Piekłam już klasyczną wersję wiewiórki na jabłkach oraz wersję brązową . Ponieważ moje drzewo pigwowe obficie w tym roku zaowocowało, postanowiłam połączyć pigwy z orzechami włoskimi, którymi zostałam ostatnio obdarowana (A. - dziękuję 😊 ). Po obróbce termicznej pigwy są słodkie, więc do ciasta nie dodałam zbyt wiele tego słodziwa. Ciastu dobrze robi dodatek cytrusów. Składniki (na dużą keksówkę): 6 pigw
Weekendy w domu i ogrodzieautorka i uważam, że to była bardzo dobra decyzja. Na zdjęciach Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto: 130 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 100 g masła 70 g margaryny 1 jajko 2 żółtka Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Krem stracciatella: 0,5 l kremówki(...)pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło, margarynę i cukier utrzeć na puch. Nie przerywając ucierania dodawać najpierw po jednym żółtku a później jajko. Ucierać jeszcze kilka minut. Połączyć oba rodzaje mąki i dodać do utartej masy. Wymieszać dokładnie na najniższych obrotach miksera. Ciasto równomiernie rozłożyć w blaszce o wymiarach 20*30 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasto jest dosyć
Ala piecze i gotujekakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Przesiać do masy kakaowej i wymieszać. Na końcu połączyć z pianą z białek. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 30 minut w 170*C z termoobiegiem. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub popisać odrobiną rozpuszczonej czekolady
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBardzo szybki i pyszny deserek. Nic trudnego, polecam. Z gałką lodów to już jest rewelacja. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oczywiście wyciąć gniazda
Kuchnia Pokoleńpełni świąteczna wersja Pani Walewskiej . Migdały zastąpione orzechami włoskimi, zamiast powideł jabłka, które również znajdują się w kremie. Dodatkowo dla wzbogacenia smaku na jednym kruchym cieście mamy cytrynowo-jabłkowy mus w postaci galaretki. Bardzo udana modyfikacja popularnego przekładańca. Serdecznie polecam na święta! :) Składniki: (na formę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto kruche: 220 g zimnego masła
Nastoletnie WypiekanieKruche, pyszne ciast z owocami. Przepis jest dość popularny w wersji z jabłkami. Moja modyfikacja polega na tym, że do piany, którą wylewa się na owoce, zamiast kisielu w proszku dodaję ugotowany, gorący kisiel. 0,5 kg mąki 5 jajek 5 dag smalcu 25 dag margaryny niepełna szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże (64g) opakowanie(...)wiśniowego 1 kg wiśni (pozbawić pestek) 5 + 3 łyżki cukru (do białek i do kisielu) Margarynę i smalec posiekać z mąką. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę (34x26). Na cieście ułożyć wiśnie. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 5 łyżek cukru. Gdy piana jest dobrze ubita, nie przerywając ubijania
Praktyczna plciasto na kruchym cieście,obsypane podprażonymi wiórkami kokosowymi. Poezja! Polecam do kawki ;) Składniki : Ciasto kruche: 100 g zimnego masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g mąki pszennej Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru (opcjonalnie) 2 łyżeczki cynamonu 2 galaretki pomarańczowe Pianka jagodowa(...)dobrze wykleić nim dno formy. Blachę z ciastem schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Po tym czasie ponakłuwać ciasto widelcem. Piec w 190 st.C około 15-20 minut do zezłocenia. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. 2. Mus jabłkowy: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnuszka, dodać cukier, cynamon oraz odrobinę wody. Dusić do rozpadnięcia się jabłek
Nastoletnie Wypiekaniemieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki (u mnie malinowe), łyżka masła Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maliny i jabłka dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy, by lekko stężało. Wylewamy na pierwszy blat ciasta. Schładzamy. Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 150 ml mleka rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem
Na moim talerzumieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki (u mnie malinowe), łyżka masła Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maliny i jabłka dusimy wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy sproszkowane galaretki, mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy. Odstawiamy, by lekko stężało. Wylewamy na pierwszy blat ciasta. Schładzamy. Krem: 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 250 g masła W 150 ml mleka rozrabiamy mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem
NA MOIM TALERZUWykonanie: Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnej tarce. Odlewamy trochę soku i dosypujemy mąki, żeby powstało nam lejące się ciasto. Wylewamy na patelnię i smażymy z dwóch stron . Podajemy ze startymi w taki sam sposób jabłkami. Dla najbardziej wytrwałych, którym chce się jeszcze czytać, mam również ciekawy fragment, dotyczący zwyczajów kulinarnych na okręcie :) – No, panowie – pyta niecierpliwie
Kryzysowa Książka Kucharskawpadajcie w panikę :) Są takie ciasta, które zawsze wychodzą i nie są czasochłonne, a do tego bardzo smakowite :) No i efekt końcowy na pewno zachwyci waszych gości :) Polecam to ciasto właśnie teraz, bo jest w sam raz na jesienne dni - porządna porcja czekolady na pewno poprawi Wam nastrój :) P.S. W tym tygodniu niestety mam mały przestój w kuchni, akurat odbywa(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju 40 dag obranych i pokrojonych w średnią kostkę jabłek Dodatkowo 3/4 tabliczki białej czekolady 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i przesiać. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę dodać przesiane
Delicious Titbitstowarzystwie puszystego drożdżowego ciasta i cynamonowej kruszonki przypominają nieco wariację szalonego naukowca na temat szarlotki. No i najważniejsze - całość jest obłędnie smaczna! Ciasto drożdżowe: 4 szklanki mąki szklanka cukru szklanka mleka kostka masła 4 jajka 14 g suchych drożdży Kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 160 g mąki łyżeczka cynamonu Na wierzch: 4 jabłka garść orzechów laskowych(...)jest tam minimalne ;) Do wyrośniętej masy drożdżowej dodajemy porcjami mąkę, miksując jednocześnie ciasto moimi ulubionymi pirackimi hakami. Arr! Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w mniejsze części oraz zabieramy się za kruszonkę. Na patelni rozpuszczamy masło
sama złodyczdostałam od koleżanki, troszeczkę go zmieniłam, gdyż w orginale były maliny i krem budyniowy. Ja użyłam śliwek (równie dobrze będą pasować jabłka, brzoskwinie, wiśnie) i zrobiłam masę śmietanową. Jest to dwu kolorowe proste ciasto, pyszne, delikatne z cudownymi falami dzięki owocom, które opadają podczas pieczenia. Składniki: ciasto 4 jajka 250 g masła szklanka cukru
magiczna kuchnia Kasimasła, zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa i jabłkowa: 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 słoik prażonych jabłek łyżka cynamonu garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek kilka moreli z puszki lub brzoskwini Kruszonka: 100 g masła, stopionego(...)ciasto i wylepić nią dno prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać spód widelcem, wyłożyć ciepły budyń, a na niego wyłożyć jabłka, cynamon, suszone owoce i pokrojone w kostkę morele (brzoskwinie). Posypać równomiernie kruszonką - rozetrzeć palcami nad ciastem. Piec około 55-60 minut w 180 o C na środkowej półce piekarnika. Wyjąć, ostudzić, by ciasto dało
Czerwień i błękitSzarlotka to zdecydowanie moje ulubione jesienne ciasto. Uwielbiam wszelkie dyniowe i marchewkowe wypieki, ale deser z dużą ilością jabłek, zawsze wygrywa. Do tej pory miałam trzy ulubione przepisy, z których korzystałam najczęściej. Klasyczna domowa szarlotka z przepisu mojej Mamy –> KLIK Szarlotka wspaniała z całymi połówkami jabłek –> KLIK Oraz szarlotka z cynamonkami –> KLIK(...)teraz dochodzi do tego czwarty wspaniały wypiek. Szarlotka bez cukru i bez glutenu z przepisu Szymona z bloga Facet i Kuchnia. Tak, wiem, że na moich zdjęciach ciasto jest posypane cukrem, ale chciałam zrobić zdjęcia w ruchu (z posypywaniem ciasta), a one nie wyszły ;) Taka kara za dosładzanie tego co nie trzeba. W zasadzie szarlotkę przyrządziłam bez modyfikacji, więc
Mienta blogciepło, po prostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień to wiadomo zbiory obfitujące w śliwki , jabłka i brzoskwinie . Na blogu co i rusz pojawiają się przepisy na ciasta z owocami. W ten sposób celebruję lato i jego dary! Dziękuję uniwersum! Drożdżowe z cynamonem i śliwkami Składniki: na 16 porcji
codojedzeniaplasterków. Smażymy minutę. Każdy plasterek osobno kładziemy na cieście, po czym wyławiamy je łyżką (nabierając ciasta) i kładziemy na patelni. Smażymy, aż z góry racuch się zetnie. Przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 2-3 minuty. Najlepiej smakuje z domowym masłem orzechowym, miodem i cynamonem! Artykuł Bezglutenowe racuchy z jabłkami. pochodzi z serwisu Fill The Bowl
Fill The Bowl