Proste ciasto dwukolorowe z owocami, świetne ze świeżymi owocami ale sprawdzi się też doskonale z mrożonymi. Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 35-40 min
Słodki Bloggalaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka XL lub 4 "L", miękkie masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie grudkowata i taka ma być wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto na cieście poukładać truskawki
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na pyszne ciasto marchewkowe pachnące cynamonem, pełne orzechów i słodkiej marchewki. Ciasto jest dodatkowo przełożone waniliową masą z serka kremowego. Czas przygotowania: 45 min Czas
Słodki Blogsmacznych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 15 dag masła lub margaryny pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty ORANGE&GINGER TEEKANNE pół szklanki soku pomarańczowego Dodatkowo: 1 pomarańcza Wykonanie pysznego ciasta pomarańczowego: 1. Ciasto: Zaczynamy od zaparzenia mocnej herbaty. Saszetkę(...)studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetkę dokładnie ją odciskając. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i sok, dokładnie ucieramy. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około
IzabelawkuchniPrzepis na pyszne ciasto Fale Dunaju z truskawkami. Ciasto przełożone jest masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany. Wierzch ozdobiłam czekoladą rozpuszczoną z masłem. Czas przygotowania: 2
Słodki BlogDzisiaj zapraszam na nowy torcik jabłkowy. Na ucieranym spodzie, z bezą, budyniami i bitą śmietaną. Ciasto smaczne, aromatyczne, trochę migdałowe i waniliowe. Jabłka doprawione są cynamonem. Aby dodać jeszcze więcej smaku, masę jabłkową przygotowałam na soku pomarańczowym. Torcik jest pyszny, dobrze smakuje z filiżanką ulubionej herbaty. Polecam na jesienny wieczór. Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal(...)cukru (niekoniecznie)2 łyżeczki cukru wanilinowegoDodatkowo:300g śmietanki kremówki 30%2-3 łyżki cukru pudrupłatki migdałowe do posypania Ciasto:1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym (ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 3 minuty). Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem. Dodać jajko
Mała Cukierenkajabłka 1 łyżeczka roztopionego masła cynamon PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukry, olejek i sól. Następnie po jednym jajku - za każdym razem ucierając po pół minuty. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą
Moje Kuchenne Rewelacjemasło oraz drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest zbyt zwarte, należy dodać odrobinę wody. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 – 2 godziny. Następnie gdy ciasto urośnie, w misce ciasto uderzamy pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla. Ponownie miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy(...)lodówki na ok. 1 godzinę. Ponownie wyjmujemy i uderzamy pięścią oraz wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut. Masło wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Ciasto musimy rozwałkować na prostokąt. Na 2/3 długości ciasta rozkładamy połowę masła i składamy je jak list, an 3 części. Ciasto obracamy o 90 stopni i ponownie musimy je rozwałkować. Następnie znów składamy
Ciastka i ciastazagnieść kruche wyłożyć na brytfankę. Następnie przygotować ser: ucierając go z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Następnie wlać śmietanę, mleko, olej, 2 jajka i 4 żółtka dalej ucierać. Całość wylać na ciasto kruche. Białka ubić na sztywno z cukrem następnie mieszać w to orzechy z bułką tartą i łyżką wyłożyć bezę na ser tak aby nie utonęła. Piec godzinę
Pychotkaaaprzykrywamy brzoskwinie. Boki zgniatamy tak aby nie było widać brzoskwiń .Pieczemy 30-40 min. w 180 stopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem
Passion of Cookingstopniach. Ze szklanki cukru pudru i 1 łyżki kwaśnej śmietany ucieramy lukier i gorące ciasto polewamy lukrem
Passion of Cookingłączymy z proszkiem do pieczenia. W osobnym pojemniku masło mieszamy przy pomocy miksera z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym, a także śmietaną. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy mąke z powstałą masą i wyrabiamy ciasto. Można ręcznie lub za pomocą miksera, ciasto powinno wyjść odrobine lepkie. Wkładamy je do lodówki na ok 5-10 min. W tym czasie blachę(...)jest gotowe gdy nabierze pieknego złotego koloru. Następnie przygotowujemy polewę: białka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i ubijamy na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy soku z cytryny. Polewę nakładamy na ostudzone wcześniej ciasto. Jeśli chodzi o dekoracje, my naszą otrzymałyśmy dzięki roztopionej czekoladzie w kąpieli wodnej i płatkom migdałowym, lecz każdy może spróbować zrealizować własny pomysł i wykorzystać
Kolizje SmakówStudzimy ciasto. W trakcie pieczenia ciasta przygotowujemy krem.Mascarpone ucieramy z cukrami i wlewamy sok z limonek. Dodajemy ubitą na sztywno pianęz białek. Ubijamy śmietanę - też na sztywno- i dodajemy do kremu. Wstawiamy krem do lodówki.Kiedy ciasto wystygnie
Moje Kuchenne Rewelacjejestem amatorką pieczenia serników, ponieważ unikam ciast w których trzeba osobno ucierać żółtka i osobno ubijać białka :-P To takie nudne i pracochłonne! Ale za to uwielbiam je jeść! Chyba nie ma lepszego ciasta na świecie jak sernik wiedeński. W związku z tym, że mamy noworoczny koncert wiedeński to i musimy mieć upieczony w domu sernik wiedeński ! :) Przy okazji odsyłam(...)masło i dalej ucieramy. Potem dodajemy 1 op. budyniu i jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 25 -27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką
Bon Appetit MałgorzatyMięciutkie, wilgotne, pyszne ciasto czekoladowe na prawdziwej czekoladzie i to bez miksera . Kolejny mój przepis do działu ciast szybkich w przygotowaniu . Składniki do ciasta mieszamy łyżką. Żadnego ubijania, ucierania, miksowania. Po prostu połączyć, wymieszać, przelać do foremki i upiec. Do ciasta możecie użyć zwykłego, białego cukru, ale ja tym razem użyłam trzcinowego z cukrem brzozowym, czyli ksylitolem. Do tego koniecznie
Moja DelicjaPrzy „pieczołowitości i staraniu” w przygotowaniu ciasta, obecnie w dużej mierze w naszych domach to zasługa lepszych warunków i sprzętu kuchennego, który skraca nam wszystkie czynności. Na początek od razu przepis przystosowałam, dzieląc składniki przez 4. Nie dodawałam do ciasta żadnych bakalii. Nie byłam pewna czy ciasto mi się uda, więc nie zwiększałam kosztów. Już wyobrażam sobie smak z dodatkiem(...)225g cukru, bakalie, sól, 200g mąki zaparzamy gorącym mlekiem, zostawiając 2-3 łyżki mleka do rozczynu drożdżowego. Mieszamy na jednolite ciasto, przykrywamy i odstawiamy. Ciasto bardzo gęste. Robimy rozczyn z drożdży, czyli drożdże mieszamy w 3 łyżkach mleka. Żółtka ucieramy na parze z cukrem do białości, najlepiej ręcznym mikserem. Do utartych żółtek dodajemy kawałkami zaparzone wystudzone ale jeszcze ciepłe ciasto
Leśny Zakątekwyrośnięcia. Masło rozpuszczam. Mąkę przesiewam, dodaję rozczyn, przestudzone masło oraz pozostałe składniki i wyrabiam łyżką ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Masa cynamonowa: Masło razem z cukrem i cynamonem ucieram na jednolitą masę. Gdy ciasto podwoi swą objętość, rozwałkowuję je tworząc kwadrat. Ciasto smaruję masą cynamonową. Zwijam w rulon, który następnie kroję nożem na ok. 2cm kawałki. Kawałki ciasta układam na blaszce
Tradycyjna kuchnia Kasi