łyżki oleju 50 g gorzkiej czekolady Galaretka wiśniowa: 2 słoiczki po 240 g konfitury wiśniowej z kawałkami owoców 2 galaretki wiśniowe Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, następnie olej oraz(...)cukrem. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać. 4. Na pierwszy blat ciasta czekoladowego wyłożyć galaretkę i odstawić do lodówki do stężenia. Kolejno wyłożyć krem czekoladowy i przykryć drugim blatem ciasta. Udekorować cukrem pudrem lub polać polewą. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Na Ciasteczkowych PapierachCiasto biszkoptowe, przełożone kremem budyniowym z galaretk ą o smaku owoców leśnych...a to wszystko udekorowane świeżymi i słodziutkimi borówkami...pychota😋 Ciasto Błękitna laguna nie tylko jest smaczne, ale również prezentuje się bardzo ciekawie dzięki wspanialej barwie galaretki. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzone. Zapraszam na przepis😊 Składniki (tortownica(...)gładki krem. Następnie dodajemy barwnik spożywczy i delikatnie mieszamy masę łyżką. Na tortownicy układamy pierwsz ą polowe biszkopta. Nakładamy na biszkopt polowe masy, przykrywamy drugim biszkoptem i nakładamy pozostałą masę. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy. Co jakiś czas należy pomieszać galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć to delikatnie wylewamy j ą na ciasto
kulinarne odsłony patikremem pomidorowym była naprawdę pyszna! Składniki: Dla 4 osób 6 skrzydełek 1,5 litra wody 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 2 ząbki czosnku 3 łyżki orzeszków sojowych 5 pomidorów 300g przecieru pomidorowego Łowicz gałązka świeżej bazylii sól, pieprz do smaku ok 40ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki Ponadto: 1 płat ciasta francuskiego(...)mięso ze skrzydełek oraz świeżą bazylię. Gotujemy do miękkości pomidorów, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z przecierem pomidorowym oraz mąką. Po zagotowaniu miksujemy na gładki krem i doprawiamy solą oraz pieprzem. 3. Zapiekanki: Płat ciasta francuskiego dzielimy na 4 kwadraty o boku ok 12cm, z reszty wycinamy 8 cienkich pasków i dzielimy je na pół. Na każdy bok zapiekanek kładziemy
Kuchnia w czekoladzieponiżej w przepisie murzynek z truskawkami: klik co prawda powinien być biszkopt ciemny tak jak w przepisie, ale dawno tego ciasta nie piekłam z córką, więc tak na szybko murzynka upiekłam .A masa jest tak jak w przepisie krem składniki 3 1/2 serka bieluch 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka masła dodatkowe skladniki wiśnie przygotowanie Utrzeć masło z cukrem pudrem(...)lodówki. Trochę masy należy odłożyć aby posmarować górę ciasta. Jak mamy upieczone ciasto, to trzeba je przekroić. Pierwsze smarujemy dolną część ciasta i nakładamy 2 część ciasta, smarujemy pozostałym kremem a na to nakładamy wiśnie leciutko dociskając ,teraz zalewamy je polewą czekoladową. Ja użyłam kupnej ze sklepu
Moje Wyrobyprzełożenia świeżo upieczonych ciasteczek. Z podanego przepisu można upiec 36 pojedynczych krążków, czyli 18 złożonych ciasteczek. Ciasteczka cytrynowe Składniki: ciasto 85g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 65g masła 35g cukru pudru 1 żółtko skórka otarta z 1 małej cytryny krem cytrynowy 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 30ml soku z cytryny 1 łyżka cukru 50g masła 50g białej czekolady(...)rozpuści, a masa zgęstnieje - masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, mieszać do połączenia się składników - gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby uzyskać gładką konsystencję, schłodzić przez kilka godzin w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni - ze schłodzonego ciasta formować małe (około 6g) kuleczki, układać je w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - uformowane ciasteczka piec
Smakołyki Berenikiśmietanki 1 łyżka (można więcej jak wolicie słodszy krem) cukru pudru 9 g (opakowanie) śmietan-fix (opcjonalnie) krem dłużej się utrzymuje i nie podchodzi wodą i dowolne ulubione owoce ;-) Zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiałam przez sitko. Wsypałam cukier i sól. Dodałam pokrojone w kosteczkę zimne masło. Na koniec wbiłam jajko. Moje miało(...)stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zdjęłam folię i piekłam jeszcze przez około 12-15 minut aż nabrało pięknego złotego koloru. Gdy ciasto stygło zrobiłam krem. Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem. Wsypałam śmietan-fix i serek waniliowy. Ubiłam i wyszedł pyszny krem. Przełożyłam go delikatnie na upieczony i wystudzony spód. Teraz wystarczy
potrawyregionalneLubelszczyźnie zwiemy napoleonką, mieszkańcy innego miasta będą zwać kremówką. U nas bowiem napoleonka to ciastko składające się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonych masą budyniową (a właściwie budyniem), kremówka natomiast ma warstwę kremu śmietanowego lub śmietanowo-budyniowego, czasem też dodatkową warstwę bitej śmietanki. Różnią się też ciastem - w jednym jest ciasto francuskie, w drugim - ciasto kruche lub półfrancuskie. Nie zamierzam
Obiad gotowykakao. Masę z kakao układamy na jasnej części ciasta. Na wierzch wykładamy wiśnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Krem Jogurt grecki wykładamy na sito (najlepiej na ręczniku papierowym), które stawiamy na miską. Chowamy na lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie na ręczniku(...)pozostaje gęsta masa idealna na krem. Przekładamy ją do miseczki i miksujemy z naszym słodzidłem. Wykładamy na wierzch przestudzonego ciasta. Posypujemy startą czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce - schłodzone smakuje najlepiej! Smacznego
Health-Fit-Lifeproszek i kakao. Formę wielkości (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia, a potem na przemian układamy ciasto raz ciemne, raz jasne. Możemy delikatnie wymieszać widelcem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Krem: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrami, a resztę mleka mieszamy z budyniem. Do gotującego się mleka wlewamy(...)nasączyć naparem z herbaty, nakładamy połowę kremu. Następnie kładziemy okrągłe biszkopty nasączone w naparze w z kawy. Wlewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do ostudzenia, a następbie kłądziemy pozostały krem . Przykrywamy drugą częścia ciasta. Można udekorować polewą, u mnie bez polewy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyśrednicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte ciasto przekroić w poziomie dwa razy ( patrz FILM ). Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Do nasączenia: 6. Sok pomarańczowy przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Trzymać na małym ogniu(...)patrz FILM ), żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta. 14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny. Udanych wypieków
Mała Cukierenkamną dobrze.. hihi :) Wychodzi 7 naleśników, 1 to ok. 71g = 118kcal. Krem na jednego naleśnika, to ok. 23g = 39kcal. Jeden aleśnik z kremem = 157kcal. Składniki na ciasto: - 120g mąki jaglanej - 1 szklanka mleka (sojowego, krowiego) - 2 łyżki kakao bez cukru - 2 jajka - 2 łyżeczki oleju kokosowego - szczypta soli Składniki na krem: - 1 Apetina Naturalna lub inny serek(...)łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka/łyżka miodu (zależy jak słodki chcecie) Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie zabieramy się do przygotowania kremu. Wszystkie składniki również umieszczamy w misce i miksujemy do otrzymania zwartej konsystencji. Naleśników nie smażymy na zupełnie małym ogniu, gdyż mogą przywierać. Dla mniej wprawionych warto
Be Fit Be Stronguroczo brzmiące ciasto "Leśne Runo" , zwane także "Leśnym Mchem". Wypiek ten zachwyca zielonym kolorem , ze względu na to, iż przygotowany jest na bazie szpinaku . Do tego lekki krem między warstwami puszystego ciasta i pestki granatu na wierzchu. Ciasto nie tylko efektowne wyglądem, ale też i pyszne smakiem :) Biszkoptowa, zielona część ciasta okazała się niezwykle miękka i puszysta, łatwo dająca dzielić(...)się widelcem. Lekki krem śmietanowy nie był zbyt słodki, co mnie osobiście bardzo odpowiadało. Dodatkowo granat dodawał krzyny świeżości i cierpkiego kontrastu . Podsumowując - świetnie przyrządzone, domowe ciasto ! Cup & Cakes odwiedziłam jako pierwsze z miejsc festiwalowych. Obecnie, już po kilku wizytach w innych lokalach, mogę śmiało stwierdzić, że serwowana tu kawa okazała się jedną z najlepszych ! Kunszt zaparzania
Grunt to przepis!Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłonie w połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek z pewnością zachwyci uczestników świątecznego spotkania. Składniki: Makowiec: 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 200g maku 125g masła 350g jabłek startych o grubych oczkach 100g rodzynek 10ml aromatu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami
Szalona Kuchnia Ewelinymężem zimą zjadamy mniej ciast bo wtedy są to ciasta ciężkie i zazwyczaj pracochłonne. Brakuje nam świeżych owoców, których może powstać lekki krem lub pyszne ciasto. Teraz jednak kiedy bazary są kolorowe od truskawek, borówek czy malin co 2 dni staram się żeby było jakieś ciasto. Oboje lubimy serniki pod każdą postacią więc i tym razem wybór padł
Kuchnia w oparachmężem zimą zjadamy mniej ciast bo wtedy są to ciasta ciężkie i zazwyczaj pracochłonne. Brakuje nam świeżych owoców, których może powstać lekki krem lub pyszne ciasto. Teraz jednak kiedy bazary są kolorowe od truskawek, borówek czy malin co 2 dni staram się żeby było jakieś ciasto. Oboje lubimy serniki pod każdą postacią więc i tym razem wybór padł
Kuchnia w oparach