ciasta wielkanocne - 3578 przepisów (strona:165/239)

SZYNKA PIECZONA W CHLEBIE 126

Nasz tradycyjny wielkanocny przysmak ,  w wersji dostosowanej do obecnych czasów 🙈  U nas co roku bywa taka duża szynka wędzona, razem z kością i ze skórą , tzw. mandolina..., szczegóły dotyczące pieczenia tej szynki, są na blogu już kilka lat. Zmieniłam jakiś czas temu tylko to, że sama przygotowuję teraz do niej ciasto chlebowe. Jakiś czas temu, odkryłam u naszego

Smaczne Zdrowe
Szynka peklowana domowa 126

Dzisiaj chciałabym Was zachęcić do upieczenia przesmacznej szynki, musicie na nią poczekać kilka dni, ale naprawdę warto. Jest bardzo delikatna w smaku i dużo smaczniejsza od

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa chrzanowa 126

Czas czytania: < 1 min Zupa chrzanowa jest po żurku kolejną propozycją zupy na stół wielkanocny. Można podać ją z gotowanym jajkiem, rzeżuchą czy grzankami. Chrzanowa

SprawdzonaKuchnia.pl
Masa makowa 135

Prawdziwej domowej rolady makowej nie można upiec bez domowej masy makowej . Jej przygotowanie wymaga zaangażowania z naszej strony i poświęcenia na to trochę czasu, ale mamy

niecodziennikpary
Trochę zdrowszy chlebek bananowy 466

końcu dodać banany, wmieszać do ciasta. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch posypać pozostałymi płatkami. Piec w 180 st. C. przez 5-60 minut, aż do suchego patyczka. Przestudzić w formie przez 15-20 minut, następnie wyjąć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! A mi już w głowie wielkanocne jajeczka...  Powiedzcie, proszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z oliwkami 178

jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen z oliwkami królował. Wyrastanie chleba zależy od wielu czynników min. od temperatury w mieszkaniu, ponieważ teraz jest dość zimno ja swój bochen wkładam do piekarnika z włączoną żarówką i rośnie wtedy bardzo szybko. Jeśli Wasz zakwas jest słaby to wystarczy dodać do ciasta drożdże, jeśli natomiast zakwas jest mocny

Moje Małe Czarowanie
Koszyczki wielkanocne 180

prosty przepis na słodkie koszyczki wielkanocne... jeszcze zdążycie je zrobić, a do koszyczka możecie włożyć co tylko chcecie :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 2 żółtka, 75 g masła, po 1 łyżeczce nutelli do koszyczka, bakalie, kolorowe jajeczka, odrobina gorzkiej czekolady, białko do pozmarowania. Przygotowanie: W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier

Aga w kuchni
MAKOWY MAZUREK WIELKANOCNY 189

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, kostka margaryny, 2 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 puszka gotowej masy makowej, garść rodzynek

Z Kuchni Do Kuchni
PYSZNY CHLEB ORKISZOWY- PEŁNOZIARNISTY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ , Z ZIARNAMI 227

samo pachnie nasza szynka wielkanocna zapiekana w chlebie. Zwykły chleb drożdżowy nie pozostawia takiego zapachu. Choćby i dla niego warto upiec ten chlebek. Smak jest również przerewelacyjny. Swój własny chlebek z super chrupiącą, grubą skórką i wilgotnym miąższem, czegóż chcieć więcej... Polecam baaardzo gorąco ! Pracy przy nim niewiele, (naprawdę) a efekt powalający.Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy

Smaczne Zdrowe
Przepiśniki idą do.... 187

Moje niezapomniane Święta Wielkanocne przeżyłam w zeszłym roku na Podkarpaciu - u teściów. Zwyczaj jedzenia wspólnego śniadania z jednej miski. Jak w większości miejsc w Polsce na śniadanie w Niedziele Wielkanocną je się żurek. Jest on gotowany na wodzie od szynki (szynkę wędzoną gotuje się do obkładu na święta). Do wielkiem metalowej miski wkrawa się pokrojoną Święconkę (jajka, kiełbasy, boczek) oraz(...)roku święta w Wielkopolsce. może z czasem uda nam się przemycić ten zwyczaj także tutaj :). Polecam wszystkim :) [Ania] W mojej rodzinie od pokoleń na Święta piecze się wyjątkowe ciasto ze smażonymi zielonymi pomidorami. Przepis ma już setki lat, moja babcia dostała go od swojej babci, a babcia od babci itd. Muszę dodać, że moi dziadkowie mieszkali w okolicach Lwowa. Ciasto

bistro mama
Drożdżowa babka z masą bakaliową 187

żył naprawdę :) Świadomie. Byś nie kończył swojej historii na porażce, nie palił mostów. Byś znalazł czas dla drugiego człowieka. Czas na przebaczenie. Życzę Ci cudownych i pełnych optymizmu Świąt Wielkanocnych. Ciesz się nimi. Uśmiechaj się więcej i bądź szczęśliwy! :) Składniki: 500g mąki pszennej 50g świeżych drożdży 250ml ciepłego mleka 50g roztopionego masła 50g cukru 4-5 łyżki miodu 150g rodzynek(...)włoskich cynamon sól Sposób wykonania: Do miski przesiewamy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy roztopione masło i ciepłe mleko z rozmieszanymi drożdżami. Składniki łączymy razem drewnianą łyżką i ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy. Pozostawiamy ok. 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki kroimy w kosteczkę, przenosimy do miski, dodajemy orzechy i 3 łyżki mleka, mieszamy z miodem i cynamonem. Gotową masę

Kuchnia Pani Wiosny
Dulces de Semana Santa 173

wypiekiem z ciasta drożdżowego, przyozdabianego pisankami, czekoladą i kolorowymi dekoracjami z cukru. Monas przybierają najrozmaitsze kształty - od wieńców, po baranki, a każdy region posiada własne tradycje ich przygotowywania i ozdabiania.La confitería de Filella w Sewilli Postanowiłem przygotować kilka tradycyjnych przysmaków. Będą one się pojawiać w kolejnych dniach. Mam nadzieję, że przybliżą Wam one trochę hiszpańskie tradycje wielkanocne :). A jeśli

Food Square
Babka piaskowa 107

choć raz w okresie około świątecznym nie upiec tej babki! Babka piaskowa to zdecydowanie moja ULUBIONA wersja tego wielkanocnego wypieku XD Kto z Was też tak ma? Po inne Wielkanocne inspiracje wbijajcie klikając TEN LINK. Babka piaskowa Składniki: 250 g masła w temperaturze pokojowej 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 150 g cukru 16 g cukru(...)masy obie mąki i chwilę ucieramy na najniższych obrotach (lub mieszamy ręcznie) – tylko do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Następnie porcjami dodajemy je do ciasta i za każdym razem delikatnie mieszamy rozrzedzając ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do formy i rozkładamy równomiernie. Wkładamy do dobrze nagrzanego do 150°C z termoobiegiem piekarnika i przeczymy około

PatiGotuje
Biała kiełbasa zapiekana z jabłkiem i majerankiem 174

Białą kiełbasę zazwyczaj dodajemy do żurku lub barszczu, ja dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kiełbasę zapiekaną z cebulą i jabłkami. Z dodatkiem majeranku wychodzi naprawdę smaczna

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasteczka od serca 75

dwukolorowe gwiazdki bożonarodzeniowe lub pisanki wielkanocne. Składniki: ? 125 g masła ? 3/4 szklanki cukru pudru ? 1 jajko ? 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 1 łyżka mąki kukurydzianej ? 2 łyżki kakao ? kilka kropli barwnika czerwonego Wykonanie: ? Obie mąki i cukier wymieszać, dodać masło i przesiekać nożem. ? Zrobić dołek, wlać jajko i zagnieść ciasto. ? Ciasto podzielić na 3 części

To co kocham
Wegański mazurek migdałowo-kokosowy 140

Mazurki kojarzą się ze świętami Wielkanocnymi i tylko wtedy się je wypieka. Uchodzą za tradycyjny polski wypiek i nazwa rzekomo nawiązuje do Mazur. Niestety, mazurek nie ma korzeni w tradycji polskiej. Okazuje się, że wypiek ten pochodzi prawdopodobnie z Turcji. W naszym kraju zaczęto go zaś regularnie wypiekać w XVII wieku. Od początku jednak ciasto stanowiło symbol zakończenia Wielkiego Postu

greenscarf
Wielkanocne muffinki z mieszanką keksową i polewą 140

wielkanocny stół polecam takie kolorowe i pyszne muffinki. Napełnione bogato mieszanką keksową. Udekorowane polewą i kolorową mieszanką ucieszą każdego. Nam bardzo smakowały. Do ich wykonania użyłam białek, które pozostały mi po pieczeniu ciasteczek, więc nic się nie zmarnowało. Muffinki są proste i szybkie w wykonaniu. Bardzo polecam :)           Potrzebujemy:   Na ciasto: 4 białka 3 łyżki

Izabelawkuchni
Tarta żurkowa 185

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne, wielkanocne potrawy to koniecznie musisz wypróbować tego przepisy. Tarta żurkowa jest bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Posmakuje nawet osobom, które nie przepadają za żurkiem Dlatego koniecznie musisz wypróbować ten przepis podczas najbliższych Świąt Tarta żurkowa Składniki na formę o średnicy 16 cm lub keksówkę długości 18 cm: Ciasto: 250 g mąki pszennej

365 dni dookoła kuchni
Kruche babeczki z kajmakiem 266

Małe pyszne babeczki w wielkanocnej odsłonie z masą kajmakową. Posypałam je prażonym słonecznikiem, który czasem robię do pochrupania. Zamiast prażonego słonecznika można użyć posiekanych orzechów lub jakiś innych ulubionych bakalii. Masa kajmakowa jest bardzo słodka więc dla przełamania jej dużej słodyczy można na spód babeczek nałożyć trochę kwaskowego dżemu lub konfitury. składniki: kruche ciasto 300 g mąki pszennej

Monia miesza i gotuje
Mazurek czekoladowy z bakaliami i mazurek karmelowy 157

Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjne warstwowo są przygotowywane, marmoladami przekładane. Ja mazurki pod moje dzieci 👦❤ 👧  zrobiłam, czekoladowy 🍫 z bakaliami oraz karmelowy, co ciasteczkami ozdobiłam. Wielkiej pracy nie wymagały, ale jest jeden minus szybko poznikały 😁. Składnik i na dwa mazurki o wymiarach ok. 35/11 cm: ciasto: 400 g mąki krupczatki, 200 g margaryny

Moniki Smakołyki
Ciasteczka od serca 139

bożonarodzeniowe lub pisanki wielkanocne. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 jajko • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki kukurydzianej • 2 łyżki kakao • kilka kropli barwnika czerwonego Wykonanie: • Obie mąki i cukier wymieszać, dodać masło i przesiekać nożem. • Zrobić dołek, wlać jajko i zagnieść ciasto. • Ciasto podzielić

To co kocham
Babka wielkanocna 147

wyobraża sobie święta Wielkanocne bez babki? Ja nie :) Pyszna, maślana i bardzo wilgotna. Suche babki zdecydowanie nie są w moim guście. Przepis jest dość specyficzny bo nie macie podanej dokładnej ilości składników tylko tyle ile zaważy 6 jaj tyle bierzemy pozostałych składników. A i mam do niej sentyment bo jest to pierwsze ciasto jakie upiekłam jako dziecko sama

Biały fartuszek
Mazurek z musem czekoladowym 175

Mazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci(...)kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!