowego i zwijamy w rogale. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia. Po tym czasie pieczmy ok. 20 minut w 170C. Smacznego
Ostra na SłodkoCiasto jest naprawdę smaczne i przy tym bardzo szybkie oraz proste w przygotowaniu. Herbatniki przełożone grubą warstwą kremu maślano-orzechowego i czekolada tworzą świetne połączenie. Wadą jest fakt, że ciężko poprzestać na jednym kawałku, ale bez obaw dwa wystarczą, ponieważ pomimo świetnego smaku kremu na bazie masła chyba nie zje się za dużo... Polecam! (Forma o wymiarach(...)Całość. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka. Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły. (*) Tym razem użyłam kremowego nadzienia o smaku czekoladowym Lauretta . Jest bardzo stabilne i nie rozpływa
Di gotujeegzamin przy panujących upałach, niż bita śmietana. Jeśli Wasze dzieci lubią bardzo słodkie ciastka dodajcie nieco więcej cukru do kremu, niż jest w przepisie. Na pewno żadnej pani domu nie trzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem każdego ciasta jest dobra mąka. Ja od jakiegoś czasu używam mąki marki Lubella . Firma ta posiada w swojej ofercie różne rodzaje mąk(...)dłuższy termin przydatności do spożycia. Mini ptysie z truskawkami Czas przygotowania: 4 godziny Składniki Ciasto: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej Lubella 2 jajka Krem: 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 łyżka mąki pszennej Lubella 1 łyżka mąki kartoflanej
Kulinarne przygody Gatitykogo: dla szukających kremu, który fajnie utrzymuje kształt dla chcących spróbować kremu z masła roślinnego dla fanów dekorowania ciast Składniki: szklanka masła roślinnego 3/4 szklanki cukru pudru sok z połówki cytryny 6-7 łyżek kwaśnej lub słodkiej śmietany barwnik cukierniczy - zielony (szczypta) - ja używałam barwnika w proszku Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Dokładnie utrzeć masło z cukrem(...)dodać barwnik (na czubku rączki od łyżeczki - nie więcej niż ziarenko pieprzu). Potem dodać śmietanę, a na koniec sok z cytryny. Krem nałożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i formować choinki lub inne kształty, później udekorować różnymi posypkami itp. Przykładowe dekoracje wykonane tym kremem
Mania Wypiekania