Każdy szuka tej ekstra babeczki, jedynej w swoim rodzaju, wiadomo, czasem trafi się zakalec, ale nie ma co się zrażać, trzeba szukać dalej ;) A tak już
Czerwona Porzeczkasoli Muffinki: Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po małym kawałku dodawać miękkie masło. Gdy masa będzie już jednolita i puszysta dodać mąkę i ucierać do białości. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać całą startą na tarce cytrynę. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Mieszamy delikatnie. Krem: Jagody, wodę i sok z cytryny należy umieścić(...)będzie przypominała zwarzony krem. Nie należy w tym momencie panikować tylko dalej miksować. Finalnie krem osiągnie gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy jagodowe puree. Dekorujemy babeczki. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło
Słodki ZakątekDla koneserów włoskich smaków- pyszne tiramisu. Dzisiejsza wersja to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Cudnie aromatyczny, wprost rozpływający się w ustach deser, któremu baaardzo trudno
Smaczne ZdroweWłoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i
Passion of Cookingcały poranek Składniki na 4 szutki: Spód: 200 g ciasteczek Belvita 80 g stopionego masła 2 łyżki grubo siekanych prażonych orzechów laskowych Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta), dodajemy siekane orzechy i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód 4 małych foremek bez dna o średnicy 8 i wysokości 5 cm. Dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około(...)mleko, wrzucamy skórę z cytryny i korę cynamonu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na najmniejszym gazie, aby cytryna i cynamon “zaromatyzowaly” mleko. Mikserem w salaterce ucieramy żółtka ze skorobią i z cukrem, tak długo, aż powstanie krem. Gotujące mleko zdejmujemy z ognia, przecedzamy. Następnie gorące mleko stopniowo wlewamy do masy żółtkowej, mieszamy. Całość ponownie wlewamy
Mia Cucina Sofieta" Z rodzynkami czy bez?" - ten spór zawsze pojawia się przy przygotowywaniu tego sernika. Mój tata za każdym razem próbuje przemycić do niego chociaż ich garstkę. Niestety
DefinicjaSmakuDziś "Szarlotka Krysi" ciasto to pierwszy raz jadłam jeszcze w liceum u moich koleżanek, zachwyciło mnie swoją lekką konsystencją i aksamitnym smakiem, zwieńczonym czekoladową polewą. Jest to także ulubione ciasto mojej mamy. Z pozoru banalny biszkopt, jabłka i krem budyniowy ale razem stanowią trio, które sprawdziło się już przy wielu okazjach, zapraszam Was do wypróbowania. Biszkopt 3 jaja 1/2 szkl(...)pudru masło śmietankowe 1 czekolada mleczna 4-5 łyżek mleka Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ja z reguły dodaję odrobinę mniej mleka by budyń był gęstszy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu Na biszkopt wykładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową i całość polewamy czekoladą rozpuszczoną z niewielką ilością mleka
Cynamonowe szczęście250g miętowych landrynek 3/4 szklanki wody Ganache czekoladowy : 200g gorzkiej czekolady 300 g śmietany 30% Ponadto : 2 galaretki jabłkowo-miętowe 2 opakowania herbatników (16 szt) Wykonanie : Wykonanie tego ciasta najlepiej zacząć od przygotowania ganache , bo musi on przynajmniej kilka godzin chłodzić się w lodówce. Czekoladę łamiemy na małe kawałki , wrzucamy do miseczki. Śmietanę stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy(...)trwało to ok 15 min ) Zagotowujemy dwie szklanki mleka , gdy już się gotuje dolewamy syrop miętowy i rozrobiony w pozostałym mleku proszek budyniowy. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę i porcjami dodajemy miętowy budyń. Tak przygotowana masę wykładamy na biszkopt. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody.Odlewamy z tego ok 1/3 szklanki, . a pozostałą część
Malinowa KawiarenkaWiewiórka – wcielenie pierwsze Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie
Kocham CzekoladęŚwiat przykryła śnieżna pierzynka, a ja mam dla Was ciacho, także skryte pod puszystą kołderką. Mięciutki biszkopt czekoladowy, aksamitny krem budyniowy i delikatnie wieńcząca całość pianka
Cynamonowe szczęściejest ich za mało, to też wszystkie inne ciasta mają przewagę na nimi, głównie ze względu na ilość. Uległam jednak po jej wielogodzinnych namowach i oto są pyszne, miękkie i aromatyczne. Na pewno nie jest to przepis dla osób dbających o dietę, ale sami przyznacie, że są urocze. Jeśli chodzi o ciasto to nie ma w nim nic skomplikowanego(...)Masło, mascarpone, mleko w proszku, wanilia,cukier puder i odrobina żelatyny. Całość zakrawa na małe bombki kaloryczne, ale czego się nie robi dla ukochanych osób. A u mnie takie ciasta mają wzięcie. Tak czy inaczej przepis polecałabym na wszelkiego rodzaju przyjęcia typu kinder party itp. Jak zwykle u mnie w domu krem budził największe emocje i nawet była bitwa
vaniliowoczekoladowaDzisiejsza propozycja to nieco zmodyfikowany przepis na prosty domowy sernik – na spodzie z ciasteczek czekoladowych (świetnie nadadzą się Oreo, ja użyłam czekoladowej wersji Neo z
CiastkozercyJeszcze w świątecznym akcencie przedstawiam przepis na dwukolorową babkę marmurkową. Przepis znalazła moja młodsza siostra Ola (lat 15) i tak zachwalała, że nie sposób jej było
psgotujemyObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych
mojewypiekiinietylkoTort jest bardzo słodki, należy do wypieków w stylu 3bit. Jeden kawałek zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Tort kajmakowy Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej krem kajmakowy 400ml śmietany 36% 250g serka mascarpone 400g kajmaku (www.slodkiswiat.com.pl) dekoracje płatki migdałowe (prażone(...)wybrałam okrągłe naczynko żaroodporne. Krok 2 Biszkopt przeciąć w dwóch miejscach na 3 poziome płaty. Nasączyć wodą z miodem. Krok 3 Mascarpone i śmietanę ubić. Dodać kajmak i ucierać. Jeśli uważacie, że masa jest zbyt płynna, można dodać żelatyny rozrobionej w paru łyżkach wody, wg przepisu na opakowaniu. Ja nie dodawałam. Można przełożyć tort kremem. Po nałożeniu masy na płat
CoolinarniePL