ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:150/239)

Babeczki wielkanocne 151

babeczki nie tylko pięknie będą wyglądać na wielkanocnym stole ale też są bardzo smaczne, a ich zielone wnętrze zaskoczy nie jednego gościa. Do tego są naprawdę proste i szybkie do przygotowania, a krem w niezmienionej formie przetrwa nawet 3 dni.  Ciasto (na ok 12 babeczek): 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru

Cynamonowe szczęście
Wyniki konkursu Wielkanocnego z Emalią Polską Pleszew 109

Z przyjemnością informuję, że konkurs na Wielkanocne słodkości organizowany wraz z Emalią Polską Pleszew został rozstrzygnięty. Jeszcze raz chciałabym Wam podziękować za Wasze zaangażowanie i włożoną

PysiaGotuje.pl
Konkursowe zdobycze cd :) 182

Witam Kochani dziś  pokażę Wam kilka moich nagród, które zdobyłam ostatnio w konkursach :) Zacznę od słodkiej nagrody od Lindt :) Wygrałam zestaw czekoladowych zajączków w konkursie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami 202

się lubią z korzennymi przyprawami, znajdziecie w serniku także cynamon i kardamon. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niezbyt kaloryczne - zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny - i wraz z pięknymi czerwonymi  Jabłkami Grójeckimi  cudnie się prezentuje na stole. Serdecznie Was zachęcam do przygotowania go na Wasz wielkanocny stół! Dlaczego warto jeść Jabłka Grójeckie? Właściwości lecznicze jabłek znane są już

Kulinarne przygody Gatity
Migdałowa babka 156

Lekka, puszysta babka z wyrazistą migdałową nutą, oblana delikatną białą czekoladą i posypana chrupiącymi, prażonymi migdałami to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i

Szalona Kuchnia Eweliny
Torcik serowo-warzywny 222

atrakcyjnym wyglądem. Wiosenne kolory przyjemnie się kojarzą, a że zbliżają się Święta Wielkanocne, to polecam przepis szczególnie na tą okazję - na stole będzie pysznie i efektownie! Na pierwszy rzut oka taki tort serowo-warzywny wydaje się pracochłonny - nic bardziej mylnego! Nie potrzebujesz nawet miksera! Ciasto zagniotłam w czasie, gdy podsmażały się warzywa, zanim spód się podpiekł były już wystudzone, więc

Kolorowy Przepisownik
SERNIK Z PIANĄ I KOKOSEM 216

Odkąd pamiętam, na wielkanocnym stole w moim domu rodzinnym zawsze gości ten sernik. Sprawdzony przepis z zeszytu mamy. Delikatny, wilgotny, rozpływający się w ustach, a piana kokosowa dopełnia smaku. Polecam nie tylko na Wielkanoc.       SKŁADNIKI Kruche ciasto: blaszka o wym. 24x38 cm 2 szkl. mąki,  2 żółtka,  125 g margaryny,  ½ szkl. cukru

słodki bratek
WIELKANOCNE MARCHEWKI, CZYLI TRUSKAWKI W CZEKOLADZIE 229

Nasz wielkanocny stół jest zawsze ozdobiony kolorowymi jajkami, kurczaczkami, itd. W tym roku pojawią się na nim też "oszukane marchewki", czyli truskawki maczane w białej czekoladzie. Takie marchewki będą też idealne do dekoracji świątecznych ciast.  Przepis ze zdjęciami krok po kroku.  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
Mazurek orzechowy 143

roku Wielkanoc okropnie mnie zaskoczyła. Czas uciekł mi tak szybko, że nawet nie zauważyłam kiedy nadszedł Wielki Tydzień, więc to przecież najwyższa pora pomyśleć o wielkanocnych wypiekach. W tamtym roku na świątecznym stole królował Mazurek kokosowy . W tym roku główne skrzypce odgrywał będzie mazurek orzechowy. Ciężko mu będzie konkurować z swoim poprzednikiem, bo kokos to zdecydowanie to co tygryski lubią(...)Jeśli to także Twoje smaki to nie czekaj, tylko zabieraj się za pieczenie Mazurek orzechowy nie powinien czekać Mazurek orzechowy przepis na blachę o wymiarach 25 x 34 cm CIASTO: 350 g mąki pszennej szczypta soli 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% MASA: 250 g serka mascarpone 150 g masła orzechowego typu

365 dni dookoła kuchni
BABKA DROŻDŻOWA MOJEJ MAMY. 76

Puszysta, mięciutka, aromatyczna ... Ten klasyczny, tradycyjny przepis na babkę drożdżową pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej Mamy 💓 Taka drożdżowa baba była zawsze obowiązkowym elementem wielkanocnego stołu, ale Mama piekła ją także i bez okazji, bo wszyscy ją uwielbialiśmy! I tak zostało do dziś 😍 Składniki: 0.5 kg przesianej mąki pszennej  125 g  masła o zawartości 82% tłuszczu 0.5 szklanki(...)puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10 min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. W chłodniejsze

Walijskie Pichcenie
Sernik na bananowym spodzie + życzenia 144

Dziś siedzę w domu i gotuję więc mogę zasypać Was przepisami, to już trzeci i na tym zaprzestaję ;) Dodatkowo chciałabym Wam złożyć najserdeczniejsza życzenia z okazji Świąt Wielkanocnych: Miłości, która jest ważniejsza od wszelkich dóbr, zdrowia, które pozwala przetrwać najgorsze. Pracy, która pomaga żyć. Uśmiechów bliskich i nieznajomych, które pozwalają lżej oddychać i szczęścia, które niejednokrotnie ocala nam życie! ;* Składniki: Spód(...)dodajemy pozostałe składniki na spód i mieszamy  tortownicę owijamy z zewnątrz folią aluminiową (potem będziemy piec sernik w kąpieli wodnej) , a środek wykłądamy papierem do pieczenia  przygotowane ciasto rozsmarowujemy na spodzie tortownicy  pieczemy w temp. 170 stopni przez 10 minut  w tym czasie miksujemy jajka z fruktozą (na najwyższych obrotach) przez około minutę  dodajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cytrynowa mini babka (na oleju rzepakowym) 202

również witamin. Czy wiedzieliście, że olej ten bogaty jest w witaminę E i K. I z tych 3 prostych powodów nie może zabraknąć go w mojej kuchni zarówno wielkanocnej, jak i codziennej. A wracając do przepisu naszykujcie miskę, łyżkę i… do dzieła Składniki: (na foremkę 155x60x55 mm) 5 łyżek cukru 1 łyżka krojonej skórki cytrynowej* 1 i 1/3 łyżeczki(...)dolewamy mleko, wbijamy całe jajko i dodajemy 3 łyżki oleju rzepakowego. Całość szybko mieszamy łyżką do połączenia składników. Naszą masę wlewamy do papierowej małej foremki o wymiarach 155x60x55 mm. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 35 minut (czas pieczenia zależy od piekarnika). Po wystygnięciu babeczkę można oprószyć cukrem pudrem

Słodkie okruszki
Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa 195

rzep yszna, p uszysta, wilgotna , rozpływając a się w ustach babka drożdżowa z której finezyjnie spływa połyskujący lukier to klasyka wśród wypieków - szczególnie w okresie wielkanocnym. Rozkosz podniebienia ukryta w prostocie tradycyjnej, domowej babki wielkano cnej t o prawdziwa poezja smaku. Najlepsza Puszysta Babka Drożdżowa - Składniki: B abka drożdżowa : 440 g mąki pszennej 2 00 ml mleka 80 g masła(...)ksze.   W lekko ciepłym mleku r ozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego (ręcznie będzie to wręcz niemożliwe). Stara j my się nie dosypywać mąki ponieważ

Słodka Strona
Mazurek limonkowy 268

Mazurek limonkowy Zapragnęłam go zrobić od razu, jak go zobaczyłam w najnowszym numerze Kukbuka! Mazurek limonkowy - brzmiało intrygująco, choć jednocześnie nie kojarzyło mi się z tradycyjnym wielkanocnym mazurkiem. Ciekawość jednak zwyciężyła, a "Komisja Testowania Słodkość" potwierdziła jego walory i chciała więcej. Zatem jest i przepis na mazurek limonkowy - choć nieznacznie przeze mnie zmieniony w stosunku do wersji z gazety(...)opcjonalnie) Mazurek limonkowy - jak zrobić? Niezbyt twarde masło umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy żółtka oraz mąkę i sól. Miksujemy kilka minut, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę, a składniki się połączą. Zmiksowane składniki formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i na min. 30 minut wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż

Moje Qulinaria
Sernik krakowski - z kratką i lukrem 207

Ranking tegorocznych wielkanocnych wypieków bezkonkurencyjnie wygrał sernik z kratką i lukrem. Na Boże Narodzenie mam już zamówienie na dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało - z trudem wydarłam żarłoczkom kilka kawałków do zrobienia zdjęcia 😉 Gorąco polecam! CIASTO: 250 g mąki pszennej typ 650 80 g cukru pudru 125 g masła łyżka domowego cukru waniliowego 1 jajko niewielka ilość mąki

Kuchenne zapiski Edyty