Mega cytrynowe szybkie cupcake, krem na basie śmietany, mascarpone i galaretki, niebo w buzi :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldMega cytrynowe szybkie cupcake, krem na basie śmietany, mascarpone i galaretki, niebo w buzi :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldwidoczne. Polecam jednak miksowanie Masę przekładamy do małej papierowej keksówki i małej foremki na babeczki. Uwaga! Jeśli chcecie zrezygnować z małej babeczki, to warto wybrać ciut większą foremkę, bo ciasto bardzo rośnie w piekarniku. Babkę pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 190 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka (u mnie około 35 minut). Małą babeczkę najlepiej piec osobno(...)pudrem. Moja do końca nie przestygła, dlatego ciut źle się kroiła (pośpiech piękności szkodzi ). W tym roku mój świąteczny stół będzie zdobił piękny bieżnik od tekstylialand.pl z oferty wielkanocnej. Zachęcam i Was do odwiedzin TekstyliaLand – bogata oferta nie tylko na Święta. Ja już upatrzyłam sobie inny obrus na niedzielne obiady i… wspaniałe firanki. S macznego
Słodkie okruszkiDziś nadrabiam trochę zaległości i prezentuje ciasto pochłonięte w Święta Wielkanocne - Keks. Keks pasuje w zasadzie na każdą okazję: święta, wizyta rodziny, ploty z koleżanką, piknik z przyjaciółmi. Ciasto ma tylu samych zwolenników, co przeciwników - ja kiedyś go nie znosiłam, a dziś chętnie pogryzam ;-) KEKS 300 g mąki pszennej 150 g masła 200 g cukru 4 jaja 1 łyżka proszku
peggiwkuchniwymaga trochę czasu i serca, by ciasto było pulchne i ładnie wyrośnięte. Najdelikatniejsze baby pieczono niegdyś z ogromnych ilości żółtek, dzięki czemu miały lekką, aksamitną konsystencję. Jednak sekretem udanej baby jest przede wszystkim cierpliwe wyrabianie ciasta i wyrastanie w odpowiedniej temperaturze. Podobno nie wszystkie dłonie nadają się do takich prac. Znawcy twierdzą, że ciasto drożdżowe lubi ciepłe dłonie, które wyrabiają(...)wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Dodajemy stopniowo roztopione masło i wyrabiamy jeszcze 20 minut. Na koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką. Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut (czas zależy od wielkości i grubości foremki). Po przestygnięciu babę można polukrować. Wielkanocna baba parzona
Trzeci talerzMazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji.Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;) Składniki:1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )80 dag zimnego masła0,5 szkl. cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany kwaśnejDo dekoracji(...)dekoracje, np motylki czekoladowekolorowe pisaki lub lukierinne - wedle uznania Wykonanie:Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodać więcej mąki.Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.Odłożyć trochę ( na rant ) schłodzonego ciasta, resztę rozwałkować
kolorowotorcikowoBardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny
VioletoweKucharzenieBabka, mazurek, sernik, a może makowiec? Jakiego ciasta nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole? Ja przygotowałam dla Was zbiór najlepszych moim zdaniem ciast na święta, wystarczy, że klikniecie w zdjęcie ciasta, które się Wam spodobało, a przejdziecie na stronę z przepisem. Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Babki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka
Cynamonowe szczęścieKurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo(...)Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Wielkanocne pyszności 2018 pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowysosie z powidłami i cebulą Kaczka pieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek(...)Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych! Artykuł Inspiracje na Wielkanoc 2019 pochodzi z serwisu Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda
karmelowyWielkanocnych wypieków część druga W tym roku poszalałam z mamą! Przygotowałyśmy aż 7 rodzajów ciast! Przygotujcie się wiec, że wciągu najbliższych kilku tygodni na blogu pojawi się kilka słodkich wpisów. Wrzuciłam już przepis na mazurka z bakaliami w waflu, a dzisiaj czas na jeden z 3 serników. Ten sernik był dla mnie hitem Wielkanocy Nie dość, że uwielbiam serniki
PatiGotujeszklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Można do dekorowania ciasteczek wielkanocnych przygotować domowy lukier, ale ja tym razem wykorzystałam gotowy zielony lukier marki oraz złote kulki Dr. Oetker. Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce(...)podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomoca foremki o kształcie jajka wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Pieczemy ciasteczka wielkanocne w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia. Lukier przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dekorujemy każde ciasteczko lukrem i ozdabiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWilgotna babka czekoladowa Szybkie i proste w wykonaniu ciasto czekoladowe. Idealnie wilgotne, puszyste i przepyszne. Smakuje każdemu, więc polecam! Składniki: 150g mąki pszennej pół
Blog z ApetytemPyszny i piękny mazurek wielkanocny kajmakowy z bezami. Mazurek jest bardzo tradycyjnym ciastem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Maślany spód, pyszny krem kajmakowy oraz mini beziki. Cudownie! Taki mazurek na kruchym spodzie najlepiej upiec w kształcie jajka. Jeśli nie macie foremki do wycięcia jajka o długości 22 cm, możecie śmiało wydrukować wzór jajka na drukarce i odrysować
AniaGotuje.plskładniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 190 g cukru 100 g masła, miękkiego 3 jajka 125 ml mleka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak Jedzenia