ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:239/500)

puszysty, piankowy sernik z wiaderka 2249

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl oliwy z oliwek -3 budynie śmietankowe po 40g -1 1/2  szkl mleka -1 cukier waniliowy -6 żółtek (białka odkładamy) Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
"Murzynek" 165

Bardzo proste ciasto na dużą blaszkę.     Składniki: -5 jajek -2 szklanki cukru -4 szklanki mąki -2 szklanki mleka -1 szklanka oleju -2 łyżki kakao -3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej -słoiczek dżemu -aromat Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, aromat, mleko i miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy przesiane kakao i miksujemy. Dodajemy dżem i mieszamy

Maminek kulinarny
Waniliowe babeczki z dżemem malinowym i kremem 89

wystudzeniu, wydrążamy w babeczkach otworki, które napełniamy dżemem. Na koniec dekorujemy kremem i pyszne babeczki gotowe. U mnie już w propozycjach na wypiek wielkanocny :). Bardzo polecam! Pomysł na ciasto babeczkowe jak i krem, zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube. Składniki na 12 sztuk: 300 g mąki pszennej tortowej 120 g cukru 2 duże jajka 100 g masła(...)otwór, mniej więcej na głębokość 1,5 cm ( ja najpierw wycinałam nożem płytki otwór, który pogłębiałam łyżeczką, wydrążając ze środka ciasto ). W powstałe zagłębienia nałożyć malinowy dżem. Krem: Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę ( należy ucierać przez minimum 5-8 minut, aby uzyskać naprawdę jasną barwę masy maślanej ). Porcjami dodawać serek, ucierając do połączenia po każdym

Opowieści z piekarnika
Babeczki z czekoladą i borówkami. 110

borówki Wykonanie: Czekoladę posiekać nożem.  Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i dalej ucierać.  Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę,  żeby składniki dobrze się połączyły.  Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać wszystko łyżką.  Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek na babeczki wyłożonych  papilotkami, do 3/4 wysokości.  Na wierzchu

Agusiowe smakołyki
Najprostszy sernik z kruszonką 150

Dziś mam dla Was przepis na najprostszy sernik na świecie, bez żmudnego ucierania czy ubijania ot mieszamy wszystkie składniki i pieczemy. Jest pysznie i prosto, domowo, a do tego całkiem szybko. Ciasto kruche: 200 g mąki pszennej  100 g masła  75 g. cukru 1 jajko 1 łyżka wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce

Cynamonowe szczęście
Słonecznikowiec 269

zamienić na masę krówkową. Nie ma potrzeby podsmażania go z ziarnami słonecznika. Wystarczy ciepłą masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta i całość posypać  podprażonymi oraz karmelizowanymi ziarna słonecznika.  Przygotowywanie biszkoptu Biszkopt przed i po upieczeniu Prażenie ziaren słonecznika Ucieranie budyniu z miękkim masłem

Ugotować
Pierogi leniwe tradycyjne 232

przygotowaniu. Ten przepis na pierogi jest mojej mamy, która rozdrabniała twaróg widelcem, ubijała osobno białka z odrobiną soli, a potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała w lekko osolonej wodzie. Na blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślane Ciasteczka 150

mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm . Wykrawam za pomocą foremek kształty

Gotowanie Patki
Ciasteczka z zajączkiem 211

masła  100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek).  Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę).  Zimne ciasto rozwałkowujemy, foremką wycinamy kółeczka  i odciskamy pieczątką wzorek z zajączkiem. Ciastka układamy

Pyszności Słodkości
Oponki serowe 170

szklanka cukru 1/2 margaryny 2 jaja 1 łyżeczka sody 1 kg mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej do smażenia Jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Ser mielimy, dodajemy utarte jajka, sodę i przesianą mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy śmietanę i jeszcze raz zagniatamy - ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości

peggiwkuchni
Wielkanocne babeczki z Paschą 190

minut w 190 C, aż ciasto się zarumieni na złoty kolor (foremki nie muszą być niczym natłuszczone ani wysypane, ciasto jest dość tłuste by po upieczeniu ładnie odeszło od formy). Upieczone spody odstawiamy do ostygnięcia. nadzienie Pascha Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy twaróg i cukier wanilinowy wszystko mieszamy na jednolitą masę i dodajemy orzechy, morele oraz skórkę kandyzowaną

Niezły Młynek
Czebureki z pieczarkami 278

łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soliFarsz: ok. 450 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem i olejem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masę serową. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przyprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy cienko

e-PrzepisyKulinarne
Ciastka pieczarki 199

sody 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao  dodatkowo butelka po wodzie mineralnej Margarynę z cukrem pudrem i żółtkami ucierać przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę dodać do margaryny i wszystko wymieszać. Z ciasta formować małe kulki. Do miseczki wsypać kakao, maczać w nim gwint od butelki, a następnie wcisnąć go w kulkę ciasta

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śliwki zapiekane pod kruszonką. 202

Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją

DefinicjaSmaku
Babeczki czekoladowe z wiśniami - z Czarnego Lasu 181

składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przygotowujemy blaszkę i papilotki. Każdą papilotkę napełniamy ciastem, wciskając do każdej po 3-4 wiśnie.  Pieczemy ok. 25 minut w  temp. 180 stopni.  Wykonanie kremu: Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Powoli dodajemy śmietankę (trzeba uważać na konsystencję, bo jeśli mamy twaróg to ser będzie twardszy

Mania Wypiekania
Ciasteczka budyniowe z wanilią 169

posypania 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek. 2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem

Apetyczna babeczka
Ciasteczka 188

170C a blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy użyć maty sylikonowej). Do dużej miski wkładamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ciasteczka kisielowe 248

łyżeczka skórki cytrynowej - 3 kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy

Zainspirowana w kuchni