Cake with sweet potato. Torcik nie potrzebuje żadnego kremu. Jest mięciutki, prawie kremowy , jagoda amerykańska wprowadza nutę świeżości, natomiast jagody goji całą tablicę Mendelejewa. Składniki. 400 g batatów 17,5 dag cukru pudru 17,5 dag masła 3 jajka 20 dag mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy 1 szklanka jagody amerykańskiej ½ szkl. jagód goji ½ szkl(...)jednej łyżce mąkę z proszkiem, miksować. Dodać puree z batatów, aromat i dokładnie wymieszać. Do lekko natłuszczonej tortownicy,24 cm, nałożyć połowę masy, przykryć jagodami amerykańskimi, a te resztą ciasta. Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: z bloga Kwestia Smaku 4 białka 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce dodawać cukier. Na koniec
Moja Galeria SmakuPrawdziwe tropiki - termometry pokazują powyżej 30 stopni Celsjusza, a prognozy zapowiadają większość sierpnia i początki września równie upalne. Przy takiej pogodzie
W kuchni Karmel-itkiNie ma chyba łatwiejszych bułeczek do wykonania. Wszytko trzeba po prostu wymieszać i upiec no i pilnować pomocnika, żeby składników nie podjadał. Składniki: 250 g mąki
greenscarfTo mój debiut jeśli chodzi o beze... Przed podjęciem tego wyzwania poszperałam w różnych przepisach i powiem Wam, że wyszło smakowicie:) A tak właśnie prezentuje się
Cukier&Puderjest petarda!!! Przepyszne zapiekane cieniutkie naleśniki, nadziane idealnym kremem lemon curd, zatopione w sosie ze śmietanki kokosowej pod chrupiącą chmurą z chipsów kokosowym, zapiekane na grubych plastrach bananów. To śniadanie wymiata, za to śniadanie, które również może być obiadem będą Ci wdzięczni wszyscy domownicy! Idealnie cienkie naleśniki to podstawa, słodko- kwaśny lemon curd, słodycz rozprażonych bananów i chrupkość kokosa(...)takie zrobić musisz mieć patelnię najlepiej do naleśników, ma ona niski rant dzięki czemu z łatwością możesz obracać naleśniki. Szeroka wygodna łopatka do obracania naleśników. Przepis na ciasto na naleśniki - 1 kubek (pojemność 500ml) mąki tortowej - 500 ml wody gazowanej - 300 ml zimnego mleka - 2 jajka zerówki + 1 żółtko - 80 ml oleju rzepakowego - 1 łyżka proszku budyniowego
SMYKWKUCHNIPachnąca przyprawami korzennymi piernikowa babeczka z delikatnym cynamonowym kremem to znakomity pomysł na mały świąteczny deser. Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 100g masła 150ml mleka 250g mąki pszennej 100g powideł śliwkowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu Masa: 500ml śmietany 36% 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru(...)Masło rozpuścić w rondelku. 2. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, cały czas miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Ciasto piernikowe przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. 5. Masa: Śmietanę ubić z śmietan
Szalona Kuchnia Ewelinynagrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Wkładamy ciasto. Pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy 90 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i smarujemy śmietaną. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masa truskawkowa: Świeże lub rozmrożone truskawki przecieramy przez sitko(...)wymieszaniu wlewamy do reszty musu. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany partiami dodajemy mus truskawkowy z żelatyną delikatnie mieszając łyżką. Gotowy krem wykładamy na masę serową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Rano dekorujemy według uznania (truskawkami, bezami, płatkami kwiatów). Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujeciasto wszystkim smakowało usłyszałam mnóstwo komplementów (jedynie Babcia musiała polać ciasto wódką, gdyż uznała, że jest za słodkie :)) Mi również smakowało okrutnie mimo tego, że nie jestem słodyczowych łasuchem. Ciasto nie bardzo proste w zrobieniu i zajmuje dużo czasu, więc do dzieła! Składniki: ok 7-8 opakowań herbatników masa kajmakowa (bądź mleczko skondensowane) 1 budyń waniliowy (może też być śmietankowy(...)trochę podgrzać puszkę aby łatwiej się rozsmarowywało, natomiast ja ominęłam ten etap; jeżeli korzystamy z mleczka skondensowanego musimy gotować puszkę przez min. 3h). Układamy kolejną warstwę herbatników i robimy krem karpatkowy. Budyń mieszamy z mąką kukurydzianą i pszenną, następnie rozrabiamy w 0,5 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko gotujemy, chwilę przed zagotowaniem dodajemy cukier, ponownie doprowadzamy do zagotowania i dodajemy
Brzuszki ŁakomczuszkiKochani- nareszcie zebrałam się do publikacji nowego przepisu, a raczej wreszcie jestem w stanie J Ostatnio trochę przychorowałam, ale powoli wracam do żywych i śpieszę z
Domowe ciastaTo jest mój ulubieniec, w teorii miał posłużyć jako słodka przekąska, umilająca szkolną egzystencję mojej nastoletniej latorośli, ale niestety nie dane nam było wypróbować ich wytrzymałości
Upiecz sobie babeczkęDziś przychodzę do Was z pomysłem na przepyszny tort chałwowy. Zrobiłam go na imieniny teścia, i powiem Wam, że smakował ekstra. Nie wyszedł za słodki, jak niektóre ciasta i torty, po prostu idealny. Jako dekoracji użyłam roztopionej czekolady do przygotowania boków tortu, a na wierzch posypka z pokruszonej chałwy, posiekanych drobno orzeszków ziemnych oraz wiórek kokosowych. A dodatkiem na wierzchu(...)pokruszonej chałwy mieszamy z 2 łyżkami posiekanych drobno niesolonych orzeszków oraz 2 łyżkami wiórek kokosowych. PRZEKŁADANIE BISZKOPTU: Biszkopt przekrajamy na 3 równe blaty. Pierwszy blat biszkoptu nasączmy ponczem, rozsmarowujemy kremem, następnie kładziemy kolejny blat biszkoptu, ponownie nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy ostatnią cześć biszkoptu, również delikatnie nasączamy. Smarujemy równo kremem górę ale również boki i wstawiamy na 20-30 minut
Gotuj z MąkąGofry zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i słodkimi powrotami ze szkoły, po której szło się na gofry z bitą śmietaną, wafle albo rurki z kremem. Gofrownicę mam od pół roku i do tej pory nie było okazji i czasu, by ją wykorzystać. Dopiero moi mali goście mi o niej przypomnieli i potrzeba sprawiła, że gofrownica ujrzała światło dzienne 😋 Składniki(...)wodą, aromatem cytrynowym i cukrem na pianę. Do masy żółtkowej dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Do masy dodać na dwie tury pianę z białek. Wymieszać. Wylewać równomiernie odpowiednie ilości ciasta (u mnie ok. 3 łyżek) i smażyć gofry. Podawać np. z dżemem lub czekośliwką . Zimą czytałam świetną książkę Amandy Prowse " Świąteczna kafejka ". Dlatego z przyjemnością powitałam na polskim rynku kolejną
Weekendy w domu i ogrodzietego niezłą frajdę, a przy okazji nie mogłyśmy się powstrzymać od wyjadania z garnuszka lemon curdu. No właśnie, bo lemon curd gra tu główną rolę - jeśli uwielbiacie ten cytrynowy krem tak jak ja, to po prostu przepadniecie ;P Ciasteczka będą ślicznie wyglądały na Wielkanocnym stole, jak również możecie je sprezentować Waszym bliskim :) P.S. Nie martwcie się, jeśli nie macie foremki(...)pszennej (może być orkiszowa, ale ciasteczka wyjdą ciemniejsze) 0,5 lyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel aromatu wanilinowego lub 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii maka do podsypywania ciasta DODATKOWO: lemon curd, okolo 3/4 porcji z tego przepisu cukier puder do posypania WYKONANIE: Do miski miksera wrzuć pokrojone w kostkę masło, dodaj pozostałe składniki i hakiem do mieszania zagnieć
Słodko-Słony Świat Ilony