nadziane prażonym jabłkiem, pycha! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Racuszki drożdżowe z jabłkami 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 10 sztuk Przygotowanie 20 min. Smażenie 20 min. Kalorie 250 kcal Racuchy drożdżowe z jabłkami. Miękki środek przypominający prażone jabłko i chrupiąca skorupka. Przepis na złociste placki z jabłkami. Tryb gotowania. Dłuższe(...)ciasta dro\u017cd\u017cowego. Ciasto przykryj \u015bciereczk\u0105 i pozostaw do wyro\u015bni\u0119cia na 30 - 60 minut.","text":"Do misy wsyp pozosta\u0142\u0105 ilo\u015b\u0107 m\u0105ki, cukier wanilinowy, dodaj jajko i aktywny zaczyn dro\u017cd\u017cowy. Zmiksuj kr\u00f3tko do po\u0142\u0105czenia najlepiej ko\u0144c\u00f3wkami miksera przeznaczonymi do przygotowania ciasta dro\u017cd\u017cowego. Ciasto
ProstePesto.plkażde dziecko uwielbiam kuchnię mojej Mamy. Niestety wszystkie próby wydobycia z niej jakiegoś przepisu kończą się podobnie. -Weź jabłka... - Mamo ile tych jabłek? - no tyle ile trzeba...musisz patrzeć...mąkę... - a ile mąki? - jak ciasto bedzie za rzadkie to trzeba dosypać, ale nie za dużo, bo będzie za twarde. - a cynamon? - można dać, ludzie dają
dolcevitainmykitchenCiasto pyszne, polecam. Jabłuszka dostępne są cały rok ale teraz mają najlepszy smak. Takie prosto z drzewa:) Przegotowanie biszkoptu – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak piana już jest sztywna powoli wsypywać cukier nie przerywając ubijania. Przez sitko przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Następnie dodawać po łyżce do masy jajecznej(...)Mieszać już delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 C przez 20 minut. Następnie ciasto przełożyć na ręcznik kuchenny, lniany i zawinąć . Nie ściskać zbyt mocno. Zostawić aż ostygnie. Przygotowanie masy jabłkowej – galaretki zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać. Odstawić. jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne. Dwa jabłka pokroić
Kuchnia Pokoleńwierzch można odłożyć mniejszą część ciasta, odłożyć do lodówki na godzinę. 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równo rozwałkować większą część ciasta, po nakłuwać widelcem i piec 15 min w rozgrzanym do 180 C piekarniku. Jabłka: - 2 kg jabłek - 4 łyżki wody - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1. Jabłka obieramy(...)kroimy na ósemki. W dużym rondlu dusimy je z wodą, gdy się rozpadną dodajemy cukier i przyprawy. 2. Gotową masę jabłkową dajemy na podpieczone ciasto i na wierzch ścieramy drugą część. Ponownie wkładamy do piekarnika na 60-70 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierch posypujemy cukrem pudrem
Apetyczna babeczkastolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, żółtka i śmietanę. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. masa jabłkowa: 2-2,5kg jabłek (najlepiej odmiana ligol, champion lub papierówki) 2 łyżki cukru kryształu cynamon 1 łyżka soku z cytryny Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy z gniazd nasiennych(...)ubijamy na sztywną masę. Do ubitej masy dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy do połączenia się składników mikserem ma małych obrotach, po kolei dodajemy mąkę i wiórki. Mieszamy. Dwie części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jedną część kładziemy na spód. Na ciasto wykładamy przestudzoną masę jabłkową. Na masę jabłkową wylewamy masę kokosową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto pieczemy
Prosto i Smacznie z Anetąciasta serowego. Ciasteczka najlepiej smakują pierwszego dnia, także na ciepło. Później nieco twardnieją, choć mojemu synkowi zupełnie to nie przeszkadzało i jadł je ze smakiem także na drugi dzień twierdząc, że są pyszne. składniki: 250 g sera białego półtłustego 250 g masła 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 2-3 duże jabłka cukier puder(...)Twaróg przekładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dosypuję mąkę, cukier puder, dodaję masło i jajko i wyrabiam na gładkie, elastyczne ciasto. Wałkuję na placki o grubości ok. 2 mm i szklanką wycinam kółka. Na środku każdego układam kawałek obranego jabłka, składam i sklejam brzegi (tylko w rogach). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25-30 minut
babka w formieprzygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu (klik) 0,5 szklanki cukru pudru Olejek cytrynowy(...)jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny wody
VioletoweKucharzenieCiasto właściwie o wielu nazwach. Piekłam podobne ciasto o nazwie Japoniec. Jednak różni się ono od wcześniejszego mojego wpisu i postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Ciasto jest bardzo smaczne. Moi domowi krytycy kulinarni byli zachwyceni a koleżanki w pracy mówiły, że za mało przyniosłam :) To właśnie zmotywowało mnie, żeby podzielić się tym przepisem z większym gronem :) Składniki: Na ciasto(...)Polewa: * 10 kg masła * 3 łyżki kakao * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka żelatyny Z podanych składników zagniotłam ciasto. Schłodziłam w lodówce przez 1 godzinkę i rozwałkowałam. Nakłułam widelcem i podpiekłam w 180 stopniach przez 20 minut w blaszce 21x24 cm. Podczas gdy ciasto się piekło zrobiłam masę. Wcześniej trzeba zaparzyć mak i przekręcić go przez maszynkę. Ja jednak kupiłam
Pieprzyć z Fantazjątacy rodzą się…he,he… Płonące naleśniki Składniki: na 4 porcje Ciasto na naleśniki 200 g mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 5 jajek 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 25 g roztopionego masła ½ l mleka 1 cytryna, otarta skórka masło lub olej do smażenia Jabłka w sosie 4 jabłka, duże 90 g cukru 1 łyżka masła(...)część mleka. Zmiksuj po czym dodaj resztę mleka i przestudzone masło. Zmiksuj. Ciasto jest dosyć rzadkie ale takie ma być. Rozgrzej patelnię i usmaż 8 dużych i cienkich naleśników. Każdy naleśnik złóż dwa razy na pół. Na suchej patelni rozpuść cukier. Dodaj masło i zamieszaj. Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazdek i pokrój na plasterki. Wrzuć na patelnię
codojedzeniainnych moich przepisów na ciasta – ciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – tort czekoladowy z owocami – najprostsza szarlotka – szarlotka na kruchym cieście – ciasto czekoladowe z gruszkami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – sernik z kajmakiem(...)łyżeczki do posypania – szczypta soli – 125 g zimnego masła wyjętego z lodówki – 3 łyżki lodowatej wody – 3-4 laski rabarbaru – 5 łyżek cukru – roztrzepane jajko PRZYGOTOWANIE : Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier puder (2 łyżki), sól, drobno posiekane zimne masło i wodę. Ciasto zagniataj za pomocą rąk tak długo, aż stworzy zwartą kulę. Ciasto owiń w folię
nietylkopasta.plSkładniki: 2 jajka 1 duże jabłko mąka pszenna mleko sojowe (może być normalne) olej (do smażenia) Jabłko obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy jajka i mieszamy. Wsypujemy szklankę mąki i wlewamy 5 łyżek mleka. Mieszamy. Ciasto ma osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli porzeba dosypujemy mąki lub dolewamy mleka, gęstość zależy od wielkości jabłka i jajek. Na patelni rozgrzewa
Między kuchnią a pokojemPrzepis na szybkie i mało skomplikowane ciasto z owocami (dałam ananasa z puszki, ale mogą być brzoskwinie, jabłka, truskawki itd.). Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka 1/2 szklanki oleju 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 250 g owoców pokrojonych w dużą kostkę Przygotowanie Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia, solą i cukrami. Dodajemy jajka, olej i jogurt. Całość miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. ok 23x23cm). Na wierzchu ciasta układamy owoce i leciutko dociskamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i pieczemy ok 40 minut
e-PrzepisyKulinarnesól, cukier i sodę wymieszać. Dodać mleko i olej i również wymieszać. Następnie dodać mąkę i wszystko razem wymieszać (jeżeli uważasz że ciasto jest zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodać trochę mleka lub mąki). Smażymy naleśniki. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody i smażyć. Kiedy jabłka będą już miękkie i powstanie
Olga Piecze i Gotujemoja rodzinka uwielbiamy różnego rodzaju ciasta z kremami, ale czasami mam ochotę na proste ciasto, które można zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu. Takim ciastem jest Wiewiórka. Przygotowanie jego zajmuje kilka chwil, a jest ono aromatyczne, pachnące bakaliami i zachowujące długo świeżość. Składniki na blaszkę o wymiarach 30×23 cm. Składniki: 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej(...)Następnie cały czas miksując dodawać olej. Miksować do połączenia składników. Odstawić mikser. Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę i wymieszać łyżką. Następnie dodać jabłka, orzechy, odciśniętą i pokrojoną żurawinę. Ponownie delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut. Gotowe ciasto można
Danka Pichcirozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (25x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor w 170 st. C. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce. Pianka: 5 białek 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie kisielu żurawinowego garść suszonej żurawiny 4 łyżki kaszy manny 1,5 kg jabłek szczypta soli cynamon Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy(...)całość dokładnie mieszamy. Podpieczony spód posypujemy równą warstwą kaszy manny. Na kaszy układamy pokrojone w cieniutkie plastry i wymieszane z cynamonem jabłka, a na nie wykładamy pianę białkową, posypujemy suszoną żurawiną i ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy w 170 st. C ok 35 minut
Cynamonowe szczęście