Uczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi
W kuchni Karmel-itkiDo zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór
Słodkości i nie tylkoprawdziwą czy zbożową, a do kawy koniecznie coś słodkiego na poprawę nastroju. Po prostu inaczej się nie da przetrwać tej depresyjnej pogody i już. Dlatego dziś zapraszam Was na ciasto, które za pewne większość zna - Kubankę. Ja miałam okazję próbować u znajomych w lecie i tak mi posmakowało, że po prostu musiałam zrobić. Przepis zaczerpnęłam od Beaty Biszkopt(...)pozostały miksujemy żółtka, cukier i obie mąki. Tą mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy mieszając, bo krem nam się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy stopniowo budyń i nutellę. Dodatkowo: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatny 3-4 łyżki mleka słoik dżemu (u mnie malinowy
Cynamonowe szczęścieujawnia dopiero, gdy podziałamy na nie podwyższoną temperaturą. Ja zawsze najpierw je sparzam, a potem mogę zajadać się nimi bez końca! Do sałatek, jogurtów, kasz, na samo lub do ciasta. Stąd też pomysł na muffiny. Tradycyjne marchewkowe ciacho zmodyfikowałam dodając do niego jagód Goji i ułożyłam do małych silikonowych foremek. Podałam z kremem chałwowym, świeżymi owocami granatu i świeżą(...)konsystencja była właściwa, odpowiednio gęsta łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka kardamonu garść suszonych jagód Goji Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę
Sajkofanka smakuPyszny i smaczny deser. Placek pełen słodkości. Idealny na niedzielne popołudnie z rodzinką. Robi się go szybko i wychodzi zawsze. Wypróbujcie. Biszkopt na słodko BISZKOPT 6
Gotuję TestujęNie wiem jak u Was ale u mnie w domu na święta obowiązkowe są 3 pozycje: piernik, sernik i keks. Dlatego postanowiłam się z Wami podzielić
Cynamonowe szczęścieskładniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki
Mix smakubiałko - 80 gram cukru - 30 gram mąki - 2 łyżki mleka - 1 łyżka masła Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową (40 gram) cukru i łączymy z mąką. Białka ubijamy z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Utarte żółtka mieszamy z czekoladą, a potem do tej masy dodajemy białka. Całość łączymy(...)mieć konsystencję piankowego musu, a po ostygnięciu nie może zamienić się w ciastko. Gdy wbijemy łyżeczkę w suflet idealny, ta przechyli się nieznacznie, poza tym po włożeniu jej w "ciasto" będzie opadała. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuCiasto, które wymyśliłam na urodziny mojej młodszej siostry, jako że wstąpiła już w zaawansowany wiek należy jej się dedykowany deser. Podany na fenomenalnej Martha gold prezentuje się bosko. Składniki: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe okrągłe biszkopty 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)Żółtka miksujemy z drugą szklanką mleka i mąką, całość wlewamy do gotującego się mleka, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy przestygnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło (miękkie) ucieramy dokładnie do momentu powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Gotowy krem wykładamy na zsiadłą galaretkę i posypujemy obficie pokruszonymi bezami. Wstawiamy
Malinowe Pocałunkipotrzeba go dodawać bardzo dużo. Jak zrobić tiramisu? Przepis znajdziesz w tym wpisie! :) Co to jest Tiramisu? To deser z mascarpone, biszkoptów oraz kawy. Może być podawany w formie ciasta lub jako deser w pucharkach lub szklankach. Tiramisu to deser bez pieczenia więc do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika. WSKAZÓWKI: Szybkie i najprostsze tiramisu w pucharkach / szklankach z tego(...)Kakao do posypania Przygotowanie: 1. Jajka sparzamy wrzątkiem. 2. Wiórki kokosowe podprażamy na złoty kolor na suchej patelni. Przesypujemy do miski. 3. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone. Miksujemy przez minutę. Dodajemy połowę wiórków i ponownie miksujemy. 4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą. 5. Biszkopty
CzarnawisienkaLukier do ciastek z białkiem w proszku, tzw. lukier królewski, uwielbiam z jednego powodu… nie muszę bać się bakterii salmonelli, które występują czasami w świeżych
Słodki PomysłSezon na maliny trwa, więc korzystam ile tylko mogę. Pięknie pachną, nieziemsko smakują i w dodatku działają leczniczo. Doceniam je przede wszystkim za dostępność w moim
Niezły Młynekmożna zobaczyć tutaj i tutaj..i cytuję w całości..Polecam ten sernik...jest naprawdę pyszny...palce lizać..Dziękuję wszystkim biorącym udział za wspólne "sernikowanie"..a za tydzień pieczemy ciasta kruche z owocami..zapraszam. Składniki na tortownicę 26 cm Składniki na masę serową: 1 kg sera śmietankowego 3 łyżki maizeny lub mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy(...)tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (tortownicę zapiąć, wypuszczając papier na zewnątrz). Boki formy posmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 175°C.Do misy miksera włożyć ser, maizenę i skórkę pomarańczową. Ucierać przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na małych obrotach (starając się nie napowietrzać masy przez zbyt szybkie
Moje domowe kucharzeniemililitrów wody - 375 gramów masła - 390 gramów mąki - 12 jajek Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym na blachę wyłożoną(...)mieszając. Przygotowany budyń studzimy (na czas studzenia warto przykryć go folią spożywczą, w taki sposób, by dotykała jego powierzchni i by nie zrobił się na nim tzw. kożuch). Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Partiami dodajemy do niego chłodny budyń, cały czas miksując. Składniki na karmel: - 300 gramów cukru Przygotowanie karmelu: Wysypujemy cukier równomiernie na patelni i podgrzewamy
Życie zamknięte w smakuMoje pierwsze Fondant au chocolat, czyli ciastko - lawa, to nic innego jak przepyszne czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. Udało się za pierwszym razem :D Robi się
Bon Appetit Małgorzaty