Inspiracją do wielkanocnego sernika tęczowego był dla mnie ponownie sernik zebra. Był tak pyszny, że przy okazji świąt postanowiłam przedstawić go w nowej, tęczowej odsłonie. Tym razem zamiast mąki ziemniaczanej dałam budyń waniliowy. Kolejną zmianą jest główny składnik, czyli twaróg. Oczywiście, jak poprzednio, zrobiłam twaróg domowy, ale… wyszło mi za mało. Wobec tego dodałam, co miałam w lodówce i oczywiście(...)łyżki jogurtu greckiego. Składniki: - 1200g twarogu- 250g mascarpone- 3 łyżki jogurtu greckiego- 8 jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 2 budynie waniliowe bez cukru- ekstrakt waniliowy- barwniki do ciasta- worek do pieczenia na tortownicęSpód:- 180g herbatników- 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli
mojewypiekiinietylkoŚwięta Wielkiej Nocy już niedługo. Jeśli szukacie prostego i szybkiego przepisu na wielkanocne smakołyki, to ten przepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet(...)połowę. Z gotowej masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “ Świąteczny drożdżowy wieniec z makiem i lukrem, makowiec ” lub “ Proste ciasto z makiem – bez miksera “. The post Jaja wielkanocne z makiem – babeczki na Wielkanoc appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjababy piaskowe, ziemniaczane czy cytrynowe. Ja postanowiłam pobawić się smakiem i zrobić babkę czekoladową z dodatkiem orzechów. Tym bardziej, że w tym roku króliczek wielkanocny przyniósł nam od HELIO pyszne dodatki do ciast a w tym orzechy włoskie, które po zblendowaniu stały się podstawą mojej babki:) 2 h średnica ok. 20 cm 100 g mąki pszennej 250 g cukru
Ania i Marcin gotujązajączki wielkanocne , natknęłam się przypadkiem na innej stronie. Sa tak słodkie , że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem I pomysłem. Sa przepyszne, puszyste I polecam Wam je gorąco :). Składniki:500 ml mleka125 ml oliwy110 gr cukru2 jajka2 łyżeczki soli2 łyżki suchych drożdzy800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba)1 jajko do posmarowania Wykonanie:Rozpuszczamy drożdże(...)zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie podsypujemy mąką.Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Wałkujemy ciasto na duży placek, odcinamy kawałki I formujemy "rurki"- zawijamy. Formujemy uszy z małego kawałka. Dodajemy kawałek jagody lub pieprzu jako
Smaki EdytyKolejna propozycja wielkanocnych wypieków. Mazurek dla miłośników chałwy. Jest przepyszny! Ogólnie bardzo słodki ale wiadomo, dla pożeraczy chałwy, nic nie jest słodkie Kruchy spód, cierpka konfitura i słodka chałwa – idealne połączenie. Ciężko się od niego oderwać. Składniki (na 2 małe mazurki lub jeden większy): * kruchy spód: – 1 szklanka mąki pszennej – 100g zimnego masła – 1 żółtko(...)łyżka cukru pudru – szczypta soli * masa chałwowa: – chałwa 250g – 50 ml mleka * dodatkowo: – cierpki dżem/konfitura – użyłam wiśniowej Z podanych składników ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na min 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i podpiec w piekarniku 10 minut w 160 C. Na upieczony spód rozsmarować cienką warstwę dżemu/konfitury (bez owoców). Chałwę posiekać
CookYourselfWśród wielkanocnych wypieków zawsze królują przeróżne baby i babki. Po tym jak kasza jaglana na stałe zagościła w mojej kuchni, postanowiłam spróbować i przemycić ją również do moich wypieków. Tak oto powstał przepis na babkę z dodatkiem sporej ilości bardzo zdrowej kaszy jaglanej. Dla tych, którzy dopiero odkrywają właściwości zdrowotne tej fantastycznej, lekkostrawnej kaszy powiem tylko, że doskonale odkwasza organizm(...)jest również świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka i posiada spore ilości witamin z grupy B. A babka z dodatkiem kaszy..? Jest puszysta i bardzo smaczna! Składniki: Ciasto: 350 g mąki ziemniaczanej 200 g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej* 250 g masła 180 g cukru 5 jajek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu
maniapieczeniaZapraszam na Wielkanocna babkę "Zebrę". Nie potrzeba do niej margaryny, jest wilgotna w środku i mięciutka. Długo zostaje świeża. Zawsze wychodzi super! Przepis na dużą formę o średnicy ok. 23 cm. Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2,5 szklanki mąki +2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 szklanka(...)cukier puder do posypania Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę.Dodajemy po trochę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,olej i na końcu wrzątek.Cały czas miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części.do jednej dodajemy 2 łyżki mąki a do drugiej kakao.Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy margaryną.Wylewamy na zmianę raz jasne,raz ciemne ciasto.Pieczemy ok.50 minut
Przepisy mojej mamydość że bezowa słodycz, nie dość że chrupiący wafelek, to jeszcze głębia smaku orzechów włoskich. Mazurek z orzechową bezą to mój wielkanocny faworyt. Wypiek nie jest tak ciężki jak większość mazurków wielkanocnych na spodzie z kruchego ciasta. Wersja orzechowo – bezowa jest puszysta jak obłoczek, nieco chrupiąca. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, nasz blog świętował niedawno swoje pierwsze urodziny. Przez
ProstePesto.pljest nietuzinkowa – babka tulipan składa się z różnych kolorów. Jest bardzo wiosenna i świetnie nadaje się do porannej kawy, wieczornej filiżanki zbożowej Inki czy jako ozdoba wielkanocnego stołu. Tulipan w przekroju ciasta za każdym razem wychodzi nieco inaczej – najładniejszy zazwyczaj jest na środku. Masa makowa jest najlżejsza – dlatego, jeśli wszystko dobrze pójdzie, pięknie zapadnie się w środek
Poezja smakuwielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnej babki wielkanocnej. Ja proponuję Wam przepis na pyszną babkę kakaową z dżemem porzeczkowym. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 250g masła, 1 szklanka cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżki kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 1/2 szklanki cukru pudru(...)masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodaję mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder
Tradycyjna kuchnia Kasiciasto będzie idealne na święta Wielkanocne, chociaż wygląda na skomplikowane to wcale takie nie jest i bardzo łatwo i szybko się je robi. Jest pyszne i naprawdę warte zrobienia ;) Składniki na tortownice o śred. 22 cm Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 115 g miękkiego masła 3 żółtka 1 i 1/2 łyżki
Gotowanie...to proste !Świąt Wielkanocnych został już praktycznie tydzień, więc najwyższa pora pomyśleć co tu przygotować w tym roku. Ja postaram się podrzucić Wam kilka pomysłów i może, na któreś z nich się skusicie :) Na początek inna wersja sernika :) Składniki: ser - 700 g sera białego dwukrotnie zmielonego - 6 jajek - 200 g cukru pudru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 2 łyżeczki(...)łyżki mąki ziemniaczanej - 250 g masła - 1 puszka brzoskwiń piana - 4 białka - 150 g cukru kryształu - 150 g wiórków kokosowych - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe - 4 jajka - 100 g cukru kryształu - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz - galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: Na początek zabieramy się
Zainspirowana w kuchnikuleczek ceramicznych (fajny gadżet na prezent!), bądź fasoli, które obciążą je, aby zbyt nie wyrosło i w efekcie się nie połamało. Przepis na mazurek wielkanocny Drukuj przepis Porcji: 15 Czas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki, szczypta cukru, jajko, zimne masło (1/3 kostki 200g), łyżeczka zimnej wody Masa orzechowa: opakowanie serka mascarpone, 3 łyżki masła orzechowego(...)spód ciasta wykładamy powidła śliwkowe, a następnie masę orzechową. 5 Całość ozdabiamy jajeczkami i bukszpanem. 6 Ostawiamy na jakiś czas, aby powidła wsiąknęły w ciasto. *wpis powstał we współpracy ze sklepem online Bazylia.pl Artykuł Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkim krokami! I choć w tym roku znów będą pewnie inne niż dotychczas, to na stole na bank nie zabraknie świątecznych wypieków, a w domu rodzinnej świątecznej atmosfery. Wielkanocnego śniadania, uśmiechu od ucha do ucha, pachnącego żurku z jajkiem i wielkanocnych kolorowych mazurków czy świątecznych serników. I to właśnie na pysznego mazurka chciałabym Was dziś zaprosić(...)waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii to dodatek, który powstaje z najbardziej szlachetnej wanilii Bourbon. Ma postać gładkiego żelu, dzięki czemu świetnie się rozprowadza w ciastach, kremach i potrawach. Aromatyzuje wypieki i desery, nadając im intensywny, esencjonalny, waniliowy smak, Zamknięta jest w małej poręcznej tubce. Więcej informacji na jej temat znajdziecie TUTAJ. SKŁADNIKI: SPÓD: * mąka pszenna
Ostra na SłodkoWielkanocnych wypieków ciąg dalszy... Piekłam już babkę majonezową, więc dzisiaj kolej na bardzo prostą babkę, tym razem cytrynową. Moją udekorowałam polewą czekoladową, ale to już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Doskonale będzie również smakować przyprószona tylko cukrem pudrem. Babka cytrynowa z polewą czekoladową Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru(...)tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło
Kulinarne przygody Gatity