najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy na małym ogniu. Przykrywamy patelnię pokrywką by ciasto równomiernie się usmażyło i by w środku nie było surowe. Po kilkunastu minutach przekręcamy na drugą stronę, by obie strony były zarumienione. Po usmażeniu Okonomiyaki jest z zewnątrz zarumieniony(...)czerwoną razem jako mix i dopiero robiliśmy placki. Różnice w barwach placków widać poniżej. Każdorazowo Okonomiyaki były przepyszne! By zrobić wzorek majonezem- radzimy najpierw użyć wyciskarki do kremu z końcówką małej gwiazdki, bądź okrągłej końcówki, by pasy majonezu były równe, a następnie patyczka do szaszłyków bądź wykałaczki, by zrobić ładne wzorki. Polecamy- pyszota
KreatywnePinyLubię słodycze, a w szczególności czekoladę. Zresztą któż jej nie lubi? Najlepszy poprawiacz nastroju, humoru, co dostarcza potrzebnej w zimowe i długie popołudnia
W kuchni Karmel-itkitort prosto ze słonecznej Italii. To torta mimoza... Nazwa oczywiście od żółtych kwiatków akacji złotej która we Włoszech zakwita tuż przed dniem kobiet. Kwiatami obdarowywane są kobiety a ciasto jest dopełnieniem tego święta. Zapraszam po przepis! Składniki na biszkopt; 6 jajek 6 łyżek maki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 6 łyżek drobnego cukru odrobina żółtego barwnika lub kurkumy szczypta(...)Pieczenie kontrolujemy. (każdy piekarnik piecze inaczej) Biszkopt pieczemy dwa. Ja barwnik dodałam tylko do jednego. Każdy biszkopt po ostudzeniu kroimy na pół. Powinny być 4 blaty. Składniki na krem; 6 żółtek 10 dag cukru 5 dag mąki pszennej 500 ml mleka ziarenka z 1 laski wanilii Przygotowanie kremu; Zółtka wraz z cukrem ubić mikserem na gładką i białą masę
Radość kipiąca uśmiechem.gościom. Puchaty biszkopt, kilka „przekładek”: karmelowa, owocowa i śmietankowa stworzyły coś na kształt bardzo delikatnego, kremowego deseru z galaretką. A nawet nasączony biszkopt nie był wyczuwalny jako ciasto, ale jak kolejna smakowa warstwa. Dodatkowym atutem po przekrojeniu jest strona wizualna ciacha- przekonajcie się sami A mojej Mamie życzę Wszystkiego najsłodszego! Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki(...)samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp 175-180 stopni . Studzimy. Przecinamy na dwa równe blaty. W jednym wycinamy dziurki literatką. Składniki na krem karmelowy: puszka masy kajmakowej 150 g masła Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, stale miksując, aż masa nabierze puszystości. Nasączenie : 50 ml wódki sok z ½ cytryny
Domowe ciastaciastem. Mieszam puree z mango z serkiem homogenizowanym i cukrem. Delikatnie dodaję białka i mieszam całość. Wylewam na przygotowany spód masę i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Ciasto piekę 90 minut a następnie studzę do temperatury pokojowej oraz przez noc w lodówce. W tym czasie ubijam również białka na bezę, stopniowo dodając do nich cukier. Przygotowane białka wykładam(...)parze przez około 15- 20 minut (męska pomoc mile widziana :)). Po około 5 minutach dodaję połowę pokrojonego w kostkę masła. Kiedy masa wyraźnie zacznie gęstnieć i przypominać będzie krem lub budyń dodaję pozostałe masło i jeszcze 2- 3 minuty ubijam na parze krem. Pamiętaj, że krem trzeba nieustannie mieszać, inaczej uzyskasz papajową jajecznicę. Odstawiam krem do wystudzenia, najlepiej do lodówki
Mango PapajaMoje ulubione ciasto bez pieczenia. Kremowe, delikatne i kawowe. Dodatek alkoholu to doskonałe połączenie. Moja wersja jest bez jajek, na szybkiego. Każdy może zrobić taki szybki deser a już potem delektować się pysznym smakiem. Składniki: biszkopty podłużne 1 opakowanie śmietana kremówka 500 ml. serek mascarpone 250 gram cukier puder 3 łyżki likier kawowy 2 łyżki kawa rozpuszczalna(...)likier i ponownie wymieszać. 2. Kawę zalać wodą - wymieszać. Biszkopty ułożyć w formie podłużnej. Każdy biszkopt nasączyć kawą ( ja po 1.5 łyżce nasączyłam każdy biszkopt ). 3. Połowę kremu wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Nasączyć kawą. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzch kremu przez sitko przesiać kakao. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Kuchnia Paulettesdrugim. Zmiksować do połączenia. Oba rodzaje mąk przesiać do jajek. Zmiksować tylko do połączenia składników. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec 30 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt opuścić w formie z wysokości około 50 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Masa(...)sów kilka białych pianek marshmallows Pierwszy blat tortu nasączyć i wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem, nasączyć go. Rozsmarować całą konfiturą. Nałożyć ostatni blat. Docisnąć. Pozostałym kremem pokryć górę tortu wraz z bokami. Na wierzch ułożyć tęczę z MM'sów oraz chmurki z białych pianek. Dekorację najlepiej ułożyć krótko przed podaniem, gdyż MM'sy mogą puścić kolor
Moja Galeria Smakutaki upał najlepiej poczęstowac się smakołykiem z lodówki. Po mniej więcej 3 godzinach ciasto jest gotowe do spożycia. Bardzo dobre , przypominające w smaku ptasie mleczko i stąd jego nazwa :) Deser nie należy do tych bardzo słodkich o czym może świadczyc fakt , że moje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilośc cukru ;) Co z kolei dla innych może byc zaletą(...)szkl. zimnej wody, a gdy napęcznieje , podgrzewamy aby sie rozpuściła. Czekoldaę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanke ubijamy z cukrem pudrem a pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Powstały krem dzielimy na 3 części: mieszamy z rozpuszczona czekoladą mieszamy z czekoladą mleczną startą pozostaje biała Na dno foremki wykładamy białą masę , następnie czekoladową i straciatellę a na samej gorze dociskamy
Słodkości i nie tylkomąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na parę minut do napęcznienia. 2. Do np. kwadratowych foremek wlać część masy i zmrozić w zamrażarce. 3. Następnie wylać drugą warstwę w postaci kremu czekoladowego i znów zmrozić. 4. Na koniec wylać resztę masy z mango. Całość włożyć do zamrażarki na noc. 5. Wyjąć z foremek i naciąć nożem aby włożyć patyczek (w ogóle(...)napój roślinny aby masa była gęsta ale nie sucha. 7. Masę wylać do formy i piec w 180°C przez 35-45 minut do tzw. suchego patyczka. 8. Kiedy ciasto ostygnie, podzielić na 6 prostokątów, które należy przeciąć w poprzek, czyli na cieńsze prostokąty. 9. Dalej 12 kawałków posmarować masłem orzechowym i oblać rozpuszczoną czekoladą, można też posypać migdałami
Candy PandasDeser z białą czekoladą i owocami był dosłownie potrzebą chwili Dostałam w pracy wolne, a do tego z rana udało mi się pójść na siłownie, więc
RelaxtimePavlova - moim zdaniem królowa deserów. Nie wiadomo czy bardziej australijska czy nowozelandzka, wiadomo, że nazwa wzięła się od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Zapraszam na jej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!pozmieniałam tylko proporcje jeśli chodzi o ciasto i nie robiłam syropu z soku z wiśni. Nie dawałam też tyle cukru ile w oryginale. Miłego dnia :-) Tortownica 23cm. Składniki ciasto: 8 jajek L 60 g kakao 190 g maki pszennej 200 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Spód tortownicy wykładamy(...)Delikatnie mieszamy, przelewamy do tortownicy i pieczemy około 40 - 50 minut. Mój piekł się te 50. Sprawdzamy czy upieczony patyczkiem. Po wyjęciu studzimy i kroimy na 3 blaty. Składniki krem czekoladowy: 200 ml śmietanki 36 % 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie, ja nie dałam) 1. Do rondelka przelewamy śmietankę i podgrzewamy ją na małym ogniu (nie możemy
kruche babeczkiKilka dni temu mój mąż obchodził swoje "18" urodziny ;) Na tę okazję przygotowałam tort... czekoladowy biszkopt z kremem na bazie śmietany kremówki a całość udekorowałam malinami i prażonymi migdałami. Tort wyszedł pyszny, lekki a co najważniejsze smakował solenizantowi :) Do upieczenia biszkoptu użyłam maki pszennej tortowej typ 450 od Młyny Stoisław . Składniki na biszkopt: * 5 jajek(...)pracy miksera dodawać stopniowo po łyżce cukru, następnie po 1 żółtku i wszystko dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i wymieszać, ale teraz już delikatnie, drewnianą łyżką. Ciasto wylać do tortownicy (u mnie średnicy 24 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec około 35 minut. Moja rada: * do pieczenia biszkoptu nigdy nie smaruje boku blachy
Zrób to smaczniegadżet i nigdy go nie użyć? Mnie niestety czasami się zdarza. Tak było np. z formą na cakepopsy , którą wykorzystałam raz – i to wcale nie do lizaków z ciasta ;) Ostatnio natknęłam się na sylikonową foremkę z łyżeczkami – jestem prawie pewna, że kupiłam ją w Tesco – naprawdę można znaleźć tam czasem świetne rzeczy na dziale cukierniczym! Przyszła więc(...)przechowywać w lodówce. Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie , może to właśnie Czekoladowe łyżeczki będą Waszymi zwycięskimi słodyczami ;) Potrzebne będą: ulubiona polewa czekoladowa lub czekolada dowolne koraliki cukrowe/pianki marshmallow, krem czekoladowy (u mnie Nutella) Polewę czekoladową rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeśli używamy czekolady można rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wypełniamy formę i uderzamy nią kilka razy w blat
CiastkozercyTiramisu znaczy... uniesienie. A ja dziś uniosłem się i odszedłem od standardów w przygotowaniu tego pysznego włoskiego deseru. Klasyka opiera się na biszkopcie nasączonym naparem
kulinarnyJa