ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:248/500)

Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej 166

kawy rozpuszczalnej, rozpuszczone w 4 łyżkach wrzącej wody) Śmietanę ubijamy na sztywno. Krem mascarpone ucieramy z cukrem i kawą. Do utartego serka dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Krem dzielimy na 3 części. 1/3 kremu wkładamy na pierwszy blat ciasta. Rozsmarowujemy i wygładzamy. Przykrywamy drugim blatem. Na wierz dajemy kolejną 1/3 kremu. Rozsmarowujemy i wygładzamy

Made By Mom And Son
Wielkanocne mini babeczki 66

oleju 50 g drobnego cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Instrukcje Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy olej, przesianą mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pianę z białek przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do małych foremek w kształcie babeczek. Jeśli foremka jest silikonowa

To co lubię - gotuję i polecam
Szarlotka zawsze udana. Najlepsze ciasto z jabłkami. 166

Dziś dla odmiany coś słodkiego :) Pyszna szarlotka z przepisu mojej mamy i przez nią upieczona, świeżutka, pachnąca Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roslinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany Nadzienie - 1 kg. jabłek - 1-2 łyżki cukru - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier(...)cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie  dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę, wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe. Piec w nagrzanym

Kuchnia z widokiem na ogród
Najlepszy przepis na gofry 505

oleju łyżeczkę proszku do pieczenia około 2 szklanki przesianej mąki. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dolewamy mleko i olej. Łączymy dokładnie ze sobą. Ja robię to mikserem. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mieszam, mąkę dosypuję partiami, do momentu aż będzie bardzo gęste ciasto. Ilość mąki to przysłowiowe „ile zabierze”. Jak ciasto będzie bardzo gęste

ladykitchen
Świąteczne pierniczki! 109

kostki miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru  Przygotowanie pierniczków nie wymaga od nas większej filozofii, jajka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno mąkę z sodą, kakao, miód, masło i przyprawę do pierniczków. Wszystko wyrabiamy ręcznie na plastyczne i miękkie ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 4 milimetrów. Wycinamy dowolne kształty, układamy na blaszce zachowując odstępy między pierniczkami. Pieczemy

Kuba Gotuje
Sernik z malinami 195

Sernik, który dzisiaj prezentuję różni się tym od innych senników, że smakuje trochę sernikowo i malinowo. Maliny, które znajdują się na górze ciasta, nadają nie tylko wykwintnego smaku, ale stanowią również piękną dekorację. Polecam wypróbujcie, bo warto. SKŁADNIKI 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego  1 kostka (200 g) masła 1 szklanka cukru 5 jajek 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki(...)manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną.następnie wrzucamy  po łyżce twarogu. dalej ucieramy. na koniec dodajemy  ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. W między czasie wrzucamy do garnka maliny rozgrzewamy dodajemy cukier

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto truskawkowe z bezą 191

Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładką masę. Teraz dodaj stopniowo żółtka. Kontynuuj ucieranie. Na końcu dodaj sok z limonki. Nadzienie truskawkowe: Pokrój truskawki na kawałki. Przełóż do garnka, wsyp galaretkę truskawkową i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się galaretki, cały czas dokładnie mieszając. Wystudź. Złożenie ciasta: Biszkopt jak i bezę po upieczeniu wystudź. Biszkopt przekrój raz wzdłuż. Posmaruj pierwszy placek

mecooks
Maślana szarlotka 208

łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę, będzie się

Wanilia i Kardamon
Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką 162

Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi blatami ciasta z dodatkiem budyni. Krem jest aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami. Budyniowy biszkopt (tortownica 20 cm): 4 jajka Szczypta soli ¾ szklanki białego cukru 4 łyżki oleju ¾ szklanki mąki pszennej(...)temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy wystudzone mleko. Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia. Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy

VioletoweKucharzenie
Ciasto Cygan 400

cukrem pudrem i żółtkami utrzeć na gładką masę. Dodać miód, zmielony mak i ucierać dość długo. Miksowałam mikserem około 15 minut z małymi przerwami. Dodać miód, kakao,sodę mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Pianę z białek ubić na sztywno, dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wlać

O kuchni z uczuciem
,,Kruche ciasteczka z witrażem” 114

Dodatkowo: 150 g różnokolorowych landrynek foremki różnego kształtu Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę

Podróż w kulinaria
Tort orzechowo- kawowy 229

zgęstnieje. Gdy będzie gotowa to odstawiamy ją do przestudzenia. Ucieramy margarynę z cukrem na biały puch. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Kawę rozpuszczamy z kilku łyżkach wody tak aby uzyskać bardzo intensywny napar. Gdy kawa będzie zimna można wlać ją do masy i dokładnie wymieszać.  Ciasto kroimy na 3 lub 4 krążki. Każdy z nich możemy napączować alkoholem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pizzerinki 272

sztuk pomidorów suszonych 12 łyżeczek kukurydzy konserwowej 12 łyżeczek startego żółtego sera Przepis: Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłą wodę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy soli i roztarte drożdże z wodą. Całość zagniatamy. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć

Emcia Pichci
mięciutkie jesienne ciasteczka z jabłkami 541

dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy. Make mieszamy z cynamonem, gałką, sodą oraz solą. Masło ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy jajo i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy jabłka oraz posiekane migdały i mieszamy. Ciasto schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha

Domowy Smak Jedzenia
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 190

brzoskwiń Do dzieła!!! Ciasto: Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto dzielimy na 2 części. Jedną część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 2 godziny. Drugą część rozwałkowujemy na 2/3 mm i wykładamy nim dno i brzegi formy - wkładamy do lodówki na 2 godziny. Sernik: Jajka ucieramy z cukrem aż się rozpuści po czym dodajemy porcjami

sierotka maRysia w kuchni