Krem jagodowy: 1 szklanka jagód pół szklanki cukru 2 łyżeczki pektyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny) 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone 150 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 2. Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Na talerzyk wysypać mąkę ziemniaczaną(...)powstały grudki. 15. Wstawić do lodówki na kilka godz. do stężenia (najlepiej na noc). 16. Gdy żel jagodowy będzie gotowy ubić na sztywno schłodzoną śmietanę kremówkę z łyżką cukru pudru. Wstawić do lodówki. 17. Schłodzony żel jagodowy przełożyć do misy miksera i rozmiksować. 18. Następnie dodać serek mascarpone, miksować do uzyskania jednolitej masy
Domowa Cookierenka Agisoli 170 g miękkiego masła 240 g cukru 3 jajka (temp. pokojowa) 180 g śmietany 18% (temp. pokojowa) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Masa śmietanowa: 500 g schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany 3 łyżki cukru pudru 4-5 kostek startej czekolady Dodatkowo: 3 banany (jeśli połówki) lub 6 (jeśli całe) . W sezonie można zamienić(...)śmietanowej rozsmarować na spodzie ciasta, dopiero układać banany. Wtedy nie będzie pustej przestrzeni między bananami a ciastem). Następnie całość pokryć masą śmietanową, tworząc kopiec. 6. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem wymieszanym z zagęstnikiem do śmietany. Na koniec delikatnie wmieszać startą czekoladę. 7. Wierzch kopca posypać rozdrobnionym ciastem, delikatnie docisnąć. 8. Ciasto schłodzić. Przechowywać w lodówce
Domowa Cookierenka Agiroztrzepane jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy (ostudzonej) 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej espresso Ganasz czekoladowy: 150 ml śmietany kremówki (zamiast kremówki dałam śmietanę 12%) 100 g czekolady deserowej Dodatkowo: 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady małe opakowanie kolorowych jajeczek czekoladowych Przygotowanie: Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia
Domowa Cookierenka Agiłyżeczka cynamonu Masa karmelowo - waniliowa: ok 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 5-6 łyżek soku jabłkowego 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki budyniu waniliowego Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix Dodatkowo: cynamon Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier(...)kawałkach, wlać budyń i dokładnie zamieszać. Chwilę jeszcze potrzymać na ogniu po czym ostudzić. Lekko ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i dodać do niej cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę wyłożyć na wierzch ciasta i ponownie schłodzić w lodówce na następną godzinę. Przed podaniem
My simple kitchenjajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 1 litr soku pomarańczowego 3 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Dodatkowo: duża paczka herbatników(...)bulgotać wlewamy budynie i gotujemy aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na brzoskwinie, równo rozsmarowujemy i odstawiamy w chłodne miejsce. Masa śmietanowa: Żelatynę namaczamy i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy śnieżki, śmietan-fixy i cukier puder. Na końcu wlewany powolutku rozpuszczoną żelatynę (stężałą należy podgrzewać aż się rozpuści do płynnej konsystencji - nie gotować!!!). Masę śmietanową
My simple kitchenSkorzystałam z tego przepisu na lody ( klik ), z tym że ja zrobiłam wersję kawową. Ale planuję już na tej samej bazie lodowej stworzyć inne wersje :) Składniki: 320 ml śmietany kremówki 2 jajka 100 g cukru 1 łyżka przegotowanej wody 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w zależności od tego, jak bardzo "kawowe" mają być nasze lody) Żółtka ubijamy(...)nich pozostałe 50 g cukru i ubijamy aż masa będzie lśniąca. Wówczas dodajemy ją do masy jajeczno - kawowej i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i wszystko ze sobą dokładnie łączymy. Masę przelewamy do miski lub pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Lody są gotowe po 3-4 godzinach
My simple kitchensernik 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna szklanka cukru 1,5 łyżki cukru waniliowego 100 gram gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 gram śmietany kremówki 30% Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem. Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami(...)stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukry i miksujemy do dokładnego połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę (nie ubitą) i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko je schładzamy. Dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej (aby ją zahartować) a następnie
My simple kitchenwww.codojedzenia.pl koniecznie zajrzyjcie również i do nich, na pewno też przygotowały coś pysznego :) Składniki na 2 porcje: 1 banan 1 łyżka masła 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka śmietany kremówki lody waniliowo - czekoladowe bita śmietana (użyłam takiej w sprayu bo zalegała mi w lodówce - oczywiście możecie ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem) starta czekolada advocat Na patelni rozpuszczamy masło
My simple kitchenpłatków migdałowych Masa rabarbarowa: 1 kg rabarbaru 2 budynie waniliowe 2 galaretki truskawkowe 150 g cukru 200 ml wody 10 łyżek wody Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 śmietan fix 2 łyżeczki żelatyny 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru W pierwszej kolejności oddzielamy białka od żółtek tak, aby żółtka znalazły się w jednej misce a białka(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy nabierze gęstej konsystencji i zacznie tężeć rozprowadzamy ją na jednej połowie ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotowujemy masę śmietanową. Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietan-fix. Do szklanki wlewamy 2 łyżki gorącej wody i rozprowadzamy w niej żelatynę, którą następnie wlewamy do śmietany. Dokładnie całość mieszamy
My simple kitchenzegarowa" w głowie uniemożliwia kreatywną twórczość :P Przepis na powyższą zupkę znalazłam w jakieś gazecie (zabijcie mnie, ale już nie pamiętam jaka to była). Obawiałam się nieco dodatku śmietany kremówki ale okazała się on strzałem w dziesiątkę, ponieważ nadała zupie aksamitną i lekko słodkawą nutę. A mnóstwo warzyw sprawiło, że zupa nie jest banalna w smaku i ładnie się prezentuje(...)średnie marchewki 4 średnie ziemniaki mały kawałek selera i pora 1 litr wody kilka różyczek kalafiora 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 łyżki mąki 70 ml śmietany kremówki sól, pieprz, vegeta, majeranek Do garnka wlewamy litr wody i wrzucamy skrzydełka. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, seler i por. Dodajemy ziele angielskie
My simple kitchenjajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 250 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe(...)minut. Po upieczeniu, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier. Masa serowa: Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny. Miksujemy aż do połączenia składników. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do masy serowej, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (5 łyżeczek żelatyny zalałam ok 80 ml gorącej wody i energicznie mieszałam
My simple kitchenkomponują i nadają lodom piękny kolor :) Takich na pewno w sklepie nie znajdziecie;) Składniki: 4 żółtka 2 cukry waniliowe 3 łyżki cukru pudru 400 ml mleka 400 ml śmietany kremówki 250 g truskawek 250 g jagód Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Truskawki i jagody zmiksować ze sobą na mus. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
My simple kitchensię o ich zrobienie. Na upały idealne a shake z takimi lodami też musi smakować wyśmienicie <marzy>... ;) Składniki: 4 batony snickers 200 ml mleka 200 ml śmietany kremówki 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru Batony pokroić na kawałki i rozpuścić w gorącym mleku.Wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą
My simple kitchendwóch przepisów. Recepturę na lody jogurtowe zaczerpnęłam stąd ( klik ), a frużelinę wiśniową o korzennym posmaku znalazłam tu ( klik ). Składniki: Masa jogurtowa: 500 g gęstego jogurtu 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 5 łyżek cukru Frużelina wiśniowa: 1/2 kg wiśni 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczki imbiru płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru Masa(...)jogurtowa: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jogurt wymieszać z mlekiem i cukrem. Następnie dodać ubitą śmietanę i dokładnie ze sobą zmiksować. Wlać do formy i włożyć do zamrażarki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie wydrylować, włożyć do garnka i zasypać cukrem. Zagotować. Gdy wiśnie puszczą dużo płynu, zdejmujemy je z ognia. Odlewamy pół szklanki gorącego soku i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mąkę ziemniaczaną
My simple kitchenwstążeczką świetnie się sprawdzi jako element dekoracyjny stołu. Nie mniej jednak mus wyszedł bardzo dobry i osłodził nam to zimowe po południe. Składniki na 2 porcje: 200 ml śmietany kremówki 45 g czekolady gorzkiej 45 g czekolady mlecznej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy 1 łyżka nalewki pomarańczowej Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka. Doprowadzić na małym
My simple kitchen