ciasta truskawkowe - 3451 przepisów (strona:15/231)

Ciasto z galaretką z truskawek 415

dzień, bo mój syn obchodził swoje 25 urodziny. To jedno z ciast, które było na jego liście oczywiście oprócz pysznego tortu, o którym napiszę wkrótce. Tym razem przyrządziłam ciasto z truskawkową galaretką. Jest podobne do tego z malinami , ale biszkopt jest bezglutenowy. Co prawda truskawki o tej porze nie są jeszcze tak intensywne w smaku i kolorze ale ciasto(...)jest święto. Moje polskie wypieki cieszą się popularnością. Ciasto z galaretką Składniki: prostokątna forma 20 cm x 35 cm Biszkopt bezglutenowy 6 żółtek 3 białka 100 g cukru 40 g skrobii kukurydzianej 60 g skrobii ziemniaczanej szczypta soli Beza 3 białka 150 g cukru 1 łyżka skrobi kukurydzianej szczypta soli Galaretka truskawkowa 1,2 kg truskawek, świeżych 200 g cukru

codojedzenia
Rabarbarowo truskawkowe 164

Mamy już w sklepach truskawki i rabarbar, więc proponuje oto takie ciastoRabarbarowo truskawkowe SKŁADNIKI:truskawki -0,5 krabarbar -400 gcukier waniliowy -0,5 opakcukier -1 szkljajka -4 sztwoda -5 łyżekolej -9 łyżekproszek do pieczenia -1 łyżeczkamąka -1,5 szkltłuszcz do formyPRZYGOTOWANIE:CIASTO Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodawać stopniowo cukier, ubić na puszystą masę , dodawać stopniowo, wodę, olej

Kuchnia Danusi
Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną 176

takiego ciasta to istne niebo w gębie! Sezon na truskawki właśnie się zaczął, więc to doskonały przepis na wykorzystanie truskawek. Ser twarogowy z musem truskawkowym i bitą śmietaną to idealne połączenie. Nie tylko smak tego ciasta jest zaskakujący, ale również jego wygląd. Dzięki zastosowaniu trzech różnego koloru mas i kremu ciasto prezentuje się bardzo efektownie. Sernik bez pieczenia jest bardzo(...)będzie już bardzo gęsty to wylewamy go na zastygniętą masę serową.  Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy i wykładamy bitą śmietanę na mus truskawkowy.  Wierzch ciasta dekorujemy świeżymi truskawkami. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Tort czekoladowo - malinowy 287

takie trudne. Teraz mogę powiedzieć, że na każdą rodzinną okazję jestem gotowa zrobić takie małe dzieło dla solenizanta bądź solenizantki.Ten tort zrobiłam na urodzinki mojej siostry :) (I :***)SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octu szczypta soliKREM:500 g serka mascarpone500 ml śmietanki kremówki(...)pudru, zmiksowane maliny i pozostałą część żelatyny.Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki ze sobą.Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm grubości), przekładamy na ciasto 1/3 część kremu czekoladowego. Następnie układamy drugą część ciasta i również ją nasączamy ponczem i przekładamy cały krem malinowy na ciasto

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 241

słodkich owoców.Jak dla mnie takie połączenie smaków jest idealne :)Moje ukochane borówki muszę 'przetransportować' do różnych opcji kulinarnych :) więc tort znalazł się centralnie na tej drodze. SKŁADNIKI:CIASTO:4 duże jajka3/4 szklanki cukru1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanka gorzkiego kakao1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka octuszczypta soliKREM:500 g serka mascarpone500 ml śmietanki kremówki(...)łyżki cukru pudru i resztę żelatyny.Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie składniki ze sobą.Na dno tortownicy układamy jedną część ciasta, nasączamy ją ponczem, następnie smarujemy tą część ciasta dżemem truskawkowym (około 0,5 cm), później przekładamy na ciasto 1/4 kremu czekoladowego. Następnie układamy kolejną część ciasta i również ja nasączamy ponczem i przekładamy cały krem borówkowy na ciasto. Dajemy kolejne

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto z rabarbarem i galaretką na biszkopcie 268

Zapraszam na moją nową wariację na temat rabarbaru. Kakaowe ciasto biszkoptowe z masą rabarbarową zagęszczoną budyniem i truskawkową galaretką. Ciasto lekko kwaskowate, nie za słodkie, z pianką z bitej śmietany. Całość lekko waniliowa. Dla mnie ciacho przepyszne i bardzo polecam, a na samym końcu dodałam jeszcze zdjęcie mojego okazałego, pięknego rabarbaru:).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji(...)rabarbaru (po obraniu i pokrojeniu na kawałeczki powinien być 1kg) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 1 galaretka truskawkowa Wierzch: 500g śmietanki kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka w proszku (może być dowolny smak, ja użyłam jagodowej) Dodatkowo: różowy cukier do ozdoby     Biszkopt: 1. Mąkę

Mała Cukierenka
CIASTO CYTRYNOWE Z NUTELLĄ 441

Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto.Jest troszkę bardziej pracochłonne , ale gwarantuję , że na efekt końcowy warto czekać!  Delikatne kruche ciasto pokryte truskawkową marmoladą i dwoma rodzajami kremu – cytrynowym i czekoladowym z nutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że  po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.Niebo w gębie(...)czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawiamy z powrotem do lodówki.Nagrzewamy piekarnik na 20C i wkładamy ciasto na ok. 20 minut.Wyciągamy , ostawiamy do ostudzenia.Podpieczone  smarujemy marmoladą truskawkową.KREM CYTRYNOWY :Budyń śmietankowy gotujemy na mleku, studzimy,Z cytryn wyciskamy sok. , mieszamy z budyniem.Dodajemy mascarpone, , słodzimy wg. uznania i miksujemy na gładką masę

Ostra na Słodko
Rolada śmietanowo-truskawkowa 298

białego cukru;3 łyżki mąki pszennej;2 łyżki mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do opsypania ściereczki;Cukier puder do posypania po wierzchu.Krem śmietanowo-truskawkowy:600 g świeżych truskawek;250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lu 36%;2 płaskie łyżki żelatyny;80 g białego cukru.Sposób przygotowania:Żółtka jaj oddzielić od białek.Mąkę wymieszać(...)cukier i dalej ubijać. Następnie, stale miksując, dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto i równomiernie je rozprowadzić.Ciasto piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku (grzałka górna i dolna, trzecia półka), przez około 8 minut.Po tym czasie, na lnianą ściereczkę kuchenną wysypać równomiernie

Gospodyni Miejska
Truskawkowe lody na patyku (bez maszynki) 156

wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy(...)biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody jogurtowo-truskawkowe Koktajl truskawkowo-jogurtowy Koktajl truskawka

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z musem truskawkowym i bezami 144

Ponieważ sezon truskawkowy trwa właśnie w najlepsze, postanowiłam zrobić jakieś pyszne ciasto z wykorzystaniem tych właśnie owoców. Przeglądając różne przepisy natrafiłam na blog panitereska.pl , a w nim na wyśmienity przepis na sernik z musem truskawkowym i bezami. Ale oczywiście musiałam nanieść kilka swoich poprawek :) Przede wszystkim zmieniłam ciasto na spód, ponieważ próbując wykonać je na podstawie oryginału, kruche(...)cukier ubić na średnich obrotach, do otrzymania gładkiej i lśniącej konsystencji. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z tylką w kształcie gwiazdki. Na warstwie truskawkowej wyciskać małe bezy  (fot.4) . Ciasto włożyć do piekarnika i piekłam przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Na koniec ciasto można udekorować płatkami migdałowymi.   drukuj przepis

Świat Ciasta
Ciasto drożdżowe z truskawkami bez wyrabiania 162

koniec sezonu truskawkowego polecam ciasto, boskie ciasto z blogu "Z cukrem pudrem" Składniki; 100 gramów świeżych drożdży  1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej 4 jaja 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki cukru z wanilią 1 szklanka oleju  4,5 szklanki mąki pszennej kruszonka: 100 gramów masła 1 pełna po brzegi szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru

Anioły w kuchni
Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 111

ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
CIasto z jabłkami i masą truskawkową według Siostry Anastazji 737

pieczenie, dlatego najczęściej piekę teraz szybkie łatwe ciasta. Jednak niedawno pokusiłam i przygotowałam takie warstwowe, pyszne ciasto według przepisu Siostry Anastazji. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo pyszne! Kruche ciasto z jabłkami, mus truskawkowy, beza a wszystko to przeplatane masą śmietanową. Mówię Wam pychota!   Ciasto jabłkowe:   300g mąki pszennej,  50g masła,  2 jajka,  1/2 szklanki cukru(...)ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na upieczone ciasto z jabłkami wyłożyć połowę masy śmietanowej, rozłożyć ciasno delicje, jedna obok drugiej. Wyłożyć cały mus truskawkowy i rozsmarować resztę śmietany i przykryć upieczoną bezą. Ciasto odstawić na całą noc, by nieco zmiękło.   Źródło: Siostra Anastazja

Z miłości do słodkości
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 152

łodyg rabarbaru 2 słoiki frużeliny truskawkowej lub innego dżemu 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 15-20 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto wyrabiaj ok. 15 minut(...)część wałkuj na prostokąt, natnij boki, a środek pozostaw w całości, aby nałożyć nadzienie. Wzdłuż ciasto posmaruj frużeliną, nałóż kawałki rabarbaru i ponownie na wierzch dodaj jeszcze trochę truskawkowej masy. Ciasto zaplataj na przemian, tworząc zwarty strudel. 5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim gotowy strudel i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania