ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:417/500)

SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. 297

Uczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi

W kuchni Karmel-itki
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 386

Do zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór

Słodkości i nie tylko
Kubanka 379

prawdziwą czy zbożową, a do kawy koniecznie coś słodkiego na poprawę nastroju. Po prostu inaczej się nie da przetrwać tej depresyjnej pogody i już. Dlatego dziś zapraszam Was na ciasto, które za pewne większość zna - Kubankę. Ja miałam okazję próbować u znajomych w lecie i tak mi posmakowało, że  po prostu musiałam zrobić.  Przepis zaczerpnęłam od Beaty Biszkopt(...)pozostały miksujemy żółtka, cukier i obie mąki. Tą mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy mieszając, bo krem nam się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia.  Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy stopniowo budyń i nutellę. Dodatkowo: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatny 3-4 łyżki mleka słoik dżemu (u mnie malinowy

Cynamonowe szczęście
Marchewkowe muffiny z jagodami Goji, chałwowym kremem i świeżym granatem 307

ujawnia dopiero, gdy podziałamy na nie podwyższoną temperaturą. Ja zawsze najpierw je sparzam, a potem mogę zajadać się nimi bez końca! Do sałatek, jogurtów, kasz, na samo lub do ciasta.  Stąd też pomysł na muffiny. Tradycyjne marchewkowe ciacho zmodyfikowałam dodając do niego jagód Goji i ułożyłam do małych silikonowych foremek. Podałam z kremem chałwowym, świeżymi owocami granatu i świeżą(...)konsystencja była właściwa, odpowiednio gęsta łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej  2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu   łyżeczka kardamonu  garść suszonych jagód Goji Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę

Sajkofanka smaku
Biszkopt na słodko 128

Pyszny i smaczny deser. Placek pełen słodkości. Idealny na niedzielne popołudnie z rodzinką. Robi się go szybko i wychodzi zawsze. Wypróbujcie. Biszkopt na słodko BISZKOPT 6

Gotuję Testuję
Keks znakomity 223

Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu na święta obowiązkowe są 3 pozycje: piernik, sernik i keks. Dlatego postanowiłam się z Wami podzielić

Cynamonowe szczęście
Bakaliowy makowiec 154

składniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki

Mix smaku
Suflet czekoladowy 123

białko - 80 gram cukru - 30 gram mąki - 2 łyżki mleka - 1 łyżka masła Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową (40 gram) cukru i łączymy z mąką. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Utarte żółtka mieszamy z czekoladą, a potem do tej masy dodajemy białka. Całość łączymy(...)mieć konsystencję piankowego musu, a po ostygnięciu nie może zamienić się w ciastko. Gdy wbijemy łyżeczkę w suflet idealny, ta przechyli się nieznacznie, poza tym po włożeniu jej w "ciasto" będzie opadała.  Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Truskawkowa fantazja Weroniki. 772

Ciasto, które wymyśliłam na urodziny mojej młodszej siostry,  jako że wstąpiła już w zaawansowany wiek  należy jej się dedykowany deser.  Podany na fenomenalnej Martha gold prezentuje się bosko.  Składniki: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka  3 łyżki cukru(...)Żółtka miksujemy z drugą szklanką mleka i mąką, całość wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia.  Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania  jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Gotowy krem wykładamy na zsiadłą galaretkę i posypujemy obficie pokruszonymi bezami. Wstawiamy

Malinowe Pocałunki
Tiramisu kokosowe w szklankach 96

potrzeba go dodawać bardzo dużo. Jak zrobić tiramisu? Przepis znajdziesz w tym wpisie! :) Co to jest Tiramisu? To deser z mascarpone, biszkoptów oraz kawy. Może być podawany w formie ciasta lub jako deser w pucharkach lub szklankach. Tiramisu to deser bez pieczenia więc do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika.  WSKAZÓWKI: Szybkie i najprostsze tiramisu w pucharkach / szklankach z tego(...)Kakao do posypania Przygotowanie: 1. Jajka sparzamy wrzątkiem.  2. Wiórki kokosowe podprażamy na złoty kolor na suchej patelni. Przesypujemy do miski.  3. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone. Miksujemy przez minutę. Dodajemy połowę wiórków i ponownie miksujemy.  4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą.  5. Biszkopty

Czarnawisienka
LUKIER DO CIASTEK – lukier królewski 201

Lukier do ciastek z białkiem w proszku, tzw. lukier królewski, uwielbiam z jednego powodu… nie muszę bać się bakterii salmonelli, które występują czasami w świeżych

Słodki Pomysł
Lodowiec z malinami 220

Sezon na maliny trwa, więc korzystam ile tylko mogę. Pięknie pachną, nieziemsko smakują i w dodatku działają leczniczo. Doceniam je przede wszystkim za dostępność w moim

Niezły Młynek
Sernik z masą makową i kawałkami czekolady 216

można zobaczyć tutaj i  tutaj..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej  skórka starta z 1 pomarańczy(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (tortownicę zapiąć, wypuszczając papier na zewnątrz). Boki formy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 175°C.Do misy miksera włożyć ser, maizenę i skórkę pomarańczową. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie

Moje domowe kucharzenie
Croquembouche z profiteroli z kremem budyniowym 186

mililitrów wody - 375 gramów masła - 390 gramów mąki - 12 jajek Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną(...)mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na karmel: - 300 gramów cukru Przygotowanie karmelu: Wysypujemy cukier równomiernie na patelni i podgrzewamy

Życie zamknięte w smaku
Fondant au chocolat, czyli ciastko - LAWA 283

Moje pierwsze Fondant au chocolat, czyli ciastko - lawa, to nic innego jak przepyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. Udało się za pierwszym razem :D Robi się

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania