ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:250/500)

Babka pomarańczowa 135

Uwielbiam piec babki. Za każdym razem inny smak. Dzisiaj mam dla Was babę pomarańczową. Prosta, ucierana i smaczna. Możecie ją posypać cukrem pudrem, polać karmelowym sosem lub polukrować. Jeśli macie ochotę spróbować upiec inne babki to zapraszam tutaj Nie wiem czy przed świętami pojawią się jeszcze inne baby, ale postaram się coś jeszcze dla Was upiec. Składniki 4 jajka(...)puszystą masę. Dodać sok pomarańczowy. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kurkumę i zmiksować. Miksując wlewać olej. Foremkę do babki z kominem natłuścić i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto  i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do tzw suchego patyczka. 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego Wszystkie składniki razem utrzeć na gładko  Polać

O kuchni z uczuciem
JESIENNA BABKA KORZENNA 152

proszku do pieczenia tłuszcz do formy bułka tarta do wysypania formy polewa ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masło ucieramy z cukrem.Stopniowo dodajemy po jajku.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao oraz z przyprawą do piernika.Łączymy z  przygotowaną masą i mlekiem.Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Ciast przelewamy do foremki.Pieczemy ok.50 min.w 180st.Dowolnie dekorujemy np.polew

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 134

składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 24x36 cm, a następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem na jasną, gładką masę. Następnie(...)dodajemy wiórki kokosowe i ponownie miksujemy. Gdy masa zacznie przypominać grudki przerywamy ucieranie. Kruszonkę równomiernie rozkładamy na masie serowej. Możemy delikatnie wcisnąć kruszonkę w masę (dosłownie parę milimetrów). Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 60-70 minut. Po 20 minutach pieczenia wierzch ciasta przykrywamy folią aluminiową, by wiórki się nie przypaliły. Po upieczeniu sernik studzimy przy

MyCookBook.pl
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym 174

równe blaty. P.s. Czasami po upieczeniu w samym centrum ciasta może powstać minimalny zakalec, ale to nie szkodzi, bo będzie taki sam jak i boki po nasączeniu ciasta.  Kiedy biszkopt jest już gotowy, zabieramy się za zrobienie kremu budyniowego. W 2/3 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę, budyń śmietankowy i cukier, a pozostałe mleko zagotowujemy. Do zagotowanego mleka dodajemy pozostałe mleko(...)powstaną grudki należy go przetarć przez sitko). Odstawiamy do przestudzenia.  Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na biały krem za pomocą miksera. Po tym do masła dodajemy budyń i miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 5 min, aż powstanie bardzo pulchny krem.  Zbieramy ciasto. Na dno tortownicy kładziemy pierwszą część biszkoptu i dokładnie nasączamy go herbatą połączoną z amaretto

Kuchnia Łukasza
Ciasto łaciate z masą serową a'la sernik gotowany -piękne i pyszne ciasto :-) 482

cukru -2 opakowania cukru waniliowego -6 żółtek (tych, które zostały nam z białego ciasta) Zmielony ser dajemy do garnka. Następnie dodajemy margarynę, żółtka oraz cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, i mieszamy. Masa zacznie robić się coraz bardziej rzadsza. Wszystko mieszamy trzepaczką, i ucieramy do usunięcia ewentualnych grudek :-) Masa powinna być gładka jak na zdjęciu. Następnie mąkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ciemne ciasto z wisniami i bita smietana 148

przestudzonej masy dodać przesiana mąkę z proszkiem,oraz po 1 żółtku. Wszystko razem ucierać do gładkiej masy. Następnie delikatnie połączyć z ubitymi białkami na sztywno. Całość wylać do formy 26x30cm .wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 - 180 ° C około 35minut do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekroić na pół ,skropić amaretto (-ilości nie podaje bo jedni wolą mniej ,inni

w mojej kuchni
Seromakowiec 88

lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Ciasto: Mąkę i cukier przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, masło i śmietanę. Całość siekamy nożem i po chwili zagniatamy ciasto. Możecie wszystkie składniki umieścić w malakserze. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto wałkujemy (lekko podsypując mąką) i wkładamy do blaszki o wymiarach(...)rodzynki oraz olejek migdałowy. Delikatnie mieszamy lub miksujemy na niewielkich obrotach miksera. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na gładką masę. Dodajemy ser, budyń, a na koniec ubitą pianę z 5 białek z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową, wyrównujemy, a na nią przelewamy masę serową. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Szarlotka z jogurtowo - budyniową pianką 88

śmietankowe bez cukru (40 g każdy) Dodatkowo: 1,5 kg jabłek cynamon 1. Mikserem ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy nożem. 2. Dodajemy masę z żółtek i cukru i zagniatamy ciasto. Jak by było za twarde możemy dodać łyżkę śmietany lub jogurtu. 3. Ciasto dzielimy

kruche babeczki
Kostka czekoladowa – kruche owsiane ciasto z cytrusowym kremem 154

puszysto, dodajemy do niego płatki owsiane. Mąkę mieszamy z solą i kakao, dodajemy do masła i płatków, ucieramy razem. Mnie wygodnie i szybko udało się to zrobić w robocie planetarnym, ale spokojnie można i ręcznym mikserem. Masa będzie przypominać okruszki – jak kruche ciasto. Podzielcie je na 2 części. Wysypcie na dno formy jedną część i lekko ją uklepcie, np. dłonią

Karo in the Kitchen
Wytrawny tort czekoladowy z pomarańczą! 159

gorzką czekoladą, to ten kawałek tortu jest dla Ciebie. Częstuj się :) Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru 4 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (x 2)* Sposób wykonania: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem przez około 10 minut. Następnie dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto piaskowe z truskawkami z dodatkiem ajerkoniaku 132

Jedno z moich ulubionych ciast latem czyli jak jest sezon na truskawki. Ciasto smakuje i małym i dużym a alkohol jest nie wyczuwalny tylko pozostaje słodycz po tym alkoholu :) Składniki :        1kg truskawek        250g margaryny/masła        szklanka cukru(...)Przygotowanie:         Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy maślanej. Gdy połączymy składniki wlewamy ajerkoniak. Ciasto najlepiej wymieszać mikserem, ale nie jest to konieczność :) Ciasto przekładamy do blaszki

Amatorka kuchenna
Krem do tortu, ciast, babeczek idealny pod masę cukrową 190

Puszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji  Składniki : 2 kostki masła razem  400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)mieszamy jeszcze około minuty  ( po spróbowaniu nie powinniśmy czuć mąki ) Odstawiamy do ostudzenia  Miękkie masło ucieramy na puszystą masę  i dodajemy ostudzoną masę po łyżce  gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Łaciate ciasto z truskawkami 82

Łaciate ciasto z truskawkami Wilgotne, maślane, dwukolorowe ciasto z truskawkami. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Palce lizać!     Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 4 jajka 1 szklanka wody gazowanej 350g cukru 16g cukru waniliowego 3 łyżki kakao 250g truskawek       *** Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy *** *** Masło przekładamy(...)rozpuszczamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Jajka wbijamy do miski, zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym i ucieramy mikserem na puszystą masę *** *** Dodajemy rozpuszczone masło i wodę gazowaną, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko – do momentu połączenia się składników *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy

Blog z Apetytem
„Berta Isla” i pokrzywa 82

koniecznie to zróbcie, a na czas lektury polecam Wam ciasto, dla którego inspirację znalazłam właśnie w książce Berta Isla – ciasto pokrzywowe. Z zewnątrz ciasto prezentuje się równo i ładnie, spokojnie, a wewnątrz skrywa pokrzywę, która potrafi parzyć (oczywiście już nie po upieczeniu ) Doskonała propozycja na czas czytania Jak przygotować ciasto pokrzywowe? Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru(...)śmietanki 30% 1 galaretka z czarnej porzeczki (lub inna kwaśna) Pokrzywę myję i blenduję. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Dodaję dżem i zblendowaną pokrzywę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam w osobnej misce. Dodaję stopniowo do ciasta na przemian z mlekiem. Następnie dodaję olej i całość miksuję. Białka ubijam i dodaję do ciasta, mieszam

Słodki sentyment
Biały puszek z rabarbarem 95

Pełna energii złapałam się dziś za robienie ciasta. Biały puszek zapowiadał się kusząco i taki też się okazał. Jedynie biały nie wyszedł, bo za długo go trzymałam w piecu - ale co tam, znikał w oka mgnieniu ;-) Biały puszek z rabarbarem BIAŁY PUSZEK Z RABARBAREM 2 jaja 1/2 szklanki brązowego cukru 6 łyżek śmietany śmietany 18% 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g rabarbaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej, rum i miksujemy jeszcze przez pięć minut. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz partiami mąkę - cały czas miksując. Gdy ciasto zgęstnieje, ale cały czas będzie lekko lejące wykładamy je na blachę (24x24) wyłożoną papierem do pieczenia

peggiwkuchni