Pozostaję w temacie babek . Wielkanoc już za tydzień , co raz mniej czasu na rozmyślanie o świątecznym menu . Już lada dzień trzeba zakasać rękawy i ... ucierać ... wyrabiać ...zagniatać ... zawijać ... i pięknie dekorować , by w te świąteczne dni cieszyć oczy i podniebienia wspaniałymi wypiekami. Tę babkę piekę najczęściej wtedy gdy mamy ochotę na coś słodkiego ,a niekoniecznie chcemy spędzać w kuchni(...)proszkiem do pieczenia , olej i wodę . Wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i kawę oraz 3 łyżki wody. Do formy wlać najpierw jasne ciasto a następnie ciemne . Delikatnie przemieszać. Piec ok 40 min w 170'C Udekorować wg uznania. Smacznego :) Polecam
Malinowa Kawiarenkacałym domu, ale w kremie budyniowym złagodniały. Połączenie czekoladowego biszkoptu, miętowego budyniu i masy czekoladowej to niezwykle zgrany zespół. Polecam szczególnie jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich czymś ekstra. Ciasto: 3 jaja 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Wlewamy żółtka(...)szklanki mleka mieszamy budyń z 2 łyżkami cukru, resztę mleka zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy cały czas mieszając. Miękkie masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń, do uzyskania kremowej gładkiej masy. Rozsmarowujemy ją na biszkopcie. Warstwa śmietanowa: tabliczka czekolady mlecznej śmietana 30% 330 ml 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: herbatniki
Cynamonowe szczęścieBardzo smaczny i puszysty sernik z dużą ilością bakalii, idealny na święta Wielkanocne. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego tłustego sera 10 żółtek 5 białek
Bajeczna KuchniaKruche kakaowe ciasteczka napakowane pysznymi dodatkami. Gorzka czekolada, różne orzechy, żurawina…czego chcieć więcej? Kubka kawy i chwili dla siebie :) Przepis inspirowany przepisem na ciasteczka
Mienta blogBaba Wielkanocna na świątecznym stole po prostu musi się znaleźć :) Co roku szukam nowych pomysłów na te świąteczne wypieki, jednak jest pewien przepis, po który sięgam
DefinicjaSmakuBit.Niesamowicie smaczne , ale też obłędnie słodkie ciasto bez pieczenia.Złożone z warstw herbatników … ciągnącego karmelu i puszystej śmietanki posypanej czekoladowymi wiórkami.Ja , by przełamać ten słodki smak do ciasta dodaję warstwę krakersów – ich słony smak jest absolutnie niewyczuwalny , natomiast przyjemnie się komponuje z pozostałymi smakami. UWAGA :PRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ.ŚMIAŁO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ NA MNIEJSZEJ I SKŁADNIKI ZMNIEJSZYĆ(...)Dodajemy do gotującego się mleka i bardzo szybko i dokładnie mieszamy , uważając by nie powstały grudki.Gotujemy ok. 1 min, aż masa budyniowa zrobi się gęsta.Zostawiamy do ostygnięcia.Masło ucieramy na puszystą masę.Cały czas miksując dodajemy przestudzony budyń.Masę krówkową zanurzamy we wrzątku na kilka minut – sprawi to , że będzie się lepiej rozsmarowywać.CAŁOŚĆ :Dno blachy wykładamy herbatnikami.Rozsmarowujemy ciepłą
Ostra na SłodkoJeśli miałabym wymienić 3 moje ulubione ciasta, to wśród nich, z pewnością znalazłby się sernik. To zdecydowanie ten smak dzieciństwa , który wspominam z łezką w oku, i który gości u nas praktycznie na wszystkie święta A ponieważ trwa sezon na dynię, mam dla Was dzisiaj przepis na kolejną sernikową wariację. Tym razem, będzie to pyszny, puszysty sernik dyniowy bez spodu(...)żółtek. 2. Masło z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy mikserem na najwyższych obrotach do momentu, aż masa zrobi się jaśniejsza i spulchniona. 3. Następnie, nie przerywając ucierania mikserem, dodajemy po jednym żółtku (kolejne żółtka wrzucamy dopiero wtedy, gdy poprzednie połączy się z masą). 4. Kiedy wszystkie żółtka znajdą się w masie, ucieramy ją jeszcze chwilę, by była bardziej puszysta
Okiem Blondynki by McBlondiściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągłe kuleczki, które następnie "spłaszczamy", a w środku wydrążamy spore dziurki. Możemy także ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1,5 cm, a następnie wycinać donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki - średnica(...)zbyt niska temperatura spowoduje, że donaty zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii oponek . Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe i studzimy. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. W przygotowanym lukrze maczamy donaty i przekładamy
Słodka StronaW piątkowy poranek zapraszam na pyszne deserki z bananami. Warto je przygotować, bo są przepyszne. SKŁADNIKI: 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 opakowania galaretki cytrynowej
Tradycyjna kuchnia KasiDzisiaj wilki powrót do dzieciństwa! Uwaga ponieważ nie wiecie mam dużo, dużo młodszego brata, a on nie znał smaku koglu - moglu. Strasznie mnie to zdziwiło
Niezły Młynekskładniki* 500 g sera śmietankowego waniliowego w wiaderku* 250 ml słodkiej śmietany 18% z kartonika* 1 bita śmietana w proszku śnieżka* 3 galaretki w ulubionych smakach
Mix smakuciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki(...)czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę do piernika. Kiedy masa będzie jednolitą odstawiamy do osiągnięcia Jajka kolejno wbijamy do dużej miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy ostudzoną masę czekoladową i stopniowo przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem, wanilią i sodą oraz mąkę ziemniaczaną Masę delikatnie mieszamy dodając po łyżeczce powidła. Przelewamy
Luźna Kuchniakrojące. A cudowny borówkowy ‚swirl’ zachwyci, nacieszy oko i kubki smakowe niejednego serniko-miłośnika. Bardzo polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive 160 g roztopionego masła Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową(...)serowa: 1 kg sera kremowego lub gotowego na serniki 250 g cukru trzcinowego 4 łyżki mąki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 200 ml kwaśnej śmietany 18% Ser ucieramy z cukrem. Do utartego dodajemy mąkę, ekstrakt z wanilii i żółtka. Ucieramy krótką chwilę do połączenia się składników. Następnie dodajemy śmietanę i ponownie ucieramy krótką chwilę. Białka ubijamy na sztywno
Made By Mom And Sonkulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków. Nakładanie dżemu: jeśli nie mamy strzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto. Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę powideł, zalepiamy brzegi. Poczatkujący mogą zrobić pączki bez nadzienia. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię(...)ręcznikpapierowy by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Ciepłe pączki lukrujemy albo trochę już przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe. Smacznego
prawdziwe jedzeniepełne, 3-4 łyżki,- masło, 1/4 kostki* Dodatki:- słoiczki,- masło do wysmarowania słoiczków,- cynamon/pestki/sezam - coś, czym wysypiemy słoiczki.- najlepiej smakuje z dżemem ŁOWICZ - TRUSKAWKA Z CZARNYM BZEM.WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru(...)musimy zjadać go od razu - spokojnie może tak "postać". Jest to też rewelacyjny sposób na prezent. Dajecie komuś słoiczek a w nim... własnoręcznie zrobione, świeże, smaczne i zdrowe ciasto. W ten sam sposób można się zabrać za wykonanie chleba, bułek i innych wypieków.Ważne jest jedno! Słoik musi być walcem. Ma być "prosty, równy i... z bukietem w ręku
Wypisz Wymaluj