Sernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z
Kuchnia MagdaLenyŚwięta Wielkanocne tuż tuż,więc nie może obejść się bez tradycyjnego mazurka ale w wersji nowoczesnej.Cytrynowy krem powoduje,że mazurek nie jest przesadnie słodki a lekko kwaskowy.Można kontrolować ilość cukru jeżeli ktoś lubi słodkie lub bardziej kwaśne. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g cukru 200 g masła 4 żółtka na twardo 1 łyżka lodowatej wody szczypta
Anielskie wypiekiZawijane keksowe bułeczki z lukrem 3. Sernik na kruchym cieście z wiśniami 4. Piaskowa babka z pomarańczową nutką 5. Tort orzechowy 6. Krówkowe muffinki z kremem 7. Aksamitny sernik z ajerkoniakiem 8. Kruche ciasteczka z kajmakiem i żurawiną 9. Bezowe gniazdka z bitą śmietaną, migdałami i jajeczkami 10. Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem i bakaliami
IzabelawkuchniTego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil i nie może go zabraknąć na Wielkanocnym
PatiGotujeChrzan jest jednym z dodatków, który powinien znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. Jest doskonałym dodatkiem do żurku czy barszczu białego, ale także do jaj i mięs
PysiaGotuje.plskórką z pomarańczy. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec w 180 st. C. przez 25 minut. Przestudzić w formie 10-15 minut, następnie wyjąć, obracając do góry spodem. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu. Smacznego! Jak myślicie, ładnie by taka babeczka wyglądała w wielkanocnym koszyczku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabeczki kurczakiWielkanocne babeczki kurczaki spodobają się wszystkim maluchom - na wierzchu widać urocze kurczaczki, w środku są wypełnione kolorowymi cukiereczkami. Ich przygotowanie może być dosyć pracochłonne, dobrze
Ciastkozercykajmakiem to dla mnie podstawa na wielkanocnym stole. Słodki do granic możliwości i pyszny jak nic innego. Podejmując się małego wyzwania w ramach akcji PLANT IS FOOD , musiałem sprostać wymaganiom i stworzyć alternatywną bezmleczną wersję mazurka. Zarówno kruchy spód, jak i kajmak to był totalny eksperyment. Okazało się, że całkiem udany. Kruche ciasto na mące orkiszowej i mleku kokosowym wyszło(...)pisanki. Z pozostałych resztek uformuj wałeczki i umocuj je na brzegach. Ciasto z powrotem wstaw do lodówki na 20 minut . W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 °C . Schłodzone ciasto ponakłuwaj gdzieniegdzie widelcem, a następnie piecz 15-20 minut , aż ładnie się zarumieni. Wyjmij i ostudź. Mazurek kajmakowy Wegański kajmak: 1 szklanka cukru (kryształ) 200 g śmietanki kokosowej Dodatkowo
Food SquareCzyż one nie są piękne? Widzicie je już w swoich wielkanocnych koszyczkach, bądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : – 3 szklanki mąki pszennej (510g) – 1 opakowanie drożdży instant (7g) – 1 szklanka ciepłej wody (250ml) – 1 łyżka cukru(...)Ustaw program Pastry P. Następnie ustaw temperatura: 30 stopni, czas: 60 minut. Przygotowanie tradycyjne: W ciepłej wodzie rozpuść drożdże. Z mąki, cukru, soli, oleju i rozpuszczonych drożdży wyrób elastyczne ciasto. Przełóż do miski i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto, wyłóż na blat i ponownie wyrób. Podziel ciasto na 9 części. Z ciasta
CookYourselfCzyż one nie są piękne? Widzicie je już w swoich wielkanocnych koszyczkach, bądź w koszyczku z pieczywem, na wielkanocnym śniadaniu? Bułeczki są mięciutkie i przechowywane w szczelnym pojemniku-długo utrzymują swoją świeżość. Składniki (przepis na 9 króliczków) : – 3 szklanki mąki pszennej (510g) – 1 opakowanie drożdży instant (7g) – 1 szklanka ciepłej wody (250ml) – 1 łyżka cukru(...)Ustaw program Pastry P. Następnie ustaw temperatura: 30 stopni, czas: 60 minut. Przygotowanie tradycyjne: W ciepłej wodzie rozpuść drożdże. Z mąki, cukru, soli, oleju i rozpuszczonych drożdży wyrób elastyczne ciasto. Przełóż do miski i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gotowe ciasto, wyłóż na blat i ponownie wyrób. Podziel ciasto na 9 części. Z ciasta
CookYourselfpodaniu, a przy supełkach na pewno pomogą nam dzieci. Już po upieczeniu, dzieciarnia słusznie poniekąd zauważyła, że te supełki wyglądają zupełnie jak kurczaczki albo gołębie, w sam raz na wielkanocny stół. Nic to, na przyszły rok będą jak znalazł. Przepis podpatrzony u Dorotki. Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem Składniki na dwie blaszki bułeczek: 800 g mąki pszennej(...)masła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Składniki na nadzienie 100 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki świeżej pietruszki ciasto drożdżowe: Do miseczki ze szklanką cieplego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Następnie na stolnicę wysypujemy resztę
Mia Cucina Sofietamąką ziemniaczaną). Gdy ciasto będzie odpowiednio cienkie przekłądamy na przygotowane wcześniej spody i pozwalamy ponieść się naszej wyobrażni. Można przyciąć dokładnie na kształt spodów, można zrobić falbanke jak my lub wymyślić zupełnie coś innego. Jak pisałyśmy wcześniej masa jest bardzo plastyczna i można się z nią fajnie bawić. Oczywiście ze wzglądu na zbliżające się Święta Wielkanocne nie mogłyśmy się powstrzymać
Kolizje SmakówDrodzy, po baardzo długiej przerwie związanej z zawirowaniami w moim prywatnym życiu, ogłaszam że wróciłam ;) Z tej okazji przygotowałam przepyszny zawijany makowiec, który sprawdzi się idealnie podczas nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Przepis znalazłam na stronie Słodkie Fantazje , a makowczyk od razu podbił moje serce <3 Tym słodkim akcentem zapraszam do przygotowań! :) Składniki na masę makową: 500 g suchego maku(...)przesmażamy 15 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mieszamy z ubitymi białkami. Odstawiamy na bok. 3. W czasie gdy nasz mak jest zalany wrzątkiem, równolegle zaczynamy przygotowywać ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy 50 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka, dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować
My Culinary ArtCześć!Robiliście już kiedyś cake pops? Ja nie robiłam nigdy, aż do tego dnia, gdy zaświtał mi w głowie pewien pomysł :-).Takie słodycze na patyku robi
Pora coś zjeść