ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:61/239)

Babeczki bananowe z kremem krówkowym 161

Babeczki bananowe uzależniają! Gdyby nie mój zdrowy rozsądek zjadłabym chyba z 5 na raz! Babeczki bananowe udekorowałam iście świątecznie. Sądzę, że to fajny wielkanocny deser! Babeczki bananowe Składniki: 18 sztuk Ciasto na babeczki 2 jajka 100 ml oleju 200 g cukru 1 duży banan ½ łyżeczki soli 220 g pszennej mąki 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem krówkowy

codojedzenia
Wypieki na święta niekoniecznie tradycyjne 167

tydzień Wielkanoc! Pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. Nie jestem fanką mazurków, więc moje wielkanocne wypieki mają mało wspólnego z tradycją jak szarlotka z budyniową pianką na kruchym spodzie. Kruche ciasto z budyniową pianką piekę na wiele sposobów jak malinowa chmurka czy kruche z truskawkami . Bardzo lubię to ciasto, bo uwielbiam ciasta z kremem. Budyniowa pianka jest lekka, kremowa

codojedzenia
Mazurek Sernikowy Z Polewą Mleczną I Ciasteczkami 137

roku też się pojawi na moim stole świątecznym, to wdzięczne ciasto które możemy dowolnie nadziać i przyozdobić i pięknie prezentuje się na Wielkanocnym stole :) Składniki na blaszkę 30 x 10 cm Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej pół na pół z krupczatką 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 100 g masła 1/2 łyżki kwaśnej

Gotowanie...to proste !
Pestiños 184

bokach fragmenty ciasta zgiąć do środka. Tutaj znajduje się instrukcja z obrazkami, jeżeli macie problem z prawidłowym formowaniem ciasta.Gotowe paluszki smażyć na rozgrzanej oliwie, tak, aby w całości były zanurzone. Gdy staną się złociste, wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obsypać cynamonowym cukrem, a następnie można się już nimi zajadać :).Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii

Food Square
Mazurek pomarańczowy z mascarpone 132

Czas czytania: 2 min Wielkanocny mazurek pomarańczowy z mascarpone i likierem Cointreau. Spód mazurka przygotowany jest z delikatnego i bardzo kruchego ciasta i tutaj bardzo ważna rada! Spód mazurka powinien być bardzo cienki, wtedy mazurek jest najlepszy. Smak masy nie jest wtedy przytłumiony zbyt grubym i twardym ciastem. Kremowy serek mascarpone połączony z aromatem pomarańczy jest wspaniały, użyłam dżemu

SprawdzonaKuchnia.pl
Mazurek czekoladowy 215

będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i  na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony, to jedne z najsłodszych ciast , przynajmniej tak było  w moim rodzinnym domu - a takie słodkie ciasta to nie moja bajka. Tak więc trochę kocham , trochę nienawidzę... składniki ciasto

Stare Gary
Makowiec – 15 przepisów 118

Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec na biszkopcie Makowiec drożdżowy Makowiec na kruchym spodzie Makowiec ucierany Makowiec bezglutenowy Makowiec Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) Strucla z makiem Drożdżowy makowiec zawijany Makowiec w kształcie choinki Najprostszy makowiec dla leniwych Wielkanocny wieniec z makiem Babka z makiem drożdżowa Ciasto marchewkowe z makiem Drożdżówki z makiem Bezglutenowe muffinki z makiem Mini makowce

Dorota Smakuje
Schab nadziewany tuńczykiem, czyli polska wersja vitello tonnato 238

zeszłym tygodniu byłam na warsztatach Dominika Moskalenko w Woli Suchożebrskiej – oczywiście z wielkanocnymi inspiracjami Sokołowa. Były paszteciki z ciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym

Ugotowane pozamiatane
Mazurek malinowy 158

Delikatne i kruchuteńkie ciasto w połączeniu z puszystym kremem malinowym to deser idealny na wielkanocny stół. Z podanych proporcji wyjdzie nam dwa pyszne mazurki.  Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g masła w temp. pokojowej 50 g cukru pudru jajko Krem malinowy: 400 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy słoik

Smakołyki Asi
Babka z tartego ciasta 148

świątecznym wielkanocnym stole, nie może zabraknąć babki. Przepisów na babki jest wiele, są babki drożdżowe , piaskowe, ucierane, parzone... Mogą być z szafranem , migdałami , serem , kakaem , makiem, czekoladowe ... ile starczy nam wyobraźni. Przedstawiam przepis na babkę ucieraną z drożdżami. Przepis na babkę z tartego ciasta pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. Tarte ciasto, to znaczy ciasto ucierane

królestwo garów
Prosta babka waniliowa z herbatą Matcha 110

tracić na smaku i wyglądzie, to ten sezon wielkanocny w Kuchni w Słońcu jest dla Was! :) Były już wiosenne  jajka faszerowane młodą pokrzywą , do których farsz przygotujecie w kilka minut, dlatego dziś w menu trochę słodyczy. Przed Państwem prosta i pyszna babka wielkanocna z dodatkiem zielonej herbaty Matcha. Delikatne ciasto waniliowe przeplatane zielonymi wstęgami herbacianych warstw idealnie komponuje się(...)lubicie lub nie macie w spiżarce Matchy, możecie ją pominąć lub zastąpić np. kakao. Babka, gotowa w niespełna godzinę, wypełni kuchnię najsłodszym zapachem domowych wypieków i obietnicą przyjemnego, wielkanocnego czasu spędzonego w ulubiony sposób :) Wystarczy kilka ruchów by po niedługiej chwili móc cieszyć się lekką słodkością oblaną białą czekoladą. Do tego jeszcze kilka kwiatów forsycji, która jest właśnie w pełnym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tradycyjna Babka Wielkanocna 172

Tradycyjna babka wielkanocna obok mazurka to podstawowy wypiek Wielkanocny :) "Przygotowania do pieczenia bab rozpoczynano już na początku Wielkiego Tygodnia. Wybierano najpiękniejsze rodzynki, tarto cukier (występował on wtedy w postaci tzw. głów), przesiewano mąkę, w wódce rozpuszczano szafran, który babom nadawał niezwykły aromat i piękny, złocisty kolor. Wielkie pieczenie rozpoczynało się w Wielki Piątek. W domach panował wówczas wyjątkowy rygor(...)często ciasto było tak delikatne, że wystarczył głośniejszy krzyk czy trzaśniecie drzwiami, by ciasto opadło. Również podczas pieczenia zachowano szczególną ostrożność. Wyciąganie z pieca, studzenie i wyciąganie z form było prawdziwą próbą nerwów, bo całkiem często zdarzało się, że mimo zachowania wszelkich rygorów wychodził zakalec. Babka wielkanocna zawsze była pieczona w specjalnych walcowatych formach miedzianych lub glinianych". /  źródło

Tradycyjna Kuchnia
Babka drożdżowa wilgotna 178

lekka jak piórko. I co nie mniej ważne -  bardzo prosta do zrobienia. Zawsze się udaje, nawet Pawłowi, który nie lubi piec. Wielkanocna babka drożdżowa ma tylko jedną wadę, za szybko znika Jedynymi dodatkami do ciasta(...)cukier albo ekstrakt waniliowy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i ewentualnie troszkę skórki z cytryny. Nie ma nawet potrzeby moczenia rodzynków w rumie. To doskonałe ciasto drożdżowe na co dzień i na święta. Przepisy na babki wielkanocne Babka marmurkowa ucierana Babka drożdżowa parzona Łatwa babka majonezowa Babka jogurtowa Babka drożdżowa wg przepisu z 1963 roku Babka z ajerkoniakiem Babka piaskowa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mazurek „Pyszotka” 150

Czas czytania: 2 min Mazurki, to tradycyjne Polskie ciasta, które goszczą na naszych stołach wielkanocnych. Dziś ich wygląd zubożał, ale jeszcze w XIX wieku mazurki przybierały formę obrazów, scen podobnych do rzymskich mozaik. Dziś już nie są tak bogato zdobione, ale równie pyszne, jak wtedy, a może jeszcze lepsze 🙂 Mazurki dziś przygotowywane są głównie na spodzie z kruchego ciasta

SprawdzonaKuchnia.pl